Grand Theft Auto III – The Definitive Edition İnceleme

Metacritic'te yazdığım Grand Theft Auto III – The Definitive Edition incelemesini 5000 karakter sınırına takılmadan buraya aktaracağım. İnceleme oyunu oynamayanlar için hikayedeki heyecanı ortadan kaldıracak bilgiler içeriyor.


GRAND THEFT AUTO III – THE DEFINITIVE EDITION İNCELEME​



Eski hatalara da sadık kalan "yeni" oyun.​



gta-3-definitive-edition-wallpaper.jpg



Giriş Kısmı ve Hikaye:​



Çıkışından aylar önce sızdırılan, bir kesim tarafından merakla beklenen; bir kesim tarafında da hiçbir beklenti yaratamayan Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition sonunda çıkış yaptı. Ben de oyunun çıkış yapması ile birlikte yeniden düzenlenmiş sürümlerin ilk ayağı olan Grand Theft Auto III – The Definitive Edition'a başladım ve iki gün içerisinde bitirdim. Grand Theft Auto III çıktığı dönemin efsanevi oyunlarından biridir, ayrıca ilk üç boyutlu GTA oyunu olması sebebiyle de modern GTA oyunlarının temeli konumundadır. Bu incelemede değerlendireceğim konu Definitive Edition sürümünün 20 sene sonra GTA III'ün tekrar oynanmasını sağlayabilecek kalitede olup olmadığı olacak. Çünkü GTA III'ün çıktığı senenin en önemli yapımlarından, hatta oyun tarihinin en iyi yapımlarından olmasına karşın bu oyunun devri biteli çok oldu. Artık oyunlarda farklı şeyler arıyoruz. GTA III; oyun dizaynı, mekanikler, grafikler ve açık dünyada sunduğu şeyler bakımından artık fazlasıyla eskidi. Çıktığı dönemde teknik konularda zor işleri başardığından dolayı oyunun hikayeye fazla yoğunlaşamamış olması da oyunun günümüzde yetersiz kalan başka bir tarafı.


Yeniden düzenlenmiş sürüme gelirsek, bu sürüm bize ne sunuyor önce ona bakacağız. Açık konuşmak gerekirse pek de bir şey sunmuyor. Yeniden düzenlenmiş sürüm çıkmadan yaklaşık bir ay önce, iki sürüm arasındaki farkları daha net görebilmek için oyunun normal sürümünü bitirmiştim. Yeniden düzenlenmiş sürümün grafikler dışında orijinal sürümden farklı hissettiren hiçbir şeyin olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Orijinal sürümde olmayan harita ve navigasyon sistemi eklenmiş, ve artık sağ tıkla nişan alabiliyoruz. Evet yapılan "modernleştirmeler" sadece bunlarla sınırlı. Mekanikler, görev dizaynları, yapay zeka bunların hepsi orijinal sürümde olduğu gibi günümüz standartları için artık oldukça yetersiz kalıyor. Bununla birlikte yeni sürüm orijinal sürümdeki bazı hatalara çözüm getiriyor (çoğuna getiremiyor) ve 60 saniye başına kare desteği de sunuyor, ancak bu sürüm optimizasyon sorunlarını ve yeni hataları da beraberinde getiriyor. Yani nereden tutsak elimizde kalan bir iş var elimizde.


Yeni sürümün hikayeyi ve oynanış olduğu gibi bırakması da oyunu günümüzde çekilemeyecek kadar kötü yapan başka bir etmen. GTA III'ün görev dizaynı ve oynanış mekanikleri günümüz için o kadar yetersiz ki oyunun yarısına gelmeden oyundan bıktım. Zamanında keyifle oynamıştık, ancak o günler geçeli çok oldu. Vuruş hissi, sürüş dinamikleri ve özellikle de yapay zeka o kadar kötü ki bazı yerlerde sabrım taştı gerçekten. Oyunun doğru dürüst bir hikaye sunmaması, ana karakterin konuşamaması ve ara sahnelerin boş diyaloglardan ibaret olması da oyuncuyu oyundan uzaklaştıran bir diğer etmen. Anlatılacak pek bir şey yok ancak yine de hikayeyi kısaca özetleyeyim, oyunu oynamayanlar için incelemede hikayedeki heyecanı ortadan kaldıracak kısımları da anlatacağımın uyarısını bir kere daha yapayım.


unknown_2021.11.12-19.47.png



Birkaç senedir birlikte olan Claude ve Catalina adındaki iki sevgili Liberty City bankasını soymayı planlamaktadır. Claude hiç konuşmayan, sakin ve soğukkanlı bir katildir. Catalina da onun tam tersi adrenalin dolu, oldukça konuşkan kişilikli ve tam bir ruh hastasıdır. Soygun günü gelir. Catalina, Claude ve yanlarına aldıkları Cartel çetesi üyelerinden biri bankayı soyarlar. Bu sırada da Cartel çetesi lideri Miguel, Banshee markalı arabası ile onları almak için bankanın önüne gelir. Üçlü bankadan çıkarlar, fakat Catalina parayı Claude ile bölüşmek istemediğinden banka çıkışında Claude'u vurur ve Miguel ile birlikte kaçar. Claude vurulsa da ölmemiştir, polis tarafından bulunur ve tutuklanır. Claude, cezaevine gönderilmek üzere bir polis aracına bindirilir ve konvoy yola çıkar. Claude'un bindirildiği araçta 8-Ball isimli başka bir suçlu ve iş adamı Donald Love'ın ortaklarından olan Uzak Doğulu biri bulunmaktadır. Konvoy Cartel çetesi tarafından takip edilmektedir. Konvoy Callahan Köprüsü'nden geçerken Carteller tarafından önleri kesilir, ayrıca arkadaki başka bir araç tarafından yola bomba atılır. Carteller Uzak Doğulu adamı alarak oradan uzaklaşır, bunu fırsat bilen 8-Ball ve Claude da fırsattan istifade ederek kaçarlar. Bu sırada bırakılan bomba da patlar ve köprü ikiye ayrılır.


Olanlardan sonra 8-Ball güvenli bir yer bildiğini söyler ve Claude ile birlikte oraya giderler. Daha sonra da 8-Ball, Claude'u Luigi isimli birinin yanına götürür. Luigi bir genelev işletmektedir. Claude onun için çalışmaya başlar ve birkaç ayak işi yapar. Yaptığı bazı işlerden sonra Claude, Liberty City'nin ünlü mafya babalarından Salvatore Leone'nin oğlu Joey Leone ile tanışır ve onun için çalışmaya başlar. Bu sırada mafyanın eski tetikçilerinden Tony Cipriani ile de tanışan Claude, onun için de birkaç iş yapar. Claude, Tony'den Salvatore Leone'nin bir toplantı düzenleyeceğini öğrenir. Claude'un görevi, limuzin ile Luigi, Tony ve Joey gibi önemli adamları alarak rakip çete olan Triadların bu kişilere zarar vermesini engelleyerek toplantıya ulaştırmaktır. Toplantıya herkesi sağ salim ulaştıran Claude, Salvatore ile tanışır ve onun gözüne girer.


unknown_2021.11.12-21.59.png



Claude artık görevleri doğrudan Salvatore'dan almaya başlar. Bu sırada Salvatore'un eşi Maria ile de tanışır, Salvatore'un isteği üzerine Maria'nın ayak işlerini yapar. Aynı zamanda Salvatore'dan aldığı emirle şehirdeki limanda bulunan Cartel gemisini de 8-Ball'dan yardım alarak batırır. Salvatore için birçok iş yapan Claude, tekrar Salvatore'un yanına gider ve bir görev daha alır. Salvatore, Luigi'nin mekanının yakınlarında park edilmiş bir aracın olduğunu ve bu araçta önemli bilgiler olduğunu söyler. Salvatore, Claude'dan bu aracı polisler ele geçirmeden önce alıp parçalatmasını ister. Claude aracın yakınlarına geldiğinde Maria'dan bir mesaj gelir ve Maria, aracın tuzak olduğunu, bir arkadaşının yanında bulunduğunu ve Claude'un da oraya gelmesini söyler.


Maria, Salvatore'un onu Claude ile aldattığını düşündüğü için ve Cartellere barış karşılığında Claude'u ortadan kaldırmayı önerdiği için bunu yaptığını söyler. Maria'nın yanında Yakuza çetesinin lideri Asuka Kasen de bulunmaktadır, Claude onlarla birlikte şehrin karşı tarafına geçtikten sonra Asuka Kasen için çalışmaya başlayacaktır. Fakat Asuka, Claude'un Yakuza'ya çalışmaya başlayabilmesi için mafyayla bağlarını kopardığını göstermesini ister, bunun için de Salvatore'u Claude'a öldürtür. Mafyayla bağlarını kesin bir şekilde kopardığını kanıtlayan Claude, artık Yakuza adına iş yapabilecektir. Daha sonradan Asuka'nın kardeşi Kenji ile de tanışan Claude, onun için de birkaç iş yapar. Bir yandan da Catalina, Cartellerle birlikte olduğundan Claude, kendisine edilen ihanetin bedelini hem Cartellere hem de Catalina'ya ödetmek istemektedir.


Bu sıralarda Claude, şehirdeki önemli iş adamlarından Donald Love ile tanışır ve onun için de çalışmaya başlar. Donald, Cartellerin ona fidye ödetmek için kaçırdığı Uzak Doğulu iş adamını kurtarmak istemektedir, bu işi de Claude'a verecektir. Claude, adamı kurtararak Cartelleri bir kere daha zor duruma sokar. Daha sonra Donald Love, çete savaşı başlatmanın kendisine para kazandıracağını söyleyerek zaten araları kötü olan Cartellerle Yakuzaların arasını daha da kızıştırmak istemektedir. Bunun için de Claude'un Kenji'nin katıldığı bir toplantıyı Cartel kılığında basıp onu öldürmesini ister. Claude bunu yapar ve iki çetenin arası daha da bozulur.


unknown_2021.11.13-12.34-min.png



Bu olaylardan sonra Claude, Cartellerin mesken edindiği bir inşaat alanını basmaya gider ve oradaki herkesi öldürerek üst kata çıkar. Üst katta Cartellerin lideri Miguel ile Catalina'yı yakalayan Claude, ikiliye silah doğrultur. Miguel tırsıp Claude'a yalvarmaya başlayınca Catalina onu satar ve tek başına kaçar. Sonra Asuka Kasen ile Maria gelir ve Asuka, aslında Claude'un Cartel kılığına girip öldürdüğü Kenji'yi Miguel'in öldürttüğünü sanır; ardından ona işkence etmeye başlar. Asuka, Claude'a Catalina'nın bir çeşit madde olan "Spank" ile dolu bir uçak ayarladığını ve bu uçağın havaalanına ineceğini söyler. Claude'dan da bu uçağı düşürerek topladığı Spankleri getirmesini ister. Claude uçağı düşürür ve Spankleri toplar, fakat inşaata geri döndüğünde Miguel ve Asuka'nın cesetleri ile karşılaşır. Miguel'in cesedinde bir not bulunmaktadır ve bu notta Maria'nın ölmemesi için Claude'un belirtilen noktaya 500 bin dolar getirmesi gerektiği yazmaktadır. Claude parayı alır ve belirtilen yere gider, orada onu Catalina karşılar. Catalina parayı alır fakat Claude'a kendisinin güvenilmez biri olduğunu söyleyerek sözünü tutmaz ve onu öldürtmeye çalışır. Claude kurtulur ve Catalina'nın bindiği helikopteri takip eder. Helikopter, Cartellerle dolu bir yere iniş yapar. Claude, buradaki Cartelleri tek tek hallederek Maria'nın yanına ulaşır, ardından da Catalina'nın bindiği helikopteri düşürerek onu öldürür. Daha sonra Claude, Maria'yı da alarak bölgeden uzaklaşır, hikaye bu şekilde sona erer.


unknown_2021.11.13-16.35.png



Bu oyunun hikayesi hakkında söyleyebileceğim pek bir şey yok, çünkü oyunun doğru dürüst bir hikayesi yok. Bütün oyun konuşmayan ana karakterimiz ile sağa sola gidip birkaç cümlelik diyalogları dinledikten veya yazılan notları okuduktan sonra gidip görevi yapmaktan ibaret. Çoğu görevin hikaye konusunda bir derinliği yok. Oyun sanki ilk başta görevler tasarlanmış, ondan sonra da görevleri yapmanın bir sebebi olsun diye baştan savma ara sahnelerle doldurulmuş gibi hissettiriyor. Hikaye anlatımı olarak da hiçbir kalite yok, dediğim gibi hikaye yan karakterlerin konuşmayan ana karaktere kısa kısa bir şeyler anlattığı ara sahnelerden ibaret sadece.


Hikaye sunumu konusunda da oyunun oldukça ilkel kaldığını söylemek mümkün, Definitive Edition'da bu ilkelliği ortadan kaldıracak ve sunumu modernleştirecek hiçbir yenilik yok. Hikayenin değiştirilmemesini anlarım, fakat bir oyun çıkışından yirmi sene sonra "modernleştirme" adı altında yeniden çıkıyorsa ve bu oyunda hikaye sunumunu modernleştirecek hiçbir yenilik yoksa ben buna tembellik ve baştan savma iş yapmak derim. Ara sahnelerdeki animasyonlar iyi değil, ara sahnelerin kısalığı da sunumun zayıf olmasının sebeplerinden beri. Daha uzun ve kaliteli ara sahneler iyi olmayan hikayeyi en azından sunum konusunda kurtarabilirdi, ancak bu yapılmamış.


Oynanış:​



Oynanış olarak maalesef yeni sürümde kayda değer bir yenilik yapılmamış. GTA V tarzı silah ve radyo istasyonu seçme ekranı, oyunun eski sürümünde olmayan ve karakter kontrolünü bir nebze de olsa kolaylaştıran sağ tık ile nişan alma özelliği oyuna eklenmiş olsa da geriye kalan her şey aynı. Yirmi senelik bir oyunun yeni sürümü için "Geriye kalan her şey aynı." demek bir facia. Çünkü eski oynanış stili, animasyonlar ve görev/genel oyun dizaynı günümüz için o kadar geri kalmış ki uzun süredir geçirdiğim en sıkıcı dakikaları bu oyunu oynarken geçirdim. Öncelikle animasyonlar ve oyun motoru çok kötü. Kullanılan oyun motoru 20 sene önceki GTA III'ün oyun motorunun Unreal Engine'a geçirilmiş hali. Bu da karakter animasyonlarının, vuruş hissinin ve hasar modellemelerinin çok kötü olması demek.


unknown_2021.11.13-16.32.png



Görev çeşitliliği de maalesef yok gibi bir şey. Genel olarak görev dizaynları hep aynı. Arabaya bin, bir yere git; arabaya bin, bir yere gittikten sonra düşmanları öldür, geri gel. Oyundaki görevlerin büyük bir çoğunluğu bu şekilde. Sıkıcı ve tekdüze görev dizaynı berbat mekaniklerle birleşince ortaya oldukça sıkıcı bir oyun deneyimi çıkıyor. Definitive Edition oynanış konusunda biraz daha modern bir deneyim sunabilse bu oyun çok daha çekilebilir olabilirdi, ancak maalesef durum bu. Görevlerin kendi içinde kayıt noktası yok, fakat artık görevde başarısız olursak direkt olarak baştan başlayabiliyoruz; bu da görevi gidip tekrar alırken boşa harcadığımız zamanı bize kazandırıyor.


Silah çeşitliliği konusunda oyun yine günümüz için yetersiz kalsa da oyun bu konuda başarısız olduğu diğer noktalara göre daha iyi. Keskin nişancı tüfeği, iki farklı saldırı tüfeği, hafif makineli tüfek, bomba, tabanca ve roketatar gibi birkaç farklı çeşit silah/silah modeli oyunda bulunuyor. Silah kullanımı konusunda ise oyun yine çok kötü. Vuruş hissi çok kötü olduğu için ve genel olarak silahların ağırlığı hissettirilemediğinden, düzgün bir geri tepme sistemi oyunda bulunmadığından oyuncu silah değiştirdiğinde diğerine göre farklı bir hissiyat alamıyor. Yalnızca düşmanı öldürüş süresi veya arabaları patlatma süresi değişiyor, bunun da silah kullanımını keyifli kılma konusunda çok başarılı olmadığını söyleyebilirim. Yapay zeka olarak oyun berbat halde, en azından ana görevlerdeki yapay zeka kaynaklı problemler çözülürdü diye umuyordum fakat o bile yapılmamış. Müttefik bir minibüse eşlik ettiğimiz görevde minibüs garaja girmesi gerekirken garajın önündeki duvara takılı kaldı ve ne yaptıysam yapayım durumu düzeltemedim, bu da görevi baştan yapmak zorunda kalmama sebep oldu. İkinci denememde de aynı sorun ortaya çıkacaktı ki son anda aracımla minibüse çarparak onu girmesi gerektiği yere sokabildim, bu anları da kayıt aldım; aşağıya ekleyeceğim. Bir oyun "geliştirildiği" iddia edilerek tekrar piyasaya sürülüyor fakat bu sürümde bile oyundaki ana görevi baltalayan sorunlar bulunuyorsa orada bir sorun var demektir.


Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.


Grafikler ve Performans:​



Grafik konusunda bu oyunu nasıl değerlendirmem gerektiği konusunda emin değilim. Eski sürümün grafiklerine ne eklediğine göre mi değerlendirmem gerekir, yoksa günümüz standartları için yeterli olup olmadığına göre mi, emin değilim. Aşağıya kendim aldığım eski ve yeni oyundan ekran görüntülerini karşılaştırma yapmak için ekleyeceğim. Eğer eski sürüm ile karşılaştıracaksak, grafik konusunda Definitive Edition'da oldukça büyük geliştirmeler var. Bütün kaplamalar elden geçirilmiş, ışıklandırma güçlendirilmiş ve yeni ışık detayları eklenmiş, gölgelendirme geliştirilmiş, karakterler ve arabalar yeniden modellenmiş, yansıma kalitesi fazlasıyla arttırılmış... Bunlar dışında bir de araçların kapıları açılınca araç içinden dışarı yansıyan kapı ışığı gibi ufak detaylar da oyunda bulunuyor. Ayrıca patlama efektleri elden geçirilmiş ve yeni patlama efektinin çok iyi olduğunu söyleyebilirim. Onun dışında birçok oyuncu gibi ben de yağmur efektinden rahatsızım, yağmur damlaları çok büyük ve bu efekt özensiz bir biçimde oyuna yerleştirildiği için bir yerden sonra bu göz yoruyor ve rahatsız edici bir hal alıyor, bir an önce düzeltilmesi gerekli. Grafiklerin günümüz için ne durumda olduğuna gelelim. Bence grafikler günümüz için yeterli kalitede değil. 2015'te bilgisayarlar için çıkan GTA V'in grafikleri hâlâ bu oyundan daha iyi. Definitive Edition her ne kadar GTA III'ün eski sürümüne göre grafiksel olarak çok daha iyi olsa da hâlâ günümüz için yeterli bir grafik seviyesine sahip değil. Ayrıca oyun optimizasyon olarak da berbat bir seviyede. RDR 2'yi yüksek, GTA V'i ise en yüksek ayarlarda akıcı bir biçimde oynadığım sistemde bu oyunu oynarken oldukça büyük performans sorunları ile karşılaştım. Peformans hiç stabil değil ve kare başına saniye oranı sürekli değişiyor/düşüyor. Performansın yer yer 35-40 kare başına saniye oranına kadar düştüğü bile oldu, bu da zaten bu oyunda pek de iyi olmayan oyun deneyimimi tamamen yerle bir etti. Oyunu oynadığım süre içerisinde yukarıdaki eklediğim videoda bulunan hatalar başta olmak üzere birçok hata ile karşılaştım. Bunlar bazen açık dünyada karşılaştığım gariplikler, bazen de görevi baştan yapmama sebep olan sinir bozucu hatalar oldu.


Bazı görüntüler maalesef aynı oyun içi zaman dilimine denk gelmemiş ve günün farklı saatlerinde çekilmişler.

Eski:


unknown_2021.09.29-19.01.png



Yeni:


unknown_2021.11.13-12.05.png



Eski:


unknown_2021.10.03-15.33.png



Yeni:


unknown_2021.11.13-13.56.png



Eski:


unknown_2021.10.03-19.23.png



Yeni:


unknown_2021.11.13-16.34.png


Son Söz:​



Grand Theft Auto III – The Definitive Edition grafiksel yükseltmeler sağlasa da oyunun çok eski oynanışına kayda değer bir yenilik getirememesi, genel oyun dizaynının oldukça sıkıcı ve tekdüze olması gibi sebeplerin yanı sıra hikaye konusunda oldukça önemsiz hissettirmesi, hikaye anlatımı ile hikaye sunumu olarak da çok başarısız bir yapım olması sebebiyle son zamanlarda oynadığım en sıkıcı oyunlardan biri. Bunların yanında kötü yapay zeka, optimizasyon problemleri ve oyuncunun deneyimini fazlasıyla olumsuz etkileyen birçok hataya da ev sahipliği yapan Grand Theft Auto III – The Definitive Edition, katlanılabilir olmaktan çok uzak bir yapım.


54/100

 
Son düzenleme:
Tam bir Dost Kayaoğlu incelemesi gibiydi, şu belli oluyor: Oyunu kendi deneyimlerinizle, hissettiklerinizle ele almışsınız.(bir yayıncının oynadığı oyunu izleyip otu b**u eleştirmediğiniz belli.) Kesinlikle kendi samimi hislerinizi aktarmışsınız. Eleştirisel bakış açınızı gayet beğendim. Sadece bazı yerlerde kendinizi bir tık tekrar etmeniz harici incelemenizde bir sıkıntı göremedim. Metni biraz daha toparlayıp bir video yapmazsanız yazık olur. Lütfen video yapın.

Metacritic'te yazdığım Grand Theft Auto III – the Definitive Edition incelemesini 5000 karakter sınırına takılmadan buraya aktaracağım. İnceleme oyunu oynamayanlar için hikayedeki heyecanı ortadan kaldıracak bilgiler içeriyor.

Grand Theft Auto III – the Definitive Edition inceleme​


eski hatalara da sadık kalan "yeni" oyun.​


Eki Görüntüle 1214452

giriş kısmı ve hikaye:​


Çıkışından aylar önce sızdırılan, bir kesim tarafından merakla beklenen; bir kesim tarafında da hiçbir beklenti yaratamayan Grand Theft Auto: The trilogy – the Definitive Edition sonunda çıkış yaptı. Ben de oyunun çıkış yapması ile birlikte yeniden düzenlenmiş sürümlerin ilk ayağı olan Grand Theft Auto III – the Definitive Edition'a başladım ve iki gün içerisinde bitirdim. Grand Theft Auto III çıktığı dönemin efsanevi oyunlarından biridir, ayrıca ilk üç boyutlu GTA oyunu olması sebebiyle de modern GTA oyunlarının temeli konumundadır. Bu incelemede değerlendireceğim konu Definitive Edition sürümünün 20 sene sonra GTA III'ün tekrar oynanmasını sağlayabilecek kalitede olup olmadığı olacak. Çünkü GTA III'ün çıktığı senenin en önemli yapımlarından, hatta oyun tarihinin en iyi yapımlarından olmasına karşın bu oyunun devri biteli çok oldu. Artık oyunlarda farklı şeyler arıyoruz. GTA III; oyun dizaynı, mekanikler, grafikler ve açık dünyada sunduğu şeyler bakımından artık fazlasıyla eskidi. Çıktığı dönemde teknik konularda zor işleri başardığından dolayı oyunun hikayeye fazla yoğunlaşamamış olması da oyunun günümüzde yetersiz kalan başka bir tarafı.

Yeniden düzenlenmiş sürüme gelirsek, bu sürüm bize ne sunuyor önce ona bakacağız. Açık konuşmak gerekirse pek de bir şey sunmuyor. Yeniden düzenlenmiş sürüm çıkmadan yaklaşık bir ay önce, iki sürüm arasındaki farkları daha net görebilmek için oyunun normal sürümünü bitirmiştim. Yeniden düzenlenmiş sürümün grafikler dışında orijinal sürümden farklı hissettiren hiçbir şeyin olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Orijinal sürümde olmayan harita ve navigasyon sistemi eklenmiş, ve artık sağ tıkla nişan alabiliyoruz. Evet yapılan "modernleştirmeler" sadece bunlarla sınırlı. Mekanikler, görev dizaynları, yapay zeka bunların hepsi orijinal sürümde olduğu gibi günümüz standartları için artık oldukça yetersiz kalıyor. Bununla birlikte yeni sürüm orijinal sürümdeki bazı hatalara çözüm getiriyor (çoğuna getiremiyor) ve 60 saniye başına kare desteği de sunuyor, ancak bu sürüm optimizasyon sorunlarını ve yeni hataları da beraberinde getiriyor. Yani nereden tutsak elimizde kalan bir iş var elimizde.

Yeni sürümün hikayeyi ve oynanış olduğu gibi bırakması da oyunu günümüzde çekilemeyecek kadar kötü yapan başka bir etmen. GTA III'ün görev dizaynı ve oynanış mekanikleri günümüz için o kadar yetersiz ki oyunun yarısına gelmeden oyundan bıktım. Zamanında keyifle oynamıştık, ancak o günler geçeli çok oldu. Vuruş hissi, sürüş dinamikleri ve özellikle de yapay zeka o kadar kötü ki bazı yerlerde sabrım taştı gerçekten. Oyunun doğru dürüst bir hikaye sunmaması, ana karakterin konuşamaması ve ara sahnelerin boş diyaloglardan ibaret olması da oyuncuyu oyundan uzaklaştıran bir diğer etmen. Anlatılacak pek bir şey yok ancak yine de hikayeyi kısaca özetleyeyim, oyunu oynamayanlar için incelemede hikayedeki heyecanı ortadan kaldıracak kısımları da anlatacağımın uyarısını bir kere daha yapayım.

Eki Görüntüle 1214501

Birkaç senedir birlikte olan claude ve Catalina adındaki iki sevgili liberty City bankasını soymayı planlamaktadır. Claude hiç konuşmayan, sakin ve soğukkanlı bir katildir. Catalina da onun tam tersi adrenalin dolu, oldukça konuşkan kişilikli ve tam bir ruh hastasıdır. Soygun günü gelir. Catalina, claude ve yanlarına aldıkları cartel çetesi üyelerinden biri bankayı soyarlar. Bu sırada da cartel çetesi lideri miguel, banshee markalı arabası ile onları almak için bankanın önüne gelir. Üçlü bankadan çıkarlar, fakat Catalina parayı claude ile bölüşmek istemediğinden banka çıkışında Claude'u vurur ve miguel ile birlikte kaçar. Claude vurulsa da ölmemiştir, polis tarafından bulunur ve tutuklanır. Claude, cezaevine gönderilmek üzere bir polis aracına bindirilir ve konvoy yola çıkar. Claude'un bindirildiği araçta 8-ball isimli başka bir suçlu ve iş adamı donald Love'ın ortaklarından olan Uzak Doğu'lu biri bulunmaktadır. Konvoy cartel çetesi tarafından takip edilmektedir. Konvoy callahan köprüsü'nden geçerken carteller tarafından önleri kesilir, ayrıca arkadaki başka bir araç tarafından yola bomba atılır. Carteller Uzak Doğu'lu adamı alarak oradan uzaklaşır, bunu fırsat bilen 8-ball ve claude da fırsattan istifade ederek kaçarlar. Bu sırada bırakılan bomba da patlar ve köprü ikiye ayrılır.

Olanlardan sonra 8-ball güvenli bir yer bildiğini söyler ve claude ile birlikte oraya giderler. Daha sonra da 8-ball, Claude'u luigi isimli birinin yanına götürür. Luigi bir genelev işletmektedir. Claude onun için çalışmaya başlar ve birkaç ayak işi yapar. Yaptığı bazı işlerden sonra claude, liberty City'nin ünlü mafya babalarından salvatore Leone'nin oğlu joey leone ile tanışır ve onun için çalışmaya başlar. Bu sırada mafyanın eski tetikçilerinden tony cipriani ile de tanışan claude, onun için de birkaç iş yapar. Claude, Tony'den salvatore Leone'nin bir toplantı düzenleyeceğini öğrenir. Claude'un görevi, limuzin ile luigi, tony ve joey gibi önemli adamları alarak rakip çete olan triadların bu kişilere zarar vermesini engelleyerek toplantıya ulaştırmaktır. Toplantıya herkesi sağ salim ulaştıran claude, salvatore ile tanışır ve onun gözüne girer.

Eki Görüntüle 1214531

Claude artık görevleri doğrudan Salvatore'dan almaya başlar. Bu sırada Salvatore'un eşi maria ile de tanışır, Salvatore'un isteği üzerine Maria'nın ayak işlerini yapar. Aynı zamanda Salvatore'dan aldığı emirle şehirdeki limanda bulunan cartel ge misini de 8-ball'dan yardım alarak batırır. Salvatore için birçok iş yapan claude, tekrar Salvatore'un yanına gider ve bir görev daha alır. Salvatore, Luigi'nin mekanının yakınlarında park edilmiş bir aracın olduğunu ve bu araçta önemli bilgiler olduğunu söyler. Salvatore, Claude'dan bu aracı polisler ele geçirmeden önce alıp parçalatmasını ister. Claude aracın yakınlarına geldiğinde Maria'dan bir mesaj gelir ve maria, aracın tuzak olduğunu, bir arkadaşının yanında bulunduğunu ve Claude'un da oraya gelmesini söyler.

Maria, Salvatore'un onu claude ile aldattığını düşündüğü için ve cartellere barış karşılığında Claude'u ortadan kaldırmayı önerdiği için bunu yaptığını söyler. Maria'nın yanında yakuza çetesinin lideri asuka kasen de bulunmaktadır, claude onlarla birlikte şehrin karşı tarafına geçtikten sonra asuka kasen için çalışmaya başlayacaktır. Fakat asuka, Claude'un Yakuza'ya çalışmaya başlayabilmesi için mafyayla bağlarını kopardığını göstermesini ister, bunun için de Salvatore'u Claude'a öldürtür. Mafyayla bağlarını kesin bir şekilde kopardığını kanıtlayan claude, artık yakuza adına iş yapabilecektir. Daha sonradan Asuka'nın kardeşi kenji ile de tanışan claude, onun için de birkaç iş yapar. Bir yandan da Catalina, cartellerle birlikte olduğundan claude, kendisine edilen ihanetin bedelini hem cartellere hem de Catalina'ya ödetmek istemektedir.

Bu sıralarda claude, şehirdeki önemli iş adamlarından donald love ile tanışır ve onun için de çalışmaya başlar. Donald, cartellerin ona fidye ödetmek için kaçırdığı Uzak Doğu'lu iş adamını kurtarmak istemektedir, bu işi de Claude'a verecektir. Claude, adamı kurtararak cartelleri bir kere daha zor duruma sokar. Daha sonra donald love, çete savaşı başlatmanın kendisine para kazandıracağını söyleyerek zaten araları kötü olan cartellerle yakuzaların arasını daha da kızıştırmak istemektedir. Bunun için de Claude'un Kenji'nin katıldığı bir toplantıyı cartel kılığında basıp onu öldürmesini ister. Claude bunu yapar ve iki çetenin arası daha da bozulur.

Eki Görüntüle 1218038

Bu olaylardan sonra claude, cartellerin mesken edindiği bir inşaat alanını basmaya gider ve oradaki herkesi öldürerek üst kata çıkar. Üst katta cartellerin lideri miguel ile Catalina'yı yakalayan claude, ikiliye silah doğrultur. Miguel tırsıp Claude'a yalvarmaya başlayınca Catalina onu satar ve tek başına kaçar. Sonra asuka kasen ile maria gelir ve asuka, aslında Claude'un cartel kılığına girip öldürdüğü Kenji'yi Miguel'in öldürttüğünü sanır; ardından ona işkence etmeye başlar. Asuka, Claude'a Catalina'nın bir çeşit madde olan "spank" ile dolu bir uçak ayarladığını ve bu uçağın havaalanına ineceğini söyler. Claude'dan da bu uçağı düşürerek topladığı spankleri getirmesini ister. Claude uçağı düşürür ve spankleri toplar, fakat inşaata geri döndüğünde miguel ve Asuka'nın cesetleri ile karşılaşır. Miguel'in cesedinde bir not bulunmaktadır ve bu notta Maria'nın ölmemesi için Claude'un belirtilen noktaya 500 bin dolar getirmesi gerektiği yazmaktadır. Claude parayı alır ve belirtilen yere gider, orada onu Catalina karşılar. Catalina parayı alır fakat Claude'a kendisinin güvenilmez biri olduğunu söyleyerek sözünü tutmaz ve onu öldürtmeye çalışır. Claude kurtulur ve Catalina'nın bindiği helikopteri takip eder. Helikopter, cartellerle dolu bir yere iniş yapar. Claude, buradaki cartelleri tek tek hallederek Maria'nın yanına ulaşır, ardından da Catalina'nın bindiği helikopteri düşürerek onu öldürür. Daha sonra claude, Maria'yı da alarak bölgeden uzaklaşır, hikaye bu şekilde sona erer.

Eki Görüntüle 1218123

Bu oyunun hikayesi hakkında söyleyebileceğim pek bir şey yok, çünkü oyunun doğru dürüst bir hikayesi yok. Bütün oyun konuşmayan ana karakterimiz ile sağa sola gidip birkaç cümlelik diyalogları dinledikten veya yazılan notları okuduktan sonra gidip görevi yapmaktan ibaret. Çoğu görevin hikaye konusunda bir derinliği yok. Oyun sanki ilk başta görevler tasarlanmış, ondan sonra da görevleri yapmanın bir sebebi olsun diye baştan savma ara sahnelerle doldurulmuş gibi hissettiriyor. Hikaye anlatımı olarak da hiçbir kalite yok, dediğim gibi hikaye yan karakterlerin konuşmayan ana karaktere kısa kısa bir şeyler anlattığı ara sahnelerden ibaret sadece.

Hikaye sunumu konusunda da oyunun oldukça ilkel kaldığını söylemek mümkün, Definitive Edition'da bu ilkelliği ortadan kaldıracak ve sunumu modernleştirecek hiçbir yenilik yok. Hikayenin değiştirilmemesini anlarım, fakat bir oyun çıkışından yirmi sene sonra "modernleştirme" adı altında yeniden çıkıyorsa ve bu oyunda hikaye sunumunu modernleştirecek hiçbir yenilik yoksa ben buna tembellik ve baştan savma iş yapmak derim. Ara sahnelerdeki animasyonlar iyi değil, ara sahnelerin kısalığı da sunumun zayıf olmasının sebeplerinden beri. Daha uzun ve kaliteli ara sahneler iyi olmayan hikayeyi en azından sunum konusunda kurtarabilirdi, ancak bu yapılmamış.

oynanış:​


Oynanış olarak maalesef yeni sürümde kayda değer bir yenilik yapılmamış. GTA V tarzı silah ve radyo istasyonu seçme ekranı, oyunun eski sürümünde olmayan ve karakter kontrolünü bir nebze de olsa kolaylaştıran sağ tık ile nişan alma özelliği oyuna eklenmiş olsa da geriye kalan her şey aynı. Yirmi senelik bir oyunun yeni sürümü için "geriye kalan her şey aynı." demek bir facia. Çünkü eski oynanış stili, animasyonlar ve görev/genel oyun dizaynı günümüz için o kadar geri kalmış ki uzun süredir geçirdiğim en sıkıcı dakikaları bu oyunu oynarken geçirdim. Öncelikle animasyonlar ve oyun motoru çok kötü. Kullanılan oyun motoru 20 sene önceki GTA III'ün oyun motorunun Unreal Engine'a geçirilmiş hali. Bu da karakter animasyonlarının, vuruş hissinin ve hasar modellemelerinin çok kötü olması demek.

Eki Görüntüle 1218139

Görev çeşitliliği de maalesef yok gibi bir şey. Genel olarak görev dizaynları hep aynı. Arabaya bin, bir yere git; arabaya bin, bir yere gittikten sonra düşmanları öldür, geri gel. Oyundaki görevlerin büyük birçoğunluğu bu şekilde. Sıkıcı ve tekdüze görev dizaynı berbat mekaniklerle birleşince ortaya oldukça sıkıcı bir oyun deneyimi çıkıyor. Definitive Edition oynanış konusunda biraz daha modern bir deneyim sunabilse bu oyun çok daha çekilebilir olabilirdi, ancak maalesef durum bu. Görevlerin kendi içinde kayıt noktası yok, fakat artık görevde başarısız olursak direkt olarak baştan başlayabiliyoruz; bu da görevi gidip tekrar alırken boşa harcadığımız zamanı bize kazandırıyor.

Silah çeşitliliği konusunda oyun yine günümüz için yetersiz kalsa da oyun bu konuda başarısız olduğu diğer noktalara göre daha iyi. Keskin nişancı tüfeği, iki farklı saldırı tüfeği, hafif makineli tüfek, bomba, tabanca ve roketatar gibi birkaç farklı çeşit silah/silah modeli oyunda bulunuyor. Silah kullanımı konusunda ise oyun yine çok kötü. Vuruş hissi çok kötü olduğu için ve genel olarak silahların ağırlığı hissettirilemediğinden, düzgün bir geri tepme sistemi oyunda bulunmadığından oyuncu silah değiştirdiğinde diğerine göre farklı bir hissiyat alamıyor. Yalnızca düşmanı öldürüş süresi veya arabaları patlatma süresi değişiyor, bunun da silah kullanımını keyifli kılma konusunda çok başarılı olmadığını söyleyebilirim. Yapay zeka olarak oyun berbat halde, en azından ana görevlerdeki yapay zeka kaynaklı problemler çözülürdü diye umuyordum fakat o bile yapılmamış. Müttefik bir minibüse eşlik ettiğimiz görevde minibüs garaja girmesi gerekirken garajın önündeki duvara takılı kaldı ve ne yaptıysam yapayım durumu düzeltemedim, bu da görevi baştan yapmak zorunda kalmama sebep oldu. İkinci denememde de aynı sorun ortaya çıkacaktı ki son anda aracımla minibüse çarparak onu girmesi gerektiği yere sokabildim, bu anları da kayıt aldım; aşağıya ekleyeceğim. Bir oyun "geliştirildiği" iddia edilerek tekrar piyasaya sürülüyor fakat bu sürümde bile oyundaki ana görevi baltalayan sorunlar bulunuyorsa orada bir sorun var demektir.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

grafikler ve performans:​


Grafik konusunda bu oyunu nasıl değerlendirmem gerektiği konusunda emin değilim. Eski sürümün grafiklerine ne eklediğine göre mi değerlendirmem gerekir, yoksa günümüz standartları için yeterli olup olmadığına göre mi, emin değilim. Aşağıya kendim aldığım eski ve yeni oyundan ekran görüntülerini karşılaştırma yapmak için ekleyeceğim. Eğer eski sürüm ile karşılaştıracaksak, grafik konusunda Definitive Edition'da oldukça büyük geliştirmeler var. Bütün kaplamalar elden geçirilmiş, ışıklandırma güçlendirilmiş ve yeni ışık detayları eklenmiş, gölgelendirme geliştirilmiş, karakterler ve arabalar yeniden modellenmiş, yansıma kalitesi fazlasıyla arttırılmış... Bunlar dışında bir de araçların kapıları açılınca araç içinden dışarı yansıyan kapı ışığı gibi ufak detaylar da oyunda bulunuyor. Ayrıca patlama efektleri elden geçirilmiş ve yeni patlama efektinin çok iyi olduğunu söyleyebilirim. Onun dışında birçok oyuncu gibi ben de yağmur efektinden rahatsızım, yağmur damlaları çok büyük ve bu efekt özensiz bir biçimde oyuna yerleştirildiği için bir yerden sonra bu göz yoruyor ve rahatsız edici bir hal alıyor, bir an önce düzeltilmesi gerekli. Grafiklerin günümüz için ne durumda olduğuna gelelim. Bence grafikler günümüz için yeterli kalitede değil. 2015'te bilgisayarlar için çıkan GTA V'in grafikleri hâlâ bu oyundan daha iyi. Definitive Edition her ne kadar GTA III'ün eski sürümüne göre grafiksel olarak çok daha iyi olsa da hâlâ günümüz için yeterli bir grafik seviyesine sahip değil. Ayrıca oyun optimizasyon olarak da berbat bir seviyede. RDR 2'yi yüksek, GTA V'i ise en yüksek ayarlarda akıcı bir biçimde oynadığım sistemde bu oyunu oynarken oldukça büyük performans sorunları ile karşılaştım. Peformans hiç stabil değil ve kare başına saniye oranı sürekli değişiyor/düşüyor. performansın yer yer 35-40 kare başına saniye oranına kadar düştüğü bile oldu, bu da zaten bu oyunda pek de iyi olmayan oyun deneyimimi tamamen yerle bir etti. Oyunu oynadığım süre içerisinde yukarıdaki eklediğim videoda bulunan hatalar başta olmak üzere birçok hata ile karşılaştım. Bunlar bazen açık dünyada karşılaştığım gariplikler, bazen de görevi baştan yapmama sebep olan sinir bozucu hatalar oldu.

bazı görüntüler maalesef aynı oyun içi zaman dilimine denk gelmemiş ve günün farklı saatlerinde çekilmişler.

eski:

Eki Görüntüle 1218177

Yeni:

Eki Görüntüle 1218180

Eski:

Eki Görüntüle 1218182

Yeni:

Eki Görüntüle 1218186

Eski:

Eki Görüntüle 1218191

Yeni:

Eki Görüntüle 1218192

son söz:​


Grand Theft Auto III – the Definitive Edition grafiksel yükseltmeler sağlasa da oyunun çok eski oynanışına kayda değer bir yenilik getirememesi, genel oyun dizaynının oldukça sıkıcı ve tekdüze olması gibi sebeplerin yanı sıra hikaye konusunda oldukça önemsiz hissettirmesi, hikaye anlatımı ile hikaye sunumu olarak da çok başarısız bir yapım olması sebebiyle son zamanlarda oynadığım en sıkıcı oyunlardan biri. Bunların yanında kötü yapay zeka, optimizasyon problemleri ve oyuncunun deneyimini fazlasıyla olumsuz etkileyen birçok hataya da ev sahipliği yapan Grand Theft Auto III – the Definitive Edition, katlanılabilir olmaktan çok uzak bir yapım.

54/100

 
Tam bir Dost Kayaoğlu incelemesi gibiydi, şu belli oluyor: Oyunu kendi deneyimlerinizle, hissettiklerinizle ele almışsınız. (Bir yayıncının oynadığı oyunu izleyip otu b**u eleştirmediğiniz belli.) Kesinlikle kendi samimi hislerinizi aktarmışsınız. Eleştirisel bakış açınızı gayet beğendim. Sadece bazı yerlerde kendinizi bir tık tekrar etmeniz harici incelemenizde bir sıkıntı göremedim. Metni biraz daha toparlayıp bir video yapmazsanız yazık olur. Lütfen video yapın.

Teşekkür ederim 😁 Video yapmayı ben de isterdim ancak video/montaj işlerinden pek anlamam, ayrıca ne yazık ki fazla vaktim yok. İncelemeyi buraya yazacak vakti bile zar zor buluyorum. Belki ileride zaman bulursam buradaki incelemelerimi videoya dönüştürebilirim.
 
Teşekkür ederim 😁 video yapmayı ben de isterdim ancak video/montaj işlerinden pek anlamam, ayrıca ne yazık ki fazla vaktim yok. İncelemeyi buraya yazacak vakti bile zar zor buluyorum. Belki ileride zaman bulursam buradaki incelemelerimi videoya dönüştürebilirim.

Helal olsun reyizim ileriki incelemelerini de bekliyorum.👍
 

Yeni konular

Geri
Yukarı