Grand Theft Auto Trilogy kırılır mı?

Çünkü bu işi para için yapmıyor korsan grupları. Empress gibi bu işten anlayan bir kaç soytarı hariç. Onlar da korsan grubu değil zaten. Bu adamlar kırabilirlerse kırarlar. Zaten bu insanların kimse kim olduğunu bilmiyor nereden bulup para vereceksin? Kaldı ki para verince kırmayacaklarının bir garantisi var mı? Firmalar ne diye güvensinler? Yani o firmalar sandığınız kadar gerizekalı değil. Ha bekletme olayı bir açıdan doğru. Daha önce Empress oyunun kırıldığını ama crack dosyasını paylaşmayıp beklettiklerini açıklamıştı. Bir kaç gün sonra da CODEX crack dosyasını yayınladı. Ama ne için bekledikleri meçhul. Para ile alakalı olması imkansız ama onu söyleyeyim.

Çünkü bu işi para için yapmıyor korsan grupları. Empress gibi bu işten anlayan bir kaç soytarı hariç. Onlar da korsan grubu değil zaten. Bu adamlar kırabilirlerse kırarlar. Zaten bu insanların kimse kim olduğunu bilmiyor nereden bulup para vereceksin? Kaldı ki para verince kırmayacaklarının bir garantisi var mı? Firmalar ne diye güvensinler? Yani o firmalar sandığınız kadar gerizekalı değil. Ha bekletme olayı bir açıdan doğru. Daha önce Empress oyunun kırıldığını ama crack dosyasını paylaşmayıp beklettiklerini açıklamıştı. Bir kaç gün sonra da CODEX crack dosyasını yayınladı. Ama ne için bekledikleri meçhul. Para ile alakalı olması imkansız ama onu söyleyeyim.
Para için yapmadıkları ortada fakat hepsinin her zaman aynı görüşte olacağını sanmıyorum. Elbette para isteyen olacaktır. Ödeme konusuna gelirsek kimliklerinin belli olmasına gerek yok. Aklını kullanan parayı bir şekilde alır. Güven konusuna gelirsek bence az da olsa güvenebilirler. Sonuçta crack yapanların haysiyetsiz insanlar olduklarını söyleyemeyiz. Güvenilebilir olanları da vardır elbet. Yani önünde iki seçenek olsa; ya oyunun korsana düşecek ki bu potansiyel müşteriyi kaybetmek demek ya da -belki- birkaç milyon dolar ödemek. Baktığınız zaman her yıl milyar dolarlar kazanan bir şirketin 5-10 milyon dolar ödemesi büyük bir kayıp gibi durmuyor. Ayrıca bir oyunu korsana düşürmemek için bu kadar fidye isteyene bir tarafıyla gülerler. Yani ben sayıyı fazla bile söyledim. Belki bir risk alıp denediler ve gerçekten de yayınlanmadı. Sonuçta bir oyun kırıldı diye herkes kırmış olmuyor. Belki de sadece bir grup ya da kişi kırabildi. Bu kadar şey düşük ihtimal görünüyor ama ihtimali varsa gerçekleşmiş olabilir.

Para için yapmadıkları ortada fakat hepsinin her zaman aynı görüşte olacağını sanmıyorum. Elbette para isteyen olacaktır. Ödeme konusuna gelirsek kimliklerinin belli olmasına gerek yok. Aklını kullanan parayı bir şekilde alır. Güven konusuna gelirsek bence az da olsa güvenebilirler. Sonuçta crack yapanların haysiyetsiz insanlar olduklarını söyleyemeyiz. Güvenilebilir olanları da vardır elbet. Yani önünde iki seçenek olsa; ya oyunun korsana düşecek ki bu potansiyel müşteriyi kaybetmek demek ya da -belki- birkaç milyon dolar ödemek. Baktığınız zaman her yıl milyar dolarlar kazanan bir şirketin 5-10 milyon dolar ödemesi büyük bir kayıp gibi durmuyor. Ayrıca bir oyunu korsana düşürmemek için bu kadar fidye isteyene bir tarafıyla gülerler. Yani ben sayıyı fazla bile söyledim. Belki bir risk alıp denediler ve gerçekten de yayınlanmadı. Sonuçta bir oyun kırıldı diye herkes kırmış olmuyor. Belki de sadece bir grup ya da kişi kırabildi. Bu kadar şey düşük ihtimal görünüyor ama ihtimali varsa gerçekleşmiş olabilir.
Kimsenin müşteri kaybettiği yok. Oyunu satın alacak olan her şekilde alıyor zaten.

" crack yapanların haysiyetsiz insanlar olduklarını söyleyemeyiz. Güvenilebilir olanları da vardır elbet"

Aşırı saçma bir cümle olmuş.

"Aklını kullanan parayı bir şekilde alır."

Yine çok saçma bir cümle. FBI, CIA bu adamların 24 saat peşlerinde. En ufak bir açıklarında sonları hapis. Para alma konusunda CODEX bir kaç yıl önce bir açıklama yapmıştı. Onun haricinde 2014 ve önceki yıllarda oyunlar çıktıkları gibi kırılıyordu. Bu yıllarca böyle devam etti. Ee o zaman niye şirketler para verip engellemediler? Yeni mi akıllarına geldi bu? Madem para verip kırılmamasını sağlıyorlar o zaman neden ayrıca Denuvo DRM e para ödüyorlar?

Hepsi aynı düşüncede değil derken zaten oyun kıran korsan grupları belli. Ve sayıları fazla değil. Ha şunu da söyleyeyim. Hiçbir korsan grubu, siz bedava oyun oynayın diye oyun kırmıyor. :)

Kimsenin müşteri kaybettiği yok. Oyunu satın alacak olan her şekilde alıyor zaten.
Alacak olan elbet alır fakat şöyle düşünelim. Diyelim ki ben FIFA 19'u çok beğendim ve FIFA 20'yi bekliyorum. Fakat online için değil. Oyun çıktı ve o da ne!? Asgari ücret ile geçinen ben bir oyun oynamak için yüzlerce lira ödeyeceğim.
-Dur bir bakayım korsana düşmüş mü? Heh düşmüş. Alo İsmail. Akşama bendesiniz FIFA 20 indirdim.
Sonuç: oyun birkaç ay boyunca kırılmasaydı indirim kovalayıp alacaktım ama madem korsana düşmüş neden para vereyim?

crack yapanların haysiyetsiz insanlar olduklarını söyleyemeyiz. Güvenilebilir olanları da vardır elbet
Burada neyin saçma olduğunu anlamadım?

Yine çok saçma bir cümle. FBI, CIA bu adamların 24 saat peşlerinde. En ufak bir açıklarında sonları hapis.
Bu kurumların yıllarca bulamadığı suçlular var. İddiamın arkasındayım. Aklını kullanan parayı alır.

Eski ile şimdi arasına çok fazla fark var. Mesela günümüzde kullanılan DRM yazılımları eskilerine nazaran çok daha gelişmiş. Bu da kırılmasını zorlaştırıyor. Eskiden oyuna eklenen bir koruma kırıldığında aynı korumayı kullanan diğer oyunlar da kırılabilirken şimdi bir oyun kırıldığında anlık olarak koruma sistemini güncelleyebiliyorlar. Sistemin nasıl çalıştığını bilmiyorum ama kendi içinde farklı yöntemleri de bulunabilir. Son yıllarda bazı Denuvo sürümleri kırıldıktan sonra aynı Denuvo sürümünü kullanan diğer oyunların kırılmaması bunun bir örneği.

Madem para verip kırılmamasını sağlıyorlar o zaman neden ayrıca Denuvo DRM e para ödüyorlar?
Sanırım bahsettiğim şeyi yanlış anladınız. Basit bir örnek vereyim. Ben Denuvo'nun son sürümünü kırdım. Ama benden başkası kıramadı. Ben de Denuvo ya da oyunun yapımcı şirketi ile iletişime geçip fidye istedim. Verilmezse nasıl kırdığımı başkalarına aktaracağımı söyledim ve şirket bana ödeme yaptı. Yani şirket sistemin kırılmamasını değil kırılan dosyaların paylaşılmamasını sağlamış oldu.

Tekrar belirteyim bunlar oldu demiyorum ama bir defa bile olsa yaşandığını düşünüyorum.

Alacak olan elbet alır fakat şöyle düşünelim. Diyelim ki ben FIFA 19'u çok beğendim ve FIFA 20'yi bekliyorum. Fakat online için değil. Oyun çıktı ve o da ne!? Asgari ücret ile geçinen ben bir oyun oynamak için yüzlerce lira ödeyeceğim.
-Dur bir bakayım korsana düşmüş mü? Heh düşmüş. Alo İsmail. Akşama bendesiniz FIFA 20 indirdim.
Sonuç: oyun birkaç ay boyunca kırılmasaydı indirim kovalayıp alacaktım ama madem korsana düşmüş neden para vereyim?

Burada neyin saçma olduğunu anlamadım?

Bu kurumların yıllarca bulamadığı suçlular var. İddiamın arkasındayım. Aklını kullanan parayı alır.

Eski ile şimdi arasına çok fazla fark var. Mesela günümüzde kullanılan DRM yazılımları eskilerine nazaran çok daha gelişmiş. Bu da kırılmasını zorlaştırıyor. Eskiden oyuna eklenen bir koruma kırıldığında aynı korumayı kullanan diğer oyunlar da kırılabilirken şimdi bir oyun kırıldığında anlık olarak koruma sistemini güncelleyebiliyorlar. Sistemin nasıl çalıştığını bilmiyorum ama kendi içinde farklı yöntemleri de bulunabilir. Son yıllarda bazı Denuvo sürümleri kırıldıktan sonra aynı Denuvo sürümünü kullanan diğer oyunların kırılmaması bunun bir örneği.

Sanırım bahsettiğim şeyi yanlış anladınız. Basit bir örnek vereyim. Ben Denuvo'nun son sürümünü kırdım. Ama benden başkası kıramadı. Ben de Denuvo ya da oyunun yapımcı şirketi ile iletişime geçip fidye istedim. Verilmezse nasıl kırdığımı başkalarına aktaracağımı söyledim ve şirket bana ödeme yaptı. Yani şirket sistemin kırılmamasını değil kırılan dosyaların paylaşılmamasını sağlamış oldu.

Tekrar belirteyim bunlar oldu demiyorum ama bir defa bile olsa yaşandığını düşünüyorum.

Bizim ülkeden örnek vermişsin. O dediğini yapan kesim o kadar küçük ki adamların satışlarını etkilemiyor bile. Zaten korsan, orjinal oyun satışlarını o kadar etkileseydi bugün CDPR nin oyunlarında da DRM olurdu. Adamlar DRM bile koymuyorlar.

Bu adamların oyun kırmalarının tek sebebi egolarını tatmin etmek. Oyunları kırıyorlar çünkü bunu yapabiliyorlar. Kırıyorlar çünkü kim ne kadar hızlı ve sorunsuz oyun kırarsa onların camiasında o kadar isim yapıyor. Yani kırma yönetimini paylaşacağım diye firma tehdit etmeleri imkansız. Ayrıca dediğim gibi hiçbir firma buna güvenip de para vermez korsanlara. Çünkü korsan, oyun satışlarını neredeyse etkilemiyor bile. Hatta yararı bile olabilir bir noktada. Korsan oynadığın oyunda belli içeriklere erişmek için orjinal oyuna sahip olmak zorundasın. (Online ya da MK 11 deki krypt kısmı gibi) Doğal olarak sevdiğin bir oyunu elinde sonunda bu içeriklere erişmek için gidip alırsın. Zaten oyunların satış rakamları da ortada. Korsan olmasaydı bu oyunlar şimdikinden iki kat daha mı fazla satacaktı? Firmalar çok daha fazla mı kazanacaktı? Kesinlikle hayır. Zaten bu böyle olacak olsa, koyarsın oyuna online olma zorunluluğunu bazı oyunlarda yapıldığı gibi. Çekilirsin kenara, kimse de kıramazdı.

Neyse bu konuda bu kadar yorum yeterli. Uzun lafın kısası bir tarafta oyun yapan firmalar, diğer tarafta oyunları kıran korsanlar var. Biri oyun yapıyor öbürü isim yapmak için oyun kırıyor. Denklem bu kadar basit. Bu iki unsur arasındaki diğer muhabbetler sadece komplo teorisi..

Oyun motoru değişik , SAMP’ın yapımcısı zaten artık geliştirmeyi bıraktı fişini çekti. Bu oyunda çalışmaz büyük ihtimalle.
Ama sanırım Grand Theft Auto San Andreas'da ki skybox gibi şeyleri alıp, normal San Andreas'e atabilirler. Gene Trilogy gibi oynarız. (Modloader'e atma gibi bir durumdan bahsediyorum.)

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı