GRUB'a Windows nasıl eklenir?

Acaba linux kurarken, yanlışlıkla efi bölümünü mü formatladınız. uuid değerini doğru olarak girdiğinizi varsayıyorum.

Veya şöyle de yapabiliriz. Linux'u açın. Dosya yöneticisi ile /boot/efi/EFI/ klasörüne gidip, bu klasör içinde Microsoft adlı bir klasör daha var mı, kontrol edebilirsiniz. Eğer dosyalar yerinde ise Microsoft efi sağlamdır, yoksa efi'yi kurulumda yanlışlıkla formatlamışsınızdır.
Mesela benim efi bölümündeki Windows 11 boot dosyalarım...
ArcoLinux_2024-02-05_18-43-34.jpg

Son düzenleme:
Acaba Linux kurarken, yanlışlıkla EFI bölümünü mü formatladınız. UUID değerini doğru olarak girdiğinizi varsayıyorum.

Veya şöyle de yapabiliriz. Linux'u açın. Dosya yöneticisi ile /boot/efi/EFI/ klasörüne gidip, bu klasör içinde Microsoft adlı bir klasör daha var mı, kontrol edebilirsiniz. Eğer dosyalar yerinde ise Microsoft EFI sağlamdır, yoksa EFI'yi kurulumda yanlışlıkla formatlamışsınızdır.
Mesela benim EFI bölümündeki Windows 11 boot dosyalarım...
Eki Görüntüle 2108160

Bir şeyleri yanlış mı yapıyorum bilmiyorum ama boot dosyasının içinde direkt EFI dosyası bulunmuyor dediğiniz gibi yanlışlıkla silmiş olabilirim.

Dosya Ekleri

• 17072105765585969116311918937925.jpg
    17072105765585969116311918937925.jpg
    140,3 KB · Görüntüleme: 40
Sizin sisteminiz uefi değil, eski mbr sistemini kullanıyorsunuz. Bu durumda grub.cfg dosyasını şu şekilde düzenleyin.
Kod:
### BEGIN /etc/grub.d/30_os-prober ###
menuentry 'Windows 10 (on /dev/sda1)' --class windows --class os $menuentry_id_option 'osprober-chain-AC72DD3E72DD0E48' {
    insmod part_msdos
    insmod ntfs
    set root='hd0,msdos1'
    if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then
      search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,msdos1 --hint-efi=hd0,msdos1 --hint-baremetal=ahci0,msdos1  AC72DD3E72DD0E48
    else
      search --no-floppy --fs-uuid --set=root AC72DD3E72DD0E48
    fi
    parttool ${root} hidden-
    drivemap -s (hd0) ${root}
    chainloader +1
}
### END /etc/grub.d/30_os-prober ###

Burada kendi bilgisayarınıza göre düzenlemeniz gereken yerler var. Öncelikle yukarıda AC72DD3E72DD0E48 yazan yerleri kendi bilgisayarınızda, Windows'un boot bölümünün uuid değeri ile değiştirmeniz gerekir. Bunu konsolda sudo blkid komutu ile öğrenebilirsiniz.
Ayrıca yukarıda hd0,msdos1 yazan yerleri de Windows boot diskinin adını yazarak düzenlemeniz gerekir. Disk bölümlerinin isimlerini de konsolda sudo fdisk -l komutu ile öğrenebilirsiniz.

Hocam Ubuntu kullanıyorsanız, USB'den açıp "boot repair" programını deneyin isterseniz. Ben Windows GRUB'dan yok olunca öyle yapıyordum.

Windows 10 işletim sistemini kullandığım bilgisayara Dual boot ile Linux kurdum. Linux'da sorun yok düzgün çalışıyor fakat GRUB ekranında Windows yok birçok kaynağa baktım "lsblk" komutunda bir diskde boot/efi yazması gerekiyor diyorlar ama benim disklerimin hiçbirinde öyle bir şey yazmıyor. Linux içinden diske girip kontrol ettiğimde tüm dosyalar sorunsuz duruyordu kendim manuel şekilde GRUB a Windows seçeneği eklemeye çalıştım bu sefer de "cannot get c/h/s values" hatası alıyorum. Yardımcı olabilecek varsa çok sevinirim.

Hocam Ubuntu kullanıyorsanız, USB'den açıp "boot repair" programını deneyin isterseniz. Ben Windows GRUB'dan yok olunca öyle yapıyordum.

Linux kullanıyorum ama dediğiniz gibi bir tavsiyeyi başka forumlarda da gördüm bir yandan onu yapmayı da deniyorum USB'ye Windows 10 ISO yazdırdım ama BIOS da falan öncelikli olmasına rağmen sanki USB yokmuş gibi direkt GRUB u açıyor ben mi USB'ye doğru yazdıramadım ya da başka sorun mu var açıkçası çözemedim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı