GTA V resmi olarak Türkçe gelmeyecek

Technogame ekibinin yayınladığı makale. Ben resmi olacağına dair umutluydum ama olmadı.

Merhaba arkadaşlar,
GTA V’in Türkçeleştirmesi için başlatmış olduğumuz projede asıl amacımız GTA V’in resmi olarak Türkçe dil seçeneğine sahip olmasıydı. Bu bağlamda bugüne değin kendimizi Rockstar’a hazırlamak için “GTA V Türkçe Projesi” başlığı altında bazı çalışmalar yaptık. Bu çalışmalar;
  • GTA V Türkçe Projesi Tanıtım Filmi
  • Sosyal ve haber medyada gerekli duyurular, tanıtımlar ve kaynaklar
  • Türk oyuncularının, oyunlara olan ilgi ve potansiyeli ile GTA serisine hayranlıkları
  • Ülkemizde orijinal oyun satışları üzerine dökümanlar
  • İnteraktif sunumlar ve argümanlar
Yukarı da belirtildiği üzere çok kapsamlı ve disiplinli bir şekilde yürütülmüş olup tamamen Türk oyuncularının isteklerini karşılamak için en ince detayına kadar düşünülmüştür. Bu çalışmalar tüm yönüyle tamamlanıp kendimizi hazır hissettiğimiz anda ise Rockstar Games firması ile ikili görüşmelere geçmeye karar verdik. Bu görüşmeler ilk aşamada mail yoluyla yapıldı. Daha sonra Londra’da bulunan Rockstar London Stüdyosuna giderek bizzat yapmış olduğumuz görüşme neticesinde tarafımıza aktarılan bilgiler aşağıdaki gibidir.

Öncelikle yapmış olduğumuz proje Rockstar tarafından büyük beğeni ve takdir ile karşılandı. Böyle bir çalışmanın yapılmasının ayrıca sevindirici olduğunu söylediler. Fakat Türk oyuncularının kendileri için bekleneni vermediği ve imza kampanyasından haberleri olduğunu belirttiler. Ayrıca GTA V’in artık tamamlanmış ve bitmiş bir proje olduğunu, kendi firmaları tarafından hazırlanmayan bir çeviriyi kabul edemeyeceklerini, etseler dahi çevirinin test edilmesinin en az 2-3 ay süreceğini ilettiler. Fakat bundan sonraki süreçte oyunlarda mutlaka Türkçe dil desteğini sunmak istediklerini ve bununla ilgili olarak da TechnoGame gibi bir ekip aradıklarını belirttiler.
Tüm bunların neticesinde Rockstar, Türkçe dil seçeneği sunmamalarının sebeplerini şu şekilde açıkladı:
Türkiye de yeterince orijinal oyun satamadıklarını, satılan oyunların ise çoğunun korsan yollardan satıldığını ve kendilerinin bundan para kazanamadıklarını belirterek bu konuda Türk oyuncularının gerekli hassasiyeti göstermelerini istediler.
Sonuç olarak bizim yapmış olduğumuz Türkçe Yama, yama olarak kalacak ve dil dosyaları üzerinde yaptığımız değişiklik Rockstar açısından herhangi bir sakınca oluşturmayacaktır. Bu durumda projeyi uygulamak istediğimiz asıl platform PC olacak. PS4, Xbox 360 ve Xbox One için herhangi bir durum söz konusu olmayacaktır. PS3’te ise cihazın orijinalliği bozulmadan yamanın entegresi için birkaç yöntem deneyeceğiz. Başarılı veya başarısız olması durumunda bilgilendirme yapacak ve başarılı olursa bunun nasıl olacağını da sizlere açıklayacağız.
Bugüne değin projeyi takip eden ve bizlere destek olan tüm takipçilerimize teşekkürlerimizi sunuyor ve bizi desteklemeye devam etmelerini rica ediyoruz.
Nurullah Aktaş
Saygılarımla,
TechnoGame

Kaynak.
Rockstar Games İle GTA V Türkçeleştirme Hakkında Görüşme

Son düzenleyen: Moderatör:
Külliyen yalan. Zengin iki adamın Türkçe oyun oynama sevdası yüzünden fakirlere yada oyuna para vermek istemeyenlere attığı paçavra laflar. kickass thepiratebay gibi çok büyük torrent siteleri Türk sitesi mi ? Hayır, tam tersi. AMERİKAN SİTESİ. Ama dünyada x oyun var ise, Japon yapımı dahi olsa x'inde de İngilizce dil desteği var. Türkiye'de ise 1 tane torrent sitesi var. Gerisi bundan alıp kendi sitelerinde yayınlayanlar. Sebep ne biliyor musunuz ? Bazılarınız tahmin etmeyi başardı. En büyük sebep, dinimizin değişik olması. Onların dininin bizim dinimiz ile çakışık olması. Onların, bizim dinimiz ile dalga geçmesi. İbadetimiz ile dalga geçmesi. Soyut bir varlığa tapıyorlar diye bizi küçük görmeleri. Türkiye Cumhuriyetini, hatta tüm Türki Cumhuriyetleri küçümsüyorlar. Ama Arapça çoğu oyunda var. Çünkü zamanında onlar ABD'nin ve çeşitli milletlerin yanında oldular. Konuyu siyasete ve dine saptırmak istemiyorum çok fazla. Bana sakın ama sakın bilgisayar alacak paran var oyun mu alamıyorsun gibi gereksiz laflar söylemeyin. Moderatörlerden de beni banlamamasını rica ediyorum. Biliyorum konuyu yasaklı içeriklere saptırdım ama kendimi ve tüm kendim gibileri, tüm Türk halkını savunmak boynumun borcudur.

Hocam kusura bakmayın ama konuyu çok alakasız yerlere bağlamışsınız. Bu adamlar kazanacakları paraya bakarlar, öyle dinle siyasetle falan ilgilenmezler. Bu tip konularda esip gürlemek sıradan vatandaşların işidir. Siyasi ideolojiler güç odaklarının oynadığı satrançta halkı manipüle etmek amacıyla kullandıkları araçlardır.
Esas konuya gelirsek: İngilizce konuşulan ülkelerde 100 oyuncu var 90 tanesi korsan oynuyorsa 10 tane İngilizce bilen müşterisi var demektir. Türkiye'de 10 oyuncunun sekizi korsan oynasın sadece iki tane müşteriye Türkçe oyun satabilirler. Toplamda İngilizce gene galip geliyor.

Hocam kusura bakmayın ama konuyu çok alakasız yerlere bağlamışsınız. Bu adamlar kazanacakları paraya bakarlar, öyle dinle siyasetle falan ilgilenmezler. Bu tip konularda esip gürlemek sıradan vatandaşların işidir. Siyasi ideolojiler güç odaklarının oynadığı satrançta halkı manipüle etmek amacıyla kullandıkları araçlardır.
Esas konuya gelirsek: İngilizce konuşulan ülkelerde 100 oyuncu var 90 tanesi korsan oynuyorsa 10 tane İngilizce bilen müşterisi var demektir. Türkiye'de 10 oyuncunun sekizi korsan oynasın sadece iki tane müşteriye Türkçe oyun satabilirler. Toplamda İngilizce gene galip geliyor.
Şu anda lafının bana ithafen olduğunu anlıyorum. Buna bir şey yapamayız oyunlar çok pahalı, Steam gibi fiyatlar olsun, alırım. Hayatımda ilk kez Far Cry Francheise Pack satın aldım 18 TL'ye, başka da bir şey aldığımı hatırlamıyorum. O parayı verirken bile içim acıdı. Multiplayeri olmayan bir pakete para verirken. Ama insan ucuzu gördüm mü atlıyor işte.

Türkiye'de asgari ücret: 900 TL
Türkiye'de sıradan bir PS4 oyunu: 220 TL

Amerika'da asgari ücret: 15.080$/yıllık = 1256$/aylık = 3141 TL
Amerika'da sıradan bir PS4 oyunu: 70$ = 150 TL

Bu 4 cümle her şeyi açıklamaya yetmiyor mu? Gelip de bana asgari ücret alan bir aile oyun oynamasın deme! Herkesin buna hakkı vardır.

Son düzenleyen: Moderatör:
Arkadaşlar şu ps4 oyunları 200+ olayını aklınızdan çıkarın artık. Yok öyle bir dünya. Açarsın bir us psn, alırsın 50 dolara gift card psn den, çekersin oyunlarını 100 liraya 120 liraya. Dün mesela bir indirim başladı psn de, shadow of mordor, fifa15, diablo 3 reaper of souls gibi kafa oyunları 100 dolar 220 tl ye aldım. 3 oyunun normal maliyeti tr psn de 550-600 tl arası. Biraz indirim kovalayacaksın, biraz zahmete katlanacaksın.

Şu anda lafının bana ithafen olduğunu anlıyorum. Buna bir şey yapamayız oyunlar çok pahalı, Steam gibi fiyatlar olsun, alırım. Hayatımda ilk kez Far Cry Francheise Pack satın aldım 18 TL'ye, başka da bir şey aldığımı hatırlamıyorum. O parayı verirken bile içim acıdı. Multiplayeri olmayan bir pakede para verirken. Ama insan ucuzu gördüm mü atlıyor işte.

Amerika'da asgari ücret: 15080$/yıllık = 1256$/aylık = 3141 TL

Bu 4 cümle her şeyi açıklamaya yetmiyor mu ? Gelip te bana asgari ücret alan bir aile oyun oynamasın deme! Herkesin buna hakkı vardır.

Biraz önceki mesajında bahsettiklerinle şimdiki yazdıkların arasında hiçbir alaka yok. Yazdıklarımdan "paran yoksa oynama" ana fikrini nereden çıkardın? Ya da oyun yapımcılarının avukatlığını yaptığımı? Şu anda ister oyunlar, ister donanımlar isterse başka ürün ve hizmetler hakkında olsun ters giden pek çok şey var. Bu tip tartışmalarda ya hep satıcı ya da hep müşteri suçlu bulunur o yüzden uzatmayacağım. Ben her şeyin dönüp dolaşıp siyasete, abuk subuk komplo teorilerine bağlanmasına karşıyım. Adamlar ne yapıyorlarsa para kazanmak için yapıyorlar, yok Türkleri oyunsuz bırakmak istiyorlarmış yok şuymuş buymuş bunları geçin dedim. Türkiye deli para getiriyor da sırf müslümanız diye adamlar kendi bindikleri dalı kesiyorlar ha? İyi o zaman kendileri kaybeder.

Külliyen yalan. Zengin iki adamın Türkçe oyun oynama sevdası yüzünden fakirlere yada oyuna para vermek istemeyenlere attığı paçavra laflar. kickass thepiratebay gibi çok büyük torrent siteleri Türk sitesi mi ? Hayır, tam tersi. AMERİKAN SİTESİ. Ama dünyada x oyun var ise, Japon yapımı dahi olsa x'inde de İngilizce dil desteği var. Türkiye'de ise 1 tane torrent sitesi var. Gerisi bundan alıp kendi sitelerinde yayınlayanlar. Sebep ne biliyor musunuz ? Bazılarınız tahmin etmeyi başardı. En büyük sebep, dinimizin değişik olması. Onların dininin bizim dinimiz ile çakışık olması. Onların, bizim dinimiz ile dalga geçmesi. İbadetimiz ile dalga geçmesi. Soyut bir varlığa tapıyorlar diye bizi küçük görmeleri. Türkiye Cumhuriyetini, hatta tüm Türki Cumhuriyetleri küçümsüyorlar. Ama Arapça çoğu oyunda var. Çünkü zamanında onlar ABD'nin ve çeşitli milletlerin yanında oldular. Konuyu siyasete ve dine saptırmak istemiyorum çok fazla. Bana sakın ama sakın bilgisayar alacak paran var oyun mu alamıyorsun gibi gereksiz laflar söylemeyin. Moderatörlerden de beni banlamamasını rica ediyorum. Biliyorum konuyu yasaklı içeriklere saptırdım ama kendimi ve tüm kendim gibileri, tüm Türk halkını savunmak boynumun borcudur.
Hepsi amerikanın oyunları. :D Yahu ne çok seviyorsunuz komplo teorisi üretmeyi. Cidden arada yapın böyle izlemek zevkli oluyor.

Hepsi amerikanın oyunları. :D Yahu ne çok seviyorsunuz komplo teorisi üretmeyi. Cidden arada yapın böyle izlemek zevkli oluyor.
Ahahah dostum iyimiş :) Komplo teorisi falan değil, bunlar benim görüşlerim.

Ayrıca son cümlem;
''Çok zenginsen, paranı çar çur etmeyi seviyorsan alırsın; o parayı daha iyi emellere harcamak istiyorsan, almazsın!''

Ahahah dostum iyimiş :) Komplo teorisi falan değil, bunlar benim görüşlerim.

Ayrıca son cümlem;
''Çok zenginsen, paranı çar çur etmeyi seviyorsan alırsın; o parayı daha iyi emellere harcamak istiyorsan, almazsın!''

Merak etmeyin bende alamadığım oyunları korsan kullanıyorum. Sonuçta 17 yaşındayım ve kazandığım para belli. 2-3 ayda bir oyun alıyorum şimdilik. İleride iyi para kazandıracak bir işe girdiğimde bütün oyunları orijinal alırım büyük ihtimalle. Fakat torrent kullanımına karşı değilim. Sonuçta Türkiye' de oyuncu kitlesinin yaş ortalaması 16-17. Adam ne para kazanabiliyor, ne de velisini oyun almaya ikna edebiliyor. Tabii ki korsan oynayacak oynamasın mı ? Fakat her şeyi din, ırk gibi iddialı başlıklar altında kurgulamak mantıksız geliyor. Bir firmanın ırkı, dini yoktur. Firma sadece kazandığı paraya bakar. Büyük ihtimalle oyun firmalarında bir sürü müslüman çalışan bile vardır. Çoğu oyunda Türkçe desteğinin olmamasının sebebi gayet gözler önünde bence. Türkiye' nin oyun sektörüne gerek üretim, gerek tüketim olarak faydası zaten belli. Fakat gençlerin bilinçlenmesi sayesinde orijinal oyun alımı artıyor. 10 yıl öncesine göre bayağı bir artış var mesela. Bu artış sayesinde uzun vadede oyunlarda Türkçe desteği alacağımıza eminim.

Şu anda lafının bana ithafen olduğunu anlıyorum. Buna bir şey yapamayız oyunlar çok pahalı, Steam gibi fiyatlar olsun, alırım. Hayatımda ilk kez Far Cry Francheise Pack satın aldım 18 TL'ye, başka da bir şey aldığımı hatırlamıyorum. O parayı verirken bile içim acıdı. Multiplayeri olmayan bir pakete para verirken. Ama insan ucuzu gördüm mü atlıyor işte.

Amerika'da asgari ücret: 15.080$/yıllık = 1256$/aylık = 3141 TL

Bu 4 cümle her şeyi açıklamaya yetmiyor mu? Gelip de bana asgari ücret alan bir aile oyun oynamasın deme! Herkesin buna hakkı vardır.
900 TL askeri ücretle geçim zor yapılırken oyun nasıl alınacak demişsiniz galiba doğru ancak bir çok tanıdığım var asgari ücretle çalışıp taksitle Iphone 5 alan. Buna ne demeli?

Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı
09:05:00