GTA VI | Yeni Araç Dinamiği, Hava Dinamiği, Oyunun Fiyatı ve Genel Bilgiler

iMiralay

Hectopat
Katılım
31 Ekim 2018
Mesajlar
130
Çözümler
2
Yer
İzmir
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Web Developer
Başlıksız-2.png


> GTA VI | Yeni Araç Dinamiği, Hava Dinamiği ve Oyunun Fiyatı

GTA VI, herkesin malumu olduğu üzere tam 8 yıldır geliştirilmekte. Bu uzun geliştirme süresi boyunca oyun sessizlik içinde yoluna devam ediyordu. Ancak geçtiğimiz aylarda ortaya çıkan sızıntılar sayesinde, oyunun nasıl bir yapıya sahip olacağına dair ufak tefek ipuçlarına eriştik. Yepyeni grafik ve oyun motoru, geçen dünyaya uygun renk paletleri, geliştirilmiş yapay zeka ve sürpriz şehirlerle karşımıza çıkacak gibi görünüyor. Sızıntıların ortaya çıkmasıyla birlikte insanlar ikiye bölündü. Bir kesim oyunun büyük bir çıkış yapacağına inanırken diğer kesim hayal kırıklığı yaşanacağını ve beklentilerin altında kalacağını düşünüyor. Bu yazımda ise sizlere genel olarak son zamanlarda ortaya çıkan yeni bilgileri derleyip sunacağım.

| Yeni Araç Dinamiği Hakkında:

Araçlar ve araçların arka planındaki sistem GTA için olmazsa olmazı, bunu hepimiz biliyoruz. Şimdi ise GTA 6'da farklı bir araba dinamiği ile karşılaşacağız. Sızıntılara göre GTA 6, eski oyun olan GTA V'den daha değişik bir araç sistemine sahip olacak. Öyle ki oyun dünyasındaki araçlar çok daha fazla ayrıntıya ve özelleştirmeye sahip olacak. Bütün araçlara tek tek dokunacak olan Rockstar Games aynı zamanda bu araçların kullanıcıları tarafından özelleştirilebilir olmasını istiyor. Sadece bununlada sınırlı kalmayacak. Yeni bir çarpışma mekaniği ve yeni bir kaza mekaniği devreye girecek. Kullanıcılar araçlarıyla başkalarına çarptığında çok daha farklı bir mekaniği göreceğiz. Bu yeni çarpışma mekaniği sızdırılan görüntülerde de onaylanmış oldu. Kısacası yeni bir araç mekaniği bizleri bekliyor.

| Yeni Hava Durumu Dinamiği Hakkında:

GTA serisini yapan şey nedir? Tabii ki açık dünyasıdır. GTA VI ile birlikte "yaşayan bir şehir" sistemine dönüyoruz. GTA V'te bunu zaten görüyorduk, şehir geceleri farklıyken sabahları farklıydı ve buna göre bütün NPC'ler hazırlıklıydı fakat RDR2 gibi bir yaşamda yoktu. Şimdi ise GTA 6 çok daha işleyen, yaşayan ve bunu devam ettiren bir yapıya sahip olacak. Öyle ki burada yenilik olarak göze çarpan en büyük şey hava durumu dinamiği. GTA V'te karşımıza hava olayları çıkıyordu fakat bunlar rastgele olaylar ve rastgele zamanlardı. Şimdi ise gerçek bir yıllık hava durumu sistemi bizi karşılıyor. Artık sadece yağmur damlaları değil rüzgarlar bile hava durumunu etkileyen bir yapıya sahip olacak. Öyle ki şiddetli bir rüzgar çıktığında motor sürüşü zorlanacak ve yalpalanmalar meydana gelecek, araçların manevra kabiliyeti kısmen azalacak. Bunun gibi dinamikler ile hava durumunu iliklerimize kadar hissedeceğiz. Havanın batışı ve tekrar doğuşu dahil bize hissettirilecek. Rockstar'ın hava durumunu çok önemseyeceğini anlamış olduk.

| Miami'ye Uygun Yeni Su ve Işık Fiziği:

Geldik önemli bir sızdırmaya daha. Oyunun Miami'de geçeceği göz önünde bulundurulduğunda tamamen değişen bir su ve ışık fiziğini es geçmemek olmaz. Rockstar'dan yapılan sızıntılara göre geliştiriciler su fiziğini neredeyse gerçekçiye yakın tuttuğunu belirtiyor. Aynı zamanda suya yansıyan ışık bile oldukça çok çalışılmış. Oyunda etrafımızın denizlerle çevrili olacağı düşünülünce artık böyle bir su fiziğine ihtiyacımız olduğunu anlamamak zor değil. Yeni gelen su fiziği ile birlikte deniz taşıtlarınında öneminden bahsedelim. Yeni dalga fiziği ile birlikte deniz taşıtları çok daha farklı bir dinamikle karşımıza geliyor, eklenen hava durumu sistemiyle birlikte artık hırçın dalgalardan deniz taşıtları ile geçmek zor olabilir.

| GTA VI Online - FiveM ve RedM'i Geliştiren Cfx.re'nin Satın Alımı:

Geçtiğimiz aylarda, Rockstar Games'in, FiveM ve RedM'in geliştirici şirketi olan Cfx.re'yi satın aldığı haberini aldık. Medyada dolaşan bilgilere rağmen, hala cevap bekleyen önemli bir soru var: Rockstar, bütün çevrimiçi altyapısını Cfx.re'ye mi devredecek, yoksa doğrudan üçüncü taraf sunuculara, FiveM gibi bir yapıyla izin verme yoluna mı gidecek? Cfx.re'nin satın alınmasıyla birlikte, mevcut sunucu geliştiricileri rahat bir nefes alıp daha iyi bir platformun oluşturulacağını umabilirler, ancak Cfx.re'nin tam olarak ne yapacağını öğrenmek için oyunun çıkışını beklememiz gerekebilir gibi görünüyor.

| Oyunun Çıkış Tarihi ve Fiyatı:

Şimdi geldik büyük bir soruya: Oyun ne zaman piyasaya sürülecek ve fiyatı ne olacak? Henüz net bir duyuru yapılmamış olsa da, medyada dolaşan bilgilere göre, oyunun 2024'ün erken aşamalarında piyasaya sürülebileceği ve fragmanın bu yılın sonunda yayınlanabileceği söyleniyor. Ancak günümüz oyun endüstrisinde bu tür çıkış tarihlerine uymamanın ve sürekli ertelenmenin yaygın olduğunu göz önüne alırsak, tahminimce oyunun 2024 ile 2025 yılları arasında piyasaya sürülme olasılığı bir hayli yüksek. Peki ya fiyatı? Son yıllarda çıkan bütün oyunlar özellikle ülkemizde yüksek fiyatlardan raflarda yerini alıyor. Bütün oyun publisherlarına göre GTA 6, bütün GTA oyunlarından çok daha pahalı çıkış fiyatına sahip olacak. Peki ya iddia nedir? GTA 6 söylenene göre 150 dolardan bizleri karşılayacak. Baldurs Gate 3'ün dahil 60 dolardan satışta olduğunu varsayarsak 150 dolar çok pahalı geliyor. Ülkemizde ise güncel kur ile birlikte oyun 4.000 lirayı buluyor.


Bütün bilgileri ve sızdırmaları göz önüne aldığımızda durum tamamen bu. 150 dolarlık bir oyun olup olmayacağı tamamen soru işareti iken çıkışında dahil yeni bilgiler ortaya çıkıyor. Genel olarak yeni bir söylenti olduğunda bu konu altından sizleri bilgilendireceğim. Okuduğunuz için teşekkürler.

KAYNAK: TheEconomicTimes, TalkESport, GamingBible, Cfx.re
 
Baldur's Gate 3'ün dahil 60 dolardan satışta olduğunu varsayarsak 150 dolar çok pahalı geliyor. ülkemizde ise güncel kur ile birlikte oyun 4.000 lirayı buluyor.

150 dolar yapacaklarını sanmıyorum yabancılar bu gibi durumlara çok isyan ediyor genel olarak. Ama 2025 yılları arasında gelirse ve oyunların standart fiyatı 80+ dolar üstü haline gelirse vah halimize. GTA zaten en çok satan serilerden cüzi bir rakama koyup daha fazla satış yapmaları prestijleri açısından daha iyi olur ama her şekil ucu bize dokunacak gibi duruyor.
 
150 dolar yapacaklarını sanmıyorum yabancılar bu gibi durumlara çok isyan ediyor genel olarak. Ama 2025 yılları arasında gelirse ve oyunların standart fiyatı 80+ dolar üstü haline gelirse vah halimize. GTA zaten en çok satan serilerden cüzi bir rakama koyup daha fazla satış yapmaları prestijleri açısından daha iyi olur ama her şekil ucu bize dokunacak gibi duruyor.

Dediğiniz gibi 150 dolar yabancı ülke standartlarında bile çok fazla. Bu konuda genel tahminim, eğer kafayı yemedilerse 60-80 dolar arasında çıkış yapacağı. Yine dediğiniz gibi "ucu bize dokunacak." Hangi fiyattan çıkarsa çıksın, bu oyun ülkemizde 1.500 liradan fazla bir fiyata çıkış yapacak gibi.
 
Baldurs Gate 3'ün dahil 60 dolardan satışta olduğunu varsayarsak 150 dolar çok pahalı geliyor. Ülkemizde ise güncel kur ile birlikte oyun 4.000 lirayı buluyor.
Bu yazıyı görünce sonunu okumadım bile. Israrla 150 dolar olacak diyorsunuz, saçmalamayın arkadaşlar. Oyun standart fiyatları var, maksimum 70 - 80 dolar olacak ve Türkiye'ye yerel fiyatlandırma yapabilirler yani 1.599 TL'ye çıkabilir belki. GTA 6 oyununu çok abartıyorsunuz, Red Dead Redemption 2 grafik farkı olmayacak, size söyleyeyim. Ve oyunu geliştirmek için sırf çok para harcadı diye pahalı satışa koymak gibi bir şey yok, bunu unutmayın. Oyun, standart olarak satıldığı fiyatta olacak.
 
Bu yazıyı görünce sonunu okumadım bile. Israrla 150 dolar olacak diyorsunuz, saçmalamayın arkadaşlar. Oyun standart fiyatları var, maksimum 70 - 80 dolar olacak ve Türkiye'ye yerel fiyatlandırma yapabilirler yani 1.599 TL'ye çıkabilir belki. GTA 6 oyununu çok abartıyorsunuz, Red Dead Redemption 2 grafik farkı olmayacak, size söyleyeyim. Ve oyunu geliştirmek için sırf çok para harcadı diye pahalı satışa koymak gibi bir şey yok, bunu unutmayın. Oyun, standart olarak satıldığı fiyatta olacak.

Yazdığım yazıdaki bütün bilgiler tamamen söylenti. Rockstar Games, GTA VI hakkında sır vermiyor. Bilgilerin alıntısı tamamen sızdırılan bilgiler bu yüzden doğruluğu tartışılır. Genel olarak kamuoyunda oyunun fiyatı $150 veya $80 olarak yer alıyor, en doğrusu yine oyunun ön siparişinde göreceğiz. Bu sebeple okuyup okumamanız size bağlı.

Ek olarak, "Ve oyunu geliştirmek için sırf çok para harcadı diye pahalı satışa koymak gibi bir şey yok, bunu unutmayın." Bu cümlenize katılmıyorum. Yönettikleri şey bir vakıf değil. Şirket gelir ve giderleri bulunur, bütün hepsinin fizibilite raporları oluşturulur. Fizibilite raporlarına göre eğer ki yıllık satış rakamları normal satış fiyatına rağmen zarar yazarsa bu sefer oyun fiyatını yüksek tutmaya çalışırlar veya doğrudan yan pazarlar(DLC, oyun içi satış) devreye alınır.

Ek olarak, GTA VI'nın bütün geliri hem bir sonraki oyun(oyunlara) hem de reklam ve diğer anlaşmalara gidecek. Bunu da unutmamak gerek bu sebeple yüksek bir kar oranı zorunlu.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı