GTX 1060 sistemde GPU kullanımı düşük

O ne oluyor hocam? Kusura bakmayın bu konulardan pek anlamıyorum sadece boş zamanlarımda kafa dağıtmak için oyun oynuyorum.

Laptoplarda iki farklı ekran artı vardır biri güçsüz az güç tüketen biri de oyun için, ve laptoplarda optimus denen bir şey var, eğer ekstra ekran çıkışınız NVIDIA'ya bağlı değilse veya MUX Switch'iniz yoksa bu ayarı kapatamıyorsunuz ve oyunlarda düşük FPS ve düşük kullanıma sebep oluyor, MUX yoksa UHD'yi devre dışı bırakmayın çünkü, UHD ve NVIDIA birlikte çalışıyor, birisi giderse, öbürü de gider yani. Uzun lafın kısası GeForce Experience ve Denetim Masası'ndan çoğu ayarları oyuna göre ayarlayın, oyununuz yine iyi FPS'lerde çalışıyorsa boşuna kafaya takmayın.

Hocam sanırım işlemcinin içinde bulunan ekran kartı gibi bir şey. Yani ekran kartı takmadan o görevi yapan Birim.

Hayır kullanmıyor, dahili kartı kullansa NVIDIA'da VRAM kullanılmazdı.
NVIDIA ve Intel ortak çalışıyor ondan öyle duruyor.

Böyle bi kullanım takibi yöntemi 🤷‍♂️

Afterburner kurup Rivatuner ile bakmayı dene. Görev yöneticisini açınca oyun arkaplanda renderlenmeyi bırakıyor olabilir. Cihaz laptop ise bu daha muhtemel çünkü UHD Graphics kullanımı yüksek görünüyor, masaüstü işlemlerinde (görev yöneticisi gibi) UHD Graphics enerji tasarrufu için kullanılıyor olabilir. Ayrılmış GPU yani 1060 daha çok enerji tüketir, işlemciye tümleşik yani UHD Graphics daha az enerji tüketir. GPU kullanımı anlık değişen bir şeydir alt tab ile görev yöneticisi geçip bakarken %100 yerine %5 görüyor olman oyun esnasında da %5 olduğunu göstermez. Grafik var ya GPU kullanım grafiği alt tab atar atmaz bakarsan yüksekten ani çakılma görürsün çünkü oyunda olmadığında diğer grafik birimine geçiyor.

@Fearless.G dediğimi dene.

Afterburner ile de değerleri takip etmeyi denedim fakat GPU kullanımı çok düşük gösteriyor aynı şekilde

Laptoplarda iki farklı ekran artı vardır biri güçsüz az güç tüketen biri de oyun için, ve laptoplarda optimus denen bir şey var, eğer ekstra ekran çıkışınız NVIDIA'ya bağlı değilse veya MUX Switch'iniz yoksa bu ayarı kapatamıyorsunuz ve oyunlarda düşük FPS ve düşük kullanıma sebep oluyor, MUX yoksa UHD'yi devre dışı bırakmayın çünkü, UHD ve NVIDIA birlikte çalışıyor, birisi giderse, öbürü de gider yani. Uzun lafın kısası GeForce Experience ve Denetim Masası'ndan çoğu ayarları oyuna göre ayarlayın, oyununuz yine iyi FPS'lerde çalışıyorsa boşuna kafaya takmayın.

Hayır kullanmıyor, dahili kartı kullansa NVIDIA'da VRAM kullanılmazdı.
NVIDIA ve Intel ortak çalışıyor ondan öyle duruyor.
Hocam ben bunu araştırdım ve optimus özelliğini kapatmak için MUX'a sahip olmam gerekiyor ve benim bilgisayarım çok yeni bir model olmadığı için (Monster Tulpar T7 v17) MUX yok. Optimus özelliğini kapatmam için bilgisayara takabileceğim bir monitöre sahip olmam gerekiyor ki ekran kartımın görüntüsünü ikinci ekrandan versin ve daha yüksek performans alayım. Peki bunu kapatmanın başka bir yolu var mıdır? Monitör almak zorunda mıyım?

Son düzenleme:
Afterburner ile de değerleri takip etmeyi denedim fakat GPU kullanımı çok düşük gösteriyor aynı şekilde

Hocam ben bunu araştırdım ve optimus özelliğini kapatmak için MUX'a sahip olmam gerekiyor ve benim bilgisayarım çok yeni bir model olmadığı için (Monster Tulpar T7 V17) MUX yok. Optimus özelliğini kapatmam için bilgisayara takabileceğim bir monitöre sahip olmam gerekiyor ki ekran kartımın görüntüsünü ikinci ekrandan versin ve daha yüksek performans alayım. Peki bunu kapatmanın başka bir yolu var mıdır? Monitör almak zorunda mıyım?

Maalesef kapatmanın yolu yok (sanırım) ama en azından ne kadar etki edeceğini ayarlayabiliyorsun, GeForce Experience üzerinden bir iki ayarı değiştirerek az da olsa önüne geçilebiliniyormuş.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı