GTX 1060 ve i7 7700K Overclock Yapma

kamlikli

Megapat
Daha fazla  
Arkadaşlar bu sistem ile en stabil overclock ayarı nedir? Deneme yanılma yapmak istemiyorum. Bildiğiniz ayar var ise onu uygulamak istiyorum. Sistem zaten çoğu oyunu +60 FPS çalıştırıyor ancak Shadow of The Tomb Raider ultrada yer yer 45-50 FPS bandına düşüyor o yüzden overclock yapıp 60 FPS seviyelerinde oynamak istiyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
En stabil ayar diye bir genelleme yok. Her bileşenin stabil olduğu aralık farklı. Her GTX 1060 ve i7 7700K aynı değerlerde stabil olmaz, silikon kalitesine göre değişir overclock potansiyeli.
Deneme yanılma yapmak zorundasınız. Sorun yaşamaya başladığınız an, bir önceki adıma dönmelisiniz.

Ekran kartına voltaj vermenizi önermiyorum. İşlemci için bir miktar verilebilir. Çıkmak istediğiniz frekansı belirtirseniz, kabataslak bir voltaj değeri belirtebiliriz, bu değer üzerinden deneme yapabilirsiniz.

SOTTR oyununda 45 FPS gibi değerler almanızın nedeni işlemcinizden çok ekran kartınızdan kaynaklanmaktadır diye düşünüyorum nedeni ise işlemciniz o oyun için gereken seviyenin üstünde ve 1060 gibi bir kartla da darboğaz yapma ihtimali olmayacak bir işlemci.

60+Fps görmek için ya MSI Afterburner yazılımı ile önerim CPU Clock değerini +120 yapman ki bu bana göre sınır değeridir yalnız Memory Clock'a dokunmanı tavsiye etmiyorum ben çünkü RAM olduğu için RAM overclocklarında çok fazla hata alabilirsin. Eğer OC ile uğraşmak istemiyorum dersen de Ultra ayarlar yerine birkaç ayarı High değerlere düşürürsen zaten otomatik olarak 60+ FPS değerlerine ulaşırsın boşu boşuna işlemci ve ya ekran kartına ek yük bindirmene değmeyecek bir artış alırsın zaten.

@Dkoroglu sistemde darboğaz söz konusu değil sadece technopat videolarında gördüğüm "Technopat overclock" olarak test yapılan kısımda nasıl yaptıklarıydı. Çünkü video testlerde overclock ile 10 fps ye kadar artış sağlıyorlar.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
mesela şu videodaki gibi.

@Asım Demir bir kaç deneme yapıp burdan paylaşıcam ama daha önce MSI Afterburner vb. programlarla hiç yapmadığım için biraz temkinliyim. Çıkmak istediğim değerden ziyade +10 fps alabilmek amacım. MHZ değerini şuan için bilemeyeceğim.

Gelişmiş soğutma kullanmadan (kullanılsa bile ulaşılamayabilir) overclock ile 45 FPS'lerden 60 FPS'e çıkmak hayal. Fark ettiyseniz videoda %9-%10 FPS artışından bahsediliyor. 200 FPS alıyorsan overclock yapıp 210-220 alabilirsin fakat 45'den 60'a çıkarmak pek mümkün değil.

Overclock yaparsanız iyi ihtimalle 45 FPS'e düşmek yerine 50 civarlarına düşersiniz. Bu söylediğim ekran kartının gücü yetmediği için FPS düşüyorsa geçerli.
Asım Demir'in söylediği gibi deneme yanılma yapmanız gerekiyor. Düşük miktarda overclock ile istediğiniz performans artışını yakalamanız zor.
Stabil dediğimiz olay her karta göre değişiyor. Elinizdeki kartın çekirdek hızını 50-60 arttırıp stabil bir overclock yapmış olursunuz fakat bunun FPS'e etkisi çok az olacaktır.
En yüksek performans kazancı için stabil ayarları bulmak istiyorsanız deneme yanılma yapmanız şart. Çekirdek frekansını +130 yapıp deneyin sorun yaşarsanız 10 azaltın olmazsa 10 arttırın.
İşlemciye overclock yapmak istiyorsanız BIOS'ta otomatik overclock ayarı varsa onu açmanızı tavsiye ederim.

Siz konuyu tam açıklamamışsınız ki, zaten 60+ FPS alıyorsanız normal değerleri alıyorsunuz demektir sisteminiz normal çalışıyor. Her oyunda ara ara takılmalar ve ya sinematiğin yoğunluğuna göre performans düşüşü yapımcının FPS sınırlamasından ve ya yükten dolayı düşmektedir(genellikle).

O.C için genel artış önerim sadece GPU Clock üzerinde artış yapmanız olur, Memory üzerinden yapılan O.C sonrası hata alma ihtimaliniz çok yüksek çünkü.

@fearlesshuman @Dkoroglu arkadaşlar MSI AfterBurner ile sırasıyla Core Clok +250 Memory Clock +400 verdim oyun açıldı ancak menüde bile kırmızı kırmızı noktalar vardı. Bende Core Clok +150 Memory Clok +400 yaptım ve ortalama FPS de 5 Fps (yani buda normalde 55 geliyordu ortalama 60 oldu %9-10 gibi bir oran) kazanmış oldum. Sanırım ideal bu. Ekran kartı sıcaklığıda optimum ayarlar ile OC ayarlarındaki aynı kaldı. Bunun üzerine +10 mhz artışı yapa yapa deneyerek arttırmayı düşünüyorum.

Benim korkum ilk defa yapacağımdan dolayı kartı felan yakarım diyeydi. Burda kart sıcaklığına dikkat etmem yeterli sanırım.

Yakmaktan çok crash hatası alırsınız ve ya ekranınız düz bir renkte kalabilir. Yakma genellikle voltajı yükseltirseniz olur ki yeni kartlarda ek güç vb vermezseniz zaten kendi güç yönetimi olduğu ve diğer ek korumalar sayesinde yakma ihtimaliniz düşüktür.

Ben hâla önerimi devam ettiriyorum maksimum +100 ve ya 110-20 GPU Clock, Memory Clock'a dokunmamak ayrıca %5-10 fark için kartı yormana değmez.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı