Çözüldü GTX 650 Ti ve Phenom x4 970 Oyunda Kasma Sorunu

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

lobster42

Decapat
Ana Kart : Asrock N68C GS FX
İşlemci : AMD Phenom x4 970,
Ekran Kartı : Nvidia GTX 650 Ti Boost
RAM : Kıngston DDR2 (4*2) 8 GB
İşletim Sistemi : Windows 10 Pro 64 Bit

Sorunum şu hangi oyun olursa olsun FPS 5*10 saniyeliğine ciddi anlamda düsüyor, sonra normale dönüyor. Örneğin Battlefield2 de bile aynı sorunu yaşıyorum oyun kasılıyor nerdeyse tamamen duruyor sonra kaymak gibi akıyor tabiri caizse. GTA5'te de ha keza öyle. Görüntü özellikleri Low'da High çözünürlükte en düşük seviyede olsa bile hic fark etmiyor her durumda aynı sorun oluyor. İşlemci olsun ekran kartı olsun anakart vs.. ısı dereceleride orta seviyede.

Dip not: Daha önceki anakartım DFI Lan Party DK 790GX-M2RS AMD 790GX ve işlemcim Phenom x4 965 idi ve böyle bir sorunum yoktu. Anakart arızalandığı için anakart ve işlemci ile birlikte değiştirmek zorunda kaldım.

Çözüm
Evet ekran kartında bayağı bir düşük seviyede. Ekran kartının drop yemesi şunlardan kaynaklanır genelde; başta RAM yetersizliği, driver eksikliği, darboğaz, ekran kartının işlemci ve diğer parçaların hızına yetişememesi yani GPU yetersizliği diye 4 ana konudur. 3 ve 4 birbirine benzer. Bazı istisna durumlarda değişkenlik gösterir. Şimdi sen işlemciyi hemen hemen aynı bir işlemci ile değiştirdiğin için 3. durumu geçiyorum. RAM kullanımı 7000'e yakın olsaydı RAM yetersiz diyecektim bunu da es geçiyoruz. O zaman geriye driver sorunu kalıyor. Ekran kartının driverlerini tekrar kuralım. Linkteki işlemi sağlayıp ekran kartının driverini buradan indirelim.

İşlem DDU ile AMD ve NVIDIA Sürücü Kaldırma Rehberi

Driver Grafik Sürücüsü - GeForce Game Ready Driver | NVIDIA

Chipset, onboard GPU ve tüm driverleri kurduğuna ve temiz bir Windows kurduğunu varsayıyorum.

Çağlar kardeş sorunumu kendim bir yol buldum ve çözdüm. Seninde bahsettiğin gibi ekran kartı zannediyordum ama yine de emin olmamakla birlikte chipset aşırı ısınıyor gibime geldi. Şöyle ki az önce, odalarda kullanılan büyük vantilatörlerden birini açtıım kasanın yan kapağını çıkarıp oraya dayadım ve screenshot aldığım tüm oyunları oynadım en ufak bir takılma kasılma olmadı. GTA da dahil olmak üzere hiçbir sıkıntı yok tabiri caizse yağ gibi oldu. Vantilatörü kapadığım zaman ise yine aynı şekilde takılamalar donmalar oldu.
Şimdi en düşük özellikli oyunda bile yaptığı için ekran kartı çok ısınıyor diyemem diye düsündüm olsa olsa chipsettir diyorum. Çünkü elimi dokunduğumda ciddi sıcaklık geliyor 2*3 saniye zor tutuyorum elimi chipset in üzerinde. Siz ne düşünürsünüz?
Evet arkadaşlar yaklaşık 2 aydır devam eden sorunumu kendi çabalarım ile çözmüş bulunmaktayım. Hangi oyun olursa olsun girdikten 5 dk sonra kasılmalar donmalar yaşıyordum 10*15 saniyeliğine sonra düzeliyordu. Sorunun kaynağını BIOS'tan CPU Thermal Throttle ayarını DİSABLE yaparak çözdüm. Zannediyorum ki ısınan işlemci soğuyuncaya kadar frekans değerini düşürüyor o da donma kasılma yapıyor. Şu an herhangi bir sorunum kalmadı. İlgilenen arkadaşlara teşekkürler.
Öncelikle MSI Afterburner OSD Gösterge Rehberi - Technopat makaledeki programı indirelim ve osd değerlerini açalım daha sonra GTA 5 oyununa giriniz, oyun en az bir 10 dakika açık kaldıktan sonra sol üstteki değerlerin ekran görüntüsünü alıp buraya bizimle paylaşabilir misin?

CPU Kullanımı
CPU Sıcaklığı
RAM Kullanımı
GPU Kullanımı
GPU Sıcaklığı

Bunlar mutlaka seçili olmalı değerleri görmemiz açısından.

Öncelikle MSI Afterburner OSD Gösterge Rehberi - Technopat makaledeki programı indirelim ve osd değerlerini açalım daha sonra GTA 5 oyununa giriniz, oyun en az bir 10 dakika açık kaldıktan sonra sol üstteki değerlerin ekran görüntüsünü alıp buraya bizimle paylaşabilir misin?

CPU Kullanımı
CPU Sıcaklığı
RAM Kullanımı
GPU Kullanımı
GPU Sıcaklığı

Bunlar mutlaka seçili olmalı değerleri görmemiz açısından.
1.jpg
2.jpg

GTA 5 oyununda ısı değerleri normal. GPU kullanımı biraz düşük geldi fakat GTA 5 işlemciye yüklenir. Biraz o konuda hemen karar vermemek gerek, başka hangi oyunlarda problem yaşıyordunuz onun da ekran görüntüsünü atabilir misiniz? Ekran kartına yüklenilen oyunlardaki değerleri inceleyelim birde. Bunları sağlama alalım sonra diğer olaya geçeriz.

Şöyle söyleyim sanırım 2005 yapımı bir oyun battlefield2 onda bile aynı şekilde oluyor. Fakat dikkatimi çeken bişey var ekran kartı kullanımı çok düşüyor kasma başladığı anda.
3.jpg
4.jpg

Normal Şartlarda 60 FPS civarında seyrden fifa 2017 de FPS değeri 38 civarına düştüğü anda aşırı kasılma oluyor. 5-10 sn devam edip düzeliyor.
17.jpg
17-1.jpg
17-2.jpg

Evet ekran kartında baya bir düşük seviyede. Ekran kartının drop yemesi şunlardan kaynaklanır genelde ; başta RAM yetersizliği, driver eksikliği, darboğaz, ekran kartının işlemci ve diğer parçaların hızına yetişememesi yani GPU yetersizliği diye 4 ana konudur. 3 ve 4 birbirine benzer. Bazı istisna durumlarda değişkenlik gösterir. Şimdi sen işlemciyi hemen hemen aynı bir işlemci ile değiştirdiğin için 3. durumu geçiyorum. RAM kullanımı 7000'e yakın olsaydı RAM yetersiz diyecektim bunu da es geçiyoruz. O zaman geriye driver sorunu kalıyor. Ekran kartının driverlerini tekrar kuralım. Linkteki işlemi sağlayıp ekran kartının driverini buradan indirelim.

Chipset, onboard GPU ve tüm driverleri kurduğuna ve temiz bir Windows kurduğunu varsayıyorum.

Evet ekran kartında bayağı bir düşük seviyede. Ekran kartının drop yemesi şunlardan kaynaklanır genelde; başta RAM yetersizliği, driver eksikliği, darboğaz, ekran kartının işlemci ve diğer parçaların hızına yetişememesi yani GPU yetersizliği diye 4 ana konudur. 3 ve 4 birbirine benzer. Bazı istisna durumlarda değişkenlik gösterir. Şimdi sen işlemciyi hemen hemen aynı bir işlemci ile değiştirdiğin için 3. durumu geçiyorum. RAM kullanımı 7000'e yakın olsaydı RAM yetersiz diyecektim bunu da es geçiyoruz. O zaman geriye driver sorunu kalıyor. Ekran kartının driverlerini tekrar kuralım. Linkteki işlemi sağlayıp ekran kartının driverini buradan indirelim.

Çağlar kardeş sorunumu kendim bir yol buldum ve çözdüm. Seninde bahsettiğin gibi ekran kartı zannediyordum ama yine de emin olmamakla birlikte chipset aşırı ısınıyor gibime geldi. Şöyle ki az önce, odalarda kullanılan büyük vantilatörlerden birini açtıım kasanın yan kapağını çıkarıp oraya dayadım ve screenshot aldığım tüm oyunları oynadım en ufak bir takılma kasılma olmadı. GTA da dahil olmak üzere hiçbir sıkıntı yok tabiri caizse yağ gibi oldu. Vantilatörü kapadığım zaman ise yine aynı şekilde takılamalar donmalar oldu.
Şimdi en düşük özellikli oyunda bile yaptığı için ekran kartı çok ısınıyor diyemem diye düsündüm olsa olsa chipsettir diyorum. Çünkü elimi dokunduğumda ciddi sıcaklık geliyor 2*3 saniye zor tutuyorum elimi chipset in üzerinde. Siz ne düşünürsünüz?
Evet arkadaşlar yaklaşık 2 aydır devam eden sorunumu kendi çabalarım ile çözmüş bulunmaktayım. Hangi oyun olursa olsun girdikten 5 dk sonra kasılmalar donmalar yaşıyordum 10*15 saniyeliğine sonra düzeliyordu. Sorunun kaynağını BIOS'tan CPU Thermal Throttle ayarını DİSABLE yaparak çözdüm. Zannediyorum ki ısınan işlemci soğuyuncaya kadar frekans değerini düşürüyor o da donma kasılma yapıyor. Şu an herhangi bir sorunum kalmadı. İlgilenen arkadaşlara teşekkürler.

Çözüm
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı