GTX 970 vs R9 390

R9 390 vs GTX 970

• R9 390

Oy: 23 46,0%
  • GTX 970

Oy: 27 54,0%

• Oy verenlerin toplamı
    50
Paylaşmış olduğunuz makalede çok fazla çelişki var. Bir kere Microsoft paylaştı bu belgeyi demişsiniz ama resim kaynağına baktığımızda Latest Technology News | Tech Blog | ExtremeTech adlı siteye ait olduğunu görüyoruz. Microsoft içerisinde arama yaptığımızda DX12 destekli kartlar hakkında ayrıntılı bir bilgiye rastlayamadım ben. Kepler, Maxwell ve Fermi gibi kartlar DX12 destekli olmasına rağmen burada DX11 olarak gösterilmiş. Bizi bu konuda aydınlatır mısınız acaba? Bizim bildiklerimizle çok fazla çelişiyor bu bilgiler ve açıkçası doğruluğundan son derece şüphe ediyoruz.

Girdiğiniz sitedeki makalenin en altındaki notu (Ps dedikleri şeyi) okursanız, Microsoft sunumundan alıntıdır gibi bir ibare geçiyor; Microsoft'un sitesinden aldım demiyorum o yazıda ben. Maxwell kartlar DirectX 12 olarak gösteriliyor ki benim okuduğum hemen tüm makaleler de bu yönde; görselin üstündeki yazımı okursanız orda da söylüyorum Maxwell'le ilgili DirectX12 desteğini. Fermi ve Kepler mimarileri konusunda bilgim çok üst düzey değil DirectX ile ilgili. Kullanmadığım için o tip kartlarla ilgili araştırmaları vb. pek okumadım. Laptopumda da masaüstümde de Maxwell'in güncel mimarisini kullanıyorum. Haklı olabilirsiniz görselin oraları pek doğru olmayabilir; emin değilim. Bu noktada ben de aldanmış olabilirim o alttaki nota. Ancak Maxwell ve AMD GCN ile ilgili olan kısımların doğruluğuna eminim; ki o yazıda bahsettiklerim de tamamen bu iki konu üzerine.

Bence o yazıya pek itimat etmeyin. Zira DX12 destekleyeceği kesin olan ve nVidia tarafından "DX12 destekliyor" denilen kartlara DX12 desteklemiyor demişler. Feature Level 12.2 olan GTX 900 serisine de 12.1 demişler. "Microsoft tarafından DX12 destekli kartların listesi açıklandı" başlığı altında açılan makalelerin %90'ı yalan maalesef. Örneğin burası:
Microsoft Dx 12 Ekran Kartı Destek Listesini Açıkladı | Donanımcı Baba
Çeşitli makaleler ile araştırmalarımız sonucu ortaya çıkarttığımız bilgi bu:

1. DirectX 12 (Feature Level 0) -> nVidia için 400 ve 500 serisi Fermi GPU'lar kısmen yararlanabilecekler. AMD'nin 7730 ve üstü tüm kartları (R9 300 serisi dahil) bu seviyede kalacak.
  2. DirectX 12 (Feature Level 1) -> nVidia için 600 ve 700 serisi Kepler GPU'lar yararlanabilecek. 700 serisi Kepler kartlar tam olarak Feature Level 1'i kullanabilirken, 600 serisi Kepler kartlar Feature Level 1'in bazı can alıcı özelliklerini kullanamayacaklar.
  3. DirectX 12 (Feature Level 2) -> Sadece ve sadece nVidia 700 serisi Maxwell ve 900 serisi Maxwell kartlar tam olarak destekleniyor.

390 almalısın.

3.5 GB yerine 8 GB bir kart alıcaksın hem de 256 bit değil, 512 bit. Ekstra olarak DX 12 de gtx 980 kadar API overhead puanı alan 970 e, DX 12 API overheadda 2.500.000 küsür puan fark atan bir kart almış olacaksın.

Oyunlarda %50 kafakafaya FPS verirken geri kalan %50 de 5-10 FPS fark atıyor gtx 970 e hem de daha Windows 10 driveri tam oturmamışken.

Ekstra olarak nvidia yeni kartlar çıktığında her zaman yaptığı gibi eski kartların performansını düşürücek ama amd de böyle bir şey yok ve tüm konsollar artık amd olduğu için oyunlar amd destekli çıkıyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
@Atmega 328P İlk olarak defalarca söylediğim gibi kartın 3.5 GB değil, 4 GB olduğuyla başlayalım. Kart 4 GB sadece 0.5 GB kısmı daha yavaş çalışıyor. 3.5 + 0.5 GB deseniz anlarım ama direk 3.5 GB yanlış bilgiden başka bir şey değil. Ayrıca hala bit diyorsunuz. Biz önemli olan GPU diye bağırırken, hala bit diyorsunuz. Birçok videoda Technopat da bahsetti. GTX 970'de renk sıkıştırma teknolojisi kullanılıyor. Bu yüzden 256 bit olması 512 bit kartlardan kötü olduğu anlamına gelmiyor diye. R9 390 önermenizi anlarım. Tercih meselesidir. Ancak karşısına koyduğunuz kartı yerden yere vurup, önerdiğiniz kartı yüceltmenin bir anlamı yok. Performans olarak GTX 970'ten önde olabilir. Fakat bunun yanında GTX 970'ten geri olduğu noktalar da var. İlk olarak 200 serisindeki GPU'yu alıp birkaç geliştirme yapıp yeni GPU olarak sunulması. Bu yüzen R9 390 yeni bir kart demek doğru değil. Ayrıca karşılaştırdığınız karttan neredeyse 2 kat güç tüketiyor. Bu yüzden sıcak çalışan bir kart. Bunun yanında 8 GB diyorsunuz ancak 8 GB almanın size kazandırdığı oyun sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Dolayısıyla 8 GB çok büyük bir artı değil. Aradaki güç tüketim farkı, güncellik ve sıcaklık gibi faktörler varken 5-10 FPS'nin derdini yapıyorsunuz. Ha Windows 10 sürücüsü de gayet iyi oturdu. Hangi oyunda sorun çıkarıyor? Zaten oturmasa bile ikisinin de oturmaz. Çünkü iki sürüce de yakın zamanlarda çıktı. Son olarak eski kartlarda düşme gibi bir durum yok. Aksine Nvidia AMD'den daha uzun süre destek sunuyor sürücü konusunda.

O fiyat farkına değmicek. Yine gtx 970 çoğu oyunda yakalıyor hatta geçiyor. Para israfı ve yine fazla güç çekiyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
R9 390 GTX 970'i 3-4 FPS ile geçiyor. GTX 970'in geçtiği nadir oyunlar var ama R9 390'ın driverları vs. yerine iyice oturunca R9 390 geçer diye düşünüyorum. Ama 3-4 FPS için o parayı verir misiniz bilemem. GTX 970 az elektrik çekiyor ama ekran kartına 1500TL'ye yakın bir fiyat verecek kişinin elektrik faturasını önemsediğnini düşünmüyorum. Benim şuanki aklım olsaydı R9 390 alırdım ama iş işten geçti

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…