GTX 970 vs R9 390

mmurat0170

Hectopat
Daha fazla  
Hepinize merhabalar. Yaklaşık 4000 TL kadar bir bütçem vardı ve sistemimi topladım. Fakat ekran kartına daha karar veremedim. Aynı fiyat etiketine sahip olan bu iki kartın arasında 5 fps kadar bir fark var. Tabii ki de R9 390 daha üstün. Fakat yine de 4000 lira ile toplanan sistemlerde hep GTX 970 tavsiye ediliyor. Sizce hangisi daha iyi? Ben kendi çapımda bir karşılaştırma yaptım, siz de yardımcı olursanız sevinirim.

• -Witcher 3'de hairworks kapalıyken R9 390 3 fps öndeyken Hairworks'ü açtığımızda fark 25'e çıkıyor ve GTX 970 öne geçiyor.
  • -Sistem tavsiye edilirken GTX970 en çok yararlanılan kart. Son zamanlarda fenomen oldu diyebiliriz.
  • -GTX970'in çok sorunlu olduğu söyleniyor. VRAM sorunundan tutun da kartı bozuk çıkanlara kadar.(C.W.'yi sorun etmiyorum.)
  • -R9 390'ın 8GB belleği çok olmasa da insanın içini rahatlatıyor gerçekten. Ne de olsa 5 sene kullanacaksın sistemi.
  • -R9 390'ın deli gibi güç tükettiğini söyleyenler var. Hatta bazıları en az 80+750w'ın gerekli olduğunu söylüyor. Her ne kadar ben buna inanmasam da AMD'nin ne kadar elektrik canavarı olduğu ortada.
  • -Battlefield 4'de mantle açıkken R9 390, 970'i solluyor.:)
  • -R9 390'ın ısınma sorunu olduğunu söyleyenler var.

Kısacası durum ortada. Siz de fikrinizi sebepleriyle belirtin ki ben de kararımı vereyim.:)

Son düzenleyen: Moderatör:
MSI R9 390'ı bir haftadır kullanıyorum ve maddelerin üzerinden yakın cevaplar vermeye çalışacağım;

- Hairworks özelliği büyük oranda Nvidia kartlarla uyumlu çalışıyor. Dolayısıyla fazla irdelememek lazım, kapalı kalmasıda görsel açıdan pek sorunlu değil bence.
- R9 390'ın diğer markadaki rakibi GTX 970. Dünya çapında test sistemlerinde AMD kartlardan çok Nvidia kartlar kullanılıyor ve haliyle kullanıcı potansiyeli çok olduğundan dolayı önerilmesi gayet doğal.
- 970'in sorunlarını ben de okudum ama uygulamam olmadığı için fikir beyan edemem.
- 390'ın 8 GB olan belleği her ne kadar ''yeter de artar'' dedirtse de ileride çıkacak yüksek çekirdek gücü isteyen oyunlarda, kart çekirdeğinin ne tür bir performans getireceğini bilemiyorum. Benim içimi sıkan asıl mesele de bu zaten. Yani 8 GB bellek iyi güzel de bunu işleyecek çekirdek gücü ne kadar acaba?
- 390'ı FX 8350 gibi hayvanat derecesinde güç harcayan bir işlemci ile birlikte 80+ 750w güç kaynağı ile kullanıyorum. Herhangi bir PSU yetmeme sorununu yaşamadım. Fakat AMD temelli materyallerin kullandıkları güç malesef yüksek.
- R9 390 1080p ayarda hemen her oyunda GTX 970'e 5-7 FPS fark atıyor.
- MSI modelini kullanıyorum ve 60 dereceye kadar fanların çalışmama muhabbeti beni rahatsız ettiği için %30 %50 %70 aralıklarında fanları sürekli çalıştırıyorum ve Far Cry 4 gibi bir oyunda ayarlar köklü iken 67 - 72 derecelerde çalışıyor kart. Bir kere fanları otomatikte bıraktım ve kart derecesi 90'ı gördü. Yani eğer kasa hava sirkülasyonun iyi ise ısınma problemi yok.

Senin işlemcin ne bilmiyorum fakat FX 8350 işlemcimin kartı tam besleyemediğini düşünüyorum ve GPU kullanımı yer yer %70 %60 gibi değerlerde dolanıyor, buna rağmen kart hayli yüksek performans sergiliyor.

Diyeceğim R9 390 hakikaten alınacak güçlü bir kart, iyi bir Intel işlemci ve kasa hava sirkülasyonu ile uzun bir süre idare eder.

Şu konuya bir göz atabilirsin; MSI R9 390 vs MSI GTX 970

99g.jpg
Hepinize merhabalar. Yaklaşık 4000 TL kadar bir bütçem vardı ve sistemimi topladım. Fakat ekran kartına daha karar veremedim. Aynı fiyat etiketine sahip olan bu iki kartın arasında 5 fps kadar bir fark var. Tabii ki de R9 390 daha üstün. Fakat yine de 4000 lira ile toplanan sistemlerde hep GTX 970 tavsiye ediliyor. Sizce hangisi daha iyi? Ben kendi çapımda bir karşılaştırma yaptım, siz de yardımcı olursanız sevinirim.

• -Witcher 3'de hairworks kapalıyken R9 390 3 fps öndeyken Hairworks'ü açtığımızda fark 25'e çıkıyor ve GTX 970 öne geçiyor.
  • -Sistem tavsiye edilirken GTX970 en çok yararlanılan kart. Son zamanlarda fenomen oldu diyebiliriz.
  • -GTX970'in çok sorunlu olduğu söyleniyor. VRAM sorunundan tutun da kartı bozuk çıkanlara kadar.(C.W.'yi sorun etmiyorum.)
  • -R9 390'ın 8GB belleği çok olmasa da insanın içini rahatlatıyor gerçekten. Ne de olsa 5 sene kullanacaksın sistemi.
  • -R9 390'ın deli gibi güç tükettiğini söyleyenler var. Hatta bazıları en az 80+750w'ın gerekli olduğunu söylüyor. Her ne kadar ben buna inanmasam da AMD'nin ne kadar elektrik canavarı olduğu ortada.
  • -Battlefield 4'de mantle açıkken R9 390, 970'i solluyor.:)
  • -R9 390'ın ısınma sorunu olduğunu söyleyenler var.

Kısacası durum ortada. Siz de fikrinizi sebepleriyle belirtin ki ben de kararımı vereyim.:)
R9 390 böyle bir soğutma ile 90 dereceyi görüyor.

@MadaraUchiha Videonun oyun testlerine bak dostum. Kart seçimi tercih meselesi fakat birazcık ekstra OC yapılsa kart yanacak :) Bu R9 390x modeli ama R9 390 ile ısı anlamında aralarında pek fark yok.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Özet yok. Okuyun.:eek:

GTX 970 kullanıyorum. 1506 MHz Core/ 8000 MHz Memory şeklinde overclock ile günlük stabil bir şekilde maksimum sıcaklık 71 derece olacak şekilde kullanıyorum. Bu overclock bana neredeyse GTX 980 performansı veriyor. Ayrıca kasamın hava akışı çok iyi olduğundan kartım ısınmıyor.

R9 390 kullansaydım bu derece overclock yapmam imkansızdı. Zaten içindeki eski GPU'dan dolayı yüksek sıcaklıklarda ve yüksek güç tüketimi ile çalışan bir ekran kartına daha fazla overclock yapma imkanım olmayacaktı. Asus R9 390X incelemesini izlediyseniz kart oyunlarda 85 derecede çalışıyor. Benim kartım maksimum overclock altında, maksimum yük altında 71 dereceyi geçmiyor. İkisi de Asus.

Güç tüketimi konusuna gelirsek R9 390'ın daha yüksek TDP değeri yüzünden aylık 5 TL daha yüksek fatura ödemek bir oyuncu için önemsenmeyecek bir miktar. Fakat sistemi kurarken daha yüksek Watt bir PSU almak zorundasınız. Ek olarak yüksek güç tüketimine bağlı olarak R9 390 daha fazla ısınıyor. Daha fazla ısındığı için GTX 970'e kıyasla daha az bir overclock imkanı sunuyor. Yani güç tüketiminin negatif etkisi bana göre aylık gelecek 5 TL fazla fatura değil, bu ısınma problemlerinden doğan düşük overclock potansiyelidir.

VRAM konusunu uzun ve detaylıca izah edeceğim. Mesela FarCry 4'te GTX 970 ile bütün ayarları sona getirdiğim zaman, HBAO+ gibi ayarları, MSAA gibi kenar yumuşatma ayarlarını köklediğim zaman 40 FPS civarı bir performans alıyorum. Fakat kartın VRAM kullanımı 2 GB dolaylarında. Bu ne demek biliyor musun? Benim kartımda 4 değil 8 değil 80 GB VRAM olsaydı bile bana hiçbir pozitif etkisi olmayacaktı. Benim kapasitem belli.Ben zaten 2 GB VRAM kullanıyorum.

Mesela Shadow Of Mordor'dan bir örnek vereyim. HD Texture Pack DLC'sini kurduğumuz zaman Texture Quality ayarını Ultra'ya almak için oyun 6 GB ekran kartı belleği istiyor. Halbuki olabilecek bütün ayarları sona aldığım zaman bile kartın VRAM kullanımı 3 GB'ı geçmiyor ve 60 FPS'de herşey Ultra'da oynayabiliyorum.

VRAM konusunda en güzel örnek GTA V olacak. MSAA dışında açılabilecek bütün ayarlar son raddede açıldığı zaman ayarlarda 3 GB VRAM kullanımı gözüküyor. Bu ayarlarda oyunda stabil 60 FPS'de oynayabiliyorum. Fakat 4X MSAA açtığım zaman 3.3GB VRAM kullanımı olmasına rağmen oyun 30 FPS'ye düşüyor. Yani benim kartımın kapasitesi zaten belli. Bana 8 GB VRAM olsa bile o VRAM sayesinde ben 8x MSAA açamayacağım. Kartımın çekirdek gücü yetmeyecek.

Yarın bir gün yüksek VRAM gereksinimi isteyen bir oyun çıktığı zaman sen zaten ayarları sonuna kadar açamayacaksın. Malum GTX 970 yada R9 390 orta-üst seviye sayılabilecek kartlar. Ayarları sonuna açtığın zaman R9 390'ın 8 GB VRAM'i işe yarayacak fakat oyunu 15-20 FPS'de oynayacaksın. Mecburen MSAA gibi ayarları kısacaksın. Ayar kıstığın için VRAM kullanımı zaten asla 4 GB'ın üstüne çıkmayacak. :)

Bilgisayarımda nereden baksan 50 civarında son çıkmış yeni nesil oyun vardır. Hiçbir oyunda VRAM kullanımı sebebiyle bir problem yaşamadım. Zaten bir problem yaşasam ben bu kartı kullanmam. Keyifci adamım. Satar, kaç paraysa parasını verip GTX 980 yada R9 390X alırım. Şuanda Pascal mimarili ekran kartlarını beklerken idarelik olarak kullandığım ASUS GTX 970 STRIX modeli yüksek overclock potansiyeli sayesinde bana GTX 980 performansı sunuyor.

Ben sana şöyle açıklayayım :

Nvidia daha iyi yazılımlar yapıyor, ısınma ve ses sorunu yok ama pahalı.
Amd daha iyi süslüyor kartı, ısınma sorunu ve ses sorunu var ama ucuz.

Süsten kastettiğim 8 GB bellek 4096 bit falan ama çekirdek hızı gibi şeylerde Nvidia daha önde, bu yüzden asla Amd önermiyorum.

Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı