GTX1060 ve i7 6700K Sistem

Hangi sistem daha iyi?

• 1. sistem

• 2. sistem

Sonuçları sadece ankete oy verdiğinizde görebilirsiniz.

furkansaridiken

Kilopat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar. Tekrardan ben. Geçenlerde şu sisteme karar vermiştim.
  • Anakart: Asus B350Plus Prime AM4
  • Ekran Kartı: Asus ROG Strix GTX1060 6G OC
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 1600
  • RAM: Corsair Vengeance (2x8)16GB DDR4 3000MHz
  • SSD: Corsair ForceLE200 120GB
  • HDD(500GB)-Kasa(MidT)-PSU(700W)-Fan elimde var.
Sonrasında bir abiye sordum. Uyumluluk vs. Bu paraya daha iyisini toplarsın dedi(4000 TL). Onunla birlikte şu sisteme karar verdik. Daha doğrusu ben karar verdim. Ona attım. Bakacaktı bugün. Sistem şöyle;
  • Anakart: MSI B250M Mortar Soket1151
  • Ekran Kartı: MSI GeForce GTX1060 Armor 6GB OC
  • İşlemci: İntel Core i7 6700K 4.0GHz Soket1151
  • RAM: G.SKILL Ripjaws V (1x16)16GB DDR4 2400MHz
  • SSD: Corsair LE Series 240GB
  • HDD(500GB)-Kasa(MidT)-PSU(700W)-Fanx4 elimde var.
İki sistemde aynı fiyatta ne diyorsunuz? İyi mi ikinci sistem? 16GB rami 1-2 ay sonra aynısından alıp 32 yapacağım. Anakarta 1080Tİ bile takılıp kullanılabiliyor. İşlemciyi gerekirse aynı anakartta yükseltebilirim. Parça parça yükseltirim gerektikçe.
Ryzen'e içim ısınmadı doğrusu. İleride oyunlar Ryzen çıktığı için ona yönelecek. Daha iyi olacak ileride. Bu şekilde söylentiler güzel şeyler olabilir. Ancak ya olmazsa? Ya tek çekirdek olarak devam ederlerse? O yüzden riske atmadan İntel almak istiyorum.
Zaten ekran kartında Nvidia olarak devam edeceğim o konuda kesin kararım bu.
Sistem uyumlu mudur? Fiyatına göre bu düzeyde iyi midir? Yoksa 4000TL'ye daha iyi İntel-Nvidia sistem olur mu?

1080 Ti modelini kaldıracak Anakart değil, işlemci ve PSU bu noktada önemli. Önemli kısım işlemcinin yetip yetmeyeceği. 1080P de Intel I7 6700K, 1600 modelinden daha iyi performans verir oyunlarda, tek çekirdek gücü yüzünden. Saf güç ve çoklu çekirdek performansı olarak ise R5 1600 daha üstündür. İleride çıkacak oyunlar çoklu çekirdek gücüne ihtiyaç ve önem verecek. Bu sürenin yaygınlaşması kısa vade de olmaz uzun bir süreye tekabül eder. Ben olsam R5 1600 alırım, Intel kafana yatmışsa da I7 6700K güzel işlemcidir alınabilir.

1.png

Bu Benchmark'a göre Ryzen 5 1600, %20 daha performanslı görünüyor ama oyunlarda bu kadar fark olacağını sanmıyorum fakat Ryzen'li sistem biraz daha performanslı olacaktır.

Yalnız şu da var; Ryzen'nin 1080p çözünürlükteki oyun performansı Intel'den düşük. Eğer 2K yada 4K çözünürlükte oyun oynayacaksan yada ilerde monitörü değiştirme gibi durumun olursa Ryzen daha mantıklı.

Şu anda oyunlar 4 çekirdekli i5'lerde çok rahat çalışıyor. Ryzen'nin 2 tane daha fazla çekirdeği var. Bu ilerde belki biraz daha iyi olabilir ama çok büyük bir fark yaratacağını sanmıyorum.

Ben 1080p çözünürlükte oynayacağım oyunu. O yüzden İntel'e sıcak bakıyorum. Ayrıca zaten uzun vadede Ryzen daha iyi olur dediğiniz için hiç tercih etmeme kararı aldım. Şunun şurasında 2 yıl daha oynayacağım. Sonrasında sınav zamanı gelecek. Üniversitede değiştiririz birkaç parça gerekirse.

Birde kararsız kaldığım anakart seçimi oldu. Hangi anakartı seçmeyliyim i7 6700K için. OC yapabileceğim bir anakart olsun istiyorum. Birlikte 5-6 yıl gitsinler.

Şimdi biraz daha bakındım. Aslında OC gerekli değil gibi geldi. OC'siz bilgisayarım tam performans verip beni üzmeyecektir diye düşünüyorum. Bir de zaten pek bir bilgim yok. OC yapıp PC'ye zarar vermek istemem.

Son düzenleme:
Overclock işi şu anda pek gerek yok. 5 sene overclock yapmadan rahat kullanırsın o işlemciyi. Overclock yapmayacaksan seçtiğin anakart işini görür.

Overclock yapacaksan Z270 çipsetli anakart almalısın. Mesela MSI Z270-A Pro işini görür ama pasif soğutucuları yetersiz gibi görünüyor. Çok aşırı overclock yapamazsın.

Onun yerine MSI Z270 SLI PLUS yada MSI Z270 TOMAHAWK'ın pasif soğutucuları daha kaliteli. Onlarda overclock performası daha yüksek olur. Tabii bunlar pahalı anakartlar biraz.

Overclock ile uğraşmayacaksan seçtiğin anakart yeterli.

Şunu belirteyim ben ASUS Strix GTX 1060'ı kullanıyorum. O ekran kartı biraz uzun bir kart 3 fanlı olduğu için ve ekran kartı Micro ATX bir anakarta bağladığında SATA yuvaları kapanıyor yani yeni bir harddisk yada SSD takmaya kalktığında ekran kartını yine çıkartıp takmak zorunda kalacaksın. O yüzden eğer bu ekran kartını alacaksan anakartını Micro ATX yerine ATX anakart al.

Eğer GTX 1060 Armor ekran kartı alacaksan sorun yaşamazsın istediğin anakartı kullan.

Öncelikle teşekkür ederim. Peki anakartlarda Mortar, Mortar Arctic, Bazooka, PC Mate farkları nedir? Sadece şekil mi? Birkaç MHZ farkı mı? Öyleyse Mortar almamda bir sakınca yoktur değil mi?

Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı