Günlük kullanım için Linux dağıtımı önerisi

Yanlış bilgi
Windows'ta uygulama ve oyun kullanmayı zar zor öğrenen, 20'li yaşlarında olmasına rağmen araştırarak kuran çok fazla tanıdığım var. Yanılıyorsunuz. Linux dağıtımları uygulama mağazasında tüm paketleri barındırıyor. Windows'ta ise tüm programlar mağazada bulunmadığı için kullanıcı araştırmak zorunda kalıyor. Son kullanıcı kitle için uygulama kurulumunda GNU/Linux daha basittir. 2 tıkla EXE demişsin, indirip hangi seçenekleri seçmesi gerektiğini bilmeyen tonla insan var. Linux'ta dosyayı girip site site aramak zorunda değilsin. Kaldı ki burası Linux dağıtımı öneri konusu, sizin gelip "Linux önermiyorum." demeniz laptop önerisi konusuna masaüstü sistem önermenizle aynı durum.

Önerim Ubuntu 24.04. RAM kullanımı yüksek olacaktır ama buna değecektir. Uygulama kurmak basit, görünümü modern. En çok kullanılan dağıtımlardan olduğu ve arkasında canonical olduğu için yaşanan sorunları çözmek kolaydır.

Ben önermiyorum demedim gereksiz dedim, kendim de merak edip kullanıyorum zaten ama asla kalıcı olarak kullanılacak bir işletim sistemi değil anca Dual boot olarak kullanılır. EXE'lerde genel olarak seçenek seçmeniz gerekmiyor zaten şartları kabul ettirip nereye kuracağını gösteriyor. Dediğim gibi Next Next kuruyorsunuz sadece çok spesifik uygulamalarda seçim yaptırtıyor. AppImage'ya da flatpak tarzı olmayan uygulamalar mağazada yok zaten. Yine kendiniz indirip dosyadan çıkartıp terminalden kuruyorsunuz.

AppImage'ya da flatpak tarzı olmayan uygulamalar mağazada yok zaten. Yine kendiniz indirip dosyadan çıkartıp terminalden kuruyorsunuz.
Ekran Görüntüsü - 2025-04-11 19-32-38.png

Mağazada uygulamanın hangi paketle olan versiyonunu kuracağınızı seçebilirsiniz.

En basitinden bunun olduğu popüler dağıtımlar:
  • Linux Mint,
  • Fedora,
  • Ubuntu,
  • GNOME kullanan dağıtımların neredeyse hepsi.
Ben önermiyorum demedim gereksiz dedim, kendim de merak edip kullanıyorum zaten ama asla kalıcı olarak kullanılacak bir işletim sistemi değil anca Dual boot olarak kullanılır.
Merak edip kullanıyorsanız eleştirebilecek kadar deneyim kazanmamışsınız demektir.

EXE'lerde genel olarak seçenek seçmeniz gerekmiyor zaten şartları kabul ettirip nereye kuracağını gösteriyor. Dediğim gibi Next Next kuruyorsunuz sadece çok spesifik uygulamalarda seçim yaptırtıyor.
Kolay demenize rağmen kuramayan çok fazla kişiye denk geldim. En basitinden kız arkadaşım ve birkaç arkadaşım bu durumda. Paket yöneticileri ise uygulama kurmayı kolaylaştırıyor.

EXE'lerde genel olarak seçenek seçmeniz gerekmiyor zaten şartları kabul ettirip nereye kuracağını gösteriyor
Zor olan kısım zaten exe'yi kurmak değil bulana kadar çekilen çile.
Hadi buldun, indirdin; Sadece okuma yazma bilen ve kullanan kişinin önüne çıkan lisans anlaşması penceresi ne olacak? Son derece itici.

Linux dağıtmlarının yazılım edinme yöntemleri son derece basit. Aksini iddia ediyorsan telefonuna uygulama kurmak için .apk ve .ipa dosyası haricinde farklı bir yolla başvurmadan kullanmaya çalış.

Aynı şekilde Linux dağıtımlarında paketlenen yazılımların lisanları son kullanıcı için daha basit bir biçimde.
Daha karmaşık olanları ise zaten dummy user için hazırlanmış bir yazılım değildir.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı