Günlük kullanım için Linux dağıtımı önerisi

Evet kurdum dostum en az 10 tane distro denemişimdir. Hepsinde de Linux'un gereksizliğini tekrar anladım. Windows'un sağladığı rahatlığı hiçbir Linux distrosu şu anlık sağlayamaz. Her zamanda dediğim gibi hala son kullanıcıya uygun değil.

Tam 2 ay önce Linux'a kalıcı olarak geçtim. Ömrüm boyunca Windows kullanmış biri olmama rağmen ilk 1 hafta sonrası hiç de zorlanmadım. Yazılım ve günlük kullanım amaçlı kullanıyorum ve şimdiye kadar hiç problem yaşamadım. Aksine birçok faydasını da gördüm. Örneğin bir şey yüklemek istediğimde terminalden yüklemek çok pratik geliyor, özelleştirmeler çok güzel oluyor Windows gibi kendini kısıtlamıyor, sistemi yormuyor boşta 1.2 GB kullanıyor, bir şey yüklerken kendim anlayacak kadar bilgim olmasa bile ChatGPT'ye bunları kuracağım neler yüklenecek diye sorduğumda yükleyeceğim şeyler hakkında fikir elde ediyorum ve dahası. Boşta 3GB, saçma sapan arkada kullanmasam da çalışan yer kaplayan Windows uygulamaları, kısıtlayıcı ve bilgilerimi satan bir işletim sistemine bir daha oyun harici dönmeyi de düşünmüyorum. Bunlar 2 aylık deneyimim elbette benden fazlaca deneyimlemiş olabilirsiniz veya beğenmemiş olabilirsiniz saygı duyarım.

Kime göre neye göre efendim?

Her kullanıcıya her işletim sistemi hitap etmez, herkes ihtiyacına uygun olanı kullanmalı diye düşünüyorum.

Bakın efendim siz ve biz son kullanıcı seviyesinde değiliz, son kullanıcı olarak bahsettiğim kitle 10 yaşındaki Ali 50 yaşındaki Mehmet amca ya da 20 yaşındaki Mehmet. Bakın biliyorum App Store uygulamaları var Wine var flatpack var AppImage bilmem ne var her şey var. Ama ben .EXE gibi genel herkesin kullandığı 2 tıkla açılan Next Next deyip kurabileceğim ve uygulamaları desteği olmadığı için aptal saptal yollarla indirmem gerekmeyen. WhatsApp gibi uygulamaları bilmem nenin açık kaynak kodlu projesiyle tasarladığı şekilde indirmek zorunda olmadığım Windows'u seviyorum. Her son kullanıcı internete girip şu nasıl indirilir nasıl kurulur diye aratmak zorunda değil.

Tam 2 ay önce Linux'a kalıcı olarak geçtim. Ömrüm boyunca Windows kullanmış biri olmama rağmen ilk 1 hafta sonrası hiç de zorlanmadım. Yazılım ve günlük kullanım amaçlı kullanıyorum ve şimdiye kadar hiç problem yaşamadım. Aksine birçok faydasını da gördüm. Örneğin bir şey yüklemek istediğimde terminalden yüklemek çok pratik geliyor, özelleştirmeler çok güzel oluyor Windows gibi kendini kısıtlamıyor, sistemi yormuyor boşta 1.2 GB kullanıyor, bir şey yüklerken kendim anlayacak kadar bilgim olmasa bile ChatGPT'ye bunları kuracağım neler yüklenecek diye sorduğumda yükleyeceğim şeyler hakkında fikir elde ediyorum ve dahası. Boşta 3GB, saçma sapan arkada kullanmasam da çalışan yer kaplayan Windows uygulamaları, kısıtlayıcı ve bilgilerimi satan bir işletim sistemine bir daha oyun harici dönmeyi de düşünmüyorum. Bunlar 2 aylık deneyimim elbette benden fazlaca deneyimlemiş olabilirsiniz veya beğenmemiş olabilirsiniz saygı duyarım.

LTSC yükleyip Update'leri kapatınca aynı şey oluyor zaten. 4 GB RAM'li bilgisayarda bile 11 çalışıyor. Veri gizliliği konusunda haklısınız.

Ek olarak daha geçen afiş tasarlamam gerekti GIMP üzerinden Windows üzerindeki yazı fontu yoktu internetten indirip kurayım dedim ama o bile yoktu.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yükleyip Update'leri kapatınca aynı şey oluyor zaten. 4 GB RAM'li bilgisayarda bile 11 çalışıyor. Veri gizliliği konusunda haklısınız.

Ek olarak daha geçen afiş tasarlamam gerekti GIMP üzerinden Windows üzerindeki yazı fontu yoktu internetten indirip kurayım dedim ama o bile yoktu.

Adobe programları ve oyunlar konusunda yetersiz olduğunu kabul edebilirim. Yine de bence Windows'tan 10 gömlek üstün bir işletim sistemi. Deneyebileceğiniz onlarca farklı dağıtım var en basitinden. Herkese uygun olan dağıtım bulunabiliyor.

Adobe programları ve oyunlar konusunda yetersiz olduğunu kabul edebilirim. Yine de bence Windows'tan 10 gömlek üstün bir işletim sistemi. Deneyebileceğiniz onlarca farklı dağıtım var en basitinden. Herkese uygun olan dağıtım bulunabiliyor.

Çeşitli ve eğlenceli kurmak. Ama uzun vadeli kullanıma gelince asla Windows kadar kullanışlı değil daha, ileride olursa ben de kabul ederim Linux'un Windows'tan iyi olduğunu. Ama şimdilik Windows çok daha kullanışlı. Mesela bu kadar geliştirilmeye açık bir projenin hala daha saf olarak bilgisayara kurulan bir TV OS'i bulunmaması çok büyük eksi benim için. Televizyonlarda Titan OS benzeri şeyler var fakat bilgisayara kurulabilen tek TV OS project X86 oda çok kararsız çalışıyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çeşitli ve eğlenceli kurmak. Ama uzun vadeli kullanıma gelince asla Windows kadar kullanışlı değil daha, ileride olursa ben de kabul ederim Linux'un Windows'tan iyi olduğunu. Ama şimdilik Windows çok daha kullanışlı. Mesela bu kadar geliştirilmeye açık bir projenin hala daha saf olarak bilgisayara kurulan bir TV OS'i bulunmaması çok büyük eksi benim için. Televizyonlarda Titan OS benzeri şeyler var fakat bilgisayara kurulabilen tek TV OS project X86 oda çok kararsız çalışıyor.

Şahsen ben katılmıyorum ama sizin görüşünüz bir şey diyemem. Tamam 70 yaşındaki dedeler nineler kullanırken zorlanabilir ama az çok temel bir bilgisayar bilgisi olan kişiler günlük kullanımda rahatlıkla kullanabilir. Eksikleri mevcut tabii her işletim sisteminde olduğu gibi.

Bence Linux tamamen gereksiz bir işletim sistemi ama kullanmak isterseniz Mint deneyin Pop!_OS a da bakabilirsin.

Kesinlikle. Hayatımda bu kadar işe yaramaz bir işletim sistemi görmedim. İnsanlar sadece "farklı" olmak için kuruyor, başka bir nedeni yok.

Amacım oyun oynamam değil, orta seviye bir Linux kullanıcısıyım bilgim var, genellikle gündelik hayat kullanımı ve Custom ROM derleme için kullanıyorum. Zorin OS da çok hata vardı illallah ettirdi, Arch benim için fazla kaçar. GNOME masaüstü ortamı iyi olur.

Fedora tatlı olur gibi. Debian da bakabilirsiniz.

Bakın efendim siz ve biz son kullanıcı seviyesinde değiliz, son kullanıcı olarak bahsettiğim kitle 10 yaşındaki Ali 50 yaşındaki Mehmet amca ya da 20 yaşındaki Mehmet. Bakın biliyorum App Store uygulamaları var Wine var flatpack var AppImage bilmem ne var her şey var. Ama ben .EXE gibi genel herkesin kullandığı 2 tıkla açılan Next Next deyip kurabileceğim ve uygulamaları desteği olmadığı için aptal saptal yollarla indirmem gerekmeyen. WhatsApp gibi uygulamaları bilmem nenin açık kaynak kodlu projesiyle tasarladığı şekilde indirmek zorunda olmadığım Windows'u seviyorum. Her son kullanıcı internete girip şu nasıl indirilir nasıl kurulur diye aratmak zorunda değil.
Windows'ta uygulama ve oyun kullanmayı zar zor öğrenen, 20'li yaşlarında olmasına rağmen araştırarak kuran çok fazla tanıdığım var. Yanılıyorsunuz. Linux dağıtımları uygulama mağazasında tüm paketleri barındırıyor. Windows'ta ise tüm programlar mağazada bulunmadığı için kullanıcı araştırmak zorunda kalıyor. Son kullanıcı kitle için uygulama kurulumunda GNU/Linux daha basittir. 2 tıkla EXE demişsin, indirip hangi seçenekleri seçmesi gerektiğini bilmeyen tonla insan var. Linux'ta dosyayı girip site site aramak zorunda değilsin. Kaldı ki burası Linux dağıtımı öneri konusu, sizin gelip "Linux önermiyorum." demeniz laptop önerisi konusuna masaüstü sistem önermenizle aynı durum.

Önerim Ubuntu 24.04. RAM kullanımı yüksek olacaktır ama buna değecektir. Uygulama kurmak basit, görünümü modern. En çok kullanılan dağıtımlardan olduğu ve arkasında Canonical olduğu için yaşanan sorunları çözmek kolaydır.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı