Günümüz için süper güç ABD mi?

Makaleler
49
Merhaba,

Bugün aklıma Prime imparatorluklar geldi.
  • Osmanlı İmparatorluğu
  • Roma İmparatorluğu
  • Moğol İmparatorluğu
Gibi kendi zamanında Prime olan yerler var. Bugün ise süper güç ADB mi oluyor? Sadece askeri güçten değil; bilim, sanat, teknoloji, askeri güç gibi her alandan bakmak istiyorum. Hiç Amerikan Edebiyatı okumadım ama bugün kütüphaneden kitap aldım ve oradaki kadın bana Amerikan Edebiyatı'nın çok okunduğunu söyledi.

Sizin bu duruma yorumunuz nedir? İyi Sosyaller.

Bilim, sanat teknoloji ve askeri güçten ziyade ABD dünyanın en büyük ekonomisi. Bu ekonomi onları bu saydığın dallarda çok büyük bir aktör yapıyor. Tabi ki süper güç ABD oluyor. Sana örnek vereyim Türkiye'yi düşün. Herkes günü kurtarma derdinde, geçim derdinde. İnsanların sanat falan aklına gelmiyor. Çünkü "Bu ay kiramı nasıl ödeyeceğim" diye düşünüyor. Aynı şekilde bu ülkede kimse riske girip bir teknoloji yatırımı yapmak istemez. Çünkü çok riskli. Hayat zor olduğu için herkes memurluk gibi garanti yollara gidiyor. Bu ülkede binlerce insan var belki çok güzel icatları olan. Ama seslerini duyuramıyorlar gelişemiyorlar ilerleyemiyorlar.

İşte tüm bunlar ABD'de çok farklı. Orada insanların aklında ekonomik kaygılar olmadığı için ve yaşam şartları bize göre çok yüksek olduğu için spora, sanata, teknolojiye ve diğer başlıklara çok daha ilgi gösterebiliyorlar. Burada bir emekli otobüse vereceği parayı düşünüp evinden çıkamazken oradaki emekli yaşlı kadın Amerikan futbolu izlemeye gidebiliyor. Bu yüzden ABD tabi ki süper güç. Her anlamda. Sevsek de sevmesek de öyleler. Adam orada bir karar alıyor buradaki borsayı etkiliyor. Bir ülkeye ambargo koyuyorlar ülke bitiyor. Bir karar alıyor senin yastığının altındaki altının fiyatı değişiyor. Bunları ABD güzellemesi yapmak için anlatmadım. Onlar buraya katliamlarla, savaşlarla, hileyle, sömürge politikalarıyla geldi. Ama acı gerçek bu onlar süper güç. Biraz uzun anlattım çünkü bu saydığın başlıkların hepsi ekonomiyle ilgili. Parası olan akşam tiyatroya gider, operaya gider, konsere gider. Parası olmayan Türkiye gibi ülkeler 12-14 saat mesai yapar özel sektörde. Bırak tiyatroyu sanatı sporu bu ülkede ayda 1 kere evine et alamayan aileler var. Aradaki fark çok. Onlar çok ama çok ileride.

Askeri güç bilim ve teknolojide ABD başı çekiyor. Edebiyat konusunda ABD hakkında çok bilgim yok ama hollywood denen bir gerçek var bacasız sanayi adamlar için.

Merhaba,

Bugün aklıma Prime imparatorluklar geldi.
  • Osmanlı İmparatorluğu
  • Roma İmparatorluğu
  • Moğol İmparatorluğu
Gibi kendi zamanında Prime olan yerler var. Bugün ise süper güç ADB mi oluyor? Sadece askeri güçten değil; bilim, sanat, teknoloji, askeri güç gibi her alandan bakmak istiyorum. Hiç Amerikan Edebiyatı okumadım ama bugün kütüphaneden kitap aldım ve oradaki kadın bana Amerikan Edebiyatı'nın çok okunduğunu söyledi.

Sizin bu duruma yorumunuz nedir? İyi Sosyaller.

Her şeyde tek güç durumunda değil. Silahlanma ve askeri güç konusunda 1. sıradalar. Edebiyat ve tarih konusunda zaten çok kısıtlılar. Sanat olarak Avrupa ülkelerinin sanatları çok iyi durumda. Tarih olarak asyadan gelen ve asyada yaşayan insanların tarihi iyi durumda. Teknoloji konusunda ise Kore, Japonya ve Çin'e hiçbir konuda yaklaşabilen ülke bulunmamakta. Amerika'da bulunan büyük teknoloji firmalarının başındaki yetkin insanlara baktığınızda bile ABD kökenli insanlar yok. Çin-Hindistan-Kore-Japonya gibi ülkelerden gelmiş insanlar bulunuyor bu firmaların yetkin yerlerinde. Hatta Matematik-Mantıksal zeka yarışmalarında ABD'nin kazanan ekipleri bile Çinli insanlardan oluşuyor. Amerika kendi içinde cahil yetişen tüketmeye dayalı yaşayan bir topluluğa sahip. Ekonomik açıdan daha fazla tüketim gücüne sahip olduğu için ABD her şeyde en iyi ülke gibi görünüyor. Fakat gerçekler bu şekilde değildir. Ekteki videoda bir örnektir.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı