Günümüz için süper güç ABD mi?

Evet. Askeri gucu ele almadan super guc tartismasi yapmak yersiz ama Amerika'nin askeri gucunun durumunu pek aciklamaya gerek yok.

420 tane nobeli var. En yakin takipcisinin 142. En son nobel alan Turk Daron Acemoglu da MIT'de.
Eger alaninizda sozu gecen birisi iseniz Amerika'ya yolunuzun dusmemesi mumkun degil.

Yazilim, Robotik, Kimya , Ilac Sanayi vs gibi alanlarda en ucan kacan firmalar orada. Roche ve Novartis gibi Avrupa markalari disinda neredeyse hepsi Amerika menseiili.

Muhtemelen yaptiginiz meslek ne olursa olsun en iyi ucretler de oradadir.

Benim kendi kisisel gozlemime gore bazi kotu taraflari da var. Bir defa cogu bolgesi guvenli degil. Gece rahat rahat dolasamazsiniz. Bireysel silahlanma ve suc oranlari yuksek.

Tehlikeli seviyede gelismis kapitalizm sebebiyle yasliysaniz ve geliriniz yoksa surunursunuz. Hollanda ya da Danimarka'da fakir bir yasli olmak cok daha ideal.

Gordugum en zeki insanlarla Amerika'da tanistim ama en ampul adamlari da orada gordum. Yurt disindan felakat bir beyin gocu var ama standart bir Amerikaliyi 5 dakika izleyince "Bunlar nasil super guc olmuslar" diye bir an dusunebilirsiniz. Dunyanin en zeki Rus, Hint ya da Cinli insanlari muhtemelen Rusya, Hindistan ya da Cin'de degil; Amerika'da yasiyordur.

Yer alti kaynaklarina deginmeye gerek yok, koca kitada yasiyorlar. Ayrica kendi sinirlari disindaki yer alti kaynaklarina da el atmayi pek seviyorlar.

Zamaninda Danimarkali Patricia Crone'un Islam ve Devlet yonetimi ile kitabindani bazi bolumleri okumustum. Kadin taa Danimarkalardan neleri arastirmis vs diye dusunmustum. Sonra bir baktim o da Amerikadaymis. Orada da vefat etmis. -> Patricia Crone - Wikipedia

Kitap da bu -> God's Rule - Government and Islam | Columbia University Press

Bana gore basarilarinin en buyuk sirri cok iyi bir hukuk sistemlerinin olmasi; bunu dunyanin en iyi okullari ve bolca para ile birlestirebilmeleri ve agresif bir askeri politika izlemeleri.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı