Günümüzde üniversite okumak şart mı?

atosahin

Hectopat
Daha fazla  
Selamlar arkadaşlar,
Son zamanlarda çevremde üniversite okumaya gerek olmadığını düşünenler de var, mutlaka okunmalı diyenler de. Günümüzde hem iş dünyasının beklentileri hem de eğitim sistemi çok değişti. Kimi insanlar üniversitenin sadece diploma olduğunu, gerçek yeteneklerin kurslar ve sertifikalarla da geliştirilebileceğini savunuyor. Kimisi de üniversitenin hem kişisel gelişim hem de kariyer açısından hâlâ büyük bir avantaj olduğunu söylüyor.
Sizce günümüzde Türkiye'de üniversite okumak gerçekten şart mı?
Diploma mı daha önemli, yoksa tecrübe ve beceriler mi?
Fikirlerinizi merak ediyorum.

Memuriyet amaçlı konuşacağım.
Bölümü okuduğunda hemen atanabiliyorsan okunur. Onun haricinde tamamen gereksiz bence. Lise kpss ile güzel bir şehre atanıp çalışmak en mantıklısı. Sonrasında aöf kasılabilir.

Mutlaka okunmalı kısmını destekliyorum. Eğer gerçekten hayata atılmak istiyorsa bir insan:
Gerek iş kolu, gerek sosyal çevre, gerek bireysellik anlamında üniversite şart.

İş kolu olarak okuduğun bölümle alakalı girdiğin projeler, yapacağın stajlar çok önemli. Bilgisayar mühendisliği veya yazılım okuyorsan üniversitedeki kulüplerde varlık gösteriyor olman çok önemli bence.

Sosyal anlamda diğer bölümlerden network kazanmak, gerek hayat açısından eş edinmek, dost edinmek için de çok önü açık bir yer.

Bireysellik olarak ise, yanında kimse olmadığından dolayı tamamen kendin olabiliyorsun. Tamamen hayatını nasıl istiyorsan öyle yönlendiriyorsun, önünde engel olmuyor. Bu sayede kendin oluyorsun. Hayat boyunca bence çok önemli.

Kimse bilgisayar başından kod yazabiliyorsun diye sana iş teklifi sunmaz. Yani %30 falandır iş teklifi alanlar öyle tahmin ediyorum. İşe girebilenler okuyan insanlardan oluşuyor. Siz hiç holdinglerde, şirketlerde çalışan müdür veya beyaz yaka tayfanın okumamış birisi olduğunu gördünüz mü? Ben görmedim.

Maaş garantisi yüksek olan mühendislik gibi iyi bölümler için evet. Tıp hukuk ve diş hekimliği dahil. Eğer bunlar haricinde bir şey düşünüyorsan direkt olarak devlet atamalarını düşün. En çok hangi bölümde atama var ve en kolay hangisi okunur? Yani burada KPSS bir nimet.

Vallahi Elon Musk açık açık söyledi; Önümüzdeki dönemde öyle bilgisayar başında oturup para kazanma devri yok, sadece fiziksel beceri gerektiren işler para yapacak hesabınızı ona göre yapın dedi.

Kendi işini kurmak isteyenler veya alanında gelişmek isteyenler için üniversite bir seçenek artık. Eskiden yüksek lisans için söyleniyordu bunlar, şimdi çıta bir tık geriye kaydı.

Çünkü daha çok okuyarak daha çok para veya daha çabuk iş bulabileceğine inandırdı sistem. Bunlar pompalandı. Özel okul açanlar kazandı, dershaneler kazandı, özel ders veren hocalar kazandı , okulun çevresindeki kafe/bar sahipleri kazandı, tekel bayiler kazandı, ev sahipleri kira geliri kazandı . Siz ise armudun sapını aldınız .

Hesabını da ananızdan babanızdan sorun . 2-3 tane yüksek lisans üstüne doktora yapıp üstüne bir sürü dil bilen ama işsiz gezen 100binler var .

Selamlar arkadaşlar,
Son zamanlarda çevremde üniversite okumaya gerek olmadığını düşünenler de var, mutlaka okunmalı diyenler de. Günümüzde hem iş dünyasının beklentileri hem de eğitim sistemi çok değişti. Kimi insanlar üniversitenin sadece diploma olduğunu, gerçek yeteneklerin kurslar ve sertifikalarla da geliştirilebileceğini savunuyor. Kimisi de üniversitenin hem kişisel gelişim hem de kariyer açısından hâlâ büyük bir avantaj olduğunu söylüyor.
Sizce günümüzde Türkiye'de üniversite okumak gerçekten şart mı?
Diploma mı daha önemli, yoksa tecrübe ve beceriler mi?
Fikirlerinizi merak ediyorum.
Şimdi hangi bölüm olduğuna göre bu sorunun cevabı değişir. Amacın sosyalleşmek falansa üniversite asla ve asla okunmaz zaten bunun için okuyan adam maymundan daha kötüdür. (bu sebeple gidenlerde var). Eğer Tıp, Pilotajlık vb. gibi iş bulmanın garanti olduğu bölümler okuyacaksan üniversite okumana değer ama hangi bölümü okursan oku bu ülkede asla diploman iş yapmayacak ve haliyle CV de bir işe yaramayacak. Ha ama eğer ben yurtdışına gidip orada mesleğimle uğraşıp orada yaşarım diyorsan evet oku. Ama ülkemiz için konuşacaksam yani dediğim gibi İş bulmanın olası olduğu bölümler okuyacaksan değer yoksa 4 yıl sadece sürünürsün sonrasında da sürünürsün.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı