Rehber Güvenlik Konusunda Öneriler

Güvenlik konusunda bazı öneriler vereceğim ve zararlı yazılımlardan korunma yöntemlerinden bahsedeceğim.

Öncelikle inernete bağlı olan her cihaza zararlı yazılım bulaşması mümkündür.


1) Anti-Virüs Yazılımı Kullanımı

Bilgisayarınızda mutlaka kaliteli bir anti-virüs yazılımının bulunmasını öneriyorum. Önerdiğim, başarılı anti-virüs yazılımları:

  • Kasperksy Security Cloud Free
  • Bitdefender Antivirus Free Protection

  • Kaspersky Internet/Total* Security
  • Norton 360
  • Bitdefender Internet/Total* Security
  • ESET Internet Security
  • Sophos Home
  • F-Secure Total



2) Desteklenen İşletim Sistemleri

Çok önemli bir konu bu. İşletim sistemi olarak Windows 8.1'in aşağısında kullanmayın. Windows 10 için ise şu anda en düşük Windows 10 20H2 (2004) kullanmanızı öneririm.


İşletim sistemleri destek bitiş süreleri:


  • Windows 7: 14 Ocak 2020 (Desteği sona erdi.)
  • Windows 8 (8.0): 12 Ocak 2016 (Desteği sona erdi.)
  • Windows 8.1: 10 Ocak 2023 (Desteği devam ediyor.)
  • Windows 10: 14 Ekim 2025 (Desteği devam ediyor.)

3) Reklam Engelleyici Kullanma

Reklam engelleyiciyi kesinlikle öneririm. Önerdiğim olarak ise UBlock Origin veya Adguard var.


4) Modlanmış Windows Kullanmayın

Modlanmış sürümleri kullanmanızı asla ve asla tavsiye etmiyorum. Eğer işletim sisteminden daha fazla performans bekliyorsanız NTLite ile hafifletin veya SSD+RAM yükseltmesi yapın.

Desteği devam eden Windows sürümlerinin resmî indirme linkleri:


Windows 8.1: Windows 8.1'i İndir
Windows 10: Windows 10'u İndirin
Windows 11: Download Windows 11


5) Antivirüs Yazılımlarınızı Kapatmayın


Çoğu kişi bu hataya düşüyor. Korsan yazılım/oyun kurarken veya sistemin daha fazla performanslı çalışmasını istedikleri için yüklü anti-virüs yazılımlarını kapatıyorlar. Fakat kesinlikle önermiyorum.


6) İşletim Sisteminizi Mutlaka Güncel Tutun

Bir önemli husus daha. İşletim sisteminizi mutlaka güncel tutmalısınız. Daha fazla performans isteyen bazı kişiler Windows Update'i kapatıyor, fakat güvenlik açısından çok riskli.


7) Yüklü Yazılımları Güncel Tutun

Yüklü yazılımlardaki bazı exploitler yüzünden zararlı bulaşabiliyor. Mesela CCleaner 5.33 versiyonunda bulunan bir açıktan faydalanan bilgisayar korsanlara Floxif Trojan zararlısını CCleaner 5.33 sürümüne enjekte etmişti, ardından gelen güncellemelerle çözülmüştü. Yüklü olan programlarınızı mutlaka güncel tutun.

8) Korsan/Warez Yazılımlardan Olabildiğince Kaçının

Korsan/warez yazılımlardan cihazına zararlı bulaşan kişiler bayağı fazla. Korsan/warez yazılımalardan olabildiğince kaçınmanızı öneriyorum. Eğer mecbursanız (Örneğin satışı artık olmayan PES 2013.) güvenli sitelerden kullanın ki bu sitelerini ismini vermeyeceğim :). Ek olarak korsan/warez bir şey kurarken anti-virüs yazılımınız aktif olmalı.

9) Sadece doğrulanmış BIOS'ları kullanın


Bazı kişiler bazı işlemcileri kullanabilmek için BIOS modluyorlar. Fakat bilinmedik BIOS'ları kurmanızı önermiyorum. BIOS zararlılarının olduğu bir dönemdeyiz. Mutlaka en güncel ama stabil BIOS'ları kullanmanızı öneririm.


10) Yazılımları Kendi Sitesinden İndirin


Bazı kullanıcılar kuracakları programları farklı sitelerden indiriyor fakat kesinlikle önermiyorum. Kuracağınız programı mutlaka kendi sitesinden indirmeniz lazım.


11) Yedek Alın

Ransomware zararlılarına karşı mutlaka yedek almanızı öneriyorum. Bazı yeni ransomwarelerin şifrelediği dosyaları decrypt araçlarıyla bile çözülemiyor.



12) Anti-Virüs Yazılımınız Güncel Olmalı


Yüklü olan anti-virüs yazılımınızın mutlaka güncel olması gerekiyor. Veritabanı güncelliği çok önemli. Eski bir anti-virüs kurmanızı da önermiyorum çünkü yeni sürümlerde zararlıyı sezgisel analizle anlama yeteneği ve temizleme yeteneği gelişiyor.



13) Mutlaka WHQL Sürücüleri Kurun


Mutlaka WHQL sürücüleri kurmanızı tavsiye ediyorum hem stabilite hem güvenlik anlamında. Fakat WHQL sürücü de olsa kurmadan önce araştırın. Nitekim geçen günlerde rootkit zararlısı içeren bir sürücüyü Microsoft doğrulamıştı.




14) [Opsiyonel] USB Diskinizde Rescue Disk Bulunsun


Fazladan USB diskiniz varsa o diskte rescue disk olmasını öneririm. Ciddi zararlılar GNU/Linux üzerinde çalışan live systemlerde çalışamaz.







15) Sosyal Medya Hesaplarınızda 2AD Açın.

Her türlü sosyal medya hesabınızda 2AD olmasını öneriyorum ki bunu Technopat Sosyal'de bile uygulamanızı öneriyorum. Bu işlem hesabın çalınması riskini azaltacaktır.


16) Güçlü Bir Şifre Kullanın


Her hesabınızda güçlü bir şifre kullanmanızı öneriyorum. Güçlü şifre şu şekilde olmalıdır:

  • En az 1 büyük ve küçük harf.
  • En az 4 adet özel karakter.
  • En az 3 adet sayı.
  • En az 10 karakterli bir şifre.
17) Modem Arayüzünün Şifresini Değiştirin

Çok önemli bir konu bu. Modem arayüzüne giriş şifrenizi mutlaka değişin. Çünkü bulaşan olası bir zararlıda modem arayüzüne girip istenmedik durumlar yaratabilir. Ben şifre önerisi için 16. maddedeki kuralları öneririm.




Bilgisayarıma zararlı bulaştı. Ne Yapmalıyım?


Bu rehberi uygulamanızı öneririm.


Biraz uzun bir rehber oldu, genel olarak güvenlik konusunda alabileceğiniz önlemler bunlar.



*= Total Security sürümlerde genelde ebeveyn denetimi gibi özellikler vardır, bu özellikleri kullanmayacaksanız IS sürümlere göz atın derim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
İşte buna katılmıyorum, bence 20 karakter, 5 tane özel karakter, 5 küçük harf, 5 büyük harf vb. 10 günümüz için az. Ne kadar uzun olursa o kadar iyi. Unutkan arkadaşlar mesela; "Ayşe47.!Tatile&%+GiTTİ86TATİl36ÇoĞ, GöZeLdi71" mesela bunun gibi aklınızda daha kolay tutabilirsiniz.

Çoğu insan 8 karakterli şifreyi koyduğu an unutuyor o kadar uzun şifreyi nasıl aklında tutsunlar.
 
İşte buna katılmıyorum, bence 20 karakter, 5 tane özel karakter, 5 küçük harf, 5 büyük harf vb. 10 günümüz için az. Ne kadar uzun olursa o kadar iyi. Unutkan arkadaşlar mesela; "Ayşe47.!Tatile&%+GiTTİ86TATİl36ÇoĞ,GöZeLdi71" mesela bunun gibi aklınızda daha kolay tutabilirsiniz.

Veya güvenli bir parola yöneticisi kullanılabilir. İstediğiniz uzunlukta istediğiniz karakterleri koyarsınız, bir daha unutulmaz.
 
İşte buna katılmıyorum, bence 20 karakter, 5 tane özel karakter, 5 küçük harf, 5 büyük harf vb. 10 günümüz için az. Ne kadar uzun olursa o kadar iyi. Unutkan arkadaşlar mesela; "aYŞe47.!Tatile&%+GiTtİ86Tatİl36ÇoĞ,GöZeLdİ71" mesela bunun gibi aklınızda daha kolay tutabilirsiniz.
Bazı sitelerde şifre için karakter sınırı oluyor ama temel olarak dediğim özellikler olmalı.
 
Son düzenleme:
İşte buna katılmıyorum, bence 20 karakter, 5 tane özel karakter, 5 küçük harf, 5 büyük harf vb. 10 günümüz için az. Ne kadar uzun olursa o kadar iyi. Unutkan arkadaşlar mesela; "aYŞe47.!Tatile&%+GiTtİ86Tatİl36ÇoĞ,GöZeLdİ71" mesela bunun gibi aklınızda daha kolay tutabilirsiniz.
Saçma bir öneri. Ayşe tatile gitti tatil çok güzeldi tamam, hatırlarsın ama hangi harfin küçük büyük, aralardaki sayı semboller? Bu mesaja bakmadan aynısını yazabilir misiniz? Hayır. Ayrıca 20 karakter aşırı gereksiz. 8 karakter olup, küçük/büyük harf ve semboller içeriyorsa 463 yılda kırılabiliyor. 9 karakter olup, küçük/büyük harf ve semboller içeriyorsa 44,530 yılda kırılabiliyor. 20 karaktere ve bu kadar sembole ne gerek var? Bilip bilmeden konuşmayınız.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı