GYM için tavsiyeniz neler?

xYmh

Decapat
Katılım
11 Şubat 2021
Mesajlar
19
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Ben 95 kilo 177 boyu olan 17 yaşında biriyim. Yakın zamanda GYM'e gitmeyi düşünüyorum kas kütlem 63.3 kg yağ oranım %30 bazal metabolizma hızım 1970 civarı bir şey bu bilgileri veriyorum ki daha iyi yanıtlar alabileyim. Asıl soruma geleyim 12. sınıf öğrencisiyim çok yemek seçen biriyim et ağırlıklı beslenirim, sebze falan hiç sevmem yiyemiyorum midemi bulandırıyor ben her gün kantinden 1 karışık tost yanında ayran yesem içsem bu tost dışında akşamları karbonhidrat almasam sorun olur mu? Yani tost sporumu bozar mı ?her gün yesem antrenmanın hakkını veririm azimli biriyim de sebze falan sevmediğim için mecbur tost falan yiyorum. Okulda bir şey yemezsem zaten açlıktan dayanamam dersi dinlememi etkiler.

Maddi açıdan sorun yok her gün et yiyebiliyorum ama zamanında aşırı fazla abur cubur tükettiğimden dolayı bayağı bir göbek gıdı falan var onları eritmek ideal kiloya gelmek istiyorum.

Verebileceğiniz tavsiyeler nelerdir? Bu konuda.

Takviye kullanmalı mıyım? Kullanmalıysam hızlıca kilo vermek için hangi takviyeleri tercih etmeliyim nasıl ve ne zaman yemeliyim? Cevaplarsanız sevinirim teşekkürler.
 
Gerekli protein miktarını alabilmek ve antrenmanın hakkını vermek ile ilgili bir problemin yoksa takviye almana gerek yok. Yağ yakımında destek sağlayan bir takım takviyeler var L-Karnitin vs gibi araştırarak kullanabilirsin. Sebze yemeyi sevmeye başlamanı öneririm. Cilde çok etkisi var. İyi bir kas kütlesi koyup yağ oranını düşürsen de cildin kötüyse hoş gözükmezsin. Karbonhidrat almalısın yoksa enerjin çok düşer. Sadece yağlı beslenmeyi oldukça düşürmelisin, anladığım kadarıyla hazır ürünleri seviyorsun ama ev yemekleri yemelisin. Okula tavuk-pilav vs götürebilirsin. Köfte götürme leş gibi kokar.

Verebileceğim tavsiye; gaza gelip kaldıramayacağın ağırlıklarla oynama. İlk başladığında hemen gelişmek istersin o yüzden olabilir diye söylüyorum. 1,5 - 2 haftada bir kilolarda oynama yapabilirsin duruma göre, tabii elini korkak alıştırma, çok tehlikeli bir şeymiş gibi anlamanı istemem. Metabolizma hızı mızı vs çok takılma. İstersen iyice araştırıp kendine program yaz ya da hocalara sorabilirsin. Çünkü zamanın büyük bölümü kardiyo ile geçecek. Her türlü programında kardiyo olur diye tahmin ediyorum. Hareketleri terörist gibi değil de kası olabildiğince hissederek yapmaya çalış. 5 kiloysa 5 kilo, 10'sa 10. Kaldırdığın kilolara bakıp hevesin gitmesin. Zamanla artacak zaten. Omuzuna dikkat et. Çalışmadan önce iyi bir ısınma yaptığından emin ol yoksa omuzun sakatlanırsa uzun bir zaman eline ağırlık değdiremezsin. Bacak gününü atlama. Bacaklarındaki kas üst vücudundaki kaslardan büyük ve daha fazla dolayısıyla bacak çalışmak hormon salınımını artıracak ve gelişiminde katkısı olacak. İlk ay makinelerle tüm vücut idmanı yaparsın ki vücudun serbest ağırlıklar ile yapacağın hareketlere alışmaya başlasın. Tüm vücut çalışacağın için haftada 3-4 gün gitmen yeterli olur. Fazla zorlarsan kasların erimeye gider. Çünkü kendisini onarmaya vakit tanımazsan sürekli hasar vermiş olursun.

Gün içerisinde tükettiğin kaloriden daha fazlasını yakarsan kilo verirsin. Merak ettiğin başka bir şey varsa sorabilirsin. Ayrıca @emircanunlts benden daha bilgili, kendisini masaya davet edelim.
 
Aile hekiminize gidin. Bende metabolik sendrom var beni endokrinoloji bölümüne yollayabilir misiniz diye rica edin. Hastanede kanınız alınıp hormon dengenize bakılır. Gerekiyor ise hormon ilacı verip, az çaışan hormonları hızlandırıp, metabolizmanızın daha hızlı çalışmasını sağlayarak bünyeyi ayarlamak sureti ile, kilo vermeniz sağlanabilir. Bunun dışındaki yolları bu seçenek işe yaramaz ise deneyin, ama spor salonu yolu ile kilo vermek kısa vadede pek bir sonuç sağlamaz, sıkılıp bırakacaksınız çünki! Koşmak yürümek, aynı şekilde çok uzun vadede etkili olur. Bu aktivitelerden sonra daha çok yeniliyor çünki. Sauna yöntemi ise hem zor, hemde pratikte güçtür. Evinizde buhar banyosu cihazı da denenebilir belki niyet ederseniz ama, buda muhtemelen öyle pek bir işe yaramaz, gene sıkılıp bırakırsınız.
 
1 ayda 15 kilo verdim(95-80). Dışarı çıkacaksın ve haftanın 5 günü koşu yapacaksın (sabahları). Koşudan sonra Core yapacaksın. Akşam da fitness yapacaksın. Günde çift idman zorlayabilir ama bunları yaparsan benim gibi kilolarından kısa sürede kurtulabilirsin. Kas yapayım diyorsan, o iş biraz zor işte :)
 
Eğer güzel bir vücut istiyorsanız, yağ oranınızı düşürmek istiyorsanız, abur cuburları kesmek zorundasınız.

Güzel bir kardiyo ve ağırlık idmanının yanında, 160-170 gram protein almalısın. Senin makro miktarın yaklaşık olarak şöyle:

Protein: 170g,
Karbonhidrat: 400g,
Yağ: 84g.

Yediğin yemekler protein ağırlıklı olmalı, abur cuburu kesmelisin. 170 gram proteini karşılamak için 600 gram tavuk tek başına proteinini karşılar. 600 gramı gün içine yayabilirsin, 200-200-200 olarak. Spor geçmişin varsa, L-Karnitin + CLA kullanabilirsin.

Profesyonel diyet tavsiyesi için uzmanlara başvurmalısın.
 

Geri
Yukarı