Hadislere inanıyor musunuz?

Yıl olmuş 2026, biliyorum böyle konuların tartışılması çok saçma ama merak ettiğim bir şey var: Hadisciler.
Yav arkadaş Allah'ın özel olarak yolladığı bir kulun 6 yaşındaki çocukla evlenmesine nasıl inanıyorsunuz!? Savunduğunuz hadis kitaplarında bu da geçiyor. Sadece abdest, namaz geçmiyor. Madem hadisçiyiz diyorsunuz o kitapta yazılan her şeye inanmanız gerekir. Ama işinize geldiği gibi istediğinize inanıyorsunuz. O zaman siz gerçek Müslüman değilsiniz. Allah'ın apaçık olarak "İndirdik" dediği kitabı yetersiz bulup insanoğlunun yazdığı çizdiği şeyi destek olarak kullanıyorsunuz. Bu da bir nevi şirk olmuyor mu? Ben elhamdülillah Müslümanım, benim tek kaynağım Kur'an'dır. Arapların yazdığı şeyler benim kaynağım olamaz. Elhamdülillah Peygamber Efendimizi seviyorum ama gerçek Peygamberimizi seviyorum, Buharî'de orada burada geçeni değil. Kur'an'da Allah'ın yolladığı Peygamberimizi seviyorum.

Hadislere inanan ve onları kaynak olarak gören arkadaşları bekliyorum, bakalım ne cevap verecekler?
Kuranı kim düzenledi akılsız. yeni kaledonyalılar mı?

Kuran genel manada her şeyi anlatır ama detaylar için peygamber vardır yoksa peygamberlere ne gerek var?

Dediğim örneğe bakalım namaz kılın der ama nasıl kılınacağını anlatmaz ama o dönemde yaşayan sahabe bizzat eğitimini peygamberden alır adaletlimi mi bu?
Namazın bir tarifi yoktur eğitimi yoktur Hz. Peygamberden önce namaz kılan insanlar olduğu gibi Peygamberde namaz kılmayı yaşadığı toplumdan ve diğer müşriklerin putlara veya diğer şeylere ibadet etme biçiminden dine göre yeniden uyarlayarak ibadet biçimini oluşturmuştur. Yani düşündüğünüz gibi peygambere Allah tarafından namazın nasıl kılındığına dair bir tarif verilmemiştir. Bunun için arap kültürüne biraz hakim olmanız gerekmekte Hz. peygamber doğmadan önce bile o toplumda namaz vardı zaten. Bu dediğiniz namaz araplarda salâttır

peygamberde salât edin diye buyurmuştur rabbinize salât edin onun için salât edin ve Peygamber insanlara salâtı öğretmemiştir. Çünkü salât zaten o toplum tarafından biliniyordu. peygamberde toplumun bildiği bir şeye sadece atıf yaptı. Var olan salât içindeki şirk unsurlar ayıklandı (enfal 8 buna çok iyi bir kaynaktır) oysa Allah’a kulluktan ve dini hanifler olarak ona has kılmaktan ve o salâtı ( الصَّلٰوةَ ) ikame etmekten, zekâtı vermekten başka bir şeyle emrolunmadılar. Salâtın yerine getirilme gerekçeleri vardır onlarda apaçık bir şekilde kuranda vahiy yoluyla belirtilmiştir. Ayrıca salât ederken nerelerin örtülmesi gerektiği hangi vakitlerde salât edilmesi gerektiği, abdestin nasıl alındığı, kıble, salât yeri, rüku, secde her şey kuranda yazar. Hatta Allahın ayetine göre bu salât vaktini kaçırmak bile iyi değil o yüzden yürürken ,deve üstünde bile salât edilebilir buyurmuştur.

Son düzenleme:
Sen şey filanmı sanıyorsun buhari hadisleri bizzat peygamberden aldı.

Buhari ve diğer alimler o dönemdeki hadis zincirlerini tek tek incelemiş çoğunluğun ilettiğini doğru kabul etmiştir(genelde)

Ayrıca ne anlatıyorsun ya sen? Kuranda açık açık cenaze namazının olduğunu belirtmiş sen hâlâ "yok uyuşan söz bulunca sahihmi oluyor" diyorsun.

Size sorduğum soruyu cevaplayınız hadisler bugüne kadar gelmediyse o zaman peygambere ekstra inen vahiyden ben yararlanamam.

Bu da demek ki peygamber döneminde yaşayanlara ayrıcalık yapılmış.
Peygamberin ölümüyle kendi doğuma arasında neredeyse 200 yıl var ve sen ''hadis zinciri'' adı altında insanların birbirlerine söylediği, yazılı olmayan şeylere kesin doğru gözüyle bakıyorsun. Zincirdeki insanlar da melek gibi günahsız insanlar sanırım sizin mantığa göre. Tarihte böyle bir şey yoktur dostum. Sen buna inanıyor olabilirsin ancak bu dediklerin kanıt olarak kabul edilmiyor.
Hala cenaze namazı örneği vermen senin gerçekten ne demek istediğimi anlamadığını gösteriyor. Ben sadece kesin dille konuşmuyorum. Değiştirilen hadis vardır, değiştirilmeyen vardır. Uydurulan hadis vardır, gerçek olan hadis vardır. Bunların hangisi gerçek, hangisi değil; bunu biz bilemeyiz diyorum.

Özümüz neye göre tengri?

Evrime inanıyorsanız ilk maymundan insana geçerken kaplana filan tapıyorlardı bazı kabileler günümüzde hala böyle.
İlk türk diyebileceğimiz topluluklardan bahsediyorum. Burda tengricilik yani şamanizmi yüceltmiyorum özümüz türklük budur diyorum sadece. Ayrıca evrime inanmak diye bir şey olamaz evrim deneyler ve bulgular ile kanıtlanmış bir doğa kanunudur. Ben yerçekimine inanman diyemeyiz. Bunuda diyemeyiz.

Değiştirilen hadis vardır, değiştirilmeyen vardır. Uydurulan hadis vardır, gerçek olan hadis vardır. Bunların hangisi gerçek, hangisi değil; bunu biz bilemeyiz diyorum.

Zaten alimler bu yüzden var temel hadis kitaplarını atmıştım onlara güvenebilirsiniz.

Hayır ben hadisler olmazsa o dönemde yaşıyanlara bayağı bayağı özel öğretmen gelmiş bize de hiçbir şey gelmemiş nerede adalet diyorum?

Şunu cevaplar mısınız neden onlara peygamber gönderildide bize bir şey gelmedi?

Zaten alimler bu yüzden var temel hadis kitaplarını atmıştım onlara güvenebilirsiniz.

Şunu cevaplar mısınız neden onlara peygamber gönderildide bize bir şey gelmedi?
Kuranı Kerimle din tamamlanmıştır çünkü. Allah sana diyor ki kulum tamamladım burada kitap her şeyi apaçık yazdım dini tamamladım diyor sen hala ama namaz ya tamamladım diyor bitti son kitap diyor sen hadisler olmadan anlayamam diyorsun Alimlerin bana anlatması lazım ya Allah oku diyor ilk ayet oku tamamladım kitabı diyor apaçık yazdım diyor.

Kur'an-ı Kerim'le din tamamlanmıştır çünkü. Allah sana diyor ki kulum tamamladım burada kitap her şeyi apaçık yazdım dini tamamladım diyor sen hala ama namaz ya tamamladım diyor bitti son kitap diyor sen hadisler olmadan anlayamam diyorsun alimlerin bana anlatması lazım ya Allah oku diyor ilk ayet oku tamamladım kitabı diyor apaçık yazdım diyor.

Tamam neden peygamber gönderdi o zaman Kuran'ı tek gönderseydi yeterdi peygamberin işlevi ne?

Kuranda yazanı tekrar ediyorsa ekstra bir şey demiyorsa peygamberin işlevi ne oluyor onu anlamadım.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı