Hak Ettiğimiz Değil, İhtiyacımız Olan MMORPG Oyunu GuildWars2!

MMORPG türünde oyun inceleyip oyunun evrenine ve hikayesine değinmemek olmamış. Bahsettiğin özellikler güzel ama yeni değil. Yazın incelemeden çok ön bakış gibi olmuş. Yine de bilgilendirici bir yazı.

MMORPG oynamak zaman ve emek ister eğer bu iki şeyi vermeye hazırsanız oyununuzu iyi seçin. GW2 oldukça popüler bir oyun, yanında ArcheAge ve Tera'yı tavsiye ederim.

İkisi de ağır oyunlardı sanırım ancak o klasik soruyu sormak istiyorum. P2W mi?

Daha 30 levele ulaşamadım, bir çok karakter denedim sadece. Ne zaman ölsem birisi ölmek pahasına geldi diriltti beni. Nerede bir event olsa, insanlar grup kurmadan gruplaştı. Ben de GW2'nin community'sini çok sevdim. Bu arada siz eski misiniz oyunda? Ben yeni biri olarak yardım alabilirim açıkçası sizden. :D

Hocam başlamak isterim. Steam'da bulunuyor mu?
 
Hocam başlamak isterim. Steam'da bulunuyor mu?
Ben sitesinden indirdim. Steam'de var mı bilmiyorum.

İkisi de ağır oyunlardı sanırım ancak o klasik soruyu sormak istiyorum. P2W mi?
Oyunda sadece bir hikaye yok, yazımda bunu belirttim. Ben her hikayeyi oynamadım 2 tanesini oynadım. Hikaye sizin yaratırken karakteri yaptığınız seçimlere göre değişiyor.
 
Sırf şu konuya yorum yazmak için üye oldum. size kapsamli bilgi aktarayım elimden geldiği kadar.

İkisi de ağır oyunlardı sanırım ancak o klasik soruyu sormak istiyorum. P2W mi?
oyun tam P2W değil hızlıca max lvl olan 80 e ulaşmak için 29$ lık paket satın alabilirsiniz bu size sadece fullenmiş karakter optimizasyonu ve max lvl ortadan biraz iyi itemlerle donatılmış bir karakter verir. ayrıca f2p de olmayan 1 adet özel karakter kullanıma açılır (80lvl e hangi karakteri taşıyacağınızı siz seçersiniz) ancak max lvl olmak PVE mantığında bile çok bişey ifade etmiyor zira oyunda hangi lvl haritada iseniz güç can ve defansınız ona göre uyarlanıyor (bu max lvl için geçerli, 0 dan 80 e geçerken lvl den yüksek haritada yine ezik kalıyorsunuz) max lvl olunca işin asıl çetrefilli kısmı başlıyor o da mastery açmak, kanat ile uçmaktan tutunda LEGEND item üretmeye kadar zaman ve point gerektiren bu işlemi de event - boss avı ve pve yoluyla kastığınız veya yaptığınız görevlerden gelen exp ile yapıyorsunuz. sağlam bir toplayıcı iseniz LEGEND item üretmek mümkün (şans - emek ve craft lvl ile alakalı durum)
pazarında birçok ürün bulunabiliyor ve reel para yatırmak sadece birşeyleri biraz daha hızlandırmaktan çok da öteye gitmiyor. ayrıca iş görecek itemleri max lvl 80 de bile görevlerden elde edilen KARMA ile almak yada craft item malzemesi olarak kullanmak mümkün

*1lvl den başlayan ile paket alan üyeler arasındaki BARİZ farklar sadece belirli haritaların direk açılıyor olması (lvl ile sınırlandırılan giriş alanı olanlar)
*f2p de 2 olan karakter yaratma slotunun 5 e çıkması. (beğenmediğiniz bir karakteri silebiliyorsunuz bu arada)
*tek yuvalık tüm karakterlerin kullanımına sunulmuş bir çanta yuvasının olması (bankalar ortak ama silahlar ve birçok item bankaya koyulan karaktere kilitli oluyor. burada düşük lvl de anormal item kullanılmasının önüne geçilmiş

oyunda 2 çeşit pvp var ki bence bu çok iyi düşünülmüş

1. pvp türütüm herkesin bir anda maximize edilmiş lvl ve skiller ile girdiği kısmi eşitlik mantığına dayanan PVP (düşük ve yeni başlayanlar için oyunun pvp mantığını öğrenme açısından iyi)

2. pvp türü Silah, yetenek ve malzeme açısından özerk karakterlerin kapıştığı pvp. yani emek veren çorbayı içer hacı! olayı

oyunun skill stat ve görev mantığı benim gözümde tam bir efsane. karakterinize (çoğuna) aynı anda hem ranged Atak (menzilli atak) hemde yakın mesafe atak olma şansı tanıyor. Okçuyum, Büyücüyüm yanıma yanaşırlarsa biterim olayı yok yani. anında tek tuş ile silah değiştirip DPS yada Ranged - AOE damager olabilirsiniz. tabii bu silah değişimi öyle cart diye her istediğiniz anda değil, belirli bir dolma süresi var (sanırım 10 12 saniye kadar), görevlerin çoğunda NPC arama derdi yok (story görevler hariç onda da GPS ile yönlendiriliyorsunuz) zaten öyle devasa bir haritada NPC lerin yerini tek tek ezberleme imkanınız da pek yok

oyunda 2 tür alternatif hasar mantığı var Crit damage yada zehir. karakterinize ve mantığınıza uygun olanı seçebilirsiniz.

Zehir türevleri oyun içinde toplam ve zamana yayılmış olarak Critlerden daha fazla vursa da temizlenme ihtimalleri var (Cure) Critler ise sadece crit damage arttırmakla kalmayıp crit rate de arttırmak açısından sıkıntılı bir tercih. kısaca kolay ekmek yok :)

Warriorda bile bleed, Posion gibi zehirler var yani hemen her karakterde bu seçim yol belirleyici, ayrıca itemlerin sınıfına göre az veya çok miktarda aynı türden sadece 1 tane olmak koşuluyla sigil yani taş bağlanabiliyor. zehir süresini arttırmaktan verilen hasar miktarını yada can veya crit rate-Dmg arttırmaya, defans veya hp den tutun da zehir süresini azaltmaya, takı zırh ve silahlarınıza her türlü şekil verebilirsiniz.

hemen her karakterin AOE damage sahibi olması ise çok farklı bir tat (kimi target kimi Base aoe damage. target hedef ve çevresine hasar veren base ise skill alanını sizin seçtiğiniz skiller oluyor)

ben 4 aydır yardım almaksızın oynuyorum ve zırh ve silah mesleklerini geliştiriyorum. işim bitince herhangi birini takı mesleğine çevireceğim :) size de aynısını tavsiye ederim.

Boyutu ne kadar indirmeye değer mi daha önce bir çok mmorpg oynadım cabal sro ko lineage vs vs.Ot falan toplama ordada varmı :)

boyuntu oooooldukça büyük ama bu oyunun en sevdiğim 2. olayı tam burada can alıyor. oyunu yükleyip patch atma evresine girdiğinizde görsel dokular zaten yüklenmiş oluyor ve sadece harita içeriğinin yüklenmesi işi kalıyor bu da şu avantajı sağlıyor. oyunu oynarken tamamının inmesini beklemiyorsunuz, patch yüklenirken playable (oynanabilirlilik sınırı) dolar dolmaz oyuna girip ana haritada işinizi yapıyorsunuz. siz oyununuzu oynarken arka planda da ek haritalar inmeye devam ediyor, ola ki inmemiş bir harita alanına geçmeniz gerekirse download alanını sizin geçmek istediğiniz haritayı indirmeye adıyor ve harita iner inmez kapıdan teleport olabiliyorsunuz. zaten 1 lvl den başlarsanız oyun size sizin gideceğiniz yola göre indirme işlemi yaparak hiç eziyet etmemiş oluyor.

efektler oldukça başarılı bu açıdan indirdiğinize fazlası ile değer. stratejiler çeşitli ve esnek pve event görev ve boss takibi yapılınca slot kesmekten çok daha hızlı lvl kasmanızı sağlıyor. bu açıdan saatlerce aynı yaratıkları keserek lvl kasmak zorunda değilsiniz. büyük bossları ve haritadaki görev eventlerini takip etseniz bile yeter.

ve bir müjdem daha var. diğer mmorpg ler gibi yükseldikçe lvl kasmak bir işkenceye dönüşmüyor. evet bir basamak sistemi ile yükseldikçe gelen exp azalıyor ama görev ve event sayısı da kayda değer biçimde artıyor. basamaktan kastım Knight Online gibi 45 de eziyet 60 da işkence 80 de ölüm değil. 45 lvl den 46 olmakla 79 dan 80 olmak arasında doğru eventler takip edilirse pek bir fark yok. kaldı ki oyunda ölen bir oyuncu yada npc yi ress lemek bile exp kazandırıyor :D o derece bonkör bir oyun :) :)

GW2 nin amacı sizi oyun başında amel etmek değil (bu konuda adamları kutlamak lazım) oyundaki gelir tamamen son seviyeye ulaşmış karakterlere veya sabırsız oyunculara yönelik hizmetlerden gelen elmas ve paket üzerine kurulu. kaldı ki aradaki fark %10 15 civarında (f2p ve p2w oyuncular arasındaki ücretli pet ve bonus aparatların oluşturduğu fark) bu da her mmorpg oyuncusunun bildiği takım oyununda kişisellikten çok takım yapısı ve stratejinin önemli olmasından dolayı göze batan büyük farklara neden olmuyor (bu yüzden direk paket almayın, karakterinizi kasın ve farklı silahlar deneyin. hangisi size uygun hangisi nerde iş yapar hangisi hangi amaca hizmet eder ve tek el silahlarda hangi kombinasyonlar size uygun araştırın ve öğrenin)

oyuna yeni başlayanlara Necromancer i öneririm, kendi heal ini kendi ürettiği petlerden alan, hasar verdikçe canı dolan, AOE - Ranged hasar uzmanı ve benim için artısı en büyük fark olan Zehir yetenekleri Staff ile gelişmiş tam bir orta menzil AOE debuffer olması. başlarda size büyük etkileri yok gibi gelebilir ama zehirleri hem defans kırıyor hem de posion, bleed, fear gibi zamana yayılmış hasar veren zehirler veya size saldırmasını engelleyen etkiler bırakıyor axe - Dagger ile de tekil hedefe karşı ciddi zehir ve damage atıyor. kısaca benim tercihim ranged AOE ve Ranged ATK şeklinde oldu. oyun koşarken saldırı yapmaya elverdiği için bunu tamamen kullanmak istedim :D bir de koşarken nasıl alan atıcaz diyenler için fare okunun gösterdiği alana eğer 2 kez aynı skile ard arda basarsanız direk alan atmış oluyorsunuz :D bu da benden oyun içi tüyo olsun ;)
 
Son düzenleme:
açıkçası emek verdiğime değen 2. oyun olduğunu hissediyorum (en azından 1. olan Knight Online hile hurda ile çoluk çocuğun eline düşmeden önce öyle hissediyordum) f2p oyuncular için ve sırf saatlerini oyuna vermek istemeyen ama pvp zevkini de yaşamak isteyen oyuncular için bulunmaz nimet.
 
Para yüklemeyenlere baya bir kısıtlama getirildiğini duydum bu ne kadar doğrudur yani para yükleyen birisi benden ne kadar üstün olur ?
 
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı