Hangi internet servis sağlayıcısını almalıyım?

Kahretbhgg

Decapat
Katılım
17 Ekim 2019
Mesajlar
98
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Türkiye'de irili ufaklı bir çok internet servis sağlayıcı mevcut ve bilinen bir kaçından bahsetmek gerekirse;
1- Superonline
DSL olarak Türk Telekom alt yapısını kullanır fakat kendi alt yapısında Türk Telekom'dan tamamen bağımsız olarak kendi santrali ve uplink ağıyla Türkiyenin en kaliteli FTTH fiberine sahiptir. Türk Telekom'dan sonra en fazla alt yapıya sahip servis sağlayıcıdır. Tarifelerine göre değişiklik gösterebilen dinamik İP veya CGNAT kullanımı mevcuttur. TürkNet'te bulunan YAPA sistemi Superonline'de de mevcuttur ve bulunduğu santraller: https://s.superonline.net/SiteAssets/Hak...a-pop.html

2- Vodafone
Türk Telekom DSL ALT yapısı yanı sıra az olarak belirli bölgelerdede kendi alt yapısı mevcuttur. Kendi santraline bağlı bulunan alt yapısı olduğu yerde Süperonline kadar kaliteli hizmete sahiptir. Bazı bölgelerde kendi santralleri mevcuttur, bazı bölgelerde Türk Telekom santraline bağlıdır. Kendi uplink merkezi bulunmaktadır ve dünya markası olmasından ötürü en iyi yurt dışı çıkışlarına sahip firmadır. Yurt dışında doğrudan binlerce sunucu ile anlaşmalıdır. CGNAT uygulaması yoktur. Türk Telekom DSL, Süperonline fiber ve 50 Mbps'e kadar Kablonet alt yapısını kullanabilmek için anlaşması mevcuttur.

3- Kablonet
Tamamen devlete aittir. Yurt dışında yaygın olarak kullanılan alt yapı sistemidir. Bizde fiber geçmesine karşılık yurt dışında VDSL olarak geçmektedir. Bulunduğu yerlerde kendi santrali ve uplinki mevcuttur. Bulunduğu bölgelerde kendi saha dolapları vardır ve bazı bölgelerde tıpki Türk Telekom gibi saha dolabına kadar fiber oradan evlere RG6 U6 kablo ile bazı yerlerde ise binaya kadar fiber ve oradan evlere RG6 U6 kablo ile (FTTB Fiber) olarak girer. Hatta VDSL olarak geçen bir çok ülkede DVB T2 Dijital Karasan Uydu Sistemi olarak geçer. Türk Telekomla aynı sisteme sahiptir hemen hemen ama tek farkı RG6 U6 kablo sayesinde çok daha kaliteli bir hizmet vermektedir. Daha doğrusu fibere en yakın sistemdir. CGNAT sistemi yoktur.

4- TürkNet
Sadece Türk Telekom alt yapısını kullanan, belirli bölgelerde bireysel fiber verebilen ve sadece kurumsal olarak fiber verebilen bir firmadır. Türkiye'de bulunan 800 santralin yaklaşık 200 kadarına YAPA (Yerleşik alt yapının paylaşıma açılması) denilen alt yapıs sistemini kurmuştur. Upload sınırını kaldıran ilk firmadır ve hatta canlı müşteri hizmetlerini kapatıp sistemsen arıza kayıt sistemine geçen ilk firmadır. YAPA sistemi TürkNet'in Türk Telekom santrallerine kendi DSLAM cihazını koyarak müşterilerine bu şekilde hizmet vermesidir. YAPA sistemi sadece santralden hizmet verir ve müşterinin saha dolabı ile ilişkisini keser. CGNAT sisteminin sınırlarını aşan firmadır.

5- Netspeed
Sadece Türk Telekom DSL ve fiber alt yapısını kullanır. TürkNet'in aksine hala canlı müşteri hizmetlerine sahiptir. Sadece VAE olarak hizmet verir. Şikayetvar.com üzerinde en az şikayet bulunan servis sağlayıcı olma ünvanına sahiptir. CGNAT uygulaması vardır fakat TürkNet gibi sınırları zorlanan şekilde değildir.

6- Milenicom
Türk Telekom DSL, fiber alt yapısını ve bunun yanında Superonline fiber alt yapısını kullanmaya anlaşmalı bir sağlayıcıdır. Canlı müşteri hizmetlerine sahiptir. Daha önce Doping olarak ismi bilinen bir firmadır ve daha sonradan yabancı şirketlerin almasıyla isim değişikliğine gidilmiştir. CGNAT uygulaması olup olmadığı hakkında bir fikrimiz yok.

7- Türk Telekom
Türkiye'nin en geniş ve en büyük DSL ve fiber alt yapısının sahibi firmadır. Hisselerin az bir kısmı devlete ait geri kalan büyük bir kısmı pay pay özelleştirilmiştir. Türkiye'de bulunan alt yapının %70'lik kısmının kullanım haklarına sahiptir. Yukarıda yazdığımız ve yazmadığımız bir çok firmaya alt yapı tedarikçisidir. Özelleştirilmeden önceki adı TTNet olarak geçmekteydi. CGNAT uygulaması mevcuttur fakat kırkta yılda bir kere anca denk gelebilirsiniz ve genel anlamda dinamik İP kullanımı sunar kullanıcılarına. Fazla söze gerek olduğunu düşünmüyorum çünkü hemen hemen herkes bu servis sağlayıcı hakkında bilgiye sahip.

Not: Bu saydıklarımız dışında daha bir çok al sat firması ve VAE üzerinden hizmet veren servis sağlayıcı bulunmaktadır. Bu saydıklarımız sadece bilinen isimlerdir.
Bazı terimler hakkında bilgi:
1- CGNAT: Bir İP adresinin birden fazla kullanıcıya tahsis edilmesi demektir. Servis sağlayıcılar açısından maliyetlerde önemli düşüş yapıyor olsada kullanıcı açısından pek iyi bir durum değildir.

2- AL SAT: Bazı firmalar Türk Telekom bünyesinde sadece bayiilik dediğimiz kendi adını kullanarak Türk Telekom'un hizmetlerini satıyor belirli bir kar koyarak. Müşteriler tamamen Türk Telekom bünyesine ait oluyor.

3- VAE: Santral, saha dolabı, DSLAM, eve kadar gelen bakır kablo tamamen Türk Telekom'a ait olur, sadece santralde bulununan yönlendiriciler sayesinde hizmet alınınan servis sağlayıcının bünyesine aktarılır.

Not 2: Bahsettiğimiz üzere bütün firmalar Türk Telekom alt yapısını kullanmaktadır. Burada belirtmek istediğimiz önemli nokta al sat firmalarını katlıyoruz bu duruma Türk Telekom alt yapısından Türk Telekom VAE olarak harici bir İSS kullandığınızda o İSS'nin bünyesine girebilmek için yönlendiricilerden dolayı araya extra sunucular ve ping girmektedir. O yüzden Türk Telekom alt yapısında en iyi hizmeti maalesef sadece Türk Telekom verebilmektedir.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Kablonet TT altyapısını mı kullanmakta? Net şekilde bilmediğim için soruyorum. Yani geçmişten beri ben kendi altyapılarını kullandıklarını sanıyordum. Veya yazınızda bir kısmı yanlış anladım :) Bu arada elinize sağlık.

(Kablonet YüzGüldürenKapmanya dahilindeki AkıllıSınırsız100Mbps paketini sorunsuz şekilde kullanmaktayım - 75TL)

NOT: Kablonet kendi sitesinde kendi altyapılarını kullandıklarını belirtmiş. Son olarak 10 Yıla yakın süredir kullanmaktayım ve memnunum bunu da belirtmek istedim.
 
Son düzenleme:
Bulunduğunuz bölgede türk telekom alt yapisi verimli olarak internet dağitimi sağliyorsa türk telekom kullanabilirsiniz. diğer yandan alt yapi iyi değilse taahhütsüz türknet gibi kablosuz mikrotik cihazla internet dağitimi sağlayan firmalara yönebilirsiniz. kendi bulunduğum bölgede türk telekom alt yapisi 1mbit'i gecmediği için türknet benzeri internet kullaniyorum. avantaji tl yükleme karşiliğinda internet taahhütsüz :)
sadece çatiya takilan cihaza ücret ödersin, bide ev içi rooter modem. bu kadar.
 
Kablonet TT altyapısını mı kullanmakta? Net şekilde bilmediğim için soruyorum. Yani geçmişten beri ben kendi altyapılarını kullandıklarını sanıyordum. Veya yazınızda bir kısmı yanlış anladım :) Bu arada elinize sağlık.

(Kablonet YüzGüldürenKapmanya dahilindeki AkıllıSınırsız100Mbps paketini sorunsuz şekilde kullanmaktayım - 75TL)
Benzer alt yapıyı kullanıyor demek istemiş. Ortak kullanmıyorlar. Ben de sizin tarifenin aynısını kullanıyorum. Çok memnunum ben de. Kablonet candır gerisi heyecandır....
 
Hangisinin altyapısı varsa onu kullan yoksa her türlü mağdursun.

Fikir belirtmek istiyorum.
Türk Telekom'un özelleştirilmesi aptallıktan başka bir şey değil. Altyapısının gitmediği bir yer yok, istese tüm firmalara kök söktürür ama işte, 2005'ten kullanıcılarının kökünü sökmeyi tercih ediyor 😐
 
Vodafone 100mbps kullanıyorum süperonline fiber üzerinden gayet memnunum kablo kullanan arakadaşlar csgo veya başka oyun oynuyosras ping yazabilirmi bide hangi şehir :D?
 
1 yıldır millenicomdayım.. bence millenicoma taahhütsüz geç dene .benim kodla üye olursan 1 ay bedava zaten. hem denemiş olursun .ttnet alt yapında max hız neyse onu alırsın... dedigim gibi taahhüt yok ping değerleride güzel. 😎

ben 16 mbit adsl kullanıyorken şimdi 100 mbit hızı taahhütsüz 79 tl den kullanıyorum .

üye olursanız 1 ay bedava promosyon kodu 731 38 C 57

Arkadasinizin bu kodla beraber 08503330333'u arayarak basvurmasi ve basvurunun tamamlanması gerekmektedir.
 
1 yıldır millenicomdayım.. bence millenicoma taahhütsüz geç dene .benim kodla üye olursan 1 ay bedava zaten. hem denemiş olursun .ttnet alt yapında max hız neyse onu alırsın... dedigim gibi taahhüt yok ping değerleride güzel. 😎

ben 16 mbit adsl kullanıyorken şimdi 100 mbit hızı taahhütsüz 79 tl den kullanıyorum .

üye olursanız 1 ay bedava promosyon kodu 731 38 C 57

Arkadasinizin bu kodla beraber 08503330333'u arayarak basvurmasi ve basvurunun tamamlanması gerekmektedir.
kardeş fiber varken VDSL geçmek gereksiz ve şuanda 100tl millenidede
 
bunun gibi değil mi örnek @Ellie Williams
biri 1mbit'den alt seviyede eski kutu , 8mbit vermiyor bile
biri 24mbit üzeri yeni değişen kutu isteseler eski alt yapilari değiştirebilirler. oda değişmezdide kamyon carptı eski kutuya 🤣
Bulunduğunuz bölge alt yapi düşükse türknet vb gibi internet hizmetine gecmenizi öneririm.
 

Dosya Ekleri

  • 20191103_175042.jpg
    20191103_175042.jpg
    66,9 KB · Görüntüleme: 89
  • 20191103_175242.jpg
    20191103_175242.jpg
    63 KB · Görüntüleme: 83
Telekom sözleşmemi uzattım, 2 sene daha kullanacağım ve memnunum, ookla sitesinde ping 3 ms, telekomun sitesinde 7 ms ve 100/4 fiber paketi aylık 109 TL ve 2 sene boyunca sabit fiyat.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı