Hangi Linux distrosu daha iyi?

• Konuyu başlatan brk_ib
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 20
  • Görüntüleme 387

brk_ib

Femtopat
Daha fazla  
Şimdi Xfce dahilinde ya Void'ya da devuan kuracağım en minimalistlik ve legacy kerneli + deposu daha geniş olan hangisiyse onu indirmeyi planlıyorum, sizce en uygunu hangisidir?

AMD GPU takılıyorsan ve sistemin iyi ise, Arch base otiziminden uzak dur. Yok abi ben minimal istiyorum, patatestte boşta 500KB harcayacak diyorsan, stage 3 musl LLVM S6 Gentoo kur. Stock i3WM takıl. Minimalizm kralı. (Slackware, Alpine ve Artix de tercih edilebilir) geniş depo, sorunsuz, taş gibi, sorunu hızlı çözecebileceğin distro Debian ve Ubuntudur.

AMD GPU takılıyorsan ve sistemin iyi ise, Arch base otiziminden uzak dur. Yok abi ben minimal istiyorum, patatestte boşta 500KB harcayacak diyorsan, stage 3 musl LLVM S6 Gentoo kur. Stock i3WM takıl. Minimalizm kralı. (slackware, Alpine ve artix de tercih edilebilir) geniş depo, sorunsuz, taş gibi, sorunu hızlı çözecebileceğin distro Debian ve ubuntudur.

Hocam şimdi bu işlemi eski laptopa yapıyorum ana PC'de RX 9060 XT 16 GB VRAM R5 7500F bir de 32 GB RAM var ve ben minimalistiliği daha çok seviyorum bir de Linux komutları aklımda çok oturmadı o yüzden ana PC'de sorun çıksın istemem kısaca ana PC'ye yeni başlayan biri için ve çok hafif RAM kullanan bir öneriniz var mı?

Alpine kur. Minimalistliği felsefe haline getirdiysen seversin.
En iyi distro yok ihtiyacına göre olan vardır.
Kurulumu oldukça hızlı terminal ekranında sana sorar sende cevaplarsın.
Kurulum medyası açılınca setup-alpine kurulumu tamamlayıp yeniden başlatınca da kullanıcına girip doas setup-desktop yazıp gözüne hitap edeni kurabilirsin.

Alpine kur. Minimalistliği felsefe haline getirdiysen seversin.
En iyi distro yok ihtiyacına göre olan vardır.
Kurulumu oldukça hızlı terminal ekranında sana sorar sende cevaplarsın.
Kurulum medyası açılınca setup-alpine kurulumu tamamlayıp yeniden başlatınca da kullanıcına girip doas setup-desktop yazıp gözüne hitap edeni kurabilirsin.

Hocam ana PC'ye ne kurmamı önerirsiniz laptopta şu an Alpine var zaten ama çok da yeni başlayan birine uygun gibi gözükmüyor Alpine olduğu sürece ana PC'de sorun çekerim.

Hocam ana PC'ye ne kurmamı önerirsiniz laptopta şu an Alpine var zaten ama çok da yeni başlayan birine uygun gibi gözükmüyor Alpine olduğu sürece ana PC'de sorun çekerim.
Genel kullanım için Ubuntu yada openSUSE Tumbleweed öneririm.

openSUSE Tumbleweed'i kurarken KDE Plasma seçip en sonki özet ekranında "yazılımlar" başlığına tıklayıp aşağıdan detaylar seçeneğine basıp sadece "Plasma Base" olanı seçersen minimal bir kurulum olur. Fazla minimaldir discover6 gibi mağaza uygulamalarının seçimlerini bile kaldırır.
Ubuntu kurulumlarında minimal mi yoksa Full kurulum mu olsun diye sorar.

Genel kullanım için Ubuntu'ya da OpenSUSE tumbleweed öneririm.

OpenSUSE Tumbleweed'i kurarken KDE Plasma seçip en sonki özet ekranında "yazılımlar" başlığına tıklayıp aşağıdan detaylar seçeneğine basıp sadece "plasma base" olanı seçersen minimal bir kurulum olur. Fazla minimaldir discover6 gibi mağaza uygulamalarının seçimlerini bile kaldırır.
Ubuntu kurulumlarında minimal mi yoksa full kurulum mu olsun diye sorar.

Linux Mint Xfce peki hocam onu kursam driverlarda filan sorun çıkarır mı?

Linux Mint Xfce peki hocam onu kursam driverlarda filan sorun çıkarır mı?
Linux Mint de minimal değildir. Gereksiz ofis yazılımları falan var. Sürücülerde sorun çıkarmaz. Xfce istiyorsan Xubuntu kur. Minimal kurdun mu kuş gibi hafif sistem olur.

Not: Kavramları Türkçe karşılığıyla kullanın. Distro yerine "dağıtım", driver yerine de "sürücü" demek doğrusudur.

Şimdi Xfce dahilinde ya Void'ya da devuan kuracağım en minimalistlik ve legacy kerneli + deposu daha geniş olan hangisiyse onu indirmeyi planlıyorum, sizce en uygunu hangisidir?
Void Linux öneriyorum.
Sormamda bir sakınca yoksa neden legacy kernel istiyorsunuz?
Üstüne LTS Kerneli kurup kullanabilirsiniz.
Kullanmasını biliyorsanız Suckless DWM öneririm yoksa xfce4 yada i3 iyi.

Devuan'da iyi bir tercih deposu daha geniş.

Void Linux öneriyorum.
Üstüne LTS kerneli kurup kullanabilirsiniz.
Kullanmasını biliyorsanız suckless dwm öneririm yoksa Xfce4 ya da i3 iyi.

Legacy kernel eski laptop için hocam amacım oydu yeni PC'ye yeni başlayan biri gibi Mint Xfce kurmayı düşünüyordum biri Xubuntu önerdi şimdi ama yani Xubuntu'ya alışık olmam uzun sürer gibi geldi bana.

Void Linux öneriyorum.
Üstüne LTS kerneli kurup kullanabilirsiniz.
Kullanmasını biliyorsanız suckless dwm öneririm yoksa Xfce4 ya da i3 iyi.

Ve elimdeki laptop aşırı eski GT315m ekran kartı var hangi dağıtımda sürücü kurarsam kurayım çöpe dönüyordu ya olmuyordu ya da hata veriyordu.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı