- Makaleler
- 5
Fedora Linux.Başka var mı?
Ağır olması umurumda değil, başlangıç için iyi bir dağıtım mıdır bilemiyorum ama ben mutluyum kendisiyle.
Fedora Linux.Başka var mı?
Başka var mı?
Telemetrilerden dolayı Ultramarine daha iyi olmaz mı?Fedora Linux.![]()
Windows 10'dan alışığım, bilgisayarımda özel veri yok. Gizlilik endişesi yoksa önemli bir etmen olduğunu düşünmüyorum.Telemetrilerden dolayı Ultramarine daha iyi olmaz mı?
Zamanında Mint, Mate, Ubuntu kullandım. Bir iki senedir Pardus kullanıyorum üç bilgisayarımda da artık.
Bu arada dördü de sorunsuz ve sağlam dağıtımlar ama Pardus'un forumu desteği falan da iyi yeni başlayanlar için.
+
Hangi dağıtımı seçersen seç, masaüstü ortamı fark ediyor. Xfce, KDE ve GNOME seçenekleri var hepsinde. Xfce en az kaynak tüketeni, KDE en janjanlısı, GNOME yan unsurları güçlü olanı.
Bu neden önemli?
Linuks kurduğunda bir sürü yan program geliyor. Mesela konsol, metin işlemcisi, dosya yöneticisi (Win Explorer muadili), video oynatıcı, resim görüntüleyici gibi gibi gibi. Ön tanımlı uygulamalar yani bunlar.
Sen onlara alışıksın, mesela KDE'den GNOME'a geçince bu uygulamalar değişiyor. Sen de alıştığından farklı bir masaüstü ile çalışmaya başlıyorsun.
Ha dert mi? Çok değil zira sen hiçbirisine alışmadın daha. Kaldı ki uygulama seti değişse de işlevleri, kısayolları, kullanımı çok çok benziyor birbirine.
Ben Pardus+GNOME denemeni tavsiye ederim.
Sağ ol başka önerileriniz var mı?
Zaten terminalle uğraşmayacağım için gayet rahatımLinux Mint Cinnamon kullanabilirsiniz. Komutları rahat kullanabilmek için uygulamalar var. Mesela terminale "sudo apt Update" yazarak güncellemek yerine "güncelleme yöneticisi" diye bir uygulama var. Ama bana kalırsa her şeyi terminalden halletmek daha iyi![]()
Teşekkürler bunu ilk önce sanal makinede deneyeceğim eğer hazırsam kendi bilgisayarımı kur geçerim.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.