Eger oyunlara para yetistirebileceginize inaniyorsaniz PS4.
Oyunlari daha ucuz oldugu icin nispeten daha erisilebilir oldugu ve ucuz oldugu icin PS3. Hatta bedava oyun oynama firsati oldugu icin PS3.
Yani karar sizin. Bu saatten sonra 0 PS3 alinmaz. 2 el slim kasa alin. Hazir kiriklar pahali. O yuzden kirilabilir FAT yada SLIM alin. Kirdirin. 0 PS3 kalmadi zaten.
PS4 alacaksanizda gidip alin. Onun icin henuz kirilma yontemi yok.
Bu konuda benim PS3'üm var. Bu konuda en çok konuşma hakkı bende

Açılın yolu. Sal bana konu sal

.
- Kırık/Orjinal PS nedir, ne değildir?
Öncelikle bu soruna cevap vereyim.
PS3 Linux çekirdekli bir işletim sistemi kullanır. Linux açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir. Yani siz Linux çekirdeğini alıp kendi işletim sistemi diyebilirsiniz. Adını da siz koyarsınız. Sizin işletim sisteminiz olur. NASA'nın işletim sistemi Linux çekirdeğinden alınmış bir mini işletim sistemi kullanıyorlar.
Sony bu çekirdeği alıp kendi konsoluna uygun bir işletim sistemi yaptı. Bu işletim sistemi 2'ye ayrılır.
1-) OFW. Açılımı ise
Original Firm Ware'dir
. Sony'in kendi sunduğu yasal olan işletim sistemi.
2-) CFW. Açılımı ise
Custom Firm Ware'dir. Hacker gruplarının çıkardığı yasal olmayan işletim sistemi.
Mesela Windows'ta bir paket yükleyici vardır. Bu paket yükleyici sayesinde program yükleriz. Fakat PS3'te paket yükleyicisi yoktur. Çünkü Sony kendi PS ekosistemini kapalı tutmak ister ki dışarıdan birisi müdahale edilemesin diye. Edilirse PS korsan oyun oynanabilir olacak.
Hacker grupları diyelim. Bende o hacker grubu olayım. Ben OFW sistemini alıyorum
bu linkten sizde alabilirsiniz. Neyse. Ben OFW yazılımı aldım. Ve OFW sisteme kendim paket yükleyicisi entegre ettim. Ve düzgün çalışıyor. Ama paket yükleyicisi tek başına bir işe yaramaz. Oyunu paket yöneticisi çalıştıramaz. Onun için ayrı bir yazılım yazmamız gerek. Bu yazılıma ise Manager deniliyor. Neyse manager konusuna girmeyeceğim. Ben PS3'e paket yükleyicisi entegre ettiğimde dışarıdan yazılım yüklenebilir hale geliyor. Şuan elimde müdahale edilmiş bir işletim sistemi var. Buna CFW deniliyor. Umarım anlatabilmişimdir.
İş CFW yapmak ile bitmiyor. İşletim sistemi ile oyun oynanmaz ki

. Birde benim buna bir yazılım daha yazmam lazım. Aynı Windows platformundaki "DAEMON TOOLS" programı. Daemon Tools programı hakkında bilginiz yoksa şöyle açıklayabilirim. Sanal sürücü programı. Program çalıştığında sanki fiziksel bir CD-DVD taklidi yapar. Yani kandırıkçı. Aslında bilgisayara takılı bir donanım olmasa bile sanki bilgisayar bir sürücü takmışsınız gibi tepki verir. İşler karıştı birazcık. Kusra bakmayın. Devam edelim.
MultiMAN ise tam bir Daemon Tools'un PS3'de ki yazılımı. Siz torrentten indirdiğiniz oyunu MultiMAN sanki bir Blu-RAY CD'si takılmış gibi kandırır ve oyunu harddiskten oynayabilirsiniz.
Oh be

Anlattım. Uzun oldu. Biraz karmaşık. Ama kendimce en basit şekilde anlatmaya çalıştım.
- Oyun fiyatları uygun mudur? Yüksek ise kırık önerir misiniz?
Oyun fiyatları PS3 ile PS4 arasında uçurum var. Her iki platformda 2.el oyun var. Ben "KUTULU" disk alıyorum. Takıyorum. Oynuyorum oynuyorum. Oyun bitti. Artık ne yapacağım o diski ? Tekrar satacağım. O oyunu oynamamış birisi alacak şekilde satıyorum. Böylece alan kişi daha ucuza kutulu oyun alıyor. Böyle elden ele oyunlar el değiştiriyor. Benden sana, senden Ahmet'e, Ahmet'ten Mehmet'te Mehmet'ten Mustafa'ya. Bu şekilde oyun sürekli el değiştiriyor. Hep ucuz oyun.
Birde "DİJİTAL" oyun var. Öncelikle PSN Hesabı açıyoruz. Oyunu PSN (PlayStation Network)'dan satın alıyoruz. İndirip oynuyoruz. Bittiğinde ise "KARDEŞLİK" yapıyoruz. Kardeşlik ise adı üstünde. Kendine kardeş belirliyorsun. Sen kendi PSN hesabının mail ve şifresini veriyorsun. O alacak kişi kendi PS'inde giriş yapıyor. Oyunlarını indirip oynuyor.
Her iki yöntem ile ucuz oyun alabilirsin. Yüksek diye bir şey yok. Ben orjinal oyun oynadım bir süre. Ama üstüne 5-10-20 lira eklemeniz lazım. Ben öğrenciyim. Orijinal oynayabildiğim kadar oynadım. Ama ben bu parayı verecek kadar zengin değilim. 100 lira verip kırdırdım.
Kırık olayını açıklasam şuan ki yazının en az 3 katı kadar yazı olur. En kısa yoldan OFW sistemi CFW'ye çevirip Manager yükleme olayı. Kırık makinelere kendin oyun atabilirsin. Oyun satın almak zorunda değilsin. Gir torrent sitesine. Seç PS3 oyunlarını. İndirsin. Daha sonra PS3'e atıp oynarsın. Ama bununda çok büyük bir kaybı var.
"MULTİPLAYER" oynayamıyorsun. Sony senin CFW yazılım kullandığını anladığı anda banlıyor seni. Bir daha PSN kullanamıyorsun. PS3'ü kullanmaya devam edebilirsin ama online oynayamazsın. Bunu kaldırmak için program var ama o konuyada girmeyeceğim. Gir dersen girerim. Oyunu indireceksin. Tek başına oynayıp bitirip sileceksin.
- Slim/FAT arasında ne farklar var?
https://en.wikipedia.org/wiki/PlayStation_3_technical_specifications burada PS3'ler hakkında teknik bilgiler var. Sizi fazla teknik terimlerle boğmak istemiyorum. Şöyle anlatayım.
Slim kasalardaki işlemci (CELL) ve ekran kartı (RSX) yongasetinin üretim boyutları var. Fat kasalarda CECH koduna bakılarak 90 NM'den başlar 65NM'ye kadar iner. 90 NM ne demek ? Size şöyle anlatabilirim kafanızda fikir oluşması için.
90 NM Yongaseti ;
Transistörü temsilen T yazıyorum.
T T
T'lerin arasındaki boşluk nanometre olarak ölçülür. Elektrik transistörler arasından geçmek zorunda. Verilen görevi yapmak zorunda (bunuda aç derseniz açarım). Görev yapmak için o T'ler arasında elektrik geçmesi lazım. T'ler arasındaki boşluk 90 NM. Sizin kafanızda daha yerleşebilmesi için 90NM için 90 Metre diyelim.
Birde Slim kasa için örnekleyelim.
65 NM Yonga seti ;
T T
Gördüğün gibi T'ler arasında boşluk var. 65NM'yi temsil için 65M diyelim.
Şimdi size soruyorum. Siz 65 Metre koşmak için mi daha çok enerji harcarsınız yoksa 90 metreyi mi ? Tabii ki 90 metreyi koşmak için. Bu yüzden FAT kasalar 380W güç çekiyor. Ama fat kasalar 280W güç çekiyor. Ayrıca, 90 Metreyi koşarken mi daha çok terlersiniz yoksa 65 metreyi mi ? Tabii ki 90 Metreyi. Bunun yüzünden FAT kasalar daha çok ısınır. Bu ısınma yonganın bacaklarını eritir. Ve cihaz sarı ışık hatası verir (yine bu konuyu aç derseniz açarım).
Yani FAT ile SLİM arasındaki fark NM'lik küçülme. Transistörlerin arasındaki boşluk azaldığı için daha az ısınıyor ve daha az güç tüketiyor. Daha az ısındığı için o kadar kaslı bir soğutucuya gerek duymadığı için daha ince ve hafif.
Bilgim olduğu için bu yazıyı yazarken hiç yorulmadım. Aksine zevkle yazdım. Dediğim gibi konuyu daha da derinleştir derseniz açıklarım