Benim bazi teknik sorularim var, uzunsa kusura bakmayin : )
- Ucusun ne kadar yukseklikte olacagina karar veren merci neresidir? Ucus sirasinda mi, oncesinde mi belirleniyor? Bunu belirlerken goz onune alinan kriterler arasinda yakit optimizasyonu var mi?
- Ucus rotasi belirleme konusunda da ustteki soruyu soracagim. Istanbul - NewYork arasi seyahat ediyorum yil icerisinde birden fazla kere, bazen rotanin degistigini goruyorum direkt ucus olmasina ragmen. Bazen Hollanda - Danimarka uzerinden, bazen Izlanda uzerinden ucarak gidiyor. Bu nasil olabilir?
- Ucagin icerisindeki yuk dagilimini esit dagitmak gibi bir endisesi var mi personelin? Ornegin agir bagajlarin hepsi ucagin arka kismina denk gelirse, kalkis sirasinda ucagin arkasinin yere surtmesi gibi bir durum olabilir mi? Bu dikkate aliniyor mu yoksa ucak icin nuans bir sey mi?
- Ucak inis yaptigi sirada motorlar terse ufleyerek fren yapiyorlar yanilmiyorsam ( teknik terimi hic bilmiyorum kusura bakmayin : ) ) , bunu havada giderken de yapabiliyor mu pilotlar? Yapmamalarinin onunde teknik bir engel mi var yoksa prensip olarak mi ? ( Guvenlik acisindan )
- Ucak alcalmaya basladiginda kisa sureli dusme hissi yasiyorum, hani lunaparklarda olur ya aniden asagi iner ama sonra stabilize olur tekrar. Bunu tam olarak nasil basariyorlar? Ucagin burnunu yere dogru egerek mi irtifa azaltiyor pilotlar yoksa bunun baska yontemleri mi var ?
- 15 saatlik bir ucus icin 2 tane pilot az degil mi? Kac saat "surus" yaptiktan sonra dinleniyorlar, gorev dagilimi nasil oluyor? Bir tane tecrubeli bir tane orta tecrubeli mi oluyor? Ornegin kritik bir olay olduysa ve tecrubeli olan dinleniyorsa kalkip "birakin isi ustasina" diyor mu?
- Bazen ucak indikten hemen sonra yeniden bir yere dogru yolcu almaya basliyor. Bir onceki ucusta ters giden bir seyler ucagin bir sistemine hasar vermis olamaz mi? Her ucustan sonra rutin bazi kontrollerin yapilmasi gerekmez mi? Yapiliyor da ben mi farketmiyorum yoksa periyodik kontroller arasindaki ucuslar sirasinda sistemlerin arizalanmayacagi mi varsayiliyor?
- Amerika'da domestik ucuslar sirasinda motorlari ucagin govdesine takili ucaklar kullaniliyor bazen. Ornek:
Eki Görüntüle 343574
Bu durumun, yani ucak motorunun monte edildigi bolumun yolcularin komforu acisindan pratik bir onemi var mi? Agirlik merkezine yakin olmasi gerekiyormus gibi geliyor bana ( fikir yurutuyorum tamamen ) ama bazen daha arkada oldugunu goruyorum. Kanatlardan yukari iten bir kuvvet varken, daha arkadaki pozisyondan bir itis kuvveti vermenin stabiliteyi bozmasi gerekmez mi? ( Moment - Denge hesabi )
- Yakit, ucagin tam olarak neresinde depolaniyor? Yakit azaldigi zaman agirlik merkezi degisiyor olmali, bu durumu goz onune aliyor mu pilotlar?
- Ucak icerisinde birilerinin asayisi bozan davranislar sergilemesi durumunda, ornegin bir adam sinir krizi gecirip rastgele saga sola saldirmaya basladi; pilotlarin yetkisi hangi dogrultuda? Silah bulunduruluyor mu ucaklarda boyle durumlar icin?
- Pilotlar belirli model bir ucagi kullanacak sekilde mi egitiliyor yoksa "ucan her seyi surerim abi" tadinda mi egitiliyor? Ya da mesela Airbus bilmemne kullanan pilot hayati boyunca airbus mi suruyor? Pilotlar arasinda "X kullanmayi ogren, her havayolu sirketinde calisirsin" gibi bir mevzu var mi?
- Standart bir domestik ucus sirasinda, pilot gecen surenin ne kadarinda aktif olarak rol oynuyor? Ne kadari otomatize ediliyor ne kadari manual yapiliyor?