Havacılık Hakkında Merak Ettiğiniz Sorular

Tesekkürler Jira benim merak ettigim bir soru var. Türbülansa girdigimiz zaman (ben hayatimda iki defa girdim) ucagin düsme riski cok mudur? Acayip sallaniyor yüregim agzima geliyor Allahima :)
Uçak eğer "severe turbulence" sınıfına giren bir türbülansa girerse düşebilir. Ama bu öyle pek karşılaşılan bir durum değildir. Büyük ihtimal senin girdiğin sarsıntı yaratan light veya moderate sınıfı türbülanstır.
Belli bir mesleğe sahip olsak bile araba ehliyeti gibi ehliyet alıp kendi uçağımız veya kiralık bir uçak ile solo uçuş yapmamız mümkün mü? Birkaç gün bu konu üzerine araştırma yapmıştım. Ancak sadece PPL, CPL, ATPL lisanslarına nasıl sahip olunacağını öğrendim. Gözüme takılan en büyük nokta ücret oldu :) Bunun dışında süreçte zorlanılacak bir kısım var mı atladığım? Teşekkürler şimdiden.
PPL lisansı alırsan kendi uçağını uçurabilirsin. Ama pek araba ehliyeti alır gibi olmuyor o durum:) Mesleğinin bir önemi yok. Para konusu en büyük sorundur. Çünkü çok pahallı bir eğitim bu. Süreçte zorlanacağın kısım her saniyesi diyebilirim. Çünkü eğitim alacaksın, uçacaksın, yeterli olacaksın, sağlık sorunun olmayacak, sınavları vereceksin ve uçuş sınavı gözetmenini uçuş becerinle tatmin etmen gerekir.
tanıdık görünce üstüne uçuyor musunuz.
Türklerin araba kullanırken yaptığı şaka, uçakla pek yapılmıyor maalesef:) Ama alçak geçiş ve yatış yaparak selamlayabiliyorsun:)
1- Uçak mühendisliği ile havacılık ve uzay mühendisliği bölümünün farkları nedir?
2- Uçak mühendisleri pilot olabilir mi?
3- Sivil pilotlar askeriyeye geçebilir mi?
4- Havacılığa lisedeyken neresinden başlamalı?
5- RC uçak uçurmak için izin almak gerekli mi?
6- 2.00 numara miyopla(iki göz toplam 3.50) pilotaj okuyabilir miyim?
7- En ufak sağlık bozukluğunda pilotlar işten mi çıkarılıyor?
Biraz fazla oldu farkındayım ama konu açılmışken sorayım dedim.😅
Bilebileceklerimi cevaplayayım ben geri kalanını @Jira cevaplayacaktır zaten:)
2- Olabilir evet.
3- Normalde geçemez ama son zamanlardaki gelişmeler yüzünden dönem dönem geçebiliyor.
5- O durum biraz karmaşık. Drone için belirli bir sertifika isteniyor mesela.
6- Sorun olmaz o kadar küçük dereceler.
7- Her sağlık sorunu değil bazılarında uçuştan alınırsınız.

Son düzenleme:
Benim bazi teknik sorularim var, uzunsa kusura bakmayin : )

- Ucusun ne kadar yukseklikte olacagina karar veren merci neresidir? Ucus sirasinda mi, oncesinde mi belirleniyor? Bunu belirlerken goz onune alinan kriterler arasinda yakit optimizasyonu var mi?
- Ucus rotasi belirleme konusunda da ustteki soruyu soracagim. Istanbul - NewYork arasi seyahat ediyorum yil icerisinde birden fazla kere, bazen rotanin degistigini goruyorum direkt ucus olmasina ragmen. Bazen Hollanda - Danimarka uzerinden, bazen Izlanda uzerinden ucarak gidiyor. Bu nasil olabilir?
- Ucagin icerisindeki yuk dagilimini esit dagitmak gibi bir endisesi var mi personelin? Ornegin agir bagajlarin hepsi ucagin arka kismina denk gelirse, kalkis sirasinda ucagin arkasinin yere surtmesi gibi bir durum olabilir mi? Bu dikkate aliniyor mu yoksa ucak icin nuans bir sey mi?
- Ucak inis yaptigi sirada motorlar terse ufleyerek fren yapiyorlar yanilmiyorsam ( teknik terimi hic bilmiyorum kusura bakmayin : ) ) , bunu havada giderken de yapabiliyor mu pilotlar? Yapmamalarinin onunde teknik bir engel mi var yoksa prensip olarak mi ? ( Guvenlik acisindan )
- Ucak alcalmaya basladiginda kisa sureli dusme hissi yasiyorum, hani lunaparklarda olur ya aniden asagi iner ama sonra stabilize olur tekrar. Bunu tam olarak nasil basariyorlar? Ucagin burnunu yere dogru egerek mi irtifa azaltiyor pilotlar yoksa bunun baska yontemleri mi var ?
- 15 saatlik bir ucus icin 2 tane pilot az degil mi? Kac saat "surus" yaptiktan sonra dinleniyorlar, gorev dagilimi nasil oluyor? Bir tane tecrubeli bir tane orta tecrubeli mi oluyor? Ornegin kritik bir olay olduysa ve tecrubeli olan dinleniyorsa kalkip "birakin isi ustasina" diyor mu?
- Bazen ucak indikten hemen sonra yeniden bir yere dogru yolcu almaya basliyor. Bir onceki ucusta ters giden bir seyler ucagin bir sistemine hasar vermis olamaz mi? Her ucustan sonra rutin bazi kontrollerin yapilmasi gerekmez mi? Yapiliyor da ben mi farketmiyorum yoksa periyodik kontroller arasindaki ucuslar sirasinda sistemlerin arizalanmayacagi mi varsayiliyor?
- Amerika'da domestik ucuslar sirasinda motorlari ucagin govdesine takili ucaklar kullaniliyor bazen. Ornek:
download.jpg

Bu durumun, yani ucak motorunun monte edildigi bolumun yolcularin komforu acisindan pratik bir onemi var mi? Agirlik merkezine yakin olmasi gerekiyormus gibi geliyor bana ( fikir yurutuyorum tamamen ) ama bazen daha arkada oldugunu goruyorum. Kanatlardan yukari iten bir kuvvet varken, daha arkadaki pozisyondan bir itis kuvveti vermenin stabiliteyi bozmasi gerekmez mi? ( Moment - Denge hesabi )
- Yakit, ucagin tam olarak neresinde depolaniyor? Yakit azaldigi zaman agirlik merkezi degisiyor olmali, bu durumu goz onune aliyor mu pilotlar?
- Ucak icerisinde birilerinin asayisi bozan davranislar sergilemesi durumunda, ornegin bir adam sinir krizi gecirip rastgele saga sola saldirmaya basladi; pilotlarin yetkisi hangi dogrultuda? Silah bulunduruluyor mu ucaklarda boyle durumlar icin?
- Pilotlar belirli model bir ucagi kullanacak sekilde mi egitiliyor yoksa "ucan her seyi surerim abi" tadinda mi egitiliyor? Ya da mesela Airbus bilmemne kullanan pilot hayati boyunca airbus mi suruyor? Pilotlar arasinda "X kullanmayi ogren, her havayolu sirketinde calisirsin" gibi bir mevzu var mi?
- Standart bir domestik ucus sirasinda, pilot gecen surenin ne kadarinda aktif olarak rol oynuyor? Ne kadari otomatize ediliyor ne kadari manual yapiliyor?

Uçak mühendisliği ile havacılık ve uzay mühendisliği bölümünün farkları nedir?
Uçak mühendisliği bütün her şeyi kaplıyor. Havada uçan her şey, uçak mühendisliğinin içine giriyor. Uzay mühendisliği daha çok uzay ile ilgili, uçak mühendisliği ile çoğu dersleri ortak. Uçak mühendisliğinde daha detaylı eğitim alıyorsunuz.
Uçak mühendisleri pilot olabilir mi?
Üniversite mezunu oldukları, belirli seviyede İngilizce bildikleri için THY gibi şirketlerin düzenlediği pilotluk kurslarına katılabilirler.
Sivil pilotlar askeriyeye geçebilir mi?
Geçebilir. Ancak sivil havacılık, askeri havacılığa göre her zaman daha rahattır.
Havacılığa lisedeyken neresinden başlamalı?
Meslek lisesi ''uçak bakım'' mezunuyum. 15 yaşımda başladı benim hikayem :) Şu an 24 yaşındayım. Yaklaşık 10 yıldır bu işin içerisindeyim. Bölüm olarak okumasanız bile internetten araştırma yaparak başlayabilirsiniz. Her şeyin başlangıcı merak.
RC uçak uçurmak için izin almak gerekli mi?
Belirli yerlerde uçurmak yasak, havalimanı, karakol gibi yerlerde uçurmak yasak. Bunun dışında insanları rahatsız ederseniz de şikayet edilebilirsiniz.
.00 numara miyopla(iki göz toplam 3.50) pilotaj okuyabilir miyim?
Bu konu hakkında @InJustice @painkiller yardımcı olacaktır.
En ufak sağlık bozukluğunda pilotlar işten mi çıkarılıyor?
Pilotlar düzenli olarak zaten eğitime giriyorlar. Ciddi bir iş olduğu için, ufak görünen şeyler bile önem arz edebilir.
Bak konuyu sen actin 16 Aralik'ta Türkiye'ye gelmeyi düsünüyorum bana ucuz bir ucak bileti ayarlayabilir misin?
Ayrica sana misafir olup rakini icecegim bak o riski göze alarak cevap ver :)
Raki icmem ama birana hayır demem :) Beklerim :)

Bu arada THY gibi şirketlerde çalışanlara biletler ucuz merak edenler için. Örnek olarak teknisyen, mühendis gibi çalışanlar Amerika gibi ülkelere 120 TL gibi bir fiyata uçabiliyor.

Benim bazi teknik sorularim var, uzunsa kusura bakmayin : )

- Ucusun ne kadar yukseklikte olacagina karar veren merci neresidir? Ucus sirasinda mi, oncesinde mi belirleniyor? Bunu belirlerken goz onune alinan kriterler arasinda yakit optimizasyonu var mi?
- Ucus rotasi belirleme konusunda da ustteki soruyu soracagim. Istanbul - NewYork arasi seyahat ediyorum yil icerisinde birden fazla kere, bazen rotanin degistigini goruyorum direkt ucus olmasina ragmen. Bazen Hollanda - Danimarka uzerinden, bazen Izlanda uzerinden ucarak gidiyor. Bu nasil olabilir?
- Ucagin icerisindeki yuk dagilimini esit dagitmak gibi bir endisesi var mi personelin? Ornegin agir bagajlarin hepsi ucagin arka kismina denk gelirse, kalkis sirasinda ucagin arkasinin yere surtmesi gibi bir durum olabilir mi? Bu dikkate aliniyor mu yoksa ucak icin nuans bir sey mi?
- Ucak inis yaptigi sirada motorlar terse ufleyerek fren yapiyorlar yanilmiyorsam ( teknik terimi hic bilmiyorum kusura bakmayin : ) ) , bunu havada giderken de yapabiliyor mu pilotlar? Yapmamalarinin onunde teknik bir engel mi var yoksa prensip olarak mi ? ( Guvenlik acisindan )
- Ucak alcalmaya basladiginda kisa sureli dusme hissi yasiyorum, hani lunaparklarda olur ya aniden asagi iner ama sonra stabilize olur tekrar. Bunu tam olarak nasil basariyorlar? Ucagin burnunu yere dogru egerek mi irtifa azaltiyor pilotlar yoksa bunun baska yontemleri mi var ?
- 15 saatlik bir ucus icin 2 tane pilot az degil mi? Kac saat "surus" yaptiktan sonra dinleniyorlar, gorev dagilimi nasil oluyor? Bir tane tecrubeli bir tane orta tecrubeli mi oluyor? Ornegin kritik bir olay olduysa ve tecrubeli olan dinleniyorsa kalkip "birakin isi ustasina" diyor mu?
- Bazen ucak indikten hemen sonra yeniden bir yere dogru yolcu almaya basliyor. Bir onceki ucusta ters giden bir seyler ucagin bir sistemine hasar vermis olamaz mi? Her ucustan sonra rutin bazi kontrollerin yapilmasi gerekmez mi? Yapiliyor da ben mi farketmiyorum yoksa periyodik kontroller arasindaki ucuslar sirasinda sistemlerin arizalanmayacagi mi varsayiliyor?
- Amerika'da domestik ucuslar sirasinda motorlari ucagin govdesine takili ucaklar kullaniliyor bazen. Ornek:
Eki Görüntüle 343574
Bu durumun, yani ucak motorunun monte edildigi bolumun yolcularin komforu acisindan pratik bir onemi var mi? Agirlik merkezine yakin olmasi gerekiyormus gibi geliyor bana ( fikir yurutuyorum tamamen ) ama bazen daha arkada oldugunu goruyorum. Kanatlardan yukari iten bir kuvvet varken, daha arkadaki pozisyondan bir itis kuvveti vermenin stabiliteyi bozmasi gerekmez mi? ( Moment - Denge hesabi )
- Yakit, ucagin tam olarak neresinde depolaniyor? Yakit azaldigi zaman agirlik merkezi degisiyor olmali, bu durumu goz onune aliyor mu pilotlar?
- Ucak icerisinde birilerinin asayisi bozan davranislar sergilemesi durumunda, ornegin bir adam sinir krizi gecirip rastgele saga sola saldirmaya basladi; pilotlarin yetkisi hangi dogrultuda? Silah bulunduruluyor mu ucaklarda boyle durumlar icin?
- Pilotlar belirli model bir ucagi kullanacak sekilde mi egitiliyor yoksa "ucan her seyi surerim abi" tadinda mi egitiliyor? Ya da mesela Airbus bilmemne kullanan pilot hayati boyunca airbus mi suruyor? Pilotlar arasinda "X kullanmayi ogren, her havayolu sirketinde calisirsin" gibi bir mevzu var mi?
- Standart bir domestik ucus sirasinda, pilot gecen surenin ne kadarinda aktif olarak rol oynuyor? Ne kadari otomatize ediliyor ne kadari manual yapiliyor?
1- Uçağın basınç ayarlama yeteneği ve motor gücü ile alakalı bir durum.
2- Değişik hava koşullarında uçağa ve içindekilere zarar gelmemesi için.
3- Yolcu uçaklarında dikkat edilen bir husus değil.
4- Motorları ters çeviriyorlar gibi bir şey. Havadayken yapılırsa uçak anında irtifa kaybedecek ve düşecektir. Bu sebeple yeni nesil uçaklarda bunu yapamazsınız.
5- Uçağın burun kısmı yukarıda olur. Bu görevi uçağın kanatlarındaki flaplar üstlenir. Hız düştükçe uçak irtifa kaybeder. Burun flaplar sayesinde yukarıda kalır.
6- 2 pilot yeterli daha uzun uçuşlarda 3 pilot olur. bunlar değişimli olarak çalışır. 2 pilotun yanında bir de Co-Pilot olur.
Acil durumda bütün pilotlar kokpitte olur. En tecrübeli olanı uçağı kontrol eder. Bazı durumlarda kontrolü Co-Pilota verip kendisi başka ayarlamalar yapabilir.
7- Uçaklar düzenli olarak hangarlara çekilir ve kontrolleri yapılır. 2 uçuş art arda yapan bir uçak arıza yapıyorsa hurdaya gitsin o uçak istemeyiz :D.
8- Bu tamamen uçağı tasarlayan kişilere bağlı. 3 motorlu bir uçağın normal olarak kuyruk kısmında da bir motor olması gerekir. Tek kanatta 1 diğerinde 2 motor söz konusu olamaz.
9- Yakıt uçağın kanatları ve gövdesinde depolanır. Eşit bir şekilde harcanır.
10- Uçakta silah kullanılması söz konusu bile olamaz. Iskalayan bir mermi uçakta bir delik açarsa, o uçağın sonu olur.
11- Her uçak için eğitim alıyorlar.
12- Güncel uçuşlarda kalkış ve inişler manuel olarak yapılıyor.

Ucusun ne kadar yukseklikte olacagina karar veren merci neresidir? Ucus sirasinda mi, oncesinde mi belirleniyor? Bunu belirlerken goz onune alinan kriterler arasinda yakit optimizasyonu var mi?
Pilot ve planlama hazırlar bu planları. Genelde standartları vardır ama bazı durumlarda özellikle hazırlanır ve kuleye bildirilir. Bir çakışma olursa düzenleme yapılır. Evet yakıt uçulacak irtifaya göre belirlenip uçağa yüklenir.
Ucus rotasi belirleme konusunda da ustteki soruyu soracagim. Istanbul - NewYork arasi seyahat ediyorum yil icerisinde birden fazla kere, bazen rotanin degistigini goruyorum direkt ucus olmasina ragmen. Bazen Hollanda - Danimarka uzerinden, bazen Izlanda uzerinden ucarak gidiyor. Bu nasil olabilir?
Her zaman hatta uçuş esnasında da gerekli ise değiştirilebilir. Havada dümdüz bir yol izlenmez. Belirli koridorlar var. Bu koridorlardaki doluluk oranına göre de değişiklikler yapılabilir.
Ucagin icerisindeki yuk dagilimini esit dagitmak gibi bir endisesi var mi personelin? Ornegin agir bagajlarin hepsi ucagin arka kismina denk gelirse, kalkis sirasinda ucagin arkasinin yere surtmesi gibi bir durum olabilir mi? Bu dikkate aliniyor mu yoksa ucak icin nuans bir sey mi?
Balans denilen bir kitapçık vardır. Üretici firma ve mühendisler hazırlar bunu. Bu kitaba göre her bölmenin alacağı ağırlık belirli bir matematik formülüne göre hesaplanır. Hata yapılırsa uçak kuyruğunu yere vurabilir, burnunu havaya kaldıramayabilir veya uçuşta Stall'a girebilir.
Ucak inis yaptigi sirada motorlar terse ufleyerek fren yapiyorlar yanilmiyorsam ( teknik terimi hic bilmiyorum kusura bakmayin : ) ) , bunu havada giderken de yapabiliyor mu pilotlar? Yapmamalarinin onunde teknik bir engel mi var yoksa prensip olarak mi ? ( Guvenlik acisindan )
Reverse onun teknik ismi:) Evet iniş takımındaki fren yükünü azaltmak için motorlar ters prensiple çalıştırılır. Fakat bunu havada yapamazlar çünkü oluşan basınç boşalması motorun içini dışarıya çeker:) Ayrıca yapısal olarak oluşan ters mukavemet gövdeyi parçalayabilir. Havada yavaşlamak için motorun gücü azaltılır. Yetmez ise rüzgar freni denilen "Spoiler" kullanılır.
Ucak alcalmaya basladiginda kisa sureli dusme hissi yasiyorum, hani lunaparklarda olur ya aniden asagi iner ama sonra stabilize olur tekrar. Bunu tam olarak nasil basariyorlar? Ucagin burnunu yere dogru egerek mi irtifa azaltiyor pilotlar yoksa bunun baska yontemleri mi var ?
O biraz pilot tarzı gibi bir durum. Kimisi çok dik iner kimisi yavaşça süzülerek. O yüzden uçaktan uçağa fark olur:)
15 saatlik bir ucus icin 2 tane pilot az degil mi? Kac saat "surus" yaptiktan sonra dinleniyorlar, gorev dagilimi nasil oluyor? Bir tane tecrubeli bir tane orta tecrubeli mi oluyor? Ornegin kritik bir olay olduysa ve tecrubeli olan dinleniyorsa kalkip "birakin isi ustasina" diyor mu?
3 yada 4 pilot var ama siz hepsini göremiyosunuz. Aşağıdaki dinlenme kısmında uyuyor diğerleri. Onu sadece kaptan pilot söyleyebilir:)
Bazen ucak indikten hemen sonra yeniden bir yere dogru yolcu almaya basliyor. Bir onceki ucusta ters giden bir seyler ucagin bir sistemine hasar vermis olamaz mi? Her ucustan sonra rutin bazi kontrollerin yapilmasi gerekmez mi? Yapiliyor da ben mi farketmiyorum yoksa periyodik kontroller arasindaki ucuslar sirasinda sistemlerin arizalanmayacagi mi varsayiliyor?
Uçak yanaştıktan sonra mühendis, teknisyen ve birinci pilot uçağı dolaşıp görüş belirtiyorlar ve imza atıyorlar. Kamil Koç gibi fırlayıp gitmiyor yani:)

Devamını birazdan yazacağım. Adeta sınav gözetmeni gibisin @bitwise :) Yordun bizi:)

Hayır, pilotlar polis değil :) Yolcu, pilot, bakım ekipleri, kabin memurları dahil hiçbir kimsede silah ve türevi şeyler bulunmaz.
Kanatlarda depolanıyor. Bunun birçok sebebi var ve bu uçaklar yapılmadan önce mühendisler tarafından her nokta göze alınarak tasarlanıyor. Böyle bir şey mümkün değil.
Tabii ki her pilot her uçağı kullanamıyor. Yani sen B ehliyet alıp her arabayı kullanabiliyorsun ancak havacılıkta durum böyle değil :) Her model için ayrı eğitim alır pilotlar. İlanları görmüşsündür. B777 için pilot ilanı vb.
Rotaya ve sefere göre yakıt eklenilmesi yapılıyor.
Hava trafiği neden oluyor olabilir. Seferlere göre dğeişiyor.
O kadar uzun uçuşlarda pilot sayısı 4'e kadar çıkıyor diye biliyorum. Değişmeli şekilde çalışıyorlar tabii ki.
Belli bir irtifaya geldikten sonra eğer rota sabit ise aktiflik durumları fazla kalmıyor. En çok aktiflik durumları iniş ve kalkışta oluyor. Zaten, pilotların en strese girdiği 2 aşama da onlardır :) Kazaların %90'ı da bu aşamalarda meydana geliyor.
Ucağın kalkısta ve inisinde yolcuları her halükarda sarstığı doğrudur :) Buna pilot yeteneği deyip, çekiliyorum :)
Gerek teknisyenler, gerek mühendisler, gerek de pilotlar tarafından kontroller yapılıyor. Özellikle uzun seferden gelmiş bir uçak hemen yeni sefere kalkmaz. Rutin kontrolleri vardır, kalkabileceğine dair mühür atılır. Bu mühür atılmadan da diğer sefere kalkamaz.

Son düzenleme:
Devam edelim @bitwise :)

Amerika'da domestik ucuslar sirasinda motorlari ucagin govdesine takili ucaklar kullaniliyor bazen. Ornek:
download-jpg.343574

Uçağı tasarlayan firma onları defalarca hesaplıyor zaten. Her uçağın aerodinamiği farklılık gösterir zaten.
Yakit, ucagin tam olarak neresinde depolaniyor? Yakit azaldigi zaman agirlik merkezi degisiyor olmali, bu durumu goz onune aliyor mu pilotlar?
Çoğunlukla kanatlarda depolanıyor yakıt. Zaten dengede kalması için "Crossfeed Pump" denilen tanklar arası yakıt taşıyan pompalar var depolarda. Otomatik olarak da çalışır el ile de çalışır bunlar ve bu sayede denge sağlanır. Ayrıca azalan yakıt yüzünden uçağın da ağırlığı azalır. Böylece uçak kendini tekrar düzenleyerek dengesini sağlar.
Ucak icerisinde birilerinin asayisi bozan davranislar sergilemesi durumunda, ornegin bir adam sinir krizi gecirip rastgele saga sola saldirmaya basladi; pilotlarin yetkisi hangi dogrultuda? Silah bulunduruluyor mu ucaklarda boyle durumlar icin?
Hiç kokpitten çıkmam valla:) Pilot durumu radara bildirerek inilecek havalimanında polis ekiplerini uçağa isteyebilir. Amerika'da uçak polisi diye sivil polisler oluyor ama her yerde var mı bu bilmiyorum. Daha çok host ve hosteslere kalıyor sanırım bu iş:) Silah kısmına gelirsek; Yorum yok şimdilik:)
Pilotlar belirli model bir ucagi kullanacak sekilde mi egitiliyor yoksa "ucan her seyi surerim abi" tadinda mi egitiliyor? Ya da mesela Airbus bilmemne kullanan pilot hayati boyunca airbus mi suruyor? Pilotlar arasinda "X kullanmayi ogren, her havayolu sirketinde calisirsin" gibi bir mevzu var mi?
Type eğitimi deniyor buna. Diyelim Airbus uçuyorsun ama bir şirket sana teklif etti ama Boeing var filosunda. Yeni bir Type eğitimi alarak bu uçakta da uçabiliyorsun. Alırsan Ford olursun lord gibi bir durum yok havacılıkta:)
Standart bir domestik ucus sirasinda, pilot gecen surenin ne kadarinda aktif olarak rol oynuyor? Ne kadari otomatize ediliyor ne kadari manual yapiliyor?
Mesleki sırdır bu boşver:)

Umarım sorularından kaçırdığım olmamıştır @bitwise ama bu kadar ince sorular şaşırttı beni valla teşekkür ederim herkes adına:)

Havada fren sistemi otomatik olarak işliyor. İnerken ki olay ile aynı değil yani. Bunu ayrı bir konuda detaylı anlatabilirim istenirse.
Umarım sorularından kaçırdığım olmamıştır @bitwise ama bu kadar ince sorular şaşırttı beni valla teşekkür ederim herkes adına:)
Sorulara ben de bayıldım ya, bu kadar teknik sorular beklemiyordum açıkçası :) Güzel oldu.

Ben şimdi lise 4'üm. Sivil pilot olmak için her halükarda belirli bir yüksek ücret ödeyecek miyim eğitim için ?
Eğer üniversitede burslu bir bölümü kazanamazsan baya bir yüksek ücret ödemen gerekecek:)

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı