Havacılık Hakkında Merak Ettiğiniz Sorular

Bu sektörde bir makina mühendisinin tutunması zor mudur?
Bir arkadaşım makina mühendisi olarak Onur Air tekniğe girdi ama sertifika alarak. O konuları @Jira daha iyi anlatır. Ama girebilir bildiğim kadarıyla.

Bu sektörde bir makina mühendisinin tutunması zor mudur? Sektörde makina mühendisine ihtiyaç durumu nasıl? Uçak Mühendisliği istiyordum maalesef olmadı. Mecbur kalıp otomotiv sektöründe çalışmak istemiyorum. :dikkatli:
Uçak genel olarak motor, makine, elektrikten ibaret olduğu için bu sektörde çalışmak istiyorsan çalışabilirsin.

Makine Mühendisi mezunu arkadaşlar var THY'de. Seni havacılıkta taşıyacak şey, İngilizce'dir. İngilizceni kanıtlarsan ve bölümünden dolu çıkarsan havalimanlarında işe girememen için hiçbir sebep yok.
Bir arkadaşım makina mühendisi olarak Onur Air tekniğe girdi ama sertifika alarak. O konuları @Jira daha iyi anlatır. Ama girebilir bildiğim kadarıyla.
Onur Air tecrübe istiyor diye biliyorum. Lisanssız almıyorlardı sanırım.

Onur Air tecrübe istiyor diye biliyorum. Lisanssız almıyorlardı sanırım.
Bilemiyorum detayını ama C1 EASA sertifikasını şirket karşılıyormuş herhalde. Cebinden para çıkmadan direk girdi. Hatta kısa dönem askerliğini de bekledi şirket, sonra başladı oraya.

Geçenlerde pilktaj ile ilgili konular vs açmıştım. Bugün göz muaynesine gittiğimde sağ gözümün 1.25 astigmat olduğunu sol gözün ise sağlıklı olduğunu öğrendim sizce 2 yıl sonra pilotaj bölümü için çok büyük bir sotun olur mu ? 2. Sorum ise şuanda sağlık meslek okuyorum gelecekte pilotaj gibi bir bölüm okuduğmda iş bulma imkanımı daha da arttırırmı ? Yani bu alacağım belgenin bana bi katkısı olur mu ?

• Lisans eğitimi aldıktan sonra pilotaj okuyan birisiyle liseden sonra direkt olarak sektöre atılmış biri arasında avantaj/dezavantaj gözetilebilir mi? Varsa bunlar nelerdir?
  • Bir önceki soruya ithafen; belirli bir miktar para karşılığında insanlara pilot olma imkanı sunulması bu mesleğin namına sizce leke düşürmez mi? Teorik olarak hiçbir şey olamasanız bile paranız varsa pilot olabiliyorsunuz çünkü.
  • Şirketlerin pilot alma kriterleri nedir? Bu süreç nasıl işler ve kendi vatandaşları arasında pilot almaya mı özen gösterirler?
  • Ortalama bir şirkette çalışan pilotun pilotluğa başlamasından itibaren aldığı aylık ücretin aşama aşama nereden hangi derecelere vardığı hakkında ufak bir bilgilendirme yapabilir misiniz?
  • Uçaklar üretim sonunda fabrikalardan neden yeşil kaplamalı çıkar?
  • Uçakların yakıt tüketimiyle yolculardan elde edilen kâr oranı arasında nasıl bir grafik çizilebilir? Zararına uçuş olur mu? Eurasia Airshow’da Antonov An124 modelinin yakıt tüketimini açıkladıklarında belirtilen oran dudak uçuklatıcıydı, yolcu uçaklarında bu oranın çok daha az olduğunu varsayıyorum.
  • Uçak yakıtında normal pompa benzinden farklı olarak neler bulunur ve litre fiyatı kaç hanelidir? :saçma:
  • Askeri pilot olmak için göz kusuru çizdirilerek düzeltilse bile kesinlikle kabul edilmiyor diye biliyorum. Bu doğru mu? Doğruysa bu kadar sıkı olmasının sebebini ve pilot olduktan sonra böyle bir kusur oluşması durumunda ne gibi bir süreç izlenir?
  • Normal bir insandan doğal olarak daha fazla G kuvvetine maruz kalıyor pilotlar, özellikle savaş pilotları. İnsan sağlığını ve ömrünü ne kadar etkiliyor bu durum?
  • Ülkemizde uçak mühendisliğinin önü ne kadar açık? Boeing ve Airbus gibi köklü firmalarda iş olanağı nasıl? Firmaların kriterleri nelerdir?
  • Günümüzde çoğu teknolojik alet en azından 10 yıl öncesine göre devrim geçirmiş halde. Ancak ben bindiğim uçakların içinde, kokpitinde herhangi bir gelişme göremiyorum. Bindiğim uçaklarda gözleyebildiğim kadarıyla ekranların çözünürlüğü vs. kötü, bu durum uçakların eski olduklarından mı kaynaklı? En basitinden kokpitte dijital aletler yerine daha çok mekanik ve analoglara yer veriliyor, güvenlikle ki alakalı? Mesela THY’nin hâlâ uçurduğu yolcu uçakları arasında en eski uçakla en yeni uçağın üretim yılını biliyor musunuz?
  • Uçak firmaları neye göre iyi veya kötü olarak değerlendirilir? Etihad Airways, Qatar Airways, Fly Emirates gibi arap firmalarını iyi yapan şey hep en yeni uçakları kullanmaları mı yoksa uçuşlarda sundukları hizmetler mi?
Aklımda olup araştırmaya vakit bulamadıklarımı sorayım dedim. Saçma bulabileceğiniz sorular olabilir, kusura bakmayın.

sağ gözümün 1.25 astigmat olduğunu sol gözün ise sağlıklı olduğunu öğrendim
Bu değer seni pilotajdan elemez. Toplam değerin 6'yı geçmemesi lazım. Sonradan göz bozukluğun artarsa onu bilemem.
Yani bu alacağım belgenin bana bi katkısı olur mu ?
Sağlık ile pilotluğun ne ilgisi var ki? Hiç bir işine yaramaz. Biri Anya biri Konya adeta:)
Saçma bulabileceğiniz sorular olabilir, kusura bakmayın.
Havacılıkta saçma diye bir soru yoktur emin ol:) Ne sorular ve ne çözümler var aklın şaşar:) @bitwise ile yarışmışsın resmen sorularda:) Başlayalım:

Lisans eğitimi aldıktan sonra pilotaj okuyan birisiyle liseden sonra direkt olarak sektöre atılmış biri arasında avantaj/dezavantaj gözetilebilir mi? Varsa bunlar nelerdir?
Normalde yurtdışında hiçbir farkı yok. Ama ülkemizde şirketlerin saçma politikaları yüzünden ne mezunu olduğunun bir önemi olmadan lisans mezunu birisi avantajlıdır. Uluslararası kurallara göre lise ve üzeri mezun olmak geçerlidir der kurallar.
Bir önceki soruya ithafen; belirli bir miktar para karşılığında insanlara pilot olma imkanı sunulması bu mesleğin namına sizce leke düşürmez mi? Teorik olarak hiçbir şey olamasanız bile paranız varsa pilot olabiliyorsunuz çünkü.
Maalesef o yanılgıya herkes düşüyor. Parasını veriyorum uçuracaksınız beni zihniyetindeki o kadar çok insan hüsrana uğradı ki anlatamam sana. Şimdi sen parasını verdin ve bir akademiye başvurdun. Seni önce yeterlilik sınavına alırlar. Yani ingilizce, konuşma, uçuş bilgisi vs. konular ağırlıklı. Bunu geçip kabul edilmen lazım. Sonra okulun yaptığı sınavları verebilmen lazım. Sonra otoritenin yaptığı sınavları verebilmen lazım. Sonra sağlık sınavını verebilmen lazım. Daha sonra uçuşta yeterliliğini kanıtlaman lazım. En sonda uçuş sınavını verebilmen lazım. Ve bu saydıklarımın hepsi okulun değil senin sorumluluğunda. Ben parasını verdim halledin dersen okul da sana bas git burdan der:) Para sadece uçuş ve ders giderleri olarak görebilirsin. Geri kalan her şey senin sorumluluğunda. Karıştırılan nokta bu aslında.
Şirketlerin pilot alma kriterleri nedir? Bu süreç nasıl işler ve kendi vatandaşları arasında pilot almaya mı özen gösterirler?
Her şirketin farklıdır. Belirli kuralların dışında kendi kriterlerini de koyabilirler. Yurtdışında bazı ülkeler biraz ırkçıdır bu konuda. Örneğin Almanya, Fransa ve İngiltere. Bizim ülkede ise tam tersi yani yabancı pilot değerlidir. Bunun bir kaç geçerli sebebi var. Pilot lisansları yüzünden çoğunlukla. O kısım baya karışık.
Ortalama bir şirkette çalışan pilotun pilotluğa başlamasından itibaren aldığı aylık ücretin aşama aşama nereden hangi derecelere vardığı hakkında ufak bir bilgilendirme yapabilir misiniz?
Mesleki bilgi biraz:) Çok dillendirilmez bu olaylar ama tatminkardır öyle söyleyeyim:) Şirketlere göre ufak oynamalar vardır.
Uçaklar üretim sonunda fabrikalardan neden yeşil kaplamalı çıkar?
Yeşil veya sarı renk olur çoğunlukla. O biraz koruyucu bir maddenin rengi. Kaplama yapılır ve korozyona karşı korur gövde materyalini. Özel bir sebep değil yani.
Uçakların yakıt tüketimiyle yolculardan elde edilen kâr oranı arasında nasıl bir grafik çizilebilir?
Sadece yakıt tüketimi dersen kar çok yüksek olur. Ama işin içine vergiler, alan vergileri, maaşlar gibi konular da girse bile şirketler genelde yüksek karlılıkla uçar.Uçağın yakıt tüketimini ağırlığından tut da dünyanın dönüsü, irtifa, mevsim ve zaman bile etkiler. O matematiğe sokma beni şimdi çok karmaşık:)
Uçak yakıtında normal pompa benzinden farklı olarak neler bulunur
Normal benzin ile alakası bile yok:) Bazı küçük uçaklarda dizel kullanılabiliyor ama geri kalan çoğu AVGAS, Jet-A1 gibi yakıtlar kullanır.
Normal bir insandan doğal olarak daha fazla G kuvvetine maruz kalıyor pilotlar, özellikle savaş pilotları. İnsan sağlığını ve ömrünü ne kadar etkiliyor bu durum?
Çok yüksek değerler yani 10 üzeri değerler olmadığı sürece anlık etkiler insan vücudunu. 11 üzeri sanırım kan gelmeye başlıyor insandan. Bakarım yine onun kitabına sonra.
Ülkemizde uçak mühendisliğinin önü ne kadar açık? Boeing ve Airbus gibi köklü firmalarda iş olanağı nasıl? Firmaların kriterleri nelerdir?
Havacılık sektöründe ne alanda çalışırsan çalış önün kapanmaz. Sektör, canlılığını asla kaybetmez. Kriter tamamen sensin. Ne kadar donanımlı, bilgili, başarılı ve dil sahibi isen o kadar aranan adam olursun.
Bindiğim uçaklarda gözleyebildiğim kadarıyla ekranların çözünürlüğü vs. kötü, bu durum uçakların eski olduklarından mı kaynaklı?
Uçakta talep edilene göre donanım olur. Ekran olarak eskiden mesela CRT tipi monitörler vardı. Bunlar çok ısınırdı. Şu an hepsinde LCD ekran var. Yolcu uçaklarında neredeyse analog saat göremezsin pek artık. Filolar çoğu ülkeye göre daha günceldir ülkemizde.
Uçak firmaları neye göre iyi veya kötü olarak değerlendirilir? Etihad Airways, Qatar Airways, Fly Emirates gibi arap firmalarını iyi yapan şey hep en yeni uçakları kullanmaları mı yoksa uçuşlarda sundukları hizmetler mi?
Bunun değerlendirme kriterleri var biraz. Uçak filosu, uçak operasyon etkinliği, uçak içi eğlence ve yemek sistemleri, bakım etkinliği, yer servis etkinliği gibi. Daha bir tonla var. Bunların hepsi değerlendirilip not verilir.

Umarım tatmin edebilmişimdir. Ayrıca bu etkili ve detaylı sorular için sana da çok teşekkürler:)

Yerli bir uçak yapma çalışmaları var mı ? Varsa uçak mühendisleri bu işin neresinde (yani uçak mühendisleri uçak yapımı konusunda tecrübeli mi yoksa başka bir alan mı gerekiyor uçak yapımı için) ?

Yerli bir uçak yapma çalışmaları var mı
Var evet. Uçak mühendisi kadar bütün mühendisler ve teknik kişiler çalışır bu konuda. Hatta fizikçi ve kimyagerler de çalışır. Tamamı yerli olur mu sanmam çünkü dünya genelinde proje alıp uygulamak çok yaygın artık.

Var evet. Uçak mühendisi kadar bütün mühendisler ve teknik kişiler çalışır bu konuda. Hatta fizikçi ve kimyagerler de çalışır. Tamamı yerli olur mu sanmam çünkü dünya genelinde proje alıp uygulamak çok yaygın artık.
Bu çalışmalar ne zamandan beri var ve sizler veya arkadaşlarınız bu çalışmada yer alıyor mu? Uçak fabrikası var mı hali hazırda ülkemizde ? Birde Airbus veya Boeing gibi marka yaratabilir miyiz ?

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı