Havacılık yönetimi nasıl bir bölüm?

İsimsizAB

Hectopat
Daha fazla  
Evet soru gayet açık. Havacılık yönetimi bölümü iyi mi sizce, iş olanakları nasıldır? Ya da kabin görevlisi olmak için veya hava trafik kontrolörü olmak için neler yapılmalıdır?

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba. Ben Eskişehir Teknik Üniversitesi Havacılık Yönetimi ikinci sınıf öğrencisiyim. Bölümü dilim döndüğünce anlatmak isterim. Öncelikle havacılığa dair bir ilginiz bulunuyorsa bu bölüme ya da havacılığa dair bir bölüme dair tercihte bulunmanızı tavsiye ederim. İş olanağı, çok para kazanma isteği gibi şeylerle kendini motive edip bölüme gelen çok arkadaş var maalesef. İşin kötü yanı bu mantıkla gelen çoğu kişi hayallerinden çok uzak şartlarda yaşamına devam ediyor. Benim havacılığa ilgim var, severek geleceğim diyorsanız da tavsiye ederim kesinlikle. Kendinizi geliştirdiğiniz, üstüne koyarak ilerlediğiniz takdirde birçok iş imkanı sizi bekliyor. Her sektörde olduğu gibi nitelikli eleman havacılıkta da değerlidir.

Kabin görevlisi olarak bildiğiniz ''Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri'' adı altında okulların ''Meslek Yüksekokulu'' olarak adlandırılan alanlarında ''Önlisans'' yani iki yıllık eğitim ile karşınıza çıkıyor. Şartları uzun uzun yazmak istemiyorum kirlilik adına, arattığınız sürece birçok kaynak bulabilirsiniz. Fiziksel olarak birçok şart önemli ve gerçekten çok titiz davranıyorlar. Bu kadar bahsetmem yeterli diye düşünüyorum.

ATC, yani ''Hava Trafik Kontrol'' olarak nitelendirdiğimiz bölüm de bana göre ''Pilotaj''dan sonra en nitelikli personeli yetiştiren bölüm. Bölüme giriş şartları ağır tabi ki. Sizi üniversiteye geçiş sınavlarından ayrı olarak birçok sınava tabi tutuyorlar. Bu sınavları geçmeniz işleri kolaylaştırmıyor. Ağır bir eğitim sizi bekliyor. Birçok arkadaşım bulunuyor bu bölümde ve çektikleri sıkıntıyı gerçekten ben hissedebiliyorum. İstemeden yapılmayacak bir şey değil kesinlikle anlayacağınız.

Anlatabileceğim en sade şekilde anlatmaya çalıştım. Son olarak, para için hiçbir iş yapılmaz bana göre ama havacılık para için girilmeyecek en net sektörlerden biri. Ağır eğitimler, sektöre hakim olan stres faktörü istemeden yapılmasını gerçekten zorlaştırıyor. Bazı insanlara gerçekten çok farklı gelebiliyor ama azami kalkış ağırlığı yaklaşık 560 ton olan Airbus A-380 tipi bir uçağın iniş-kalkış yapması bile beni deli gibi heyecanlandırabiliyor. Bu tarz bir heyecan duymuyorsan hayatını zorlaştırma derim. Umarım hayatına dair doğru kararı verebilirsin. Uzun zaman sonra forumda yazmaktan dolayı da fazlasıyla mutlu olduğumu belirtmek isterim. :)

Hayırlı olur inşallah. Ne iş yapmayı düşünüyorsunuz?

İyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Hava kargo operasyonları ve planlama kısmı ilgimi çekse de ne yapacağım hala net değil diyebilirim. Operasyon alanında faaliyet gösteren birkaç işletme ile değerlendirme sürecim devam ediyor. Hayat ne getirirse demem en doğrusu olur gibi.

İyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Hava kargo operasyonları ve planlama kısmı ilgimi çekse de ne yapacağım hala net değil diyebilirim. Operasyon alanında faaliyet gösteren birkaç işletme ile değerlendirme sürecim devam ediyor. Hayat ne getirirse demem en doğrusu olur gibi.
Anlıyorum. Bir yakınım, daha yeni kabin hizmetlerinde çalışmaya başladı. Bende araştırmaya başladım bölümü. Acaba sever miyim, yapabilir miyim diye.

Anlıyorum. Bir yakınım, daha yeni kabin hizmetlerinde çalışmaya başladı. Bende araştırmaya başladım bölümü. Acaba sever miyim, yapabilir miyim diye.

Havacılık Yönetimi'ni düşünüyorsanız size şöyle anlatayım. 3-4 yıl önce olsa gözüm kapalı önerirdim fakat şu anki durumu pek de iç açıcı değil maalesef. Ben bölüme girerken ülke genelinde toplam 10 fakültede olan bölüm şu an 60-70 fakülte oldu. Havacılık ismini gören de "İyi para" , "Sonsuz istihdam" gibi yanılgılara düşüyor. Bizim aldığımız eğitim kapsamında yapabildiğimiz işler de genelde lisanslandırılmış işler değil. Dil konusunda iyi durumda olan, havacılık dışı (Özellikle turizm ile ilgili bölümler) mezunlarını bize tercih edebiliyorlar, nasıl olsa bunları eğitebiliriz diye. Şanslıysan ve iş bulduysan da ücretler maalesef düşük. Mesela İstanbul'dan çokça staj/iş teklifi aldım fakat önerilen ücretlerle İstanbul'da yaşamak olanaksız. İlerleyen yıllarda yükselmeye bağlı iyi paralar kazanabilir misin? Belki evet, iş kişiye de bağlı.

Yani hep mi olumsuz şeyler diyebilirsiniz fakat son zamanlar kötü geçtiği için olumlu noktalar pek de aklıma gelmiyor şöyle bir düşününce. Pandemi, Ukrayna - Rusya savaşı diye diye sektör can çekişti. İş teklifinden çok staj teklifi geliyor, onlarda da herhangi bir ücret vermiyorlar genelde. Ben girerken mutluydum, havacılık alanında eğitim aldığıma da pişman değilim ama şu an üniversite sınavına hazırlanan biri olsam yazar mıydım, hayır. Yapabilir miyim demişsiniz, işletme okumaktan çok bir farkı yok, herhangi biri bu bölümde eğitim alabilir bana göre. Ama bölümde önemli olan şey de dört yılın sonunda kendine bir şeyler katıp o fakülteden ayrılmak. Yoksa girdiği gibi çıkan, havacılığa dair hiçbir fikri olmayan çok kişi de tanıdım.

Umarım açıklayıcı olmuştur, başka bir nokta varsa merak ettiğiniz elimden geldikçe yardımcı olurum.

Havacılık Yönetimi'ni düşünüyorsanız size şöyle anlatayım. 3-4 yıl önce olsa gözüm kapalı önerirdim fakat şu anki durumu pek de iç açıcı değil maalesef. Ben bölüme girerken ülke genelinde toplam 10 fakültede olan bölüm şu an 60-70 fakülte oldu. Havacılık ismini gören de "İyi para" , "Sonsuz istihdam" gibi yanılgılara düşüyor. Bizim aldığımız eğitim kapsamında yapabildiğimiz işler de genelde lisanslandırılmış işler değil. Dil konusunda iyi durumda olan, havacılık dışı (Özellikle turizm ile ilgili bölümler) mezunlarını bize tercih edebiliyorlar, nasıl olsa bunları eğitebiliriz diye. Şanslıysan ve iş bulduysan da ücretler maalesef düşük. Mesela İstanbul'dan çokça staj/iş teklifi aldım fakat önerilen ücretlerle İstanbul'da yaşamak olanaksız. İlerleyen yıllarda yükselmeye bağlı iyi paralar kazanabilir misin? Belki evet, iş kişiye de bağlı.

Yani hep mi olumsuz şeyler diyebilirsiniz fakat son zamanlar kötü geçtiği için olumlu noktalar pek de aklıma gelmiyor şöyle bir düşününce. Pandemi, Ukrayna - Rusya savaşı diye diye sektör can çekişti. İş teklifinden çok staj teklifi geliyor, onlarda da herhangi bir ücret vermiyorlar genelde. Ben girerken mutluydum, havacılık alanında eğitim aldığıma da pişman değilim ama şu an üniversite sınavına hazırlanan biri olsam yazar mıydım, hayır. Yapabilir miyim demişsiniz, işletme okumaktan çok bir farkı yok, herhangi biri bu bölümde eğitim alabilir bana göre. Ama bölümde önemli olan şey de dört yılın sonunda kendine bir şeyler katıp o fakülteden ayrılmak. Yoksa girdiği gibi çıkan, havacılığa dair hiçbir fikri olmayan çok kişi de tanıdım.

Umarım açıklayıcı olmuştur, başka bir nokta varsa merak ettiğiniz elimden geldikçe yardımcı olurum.

Uzun uzun yazıp ilgilendiğin için teşekkürler. Aklımda bir soru kalmadı.

Eğer olursa ileride uğrarım buraya. İyi sosyaller. 👋🏻🙂

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı