Hayat çalışmaktan mı ibaret?

Aslında bunun olup olmaması tamamen şansa bağlı bir şey. Eğer ki maddi durumunuz kötüyse dediğiniz fazlasıyla doğru olacaktır. Zira kişinin değil "lüksüne" vakit ayırması, kendisine bile vakit ayırması söz konusu olmayacaktır. Ancak maddi durumu iyi olan bir kimse çalışmak zorunda da olmadığı için, bu durumun dışına çıkabilir. Hatta o kadar çok çıkabilir ki boş vakit bile kendisine fazla gelir.
Bu arada Elon Musk örneğine fazla bakmanızı tavsiye etmiyorum. Kendisi fazlasıyla başarılı birisi ancak şans her daim onunla oldu. Ailesi eğitimli ve varlıklı birisiydi. O da bu ayrıcalığı kullanarak farklar yarattı. O adam Türkiye'de yazarımızın dediği şartlarda olsaydı bunları yapabilir miydi? Hiç sanmıyorum.
 
Hayat Free to Play ve Pay to Win bir oyundur. Baba parası yoksa hayat boyunca çalışmak gerekir.
Katılmıyorum hocam. Etrafımda kendi emeği ile hayatını gerçekten çok güzel noktalara getirmiş insanlar var. Tabiki de baba parası işlerde şansınızı arttırabiliyor ama bir o kadar da tehlikeli bir şey hazır para. Çünkü çok tatlı geliyor ve kıymetini bitene kadar anlamıyorsunuz. Bu yüzden batan çok fazla kişi var.
 
Normal şartlarda mola dahil 8 saat çalışmanız gerekli. Ülkemizde mola dahil 12 saat çalışıyorsunuz. Kısacası sabah aileniz ile kahvaltı yapabilecek veya akşam gezebilecek vaktiniz olmuyor.

Aileden zengin olmadıkça çalışmanız ve 2 katı çaba sarf etmeniz lazım. Zaten emeklilik dediğimiz kavram mezarda başlıyor...
 
Hayat işte. Durumum fena değil. Çok zengin değilim.

Olmayacak hayal kurmam. İnsan kalkıp da benim çapım ne diye bakmalı... Fakir bir ailenin çocuğu olup da babanın sana 3K bir sistem bile toplamasını anca hayal edersin. O çocuğun hakkı ama ona asla sahip olamayacağını bilmesi lazım.
Sınırlarını zorlayan kişiler kazanıyor. Sınırı bildiği halde boş boş hayal kurup sisteme, ülkeye suç atan değil. Demek istediğim nereye kadar suç atacaksın? Bazı şeyleri değiştirmez isen yarın 40 yaşına gelince de aynısı olacak...

Spor yapmak lüks demişsin. Sabah 5.30 da koşmaya çıkarım ben. Atlar bisikletime spor yerlerine giderim. Nesi lüks?
Sınavdan sınavdan sonra spor salonuna giderim orası ayrı. Ama şu an para vermeden de spor yapıyorum.

Bir vasfın yoksa yapacak bir şey yok. Sisteme köle de lazım. Belki bir gün o kölelerden birisi ben olurum... Hayat bu belli olmaz.

Dostum spora gitmek aman aman para değil zaten yıllık 1000 lira verisin gidersin ama benim sana zengin dememin sebebi senin deyiminle "kafana göre yaşayacak"zamanı buluyorsun. Lüks olan para değil, zaman. Senin çalışma zorunluluğun yok ailen şimdilik sana bakıyor bunun içinde sen zenginsin. Hayatı kafana göre yaşayabilirsin. Ayrıca kendine spor yapacak vakiti bulabiliyorsan halen kaçırma fırsatı devam et.
 
Bende tamircide çalışıyorum daha yeni başladım 12 saat nedir hiçbir zaman kalmıyor şimdi anladım hayatın zorluğunu inşallah böyle milletin kölesi olarak çalışmam hayat boyunca.
 
Türkiye de evet. Yabancılar bir işte haftada 40 saatin üstünde çalışınca olaylar oluyor, Türkiye de öylesine biri asgari maaş ile günde 12 saat çalışıyor. Benim babam hastanede çalışıyor. Sabah 6'da evden çıkıyor akşam 5'de eve geliyor.
 
Doğaya bakarsak hayvanlar dahi aslında her gün uyanıp yiyecek arıyor, insanların her gün çalışması bu açıdan normal. Tab tatillerimiz olmalı, ailemizle dostumuzla çıkıp mangal yapamamak da üzer ancak burada stratejimizi iyi kurmamız lazım.

Ya girişimci falan olup kendi işimizi yapmamız lazım ki bu basit değil, sermaye falan gerekiyor veya babadan dededen para gelmesi gerekiyor, ya da bir şeyleri bulmak. Yani üniversite hocasının makale yazması gibi düşünün bu bir şey bulmayı.

Elbette hepimiz eşit şartlarda değiliz ancak eğer ki üniversite sınavına çalışacak vaktimiz olduğu halde çalışmayıp iyi ünilere giremediysek suç bizde. Sonuçta her şey dershane değil, bir sürü insan evde hatta son sene çalışarak dahi hayatlarını kurtaracak kadar iyi yerleri kazanabiliyor.

Veya üniversiteye gittik diyelim ortalama bir üniversite olsun, burada elimizdeki imkanları kullanarak kendimizi geliştirmediysek, 2 veya 4 sene boyunca (işte çalışanlara vs. lafım yok) kafelerde okey oynayıp tek bir proje, makale vs. yapmadıysak suç yine bizde.

Yukarıda anlatmak istediğim, önümüzde bazı fırsatlar var ve bunu adeta çöpe atıyoruz.

Eminim forumda yüzlerce, binlerce saat oyun oynayanlarımız vardır, açık konuşayım son 2-3 aydır ben de çok oynuyorum. Şimdi hesap edelim, 300 saat CS:GO oynayacağımıza 300 saat herhangi bir şeyi öğrensek o şeyden para kazanamaz mıyız? Bence kazanırdık. Blender ile 3D objeler çizip para kazanan var, website kurup para kazanan var, üstelik bazı yollar sayesinde adam yattığı yerden para geliyor. 3D modelden örnek vereyim, cgtrader gibi bir yere modelleri koyuyor 30-40 dolara, her ay 3-4 tane sattıkça 160- dolar falan para kazanıyor, bunu yapan öğrenci hatta. 160 dolar demek 900TL üzerinde bir para. Öğrenci için bence zenginlik bile sayılabilir, en azından israf etmiyorsa.

Bu gibi şeyler yaparak aslında kendimize yan/pasif gelir sağlayabiliriz. Ama çok ciddiyim bunu yapmak yerine kalkıp 2000 saat Steam'de oyun kasıyorsak kendi bacağımıza ateş ediyoruz haberimiz yok demektir. Elbette oyunlar da güzel ama bence para kazanmak daha güzel, yoksa gelecekte oyunu bırak eşimizle balkonda oturup yıldızlara bakacak, az çay içecek zamanımız olmayabilir.
 

Geri
Yukarı