Merhaba. Teknolojinin her geçen gün daha fazla ilerlemesiyle artık yapılan her işi yapay zekanın, robotların, otomasyonun, vb. almasıyla aslında kendi kendimize daha fazla zaman ayırmaya ve hayata dair olan bir öz-eleştiriyi bu nedenle kendi benliğimizle özellikle de felsefi açılardan daha sık yapmaya başladık. Işık hızıyla internet (ödenen ücretlere göre alınan hizmet kalitesi, internet altyapısının diğer gelişmiş ülkelere göre kıyaslanmasıla bu da ayrı bir tartışma konusu olur) sloganıyla pazarlanan fiber internetin çok aşırı hızlanması, bilgiye, kıymetli dataya, vb. erişim süresini çok kısalttı, ancak acaba kendi beynimiz teknolojideki bu aşırı hızlanmadaki gibi bu çok hızlı çağa ayak uydurmaya çalışırken biraz daha geriden izleyip (elektrikteki faz kayması gibi) belki de bunu daha geride kararak takip edebilmiş de bulunabilir. Ancak tüm benliğimizle bu çağa ayak uydurmaya çalışarak teknolojinin yeni hızına mutlaka ayak uydurmaya da çalışmalıyız, çünkü bu olmazsa olmaz olan gerekliliktir.
Medyadan Ataköy'de cafeterya & restaurant hizmeti veren bir iş yeri sahibinin, bu servisi % 95 ' e yakın oranda robot garsonlarla ve masaya konuşlandırılmış dokunmatik yemek menüsünden sadece dokunarak yaptırabilmesi, bu şekilde hizmet için size gelen robot garsonlardan herkesin bu tabakları alabildiğini medyadan görebildik, başka ülkelerdeki yaygın bir uygulama İstanbul'un nadide bir semtine en sonunda gelebilmiş oldu. Bu olayın aslında teknolojik panaroması çok güzeldir, ama insanlarla sıcak ve göz göze sağlanan asıl duygusal (içten) temasın soğuk robotlarla olabilmesi pek de düşünülemediğinden (teknolojiye çok meraklı çocukların, gençlerin heyecanla bu garsonlarla selfie çekme hayranlığı dışındaki bu olumlu yanlarından başka) endüstriyel robot uygulamalarının haricinde olan bir yanıyla bu iş yeri uygulamasının var olan olumsuz bir yanı olarak belki de düşünülebilir.
Otomotiv & otobüs, kamyon (ağır araç) imalatındaki robotik imalata veya uygulamaya karşı değilim, burada aslında zamanla yarıştığınız ve sıfır hata veya ona çok yakın imalatla ürünlerin üretilip pazarlara sunulması söz konusu olduğundan, örneğin arçelik'in Romanya'da tamamen insansız yazılımlarla ya da yapay zekayla çamaşır makinesi üretimini yapay zekalı otomasyonla (en son sanayi devrimiyle) yapabilmesi olağanüstü de güzeldir ve çok da hayranlık vericidir, başka devletlerin de bunu örnek alabileceği başarılı bir uygulamadır aslında. Burada endüstriyel robotlarla fabrikada çalışan işçi, teknik personel veya ziyaretçilerin göz göze gelmesi veya duygusal temas veya bu türden beklentiler olmadığı için madalyonun bu yüzünde bence olumsuzluk yoktur, iş yerlerindeki sıcak ve yeni olan uygulamalar dışında.
Ama her ne olursa olsun herhangi bir kafeteryada veya herhangi bir endüstriyel robotlu, otomasyonlu 5. nesil sanayi devrimli bir fabrikada, uzayda, veya dünya dışında Mars'ta (Elon Musk tarafından sadece araç reklamı için Mars'ın yörüngesine oturtulan Tesla elektrikli aracı gibi) olabilsin, gelişen teknoloji her zaman her yönüyle de daha iyidir, insanlığa mutlaka kolaylıkları ve faydaları sağlamaya devam edecektir. Ancak dezavantajları olan örneğin elektromanyetik kirlilikten, karışıklıktan, olası radyasyonlardan kaçınmak için de bireysel, toplumsal önlemlerimizi mutlaka da almamız gereklidir. Metrekareye daha fazla baz istasyonu, akıllı telefon, tablet, akıllı ev sistemleri, PC, oyun PC'si, vb. girdikçe bunlara büyük olumsuzluk olarak bakmayıp, gerekli elektronik kirletme tedbirlerini gereğince aldığımız sürece yeni ve artan sayıdaki tüm teknolojik cihazların bizi büyük orandaki bir tehdidi söz konusu olamaz, bu konuda çok rahat olmalıyız ve içinde bulunduğumuz veya gelecek olan uzak çağı, bu çağa uygun olarak ve hakkını tam vererek yaşamaya çalışmalıyız, felsefemiz sadece bu olmalıdır. Ancak teknoloji çok ilerledikçe ve kendi benliğimizle daha fazla baş başa kaldığımız sürece bu felsefi sorguları her zaman daha fazla yapabileceğiz, örneğin yapay zeka çok akıllanır da kontrolden çıkar veya üretim bandındaki robotlara olan bakışımız belki ilerleyen zamanlarda daha endişe verici boyutlarla olayı felsefi/ etik/emniyetli ve huzurlu yaşama açısından, aslında gelecekte bugünkü kadar çok da rahat olamayacağımız anlamında ele alıp değerlendirilebilir veya olayın bu yönden olumsuz senaryolu farklı bir öngörüsü de her zaman yapılabilir. Kolay gelsin.