Rehber HDD Regenerator ile Bad Sector Düzeltme

Hepinize tekrardan merhaba arkadaşlar. Şimdi sizlere eski, bad sector oluştuğu için kenara atılan harddiski nasıl geri kullanılabilir hale getireceğimizi anlatacağım bu rehberde. Her şeyi adım adım yazacağım.

Not: Artık Bad Sector değil de Bozuk Alan (Kısaltma: BA) diyeceğim.

Bozuk Alanların meydana çıkmasında pek çok farklı etmen olabilir. Sabit diske gelen darbe, düşme, yazılımsal hatalar, donanımsal (plaklarda) oluşan hasarlar gibi etmenler o sektör dediğimiz alanların bozulmasına, verilerimizin kaybolmasına sebep olacaktır. Bundan korunmanın en önemli yolu sabit diskimizi bir kere yerleştirip yerinden kıpırdatmadan kullanmak, sinirlenince kasaya tekme atmadan sakinleşmeyi öğrenmeniz gerekecek. Bu saydığım 2 şey donanımsal arızadır ve telafisi yoktur.

Size programları tanıtayım ilk önce.

1-) HD Tune: HD Tune, herkesin bildiği sabit disk sağlık testi aracı. İçerisinde pek çok test bulunduruyor. Bugün bize bozuk alanları öğreneceğimiz "Error Scan" sayfası gerekli.

HD Tune resmî internet sitesine gitmek için tıklayın.

2-) HDD Regenerator V2011: Bu programımız, bizim diskimizi tarayıp bulduğu hataların üstünü örtecek. Evet yanlış yazmadım. Üstünü örtecek. Çünkü bu hatalar tamir edilemez. Bu program sadece o sektöre veri yazılmasını engelliyor, üstünü örtüyor.

Bu programın 1 iyi 1 kötü yanı var.

1. Program çalışıyor, ama lisans istiyor. Lisans istemesi doğal ama sizin sabit diskinizin onaracağının garantisini kimse veremez. O yüzden size burada orijinal alın diye bir şey demeyeceğim. Korsan linklerini Google'dan bulursunuz. Çünkü lisans parasını verip bozuk alanların üstünün örtülmediğini görmek baya can sıkar. Parasını verdiğin hizmeti alamamak. Bu yüzden size tavsiyem, ilk olarak crackli kullanın, eğer gerçekten sabit diskinizi kurtarırsa o zaman paşalar gibi gidin, lisansınızı alın.

Başlıyoruz.

1. Adım: Bozuk Alanları Görme
İlk olarak HD Tune programı ile sabit diskimizin bozuk alan sayısını ve yoğunluğunu öğrenmemiz gerek.

rehber.png


Resimde gördüğünüz altı siyah çizili alan: Taranacak olan, Bozuk Alana sahip olan sabit diski seçiyoruz.
Resimde gördüğünüz altı kırmızı çizili alan: Bozuk Alan tarama sayfası. Bu alanda yapacağız tarama işlemini.
Resimde gördüğünüz altı mavi çizili alan: Hızlı Tarama özelliğini aktif etme alanı. Burada tik olmayacak. Eğer orada tik olursa alanları tararken bozuk olanları %90 ihtimal ile atlayacaktır. Çünkü hızlı bitirmek için. Yüzeysel tarama. Ama bize tüm alanların aranması gerek.
Resimde gördüğünüz yanlarında mavi çizgiler bulunan buton: İşlemi başlatma tuşu. O tiki işaretlemediğimiz, doğru sabit diski seçtiğinizden emin olduğunuz zaman basın.

İşlem sabit diskinizin kapasitesine, kullanım ömrü ve biçimine göre değişecektir. Bende 500 GB kapasitesi olan sabit disk yaklaşık 1 saat 30 dakika, yani bir buçuk saat sürdü :) Sabırla bekleyin.

Şimdi aradan saatler geçti, tarama bitti. Sonuçlar:
yemyeşil ise, tebrikler. Diskinizde bozuk alan yok. Kullanmaya devam
Az sayıda kırmızı alan var ise: üzülmeyin. Belki bunları halledebiliriz.
Çok sayıda ve yan yana bozuk alan varsa: Üzgünüm ama o sabit disk çöp.

Şimdi sizin önünüzde 2 seçenek var. Ya HDD Regenerator ile sabit diskinizde bulunan bozuk alanları halletmeyi deneyeceksiniz, yada diski sihirli bir şekilde biçimlendirip o bozuk alanı kullanmayacağız.

Öncelikle en basit yöntemi anlatacağım:
rehber 2.png


Eğer sonuç yukarıda olan görselde ki gibi ise: o kırmızı alanları sayacağız. İlk kırmızı noktadan son satıra kadar pek çok bozuk alan var. Peki bundan nasıl kurtulacağız? Yapmamız gereken şey diski biçimlendirmek. Bize gerekli olan şey sadece defter ve kalem. Birde temel seviyede matematik.

Bunun formülü şu: İlk kırmızı alanı gördüğümüz satıra tümüyle veda edeceğiz.

En alttan 12 tane satırı sileceğiz. Peki bu nasıl olacak?

Her satırda 50 tane alan var. Ve bu alan 190 MB. Bizim kaç satırımız var? 12. Her satırda kaç alan var? 50. Her alan kaç mb? 190. Şimdi bir şeyler oturmuş olmalı.
Oturmadı ise: "Alan * Satır * Alan başı MB".
Yani: 50 * 12 * 0.190. Formül bu. Ve bu işleme göre yukarıda olan 500 GB sabit diskimizin 114 GB'tını çöpe atacağız. Peki bu alanı nasıl ayıracağız? Nasıl çöpe atacağız? Hemen anlatayım.

Başlat'tan Disk Yönetimi'ni arıyoruz. Ve o programı açıyoruz. Burada bizim disklerimiz gözükecektir. Bozuk olan diskimizi seçip biçimlendireceğiz. Biçimlendirirken dikkat edeceğimiz nokta şu, benim örnekte gösterdiğim bozuk alanlar diskin en sonunda. Yani biz 465-114=351, 351 GB olarak yeni boyutu ayarlar isek o bozuk alandan kurtulup temiz alanda çalışacağız. Şimdi kafalar biraz karışmış olabilir. 114 GB'tı yukarıda bulduk. Peki nereden geldi 465? Hani bizim disk 500 GB idi? Hemen anlatayım.

Sabit disk üreticileri 1 GB = 1000 MB olarak hesaplar ve ona göre üretir. Ama bizim Microsoft, 1 GB = 1024 MB olarak hesaplar. Bu fark o yüzden. 320 GB olan bir sabit disk ise 300 GB civarında olacaktır. Zaten bu GB Disk Yönetiminde yazıyor.

Nerede kaldık? Heh. Sabit diskten bozuk alanı çıkardık. Geriye kaldı 351 GB. Biz diski biçimlendirirken kapasiteyi 465.000 değilde 351.000 olarak verirsek mantıken o sonda olan kırmızı alanları almayacak. Çünkü biz o alanı hesapladık. 114 GB'lık alana yayılmışlar. Ve en üstler tertemiz.

Böylelikle tüm o pisliklerden kurtulmuş, temiz bir sabit diske kavuşmuş oluyoruz.

Tamam, anladık. Bozuk alan altta ise bozuk alanın kaç GB alana yayıldığını bulup, ana kapasiteden çıkaracağız. Böylelikle kalan alan, bizim temiz depolama alanımız olacak, peki ya benim sabit diskimde yukarıda hata var ise?

Örnek resim:
th.jpg


Mesela bu resim, bunun bozuk alanları hep üstte. Alt taraf tertemiz duruyor. Bu sabit disk atılır mı? Tabii atılmaz. Bunu da kurtarabiliriz.

Formül neydi? Hepsi bir biri ile çarpılacak. Size söylemiştim. Her satır ve sütunda 50 adet alan var.Yukarıda satırları sayar isek; 8. sütuna kadar bozuk alan var, 9'dan sonrası tertemiz. Ne yapacağız? Formülü uygulayacağız. 9*50*0.190 = 85 GB. Bu cihazda 85 GB bir boş alan bırakırsak, biçimlendirmez isek tüm o pisliği bırakmış oluyoruz.

Yani, ilk baştan 85 GB alan ayırırsak, geriye kalanı kullanabiliriz. Çünkü diğer alanlarda bozuk alan yok.

Sabit diski biçimlendirirken ilk olarak 65 GB alanı boş bırakmamız gerek. Bunun için ilk 65000 MB alanı biçimlendireceğiz ama bunu kullanmayacağız. Çünkü bu alan hep bozuk. Bu alanı RAW olarak biçimlendireceğiz. Yani gizleyeceğiz. Geriye kalan 400 GB alanı tamamen kendi isteğimize göre biçimlendirip keyfimize bakacağız.

Eğer bozuk alan altta ise sadece bozuk alandan sabit diskimizin alanını çıkararak temiz alanı buluyoruz, ve o boyuta göre biçimlendiriyoruz. Bu tamam. Eğer ilk başta bozuk alan var ise o hesapladığımız bozuk alanı RAW olarak biçimlendiriyoruz, ve geriye kalan alanı normal bir şekilde biçimlendirip keyfimize bakıyoruz. Peki ya ortada ise? Ortalarda ise yine en başında yaptığımız yöntem ile yapacaksınız.


Bu yöntem biraz daha basit, hatta baya basit. Sadece zamana ihtiyacınız var. Hemde çook zaman. Burada bahsettiğimiz zaman bozuk alan sayısı, depolama kapasitesi gibi pek çok farklı etmen var ama bu işlem için 10-20 saat süren kullanıcılar var.

Şimdi yönteme geçelim. Size indirin dediğim HDD Regenerator V2011'i indirin. Programın kullanımını zaten yazmışlar. Ben size link bırakıyorum, oradan okuyabilirsiniz: Harddisk Arızası Nasıl Giderilir Resimli Anlatım

Size demiştim, HDD Regenerator'ı korsan olarak indirin, orijinal olarak demo mevcut, ama bu sadece yarım saatlik deneme. Sonrasında işlem duruyor, tamir etmiyor. Bu yüzden size korsan kullanın diyorum. Ve %100 başarı diye bir şey yok. Başarısız olma olasılığı her zaman var. Ve parasını verdiğin bir şeyin doğru düzgün çalışmaması insanı deli eder.Size link veremem ama siz elbet bulursunuz. He, iş bitiminde sabit diski onarır ise artık programı yazan arkadaşlara da güzellik yaparsınız. Adam oturmuş senin sabit diskini tamir eden program yazmış, bedava kullanmak olmaz. Al lisansı, başka zaman başka diskte lazım olursa hemen açar kullanırsın.

Programı kullanırken söyleyeceğim tek şey, Tanrı size peygamber sabrı versin. Çünkü ihtiyacınız olacak :)

Belli bir yerde takılan, yardıma ihtiyacı olan kişiler konu altına yazarsa elimden geldiğince yardım etmeye çalışacağım.
 
Uğraşmayı düşünmüyorum garantiyle kendim halledemez miyim?
O garanti işinin o kadar zor olduğunu düşünmüyorum. Diski düzeltmeye uğraşsanız bile bir gün bozulduğunda o kadar uğraşın boşa olduğunu anlayacaksınız. Bu bozulma işinin de uzun süreceğini düşünmüyorum.
 
O garanti işinin o kadar zor olduğunu düşünmüyorum. Diski düzeltmeye uğraşsanız bile bir gün bozulduğunda o kadar uğraşın boşa olduğunu anlayacaksınız. Bu bozulma işinin de uzun süreceğini düşünmüyorum.

Hocam birkaç kez ulaşmayı denedim satıcıya ulaşamadım bende zorlamadım yine denerim teşekkürler şu an böyle kullanmayı deneyim.
 
Benim diskte mi problem var. %3 de iken hdd regenerator durdu daha da ilerlemiyor. Bu %3 de bad sector buldu. Hd tune pro ile baktığımda 47 ve 48. satırda bad sector var fakat hdd regenerator 4-5 yeniden başlattığımda daha da fazla bad sector olduğunu gösteriyor bu normal mi?
 
@Furkan17TR hocam servise gönderdiğim laptop kullanıcı tarafından takılan HDD arızalı dediler. HDD sağlam gönderdim, arızalı geldi. Arızası nedir ne değildir nasıl öğrenebilirim?
 
@Furkan17TR hocam servise gönderdiğim laptop kullanıcı tarafından takılan HDD arızalı dediler. HDD sağlam gönderdim, arızalı geldi. Arızası nedir ne değildir nasıl öğrenebilirim?
Çalışıyor olmasına bak. Okuma yazma hızına bak.
 

Geri
Yukarı