Herhangi bir düşünce neden felsefe ile ilişkilendirilir?

Bilimin yöntemleri dışında olan her seyi felsefeye ittirmisiz gibi geliyor bana. Yanlislanmasi deney ve gozlemle mumkun olmayabilen seyler butunu desek fazla mi yanlis olur felsefe icin?
Ben de ilk başta böyle düşündüm ama galiba fazla genel bir tanım oluyor. Mesela "insan neden var?" gibi bir soru sorunca felsefik olduğu besbelli ama buna bilim çerçevesiyle baktığımızda insan üreyip genlerini gelecek nesle aktarmak için var. Hangi soruya hangi çerçeveden cevap vereceğimizi nasıl bileceğiz?
 
Yanlislanmasi deney ve gozlemle mumkun olmayabilen seyler butunu desek fazla mi yanlis olur felsefe icin?

Bu konu hakkında Almanların 20. yüzyıl başında Frankfurt Okulu ile uygulamaya koydukları, eleştirel bakış ve ayrımların netleştirilmesi çalışmalarına bakılırsa (misal, Horkheimer veya Adorno önceki fikirlere dair pek çok yanlışlama sunarlar); felsefenin, olaylardan ya da var olan bilgiden esinlenilerek, olası sorunlara karşı çözüm bulma aracı olduğunu ifade edebiliriz.

Bilimsel yöntem, hareketi hesaplanabilir nesneler üzerinde başarılı olabilir ama insanı, nesnelleştirmek pek de mümkün değil. Zaten bu tarz tartışmaların süreğen olmasinı da sağlayan bu, insanın bakışı.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı