HGW bağlantısı 1. porttan 3. porta takıldığında internetin gelmesi teknik olarak nasıl oluyor?

mafaky

Decapat
Daha fazla  
Özellikle MicIHmo forumdaşın bir cevap vereceğini tahmin ediyorum.

Başka bir Forum'daki üyede 4-Portlu bir ONT var. Bu cihazın 1. no'lu çıkış portundan T.Telekom hattının HGW'ye çıkışı verilmiş. 2. No'lu çıkıştan da bir diğer ISS hattınınkine...

Kişi T.Telekom hattının faturasını ödeyemiyor (anladığım kadarıyla öyle 2-3 günlük bir gecikme değil ama 1 ayı geçkin bir süre ödeme yapılmıyor). Sonuçta T.Telekom hattı kesiyor (abonelik iptal değil...). Ödeme yapılıyor; borç temizlenmiş gözüküyor ama T.Telekom hattında halen internet yok. Kişi arıza kaydı bırakıyor. O zaman kendisi kısa bir süre sonra aranıyor ve HGW bağlantısını 1. porttan çıkartıp 3. porta takması isteniyor. Bu işlem yapıldığında T.Telekom hattı (interneti) de geri geliyor!
Bunun teknik bir izahatı nasıl oluyor? Eğer ortada 4-portlu değil de tek çıkışlı bir ONT olsaydı nasıl olacaktı?

Benim de 2. hattım zaman zaman ödemeyi geciktirdiğimde kesiliyor (alternatif ISS). ISS bir otomasyon yapmış. Faturanın son ödeme tarihinde ödeme yapılmadığında o günün gecesi 23:00 gibi internet kesiliyor. Ödemeyi yaptığımda (bu 4 veya 5 gün sonrasında oluyor...) internet açılıyor (istersem pazar günü gün içinde ödemeyi yapayım en çok 60-90 dakikada internet geri geliyor...). Ama burada, HGW'ye tanımlanmış veartık VoIP olarak çalışan bir sabit telefon hattı da var (hat haliyle T.Telekom'un aboneliğinde ve gecikmiş borcu yok...). ISS interneti kestiğinde o telefon hattı da kesilmiş oluyor. Ödeme yapıldığında telefon hattı da anında aktifleşiyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Özellikle MicIHmo forumdaşın bir cevap vereceğini tahmin ediyorum.

Başka bir Forum'daki üyede 4-Portlu bir ONT var. Bu cihazın 1. no'lu çıkış portundan T.Telekom hattının HGW'ye çıkışı verilmiş. 2. No'lu çıkıştan da bir diğer ISS hattınınkine...

Kişi T.Telekom hattının faturasını ödeyemiyor (anladığım kadarıyla öyle 2-3 günlük bir gecikme değil ama 1 ayı geçkin bir süre ödeme yapılmıyor). Sonuçta T.Telekom hattı kesiyor (abonelik iptal değil...). Ödeme yapılıyor; borç temizlenmiş gözüküyor ama T.Telekom hattında halen internet yok. Kişi arıza kaydı bırakıyor. O zaman kendisi kısa bir süre sonra aranıyor ve HGW bağlantısını 1. porttan çıkartıp 3. porta takması isteniyor. Bu işlem yapıldığında T.Telekom hattı (interneti) de geri geliyor!
Bunun teknik bir izahatı nasıl oluyor? Eğer ortada 4-portlu değil de tek çıkışlı bir ONT olsaydı nasıl olacaktı?

Benim de 2. hattım zaman zaman ödemeyi geciktirdiğimde kesiliyor (alternatif ISS). ISS bir otomasyon yapmış. Faturanın son ödeme tarihinde ödeme yapılmadığında o günün gecesi 23:00 gibi internet kesiliyor. Ödemeyi yaptığımda (bu 4 veya 5 gün sonrasında oluyor...) internet açılıyor (istersem pazar günü gün içinde ödemeyi yapayım en çok 60-90 dakikada internet geri geliyor...). Ama burada, HGW'ye tanımlanmış veartık VoIP olarak çalışan bir sabit telefon hattı da var (hat haliyle T.Telekom'un aboneliğinde ve gecikmiş borcu yok...). ISS interneti kestiğinde o telefon hattı da kesilmiş oluyor. Ödeme yapıldığında telefon hattı da anında aktifleşiyor.

Mustafa abi, bunun cevabını verebilmek için SSR'nin ne işe yaradığını anlatmam lazım.

images.jpeg
images (1).jpeg

Yukarıda görülenler SSR (Smart servis router) diğer adıyla SSG'dir.

En üstteki SSG, Ericcson 8020 seri.
Alttaki SSG, ZTE ZXR10 serisi
Bu marka SSR'lerden önce Juniper MX serisi kullanıyordu T.T.

Şimdi ise çoğu bölgede ZTE ZXR10 serilerine geçtiler, bazı bölgelerde (nadir) Ericcson 8020 SSG'ler var.

Şimdi bu SSR (Smart servis router) diğer adıyla SSG dediğim elemanın görevi nedir, anlatayım.

Aslında çok yönlü. Bu SSR'ler Acsses Switchlere bağlı oluyor. Auth (yetkilendirme), oturum açma, PoP yönlendirme, IP yönlendirme, tanımlamalar yani her türlü işlevi olan cihazlar, zamanında alınan pakete göre AKK olan tanımlamalar (Adil kullanım kotası) bu cihaz üzerinde ayarlanıyordu. Bu cihazlar aynı zamanda IP'de dağıtır.

Diğer görevi yönlendirme. Mesela SSR'ler, PoP'lardaki cihazlara yönlendirme yapar.
T.T PoP'larda kullandığı cihazlar Nokia SRs, (Sr14E, SR7S, Sr12E) XRS serisidir. (XR-20e, XR 20)

Bu SSR'lerin görevlerinden ikisi olan auth (yetkilendirme), port oturumu'nu konuşalım.

Bu "oturum açılması" şöyle oluyor abi. Mesela diyelim ki, Türk telekom kullanmak istiyoruz internet hizmeti almak istedik, bağlantının olması için bize bir kullanıcı adı ve şifre gelir. Örnek, xxxxx@ ttnet şeklinde veya xxxxx@turknet vs. Bizde bunu eğer DSL kullanıyorsak modeme, eğer FTTH kullanıyorsak otomatik router'e yazarız, yazılır. İşte bu kullanıcı adı ve şifre (oturum) yetkilendirmesi Santral tarafındaki SSR'lere bağlı. Eğer ki Yanlış yazılan kullanıcı adı ve şifre olursa, bağlantı gelmez, çünkü SSR'daki Porta o şekilde kayıtlı değildir, oturum açılmaz hata verir sistem.

Veya başka bir ISS'e geçersin, o ISS'den sana kullanıcı adı ve şifre gelir, o ISS'nin verdiği kullanıcı adı ve şifre router/modeme girilir, Alternatif ISS'nin SSR'inde oturumun açılır, bağlantı gelir.

İşte yukarı da yazdığınız olay bu, SSR'deki önceki porta bağlı olan Auth (yetkilendirme) ve oturum kapatılmış, (ONT'de 1.porta tanımlama varken) , SSR'de başka bir porta aktarılıp auth (yetkilendirme) ve oturum verilmiş. (ONT'deki 3. porta tanımlama aktarılmış.)

Tek portlu ONT'lerde böyle olmaz, fatura ödenmese de, hat kısıtlanır, ödendikten sonra tekrar açılır.

4 Portlu ONT kullanan arkadaşta da çok nadir bir olay yaşanmış bu arada. Muhtemelen SSR'de yaşanan bir hatadan dolayı, böyle bişey yapmışlardır.

Birde şunu ekleyeyim; Bu ZTE ZXR10 serisi SSR'lerde bazen hata oluyor abi. Ericcson ve Juniper SSR'ler sıkıntısızdı. Bu ZTE ZXR10'larda Açma/kapama yapıyorlar, yoksa bug'a giriyor bazen. (Kendi kendine defalarca yeniden başlattığı oluyor) Santral tarafında, iyice dandirik çin'e evrildiler maliyetlerden ötürü.

Son düzenleme:
Bu bilgilere çok çok teşekkürler. Bu vesileyle SSR nedir, ne işe yarar ben ve diğer okurlar daha iyi öğrenmiş olduk. Sadece aklıma birşey takıldı. T.Telekom, her santral bölgesinde kendisi dışında herbir alternatif ISS'e ayrı bir SSR donanımı mı tahsis ediyor yoksa SSR donanımı anonim olarak mı kullanılıyor?

Yine bu vesileyle ikinci bir soru: FTTH hattının (diyelim borçtan dolayı) kapatılması nereden, ne şekilde oluyor?

Maalesef bir 3. soru daha: Bu alternatif ISS'ler abonenin paket hızıyla ne ölçüde oynayabiliyor? (Buna kısmen bir cevabım aslında var: benim kullandığım alternatif ISS'te (=PoyrazNet) Web Siteleri üzerinden (aynen T.Telekom'da olduğu gibi) on-line paket değişimi yapılabilmekte. Hatta daha da iyisi bellibir paketten daha üst veya daha alt bir pakete de geçilebilmekte; yani MH ile muhatap olunmaya gerek yok...Buraya ilk abone olduğumda 75 Mbps ile başlamıştım; MH kanalıyla rica ettim beni 200 Mbps'e yükseltip (bir deneme yapabilmem için...) 15-20 dakika sonra tekrar 75'e döndürmüşlerdi...

Şimdi esas meramıma geleyim: Başlangıç mesajımda da bahsettiğim gibi PoyrazNet faturanın belli bir gün ve saate kadar ödenmemesi durumunda FTTH hattını kesiyor ama bu yapıldığında PoyrazNet'le hiç ilgisi olmayan T.Telekom VoIP sabit telefon hizmeti de otomatikman kesiliyor. Şimdi ben buraya (eğer benim T.Telekom Md'lüğü Huawei'nin 4-portlu ONT'sini temin edebilirse...) aynı OBK üzerinden 2. bir abonelik başlatacağım; bu da alternatif bir ISS üzerinden ama peşin ödemeli olacağından ve ödeme tarihi de ayarlanabildiğinden ödeyememe durumu oluşmayacak. Ancak bu seçenekte VoIP hattının da kesilmemesi için T.Telekom nezdinde nasıl bir işlem yaptırmam gerekli? (Bu VoIP hattı bir süre öncesine kadar zaten analog/bakır hat üzerinden çalışıyordu. T.Telekom bir "nakil işlemiyle" (hattın çalıştığı mekan falan hiç değişmedi...) bu hattı FTTH hattına VoıP olarak çalışacak şekilde tanımladı. Bana sadece telefon cihazının kablosunu olduğu yerden çıkartıp HGW'deki Phone1 soketine takmam söylendi. Şimdi bu 4-portlu ONT'lerde de Phone1 ve Phone2 soketleri var. VoIP hattını bunlardan birisine mi tanımlayacaklar (yeni FTTH aboneliğinden bağlıymış gibi...)?

Bu bilgilere çok çok teşekkürler. Bu vesileyle SSR nedir, ne işe yarar ben ve diğer okurlar daha iyi öğrenmiş olduk. Sadece aklıma birşey takıldı. T.Telekom, her santral bölgesinde kendisi dışında herbir alternatif ISS'e ayrı bir SSR donanımı mı tahsis ediyor yoksa SSR donanımı anonim olarak mı kullanılıyor?

Yine bu vesileyle ikinci bir soru: FTTH hattının (diyelim borçtan dolayı) kapatılması nereden, ne şekilde oluyor?

Maalesef bir 3. soru daha: Bu alternatif ISS'ler abonenin paket hızıyla ne ölçüde oynayabiliyor? (Buna kısmen bir cevabım aslında var: benim kullandığım alternatif ISS'te (=PoyrazNet) Web Siteleri üzerinden (aynen T.Telekom'da olduğu gibi) on-line paket değişimi yapılabilmekte. Hatta daha da iyisi bellibir paketten daha üst veya daha alt bir pakete de geçilebilmekte; yani MH ile muhatap olunmaya gerek yok...Buraya ilk abone olduğumda 75 Mbps ile başlamıştım; MH kanalıyla rica ettim beni 200 Mbps'e yükseltip (bir deneme yapabilmem için...) 15-20 dakika sonra tekrar 75'e döndürmüşlerdi...

Şimdi esas meramıma geleyim: Başlangıç mesajımda da bahsettiğim gibi PoyrazNet faturanın belli bir gün ve saate kadar ödenmemesi durumunda FTTH hattını kesiyor ama bu yapıldığında PoyrazNet'le hiç ilgisi olmayan T.Telekom VoIP sabit telefon hizmeti de otomatikman kesiliyor. Şimdi ben buraya (eğer benim T.Telekom Md'lüğü Huawei'nin 4-portlu ONT'sini temin edebilirse...) aynı OBK üzerinden 2. bir abonelik başlatacağım; bu da alternatif bir ISS üzerinden ama peşin ödemeli olacağından ve ödeme tarihi de ayarlanabildiğinden ödeyememe durumu oluşmayacak. Ancak bu seçenekte VoIP hattının da kesilmemesi için T.Telekom nezdinde nasıl bir işlem yaptırmam gerekli? (Bu VoIP hattı bir süre öncesine kadar zaten analog/bakır hat üzerinden çalışıyordu. T.Telekom bir "nakil işlemiyle" (hattın çalıştığı mekan falan hiç değişmedi...) bu hattı FTTH hattına VoıP olarak çalışacak şekilde tanımladı. Bana sadece telefon cihazının kablosunu olduğu yerden çıkartıp HGW'deki Phone1 soketine takmam söylendi. Şimdi bu 4-portlu ONT'lerde de Phone1 ve Phone2 soketleri var. VoIP hattını bunlardan birisine mi tanımlayacaklar (yeni FTTH aboneliğinden bağlıymış gibi...)?
Alternatif ISS'lerin her santral'de SSR'ı yok abi, genelde istanbul, ankara, bursa benim bildiklerim bu bölgelerde var. Bu bölgelerden SSR'a bağlanır kullanıcılar fakat Türk Telekomun kendine ait her santral'de en az 1 tane var. Çünkü bu cihazlardan çok fazla işlem yapıyorlar. IP dağıtıyorlar (cgnat dahil) auth ve oturum işlemlerini hallediyorlar en başta.

Borçtan dolayı kapanan hat, alternatif ISS kullanıyorsa, Alternatif ISS'nin SSR'ındaki adrese tanımlı port üzerinden kapanıyor, bu SSR'lara herşeyi tanımlama yaptıkları için her türlü ayar yapılabiliyor. Türk telekom kullanıyorsa da aynı şekilde, T.T SSR'ları üzerinden yapılıyor. Bu tanımlamaları yapan NOC (network ekibi) sisteme tüm bilgileri kaydeder. Otomatik şekilde de ayarlanabilir, el ile de. Yani çok yönlü şekilde bu SSR'larda düzenleme yapılabiliyor. Adres-Port bazlı çalışır SSR'lar. Yani Adres-Port uyumluluğu arar.

Alternatif ISS'ler, Kendi SSR'leri üzerinde hızlarda oynama yapabiliyor. Lakin altyapı sağlayıcısı T.T olduğu için, son işlemler onda biter. Zira, diyelim ki FTTH kullanıyorsak ve bir üst pakete çıkamıyorsak misal 100'den 200mbps'ye, bu o bölgedeki OLT'de olan donanımsal sıkıntılardan dolayı da olabilir veya Türk Telekomun 100mbit üstüne satışa açmamışta olabilir. Veya Alternatif ISS'nin 100mbit üstü port kirası vermemesindendir. (Örnek: Turknet 100mbit üstü vermez) Yani, alternatif ISS hızlarda oynama yapıyor fakat en önemli durum bağlı santral'deki uç cihazların (OLT)'nin durumu ile, Alternatif ISS'nin T.T'ye ödediği kirasıdır. Eğer bunlarda sıkıntı yoksa, yani Alternatif ISS, 1000mbps için kirayı öder ise, 200'e de çıkartabilirsiniz, 1000'e de istediğiniz taktirde, zaten 75'ten 200'de çıkarmışsınız da.

Size yeni getirilecek olan 4 portlu ONT'deki PH1, PH2 soketlerden birine Voip hattını tanımlamaları lazım burada tam emin konuşamıyorum zira bu bölgeden bölgeye göre de değişebiliyor abi. Ama genel durumu söyleyecek olursam, 4 Port ONT'ye Voip hattını tanımlama yapıyorlar. Tabi dediğim gibi, sizin oralardaki işlemler nasıl yapılıyor, bilmek gerekiyor. Telekomun sistemi bölge bazlı da değiştiği de olabiliyor.

PoyrazNet faturası ödemediğiniz de Türk Telekom Voip hattınız gidiyorsa, bu direkt SSR'daki T.T'nin Adres-port tanımlamasındaki sıkıntıdandır abi, Zira SSR'lar Voip servis de yönlendirme yapar. NOC (Network) tarafının inceleme yapması lazım. Türk Telekom'a yaşadığınız sorunu anlatırsanız, NOC'a kayıt gider, onlarda incelerler.

Az önce, bu başlığı açmama vesile olan kişiden aşağıdaki düzeltme geldi. Biraz imla hataları falan var da ben noktası virgülüne dokunmadan aktarayım:

[alıntı] ben bişey söylemeyi unuttum ilk arızayı bildirirken türktelekom müşteri hizmetleri yapamadı. çünkü ben türktelekomun modemini kaldırıp aynı anda 4 farklı interneti çalıştıran keenetic modemi kullanıyordum. uzakdan bağlanıp yapamadılar bu nedenle. normalde türk telekom modemi hatta takılı olsaydı bakabiliriz demişlerdi onların sistemindie ben offline gözüküyomuşum. ama şuan problem yok 3 numaralı çıkıştan gene keenetic modeme bağlı çalışıyor aynı dan poyraznette keenetic modeme bağlı (ama biraz söylendiler türkttelekom modemini hatttımdan çıkardığım için kullanmaıdığım için ) [/alıntı sonu]

Az önce, bu başlığı açmama vesile olan kişiden aşağıdaki düzeltme geldi. Biraz imla hataları falan var da ben noktası virgülüne dokunmadan aktarayım:

[alıntı] ben bişey söylemeyi unuttum ilk arızayı bildirirken türktelekom müşteri hizmetleri yapamadı. çünkü ben türktelekomun modemini kaldırıp aynı anda 4 farklı interneti çalıştıran keenetic modemi kullanıyordum. uzakdan bağlanıp yapamadılar bu nedenle. normalde türk telekom modemi hatta takılı olsaydı bakabiliriz demişlerdi onların sistemindie ben offline gözüküyomuşum. ama şuan problem yok 3 numaralı çıkıştan gene keenetic modeme bağlı çalışıyor aynı dan poyraznette keenetic modeme bağlı (ama biraz söylendiler türkttelekom modemini hatttımdan çıkardığım için kullanmaıdığım için ) [/alıntı sonu]
Noktalama işaretlerine uygun yazmadığı için, farklı anlamışsınız. Birde İşin içine Keenetic routeri kattığı için de yanlış anlamışsınız, router ile işimiz yok. Sadece sistemde router gözükmemiş (ki gözükür) eğer T.T router kullansaydınız, sistemden bakardık demişler. Klasik T.T, başka router kullanmayın demeye getirmiş yani.

Değişen bir şey yok. Zaten yazısını tekrarlamış. "3 numaralı çıkıştan bağlı" demiş, yani 4 portlu ONT'nin 3.portundan çıkışı var. Zaten bahsi geçen konuda'da, Türk Telekom hattını, 3.porta aktarmışlardı.

"Poyraznet hattı gene aynı porta bağlı" demiş. Zaten, Poyraznet hattında bir işlem yapılmamıştı.

Biraz daha anlaşılması için şöyle anlatsam daha iyi olacak abi, ekleme yapıyorum;

4 Portlu ONT'lerde 4 LAN Portu vardır ve porta tanımlama vardır.

Yani; diyelim ki, hem Türk Telekom bağlatmak istiyorsunuz hem de TurkNet (örnek) bu 4 Portlu ONT'nin 1. LAN portuna Türk Telekom hattı tanımlandı, 2. LAN portuna da Turknet tanımlandı diyelim. Siz gidip 1. LAN Porta tanımlanan Türk Telekom hattını kafanıza göre 3.LAN portuna bağlayamazsınız, bağlasanız bile IP almaz. Veya 2. LAN Porta tanımlanan Turknet hattını kafanıza göre 4. LAN portuna bağlayamazsınız, IP almaz. Her Port ISS'in, SSR'ında tanımlanır. Gerektiği taktirde, ISS'ler tanımlaman Portu, başka bir porta aktararak tanımlama yapabilir. (Yazdığınız örnek)

Son düzenleyen: Moderatör:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı