O da sizin gibi bilmiyor belki? Adamı yok namaz kılıyor, yok cumaya geliyor bir de midye satıyor diye burada ayıplayacağınıza gidin adama söyleyin. Müslüman kardeşinin ayıbını örtmez mi? Bilmiyorsa doğrusunu sizden öğrenir sevaba girersiniz belki.
Esas olan dedikodu yapmak da haram ayrıca insanları bilmeden yaptıklarıyla ayıplamak da Müslümanlık değil.
Birkaç kere dolandırıldım. İki tanesini anlatayım.
İlk anım dolandırmak mı bilemedim ama çok saçma bir şekilde sevilen (bence gereksiz) bir Avrupa şehrinde 2 defa teşebbüse uğradım, birinde bence dolandırıldım. Ünlü bir turistik yerin yanından sadece yürürken bir kadın önümü kesip bağışla ilgili şeyler anlatmaya başladı. Abartmıyorum, 1 kilometre benim yanımda konuşarak ve durdurmaya çalışarak yürüdü. Sonunda 5 X için, 10 Y için, 20 Z için derken toplamda 50 Euro parayı kaptırdım. Gerçekten bağış mıdır? Sanmıyorum ama bağışsa da bu yapılan dolandırıcılık. Aynı şehirde önümü kesen 3 kızdan yakayı kurtardıktan 1 saat sonra bu olunca insanın özgüveni daha da düşüyor.
Diğer dolandırılma anımsa büyük bir şerefsizlik hikayesi. Ülkenin güzide ve "büyük" mimarlık şirketlerinden birine istedikleri bir işi olabilecek en iyi şekilde yaptım. Öncesinden her şey anlaşıldı, revizyonlar yapıldı, müşteri ağzı açık "bunlar fotoğraf mı?" diyerek şaşkınlığını dile getirdi. Sonucunda bu şirketin o zaman olan Urla'daki ofisine gidip paramı almak istediğimde haysiyetsiz ofis müdürü masaya tabanca koydu. Ana avrat küfredip herife dalmak için ayağa kalktım (gözüm bir şey görmez sinirlenince) ve herife dalamadan 2 kişi yakaladı, 3. koruma da koridorda bunlara eklendi ve döve döve dışarı attılar. Bu olayı şirketin yönetim kademesine kadar ulaştırdım, sonuç sıfır zaten bunu yapan bu şerefsizlerin kendi adamlarından. O zamanın kuruyla 600 $ karşılığı alacağım onlarda kaldı. Bu sektörde de serbest iş yapmayı bırak, içeriden iş yapılmaması gerektiği çünkü paranın üzerine yatan bir şirket olarak biliniyor şu anda. Bir daha "asla" Türkiye'ye iş yapmam dediğim tecrübe oldu benim için, o günden beri de gerçekten 1 tane bile iş yapmadım burada. Elin yabancı komisyon alan community sitesi hatta sözleşmeli iş yaptığın yurt dışındaki şirketler bile buradakilerin yaptığını yapmıyorlar. Paramın kaldığı tek iş bu değil bu arada, Türkiye'de yaptığım işlerin yarısının parasını alamadım. Herifler o kadar rahatlar ki, git dava aç 7 sene uğraştırırız diyorlar.
Evet çok kez dolandırıldım. Her biri bana insanlar hakkında yeni düşünceler kazandırdı ve tecrübeler kattı. Şimdiki yaşımda bu kadar az paralarla dolandırılmak ilerideki yaşlarımda çok parayla dolandırılmaktan iyidir.
Bilgisayarcıya PC'yi temizlemesi için verdim i7 olmuş Xeon 12 GB RAM olmuş 4 GB ekran kartı 750 Ti'den 550 Ti olmuştu ertesi günü gittiğimde kepengi indirmişti.