Hiçbirşey Bilmeyen İnsanlara Açıklama Yapmak!

Benim başıma böyle şeyler geliyor. 10-15 yaş arası çocuklar benim bilgisayarımın ramı 4 GB diyen çok görüyorum. En yakın arkadaşım bana bu bilgisayar iyi mi diye sordu. Bende ekran kartı kötü dedim. Nasıl kötü dedi 2 GB ekran kartının neresi kötü dedi. Bende madem çok biliyorsun neden bana sordun dedim oracıkta susa kaldı.
Arkadaşım ile bu konu yüzünden tartıştık. İlkokuldan beri arkadaşız şimdi aynı fakültedeyiz. Ama konuşmuyoruz yani düşünün olay o kadar büyüdü.

Yurtta kalıyorum böyle bir tipin benzeri de benim yatakhanemde ve beni her gün sinir ediyor, ister inanın,ister inanmayın. Neyse önerdiği internet kafeye bir gidiyorum ekran kartı HD 5570 işlemcisi Core 2 Duo serisi neymiş canavarmış oyuna bir giriyorum ölüyor resmen bilgisayar neymiş 0 kasma ile oynamıyormuş. Artık bu tiplere direnç geliştirdim kendimce...

• Geçen günlerde arkadaşlar ile konuşuyorduk. Benim yakın arkadaşım siz neden hala kasa kullanıyorsunuz dedi. Bende daha güçlü olduğu için dedim. O da ne masaüstü daha mı güçlü dedi. Bizim laptopta İ7 var dedi. İşlemcinin modelini sordum. İ7 dedim ya modeli o işte birşey bilmeden konuşma dedi, beynimden vurulmuşa döndüm. Başımdan geçen başka bir olay ise matematik öğretmenimin inç'in (ölçü birimi) ne olduğunu bilmemesiydi. Öğretmenimiz telefon ekranının yüzeyini hangi birim ile ölçeriz diye sordu bende inç dedim. Öğretmen sen amerikadamı yaşıyorsun dedi. Bende Amerika ile alakası yok her yerde böyle dedim. Öğretmen "inç ekrandaki küçük noktaların sayısıdır" dedi. Bende ardından karşılık olarak "O zaman sizin ekranınızda 5 tane nokta olması gerekmiyor mu?" dedim ve dondu kaldı. :)

Bende sinir oluyorum, yanımda "Aaaa! Bende 4 çikolayt ekran kartı var peki ya sende?" gibisinden laf ediyorlar gidip yumruklayasım geliyor onları. Biz GB'ye bakılmaz dediğimizde sen ne anlıyorsun bir şey bildiğin yok diyorlar. Onlardan aynı düşünce olan da benim babam, ne anlatsam anlamıyor diyor yok GB'ye bakılır tabi neye bakılacak başka hadi işine bak diyor. Kuzenim'e bilgisayar alacaktık, ben dedim toplama yapalım çok iyi performans alırsın dedim. Babam hemen atladı, "Ne toplaması ? Onların garanti sorunu var sistem düzgün çalışmıyor, en iyisi hazır dedi." Bende karışmadım gittiler bakkala 3600 TL'ye HP'nin dandik bilgisayarını aldılar içinde GT 730 bulunan. Şu sözü çok seviyorum işte.

Mevlana' nın bir sözü var : " Sen ne söylersen söyle, söylediğin, karşındakinin anladığı kadardır."​

Bende sinir oluyorum, yanımda "Aaaa! Bende 4 çikolayt ekran kartı var peki ya sende?" gibisinden laf ediyorlar gidip yumruklayasım geliyor onları. Biz GB'ye bakılmaz dediğimizde sen ne anlıyorsun bir şey bildiğin yok diyorlar. Onlardan aynı düşünce olan da benim babam, ne anlatsam anlamıyor diyor yok GB'ye bakılır tabi neye bakılacak başka hadi işine bak diyor. Kuzenim'e bilgisayar alacaktık, ben dedim toplama yapalım çok iyi performans alırsın dedim. Babam hemen atladı, "Ne toplaması ? Onların garanti sorunu var sistem düzgün çalışmıyor, en iyisi hazır dedi." Bende karışmadım gittiler bakkala 3600 TL'ye HP'nin dandik bilgisayarını aldılar içinde GT 730 bulunan. Şu sözü çok seviyorum işte.

Mevlana' nın bir sözü var : " Sen ne söylersen söyle, söylediğin, karşındakinin anladığı kadardır."​
Aynen öyle. İyi ki benim babam sözümden çıkmıyor. Babam bir şeyi almadan önce hep o konu hakkında bilenlere danışır. O yüzden de ben ne dersem tamam diyor. Ama arkadaşlarım öyle değil.
Bir arkadaşımın 10 yıllık bilgisayarı var ve Low'da LoL'ü kaldırabiliyor. Ama işlemci falan berbat, ekran kartı yok. Okula gelmiş diyor ki "1000TL'lik ekran kartını alsam takabilir misin knk?". Ben dedim ki "Laptoba ekran kartı takılmaz. Bir tane E-GPU yöntemi var ama o da sana uymaz. Sadece yeni çıkan son sistem laptopların bazılarının ekran kartı değişiyor." dedim. Bir de bizim sınıfta ukala sözde "Bilgisayar Bilgini, Hekırı" arkadaş hemen geldi dedi ki "Yok yok değiştiriliyor. Bizim mahalledeki bilgisayarcı değiştiriyor. Sen ekran kartını al git, o değiştirir." dedi. Teneffüs boyu durumu anlattım ama zar zor anladılar. Ben ikna edici biri olmasam özürlü özürlü dolaşıcaklar. Madem bilmiyon bari sus. O bilmiş arkadaş herkese kendini "Ben şuradaki neti kırabilirim, gel sana net kırıyim." diyen birisi. Ben de bunun mümkün olmadığını, sadece basit şifrelemeli netleri telin kıracağını biliyordum. Bir gün "Şunu neti kır." dedim. Hemen "Knk bu işin garantisi yok. Kıramayabilir. Şans işi bu." dedi. Yani kendini yalancı durumuna düşürdü. Bir de tüm okul buna "Bilgisayar Ustası" diye sesleniyor. Gitti 1400TL verdi HD5450'li İ7 870'li bilgisayar aldı. Daha ne diyebiliriz ki?

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı