Hifiman Edition XS: ilk izlenim

Merhaba,

Öncelikle HE400SE ile Edition XS arasındaki genel karar aşamasını bu konuda görebilirsiniz. @Merdt @BerkayZ87 ve @246675 'a karar aşamasında yardım ettikleri için teşekkür ederim. Ek olarak kendisi renksiz kulaklıkları beğenmese de Edition XS'i bu fiyata rahatlıkla önerebileceğini belirten HifiTR yöneticisi Berkhan'a da selam olsun. :)

Bu konu sadece ses konusundaki ilk izlenimlerimi açıklayacak ve konuda fotoğraf vesaire bulunmayacaktır. Genel itibari ile kulaklığı yorumlarken dinamik sürücü ile olan farkları kendi deneyimlediğim kadarıyla açıklayacağım. Detaylı incelemeyi sonrasında yapacağım.

Ses dengesi;

Ses dengesi olarak şu ana kadar PEQ yapma ihtiyacı duymadım olabildiğince renksiz ve flat. Her notanın kendine has karakterini çok rahat aktarıyor. Kulaklıkta şase olarak veya sürücünün frekans tepkisi olarak bir hata yok yüksek seste de kulağımı rahatsız etmedi.

Imaging ve Sahneleme;

Imaging olarak iyi transient cevabı da müthiş. Planar kaynaklı oluşundan sürücüler aşırı hızlı sadece sabit bir sahne oluşturmayla birlikte elektronik müzikte anlık sağ sol geçişleri ve direkt olarak oluşumlarda ciddi manada farkını ortaya koyuyor. Sahne boyutu da dinamik sürücüler gibi geniş ve derin değil geniş ve yüksek olduğu için müziklerde bu bahsettiğim yerlerde gecikmiyor ve tam nokta atışı yapıyor. Sol aşağı, sağ yukarı, sol orta gibi anlık oluşumlarda ve geçişlerde ayrı bir zevk veriyor.

Sahne boyutu dediğim gibi geniş ve yüksek olduğu için fiziksel sahne bulmanız pek de mümkün değil. Vokal ve enstrümanların genişlik ve derinlik düzleminde olmasını istediğinizde dinamik sürücü şart oluyor. Dinlediğiniz müzikler genel olarak klasik, caz, rock gibi kayıtların bir sahne üzerinden alındığı müziklerse o fiziksel sahneyi yakalamanız pek de mümkün değil. Fakat dinlediğiniz kayıtlarda kuş sesi varsa ve masteringi yapan mühendis çok iyi ayarlamışsa bu yükseklik ve alçaklık kısmını çok rahat anlıyorsunuz çünkü bunu fazlı bir şekilde yapmıyor zaten teknik olarak mümkün değil. Tamamen sürücünün yüzey alanının genişliği ile yapmakta direkt olarak yukarıda aşağıda ve ortada olacak şekilde sesi vermekte. Bunu seveni vardır sevmeyeni vardır zaten Planar ile dinamik arasındaki tercihi buna göre yapması gerekir fakat Planar bu bahsettiğim konuda dinamik sürücünün derinlik konusundaki başarısıyla eş değer. Sesi önde vermek için sürücüyü açılı yerleştirirler bunda direkt yüzey alanı büyük olduğundan direkt olduğu gibi size sesi yukarıdan aşağıdan ortadan verebiliyor.

Sahne boyutu farklı olduğundan kötü kayıtlarda seste 2-3 dB kayıp yaşamanız mümkün. Bu bazen şarkının tamamında olabiliyor veyahut bazı bölümlerinde olabiliyor. Tamamen sesin kulaklığın ölü bölgesine girmesinden kaynaklı. Çalışma mantığı dinamik sürücü gibi olmadığı için sesi azaltacak kadar ölü bölgesine sokabiliyor. Planarda derinlik olmamasına rağmen sesi öne doğru atmaya çalışabiliyor bunda da ölü bölgeye girme ihtimali olabiliyor. Spesifik örnek vermem gerekirse. Disturbed albümlerinde ses 2-3 dB düşükken ve sürücünün tamamının çalışmadığını fark ederken. Nirvana Metallica'nın şarkılarında sürücünün tamamı çalışıyor ve ses şiddeti olması gerektiği gibi. Caz blues gibi şarkılarda her şey yerli yerinde ve seste herhangi bir kısılma yokken kemanın girdiği yerde eğer kemanı önde veya uzaklaşacak şekilde geçiş yapmışlarsa ses yine kısılıyor. Netlikte kayıp yok sadece ses bir delikten geliyormuş gibi az gelmekte.

Çözünürlük;

Çözünürlük olarak dinamik sürücü ile kıyaslanamayacak kadar başarılı. Ses ayrımı çok üst seviyede orkestradaki 3 kemanı da ayrı ayrı fark ediyorsunuz bununla beraber kayıtta var olacağını düşünmediğiniz sesleri bile yansıtıyor. İki gündür kendi arşivimden dinliyorum fark ettiğim olay şu. Flüt ve piyano birlikte çalınan bir müzikte flütü çalan kişinin ağız açılışı nefes alışı gibi sesleri bütün eli yüzü düzgün Hifi diye nitelendirilen kulaklıklar verir. Bu Planar bunları vermekle birlikte flütteki kapakların açılıp kapanma sesini de vermekte. Bunu kritik dinleme yapmadan fark edebiliyorsunuz. Zaten çözünürlük arayan kişilerin istediği yegane şey kritik dinleme yapılmadan sesin nasıl yapıldığını zihninde istemsiz canlanması. Bunu HD800S'te de yaşamıştım fakat Edition XS'te çok daha farklı bir boyutta diyebilirim. Ek olarak ASIO arayüzündeki farkı da çok iyi vermekte. Satın aldığım kişide JDS Labs ürünleri bağlıyken Foobar2000'de ASIO arayüzü açık değildi. Bende ise sadece AE-5 Plus var ek amfi de yok fakat ASIO arayüzünü kullanmaktayım. Aradaki farkı anladığımı söylemem gerek.

Hissiyat;

Hissiyat olarak dinamik sürücü gibi değil. Bass vurduğunda sürücünün yarattığı basıncı pek de hissetmiyorsunuz. Belli başlı seslerde sanatçının yapmış olduğu atmosfer size geçmiyor bunu da es geçmemek lazım sadece bass vurmadı değil belli başlı şarkılarda o hissiyat size geçmiyor dinamik sürücüye nazaran bu konuda sönük kalıyor. İki sürücü arasındaki temel farklardan birisi de bu zaten. Planar'ın avantajda kaldığı yer ise seste bozunma yapmadığı için telli çalgıdaki hissiyatı çok daha rahat alıyorsunuz. Planar olarak bir çözünürlük, netlik ve detay sağlarken dinamik sürücü bunlarda biraz daha geride kalıp basstaki dokuyu vermekte.

Sonuç;

Açıkçası istekleri buna göre şekil almış birisini hiçbir konuda üzmeyecek bir kulaklık. Sürücünün hızı önemliyse sahne boyutunda yükseklik aranıyorsa hissiyattan çok sesin zihinde canlanması ve ses ayrımının iyi olması bekleniyorsa bunların çok rahat karşılayacak bir kulaklık. Dinlediğiniz türler elektronik özelinde psy-trance psybient ise şiddetle tavsiye ederim. Bununla beraber masteringi düzgün olduğu takdirde caz, blues, rock, orkestra, konçerto gibi yapımlar dinamik sürücüye göre çok daha iyi gelecektir. Fiziksel sahneyi kulaklıktan bekleyenlere tavsiye etmem bunu dinamik sürücü kadar kolay yansıtamıyor. Zaten fiziksel sahne isteyenler üst seviye dinamik sürücülü kulaklık almadan önce referans monitörü almış oluyorlar. Hissiyatı bir nebze de olsa düşünmeden Planar alın derdim fakat bu hissiyat meselesi bence önemli bir konu yani fiziksel sahne isteseniz dahi bu göz ardı edilebilir fakat hissiyat olayı isteniyorsa önerebileceğim kulaklık değildir.
 
Fazor'muş hocam kusura bakmayın, yanlış hatırlamışım. Ama yine de [bazı] planar manyetiklerin Circuit Trace Pattern ve etrafındaki bileşenlerin korunmaya ihtiyacı var.

İkinci paragrafta haklısınız, sahneden bahsettiğiniz için HD800S örnek vermiştim.

Eki Görüntüle 1837644
Edition XS'te hangisi hangisi pek anlayamadım ama büyük ihtimal koruma diye gördüğüm şey fazor.

Her neyse ürünün garantisi var ola ki bu tarz olay oldu direkt dağıtıcı firmaya giderim benim müdahale edebileceğim seviyede kaba bir şey değil çok hassas o hat çıplak bir şekilde geçiyor gözle çok rahat gözüküyor. Neyse hocam sanki sorunu şu an yaşıyormuş gibi kafaya takmayalım şu anda iyi ve böyle devam eder umarım. Diyaframın sağlamlığı esasında çok iyi fakat narin olduğunu görünüşten anladım siz de kıldan çok nem kapar deyince iyice canım sıkıldı. :D
 
Edition XS'te hangisi hangisi pek anlayamadım ama büyük ihtimal koruma diye gördüğüm şey fazor.

Her neyse ürünün garantisi var ola ki bu tarz olay oldu direkt dağıtıcı firmaya giderim benim müdahale edebileceğim seviyede kaba bir şey değil çok hassas o hat çıplak bir şekilde geçiyor gözle çok rahat gözüküyor. Neyse hocam sanki sorunu şu an yaşıyormuş gibi kafaya takmayalım şu anda iyi ve böyle devam eder umarım. Diyaframın sağlamlığı esasında çok iyi fakat narin olduğunu görünüşten anladım siz de kıldan çok nem kapar deyince iyice canım sıkıldı. :D
İnşallah olmaz hocam, ama HIFIMAN düşünmüştür bunu zaten. Hem nem yapmıyor, sadece planar işini yaparken o kıl eğer sıkışırsa işine engel oluyor, bu yüzden cızırtı gibi bir ses yapma ihtimali oluyor ama onun olasılığı az.

Gördüğüm kadarıyla dışarıdan koruma için filtre gibi bir şey bulunuyor, ama bu kulaklıklar (tabii ki) dynamic sürücü olmadığı için içerden koruması yok, bu yüzden padin içerisine dokunmamaya dikkat edin, direkt diyaframa gelebilir.

Tedbir iyidir.
 
Tutma konusunda dikkat ediyorum hassas olduğu belli o konuda. Dinamik sürücüde de saç teli giriyordu bass vurdukça tel de titriyor o da ses çıkarıyordu. Çıkarması kolaydı onda da bunda o kadar açık bir sistem yok.

@246675 @Merdt @BerkayZ87
Yakın zamanda detaylı inceleme geliyor. Spoiler olarak şunu söyleyebilirim, çözünürlüğü o kadar iyi ki rahat olmaması ve ağır olmasına her türlü katlanırsın tabi o kadar da rahatsız bir kulaklık değil ama taç kısmı Arya gibi olsa fena olmazmış. Bu çözünürlük K701'den buna tam anlamıyla geçirtti beni siz düşünün gerisini. Uzun kullanımda HD800S'den bile daha rahat bir kulaklık K700 serisi. Konfora önem vermeme rağmen caymadım bu kulaklıktan. Yeni konuda buradaki yorumlarla beraber farklı özelliklerine de yer vereceğim.

Shpongle'ın bir kez daha farklı bir boyutta müzik yaptığını görmüş oldum. Tek bir özelliğe odaklı test müziklerinden çok daha fazla zorluyor kulaklığı. Her türlü ses her türlü enstrüman her türlü atmosfer ve geçiş bu adamlarda var. Yeni sanatçı keşfine genelde kapalı birisiyimdir o yüzden en iyisi midir bilmem ama bildiklerim arasında en iyi adamlar bunlar.

Benim dışımda da beğenen oldu bu grubu. Deneyim mağazasında yıllardan beri çalışan birisi açtığım şarkının daha 10. saniyesinde KEF R3 için yeni bir şey keşfettiğini söyledi. Bu arada ortada herhangi bir manipülasyon yok kendisiyle samimiyetim var benle olan diyalogu daha farklı. Zaten hoparlör almak için gitmiyordum bilgi alışverişi için gidiyordum.
 
Son düzenleme:
Tutma konusunda dikkat ediyorum hassas olduğu belli o konuda. Dinamik sürücüde de saç teli giriyordu bass vurdukça tel de titriyor o da ses çıkarıyordu. Çıkarması kolaydı onda da bunda o kadar açık bir sistem yok.

@246675 @Merdt @BerkayZ87
Yakın zamanda detaylı inceleme geliyor. Spoiler olarak şunu söyleyebilirim, çözünürlüğü o kadar iyi ki rahat olmaması ve ağır olmasına her türlü katlanırsın tabi o kadar da rahatsız bir kulaklık değil ama taç kısmı Arya gibi olsa fena olmazmış. Bu çözünürlük K701'den buna tam anlamıyla geçirtti beni siz düşünün gerisini. Uzun kullanımda HD800S'den bile daha rahat bir kulaklık K700 serisi. Konfora önem vermeme rağmen caymadım bu kulaklıktan. Yeni konuda buradaki yorumlarla beraber farklı özelliklerine de yer vereceğim.

Shpongle'ın bir kez daha farklı bir boyutta müzik yaptığını görmüş oldum. Tek bir özelliğe odaklı test müziklerinden çok daha fazla zorluyor kulaklığı. Her türlü ses her türlü enstrüman her türlü atmosfer ve geçiş bu adamlarda var. Yeni sanatçı keşfine genelde kapalı birisiyimdir o yüzden en iyisi midir bilmem ama bildiklerim arasında en iyi adamlar bunlar.

Benim dışımda da beğenen oldu bu grubu. Deneyim mağazasında yıllardan beri çalışan birisi açtığım şarkının daha 10. saniyesinde KEF R3 için yeni bir şey keşfettiğini söyledi. Bu arada ortada herhangi bir manipülasyon yok kendisiyle samimiyetim var benle olan diyalogu daha farklı. Zaten hoparlör almak için gitmiyordum bilgi alışverişi için gidiyordum.


Ses çözünürlüğü beni de çok heyecanlandırıyor okuduklarıma/izlediklerime/söylediklerinize göre. Kafa bandı konusunda kesinlikle katılıyorum. Arya bandı daha konforlu olurdu. K701'i rafa kaldırttıysa pamuk eller cebe gidecek gibi görünüyor. :D
 
Tutma konusunda dikkat ediyorum hassas olduğu belli o konuda. Dinamik sürücüde de saç teli giriyordu bass vurdukça tel de titriyor o da ses çıkarıyordu. Çıkarması kolaydı onda da bunda o kadar açık bir sistem yok.

@246675 @Merdt @BerkayZ87
Yakın zamanda detaylı inceleme geliyor. Spoiler olarak şunu söyleyebilirim, çözünürlüğü o kadar iyi ki rahat olmaması ve ağır olmasına her türlü katlanırsın tabi o kadar da rahatsız bir kulaklık değil ama taç kısmı Arya gibi olsa fena olmazmış. Bu çözünürlük K701'den buna tam anlamıyla geçirtti beni siz düşünün gerisini. Uzun kullanımda HD800S'den bile daha rahat bir kulaklık K700 serisi. Konfora önem vermeme rağmen caymadım bu kulaklıktan. Yeni konuda buradaki yorumlarla beraber farklı özelliklerine de yer vereceğim.

Shpongle'ın bir kez daha farklı bir boyutta müzik yaptığını görmüş oldum. Tek bir özelliğe odaklı test müziklerinden çok daha fazla zorluyor kulaklığı. Her türlü ses her türlü enstrüman her türlü atmosfer ve geçiş bu adamlarda var. Yeni sanatçı keşfine genelde kapalı birisiyimdir o yüzden en iyisi midir bilmem ama bildiklerim arasında en iyi adamlar bunlar.

Benim dışımda da beğenen oldu bu grubu. Deneyim mağazasında yıllardan beri çalışan birisi açtığım şarkının daha 10. saniyesinde KEF R3 için yeni bir şey keşfettiğini söyledi. Bu arada ortada herhangi bir manipülasyon yok kendisiyle samimiyetim var benle olan diyalogu daha farklı. Zaten hoparlör almak için gitmiyordum bilgi alışverişi için gidiyordum.
Yemin ediyorum ilk maaşımda planar magnetic alacağım, kulağa çok hoş geliyor.
Mecazi olarak şu an bile kulağa hoş gelen kulaklık, acaba gerçekte nasıl gelecek :)
 
Bana mı öyle geliyor bilmiyorum ama Planar'ın çalışma mantığı cidden dinamik sürücüye göre çok çok farklı. Zaten uzamsal sahne boyutu daha farklı kişiden kişiye değişse de bu hali şahsen kullanıcıyı çok daha fazla şaşırtıyor güzel mastering yapılmış müziklerdeki etkileri inanılmaz farklı oluyor. Bir kulaklığın imagingi güzel olabilir fakat dinamik sürücüde bu çok kuru kalıyormuş onu fark ettim. Olay sadece çözünürlüğü değil sesin oluşumu cidden dinamik sürücüye göre çok farklı. Götürüsü dinamik sürücüdeki fiziksel hissiyat yok fakat atmosferik hissiyat bambaşka bir şey. Bunu becerebilen sanatçıda alacağın ses inanılmaz güzel oluyor işte.

Dinamik sürücüde diyafram değiştirip farklı farklı konularda yetkinlik sağlanabiliyor hafif diyafram konulup hissiyat arttırılabiliyor magnezyum alüminyum alaşım vesaire diye çokça lanse ediliyor. Bununla beraber K700'de çift diyafram kullanılıyor ki HD8 ile arasında bir fark gördüm o da bassı dolgun ve iyi verirken vokalde bir bozunma yaşamadım fiziksel hissiyat yine iyiydi.

Planarda da çeşitlilik mevcut. Şimdi Hifiman böyle çalıyor ama Meze kim bilir nasıl çalıyor onlar da bir farklı yapıyor. Bir de onlar için de 400 gramda en konforlu kulaklık olabilir. Tasarım zaten şaheser.

Ufaktan konuyu yazmaya başlıyorum bu arada.

@246675
Taslakta kalan ve kaydedilen konu sunucudan silinmiş. Hastalıktı özel hayattı derken uzun süre açacağım konu yarıda kaldı ve taslak silinmiş. Detaylı inceleme uzun bir süre gelmeyecek onu belirtmemde fayda var fakat bu uzun süreçte kulaklığı daha çok deneyimleyeceğim için bu sefer daha da detaylı olabilir. Taslaktaki konuda şase mantığını konforunu vesaire anlatıp teknik özellikler kısmına geçmiştim oysa ki ama yapacak bir şey yok sunucuda maksimum 1 MB tutulan yazıyı silmişler.
 
Son düzenleme:
Bana mı öyle geliyor bilmiyorum ama Planar'ın çalışma mantığı cidden dinamik sürücüye göre çok çok farklı. Zaten uzamsal sahne boyutu daha farklı kişiden kişiye değişse de bu hali şahsen kullanıcıyı çok daha fazla şaşırtıyor güzel mastering yapılmış müziklerdeki etkileri inanılmaz farklı oluyor. Bir kulaklığın imagingi güzel olabilir fakat dinamik sürücüde bu çok kuru kalıyormuş onu fark ettim. Olay sadece çözünürlüğü değil sesin oluşumu cidden dinamik sürücüye göre çok farklı. Götürüsü dinamik sürücüdeki fiziksel hissiyat yok fakat atmosferik hissiyat bambaşka bir şey. Bunu becerebilen sanatçıda alacağın ses inanılmaz güzel oluyor işte.

Dinamik sürücüde diyafram değiştirip farklı farklı konularda yetkinlik sağlanabiliyor hafif diyafram konulup hissiyat arttırılabiliyor magnezyum alüminyum alaşım vesaire diye çokça lanse ediliyor. Bununla beraber K700'de çift diyafram kullanılıyor ki HD8 ile arasında bir fark gördüm o da bassı dolgun ve iyi verirken vokalde bir bozunma yaşamadım fiziksel hissiyat yine iyiydi.

Planarda da çeşitlilik mevcut. Şimdi Hifiman böyle çalıyor ama Meze kim bilir nasıl çalıyor onlar da bir farklı yapıyor. Bir de onlar için de 400 gramda en konforlu kulaklık olabilir. Tasarım zaten şaheser.

Ufaktan konuyu yazmaya başlıyorum bu arada.

@246675
Taslakta kalan ve kaydedilen konu sunucudan silinmiş. Hastalıktı özel hayattı derken uzun süre açacağım konu yarıda kaldı ve taslak silinmiş. Detaylı inceleme uzun bir süre gelmeyecek onu belirtmemde fayda var fakat bu uzun süreçte kulaklığı daha çok deneyimleyeceğim için bu sefer daha da detaylı olabilir. Taslaktaki konuda şase mantığını konforunu vesaire anlatıp teknik özellikler kısmına geçmiştim oysa ki ama yapacak bir şey yok sunucuda maksimum 1 MB tutulan yazıyı silmişler.
Keşke bilgisayara da yedekleseydiniz be hocam :(

Bence de, hem kulaklığı biraz daha deneyimlemiş olursunuz. Kulağınız da alışır hem.

Bu arada her ne olduysa hocam geçmiş olsun, yazmayı unuttum.
 
Son düzenleme:
Sağ olasın. Bu arada konuyu yazılı olarak açmayacağım direkt video çekeceğim. Hem yazmaya üşendiğim için hem de videolu daha açıklayıcı olacağını düşünüyorum. Maksat zaten merak edenlerin anlaması.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı