Hifiman HE400SE mi Edition XS mi?

Makaleler
13
Daha fazla  
Uzun süredir K701 ile mutluyum kendim belirli PEQ’ler yaparak gayet iyi müzik dinliyorum fakat daha iyi sahne için farklı kulaklıklara bakmaktayım.

Planar magnetic kulaklıklara K701 alırken soğuk dururdum detaylıca incelemesini bile yapmadım çünkü aşırı ağır olmaları bile beni soğutuyordu fakat yine de daha iyi sahne ve çözünürlük için ve HD800S artık hayalden de öte olduğundan bu iki kulaklık arasında kaldım. Tabii ki HE400SE çok daha giriş seviyesi kalsa da performansı ve ses dengesini aşırı beğendiğimden mütevellit bu ikisi arasında seçim yapacağım.

Esasında Edition XS için 12.000₺ gibi bir para vermek şu anda benim için fazla gelse de uzun yıllar bu kulaklık beni sıkmayacağını düşündüğüm için iki seçenek arasında kaldım. Fiyat performans olarak HE400SE çok daha iyi bir tarafta kalsa da XS fiyatını HE400SE kadar hak eden bir kulaklık mı sizlere sormak istedim. Kullanacağım ses kaynağı (AE-5 Plus) 300 Ohm’da 95mW 33 Ohm’da yaklaşık 250-280mW güç vermekte. RAA’da ise Pure Class almış bir ses kaynağıdır planar magnetic için yeterince iyidir yani. Desteğinizi rica ederim. Sizce ilk etapta HE400SE alıp beğenirsem XS mi geçeyim yoksa bu kur artışından daha da fazla zarara uğramadan XS alıp yoluma devam mı edeyim? Bir de bilenleriniz varsa Akalin Müzik bu Hifiman kulaklıklarını kendisi deneme amaçlı stüdyosunda sunmakta mıdır? Mesai saatleri içerisinde aramaya hiç vaktim olmadı burada bilen biri varsa yardımcı olabilir mi?

Ek olarak bir kaç incelemenize baktığımda Hifiman’in renksiz olduğu belirtilmiş. Bu benim için hiç sorun değil çünkü renkli bir kulaklık veya güzel, oturmuş bir sunuma sahip bir kulaklık arayışı içerisinde değilim genelde dinlediğim müziklerde vokal çok nadir olmakta ve bu müziklerin tek ihtiyacı sahne imaging ve çözünürlük oluyor bunlar iyileştikçe müzikte verilmek istenen duygu zaten alınmakta bu sebeple tonalite çok daha geri planda kalıyor. Ayrıca K701 için jaakko’nun yaptığı orta frekansı arttıran sıcak tondaki PEQ ayarlarını sadece rock müzikte sevebildim gideri var diyebildim sadece. Onun harici K701′i PEQ ile olabildiğince flat hale alıp o şekilde kullanmaktayım ve daha çok memnun kalmaktayım. Tek amacım PEQ ayarı yapmadan kulaklığı ham haliyle renksiz ama bir o kadar çözünürlüğü yüksek ve sahnesi k701′e kıyasla katbekat daha iyi bir kulaklık peşindeyim. İlerleyen zamanlarda HD800S gibi bir düşüncem vardı esasında fakat sürücünün açılı bir şekilde yerleşmesinden kaynaklı ve yapılan test sonuçlarında da aşırı yüksek (yapay veya garip sahneleme) çıkması neticesinde vazgeçtim. Zaten kur artışı sebebiyle kulaklık erişebileceğim bütçenin çok ötesine çıkmış bulunmakta.

Genel itibari ile nasıl bir kulaklık arayışında olduğuma netlik kazandırması açısından K701 için kendi yaptığım PEQ ayarı;
1687121513165.png

Bununla beraber max rate’lere baktığımda benim ses çıkışının çok ötesinde olduğunu gördüm. Gerek max VRMS gerek max current gerek max W olacak şekilde fakat ölçülen max watt 2W deniyor yani bu tarz bir güçte zaten kulak dayanmaz diye düşünüyorum planar olduğu için de emin olamıyorum.
1687121550026.png

1687121588293.png

AE-5 -> Hifiman HE400SE;
1687121609655.png

1687121644303.png

AE-5 -> Edition XS;
1687121664931.png

1687121679437.png

HE400SE;
Nom. power rating: 2 W (estimated)
Max. voltage: 7.5 Vrms (22Vpp)
Max. current: 270 mA

Edition XS (2023 olanı);
Nom. power rating: not specified (assumed 2W)
Max. voltage: 5.5Vrms (15Vpp)
Max. current: 400mA
@246675
Bu ölçümlere göre eğer XS Edition ve HE400SE için sürme konusunda ortalama bir noktada kalıyorsam HE400SE alacağım çünkü XS Edition’ı tam potansiyeli için ek olarak schiit veya topping ürünlerine verecek bütçem bulunmuyor. AE-5 Plus için maksimum kar-zarar ilişkisine göre seçim yapmak istiyorum. Ya da Presonus Eris 3.5 alıp K701 ile biraz daha devam mı edeyim?

Açıkçası Kasım ayından bu yana HE400se kullanmaktayım. Aşırı f/p bir ürün diyebilirim. Edition XS'e geçmek istiyorum ama gerçekten kıyamıyorum bunu elimden çıkartmaya. Akalın'dan aldım ben de fakat internet siparişi ile aldım. Kalite kontrol gibi sorunlarla karşılaşmadım. (eskisi kadar olmasa da Hifiman'ın böyle bir problemi olabiliyor)

Edition XS evladiyelik olabilecek bir kulaklık o bağlamda haklısınız. Sürme konusunda da sorun yaşayacağınızı sanmıyorum. Diğer üyelerin fikirlerini de alırsınız zaten yorum yapan çıkar mutlaka.

HE400SE'nin sahnesine bazı incelemelerde biraz dar demişlerdi, eğer amaç sahneleme ise bence HE400SE öncelikli tercih olmamalı. Edition XS'e de 12.500 TL vermek pek mantıklı gelmiyor, çok yüksek bir meblağ. O bütçelerde stüdyo monitörü tercih ederim.

Açıkçası Kasım ayından bu yana HE400se kullanmaktayım. Aşırı f/p bir ürün diyebilirim. Edition XS'e geçmek istiyorum ama gerçekten kıyamıyorum bunu elimden çıkartmaya. Akalın'dan aldım ben de fakat internet siparişi ile aldım. Kalite kontrol gibi sorunlarla karşılaşmadım. (eskisi kadar olmasa da Hifiman'ın böyle bir problemi olabiliyor)

Edition XS evladiyelik olabilecek bir kulaklık o bağlamda haklısınız.
HE400SE için evet şüphelerim yok değil. 2700 liraya ikinci elden alacaktım adamla yarım saat içerisinde telefon üzerinden anlaştık ve 1 saat sonrasında yola çıkıp alacaktım. Adam konuşmanın ardından sadece 20 dakika sonra son ses (motu m2 ile maksimum zaten 20mW civarı) sağ kanaldan bass vururken cızırtı geldiğini ve garantiye vereceğini söyledi ilanı kaldırdı ve alamadım. Hal böyle olunca daha ucuza satan farklı şehirdeki satıcıdan da alma konusunda şüphelerim var adam belki farkında değil böyle bir sorun olduğundan ve bu büyük riske girmemeyi tercih ediyorum. Birkaç ay öncesinde de yaklaşık 2700 liraya sıfırının Akalin müzik'ten satıldığını görünce aynı şehirden 3000 liraya satanlara da sıcak bakmıyorum. Planar magnetic'in ilk adımı HE400SE esasında fakat aşırı ucuz olması ve günün sonunda yapılan ölçümlerde de XS ile aralarındaki farkın az olması sanki bu kulaklığın üretim kalitesi çok daha düşük hissi uyandırıyor bende ve bu sebeple beni kararsız bırakıyor.
Sürme konusunda da sorun yaşayacağınızı sanmıyorum. Diğer üyelerin fikirlerini de alırsınız zaten yorum yapan çıkar mutlaka.
Sürme konusunda DIYaudioheaven'da HE400SE için asgari düzeyde 100mW güç çıkışı istediğini ve başka forumlarda da minimum E10 önerildiğini görünce AE-5 Plus esasında sürme noktasında yarı yolda bırakmayacak. XS Edition'da ise bass gain veya aşırı yüksek dinlemelerde 600mW istediğini söylemekte fakat bu konuda da kulaklığın ses dengesinin iyi olmasından kaynaklı 300mW XS için de yeterli geleceğini düşünüyorum kaldı ki verimlilik olarak XS daha verimli gözükmekte.

HE400SE'nin sahnesine bazı incelemelerde biraz dar demişlerdi, eğer amaç sahneleme ise bence HE400SE öncelikli tercih olmamalı. Edition XS'e de 12.500 TL vermek pek mantıklı gelmiyor, çok yüksek bir meblağ. O bütçelerde stüdyo monitörü tercih ederim.
Sahne genişliği olarak K701'den daha iyi olduğu aşikar bununla beraber tek aradığım genişlik de değil bununla birlikte derinlik de istemekteyim bu sebeple bu iki kulaklık arasında seçim yapmak istiyorum. Yapay bir genişlik de istememekteyim yoksa açılı sürücü ile HD800S abartı derecede geniş. Edition XS ise çok tutarlı bir sahne genişliğine ve derinliğine sahip. K701 için de çok tutarlı diyebilirim fakat ne HE400SE ne de Edition XS kadar geniş olmadığını gördüm. İşin can alıcı noktası ise K701 bunların yarısı kadar ağırlığında ve ses konusunda ne kadar dengeli desem de K701 gibi yumuşak bir ton yakalayabilecek miyim orası da meçhul. Hani hiç 400 gram ağırlıklı bir kulaklık kumarına girmeden Presonus Eris 3.5 alıp yoluma devam mı etsem diye de düşünmüyor değilim.

O bütçelerde stüdyo monitörü tercih ederim.
Bununla ilgili bir öneriniz var mı kafamda mütevazi kalsın diye Presonus 3.5 var uzun süredir takip ettiğim bir monitör.

Son düzenleme:
Sahne genişliği olarak K701'den daha iyi olduğu aşikar bununla beraber tek aradığım genişlik de değil bununla birlikte derinlik de istemekteyim bu sebeple bu iki kulaklık arasında seçim yapmak istiyorum. Yapay bir genişlik de istememekteyim yoksa açılı sürücü ile HD800S abartı derecede geniş. Edition XS ise çok tutarlı bir sahne genişliğine ve derinliğine sahip. K701 için de çok tutarlı diyebilirim fakat ne HE400SE ne de Edition XS kadar geniş olmadığını gördüm. İşin can alıcı noktası ise K701 bunların yarısı kadar ağırlığında ve ses konusunda ne kadar dengeli desem de K701 gibi yumuşak bir ton yakalayabilecek miyim orası da meçhul. Hani hiç 400 gram ağırlıklı bir kulaklık kumarına girmeden Presonus Eris 3.5 alıp yoluma devam mı etsem diye de düşünmüyor değilim.
Bence HE400SE'nin tek olayı aşırı ucuza güzel tonalite ve planar magnetic elde edebiliyor oluşun. Fiyatına sonuna kadar değer ama beklentini karşılar mı bilemem. K701'i bilmiyorum ama K702 ve K612 Pro'yu şahsen pek beğenmiyorum, adam gibi EQ yapılmazsa cırlıyor ve AKG'de genel olarak şunu gözlemledim, sahnelemeden ve enstrüman ayrımından ziyade vokale önem veriyorlar.

Bununla ilgili bir öneriniz var mı kafamda mütevazi kalsın diye Presonus 3.5 var uzun süredir takip ettiğim bir monitör.
Buna biraz bakmam gerek, aklımdaki modellerin piyasası almış başını gitmiş. Bütçenizi belirtin isterseniz, biraz bakayım, kayda değer bir şey bulursam atarım.

Son düzenleme:
Bence HE400SE'nin tek olayı aşırı ucuza güzel tonalite ve planar magnetic elde edebiliyor oluşun. Fiyatına sonuna kadar değer ama beklentini karşılar mı bilemem.
Zaten bu sebeple HE400SE bakmaktayım ama ikinci elde yaşadığım bu talihsizlik neticesinde sanki üretim konusunda aşırı maliyet optimizasyonu varmış gibi geliyor. Her an elimde patlayacak gibi geliyor. Ölçümlere göre beklentimi karşılayacağını düşünüyorum.

K701'i bilmiyorum ama K702 ve K612 Pro'yu şahsen pek beğenmiyorum, adam gibi EQ yapılmazsa cırlıyor ve AKG'de genel olarak şunu gözlemledim, sahnelemeden ve enstrüman ayrımından ziyade vokale önem veriyorlar.
Emin ol o iki kulaklık K701 yanında masum kalır fakat bunu bile dizginleyebildim konuda da en son kendi yaptığım PEQ ile zaten ses dengesini çok iyi oturttum fakat daha geniş ve derin çözünürlük olarak da çok daha iyi bir şey almak istiyorum açıkçası. K701 öncesi açık kapsül kullanmadım denemişliğim var tabi ki fakat deneme ile kullanma arasında çok fark var bu sebeple vokale önem veriyor mu vermiyor mu pek bir şey diyemem ama David Gilmour ayrı güzel dinleniyor bu kulaklıkla onu söyleyebilirim. HD800S'te aldığım istemsiz yapılan seslerin kafamda canlanışını Edition XS ile veya HE400SE ile yakalamak istiyorum. Planar deneme isteği de canlandı açıkçası günün sonunda high-endde dinamik sürücü bulmak aşırı zor yani o yüzden Planar'a sıcak bakmaya başladım. Bir de PEQ yapmadan kulaklığın ham halinde renksiz ve flat bir müzik dinlemek istiyorum kendi halinde K701de çok iyi fakat cırlamada bir numara tabi ki o sebeple PEQ istiyor.

400SE memnun eder hocam. Mutlu edecektir güzel bir tuningi var. Oratory1990'un ayarıyla daha da tatlı oldu. Reddit'ten bulmuştum onu. AE-5 Plus ile rahatlıkla halledersiniz diye düşünüyorum.
Ben Douk Audio u3 Mini diye küçük şirin bir amp aldım Aliexpress'den. Ne kadar kaliteli bilemem ama bir şikayetim olmadı %50 kendi ayarından %60 Windows sesinden Xonar AE PCIe ses kartıma bağlı hayli hayli yetiyor. @Spontune

Son düzenleme:
Buna biraz bakmam gerek, aklımdaki modellerin piyasası almış başını gitmiş. Bütçenizi belirtin isterseniz, biraz bakayım, kayda değer bir şey bulursam atarım.
Günün sonunda AE-5 Plus ile bağlayacağım minimum 2.1 ohma kadar destekliyor bu ses kartı tabi ki aktif monitör olacak ama bütçeyi de çok tutmak istemiyorum yani sizin aksinize 12k bir monitöre vermek yerine Edition XS alayım bana daha iyi geliyor çünkü monitörü de konumlandırmak ayarlamak odayı monitör için tertiplemek zor ve becerebileceğim bir iş değil. Odam çok dar tam istenilen bir kıvamda fakat çok dar olduğu için duvardan sekme konusunda tutup da yalıtım malzemesi ile de uğraşmak istemiyorum açıkçası. O sebeple Presonus 3.5 yerine daha iyisi varsa onu düşünürüm yoksa Presonus alıp devam ederim bu haliyle. İlerleyen zamanlarda DDJ 200 ve synthesizer alma gibi bir planım da var bu senaryolar toplamında monitör de hiç fena olmaz. Tabii elimde HD8 DJ de var monitör yerine HD8 de iş görecek nitelikte.

400SE memnun eder hocam. Mutlu edecektir güzel bir tuningi var. Oratory1990'un ayarıyla daha da tatlı oldu. Reddit'ten bulmuştum onu. AE-5 Plus ile rahatlıkla halledersiniz diye düşünüyorum.
İkinci elden aldığım takdirde K701 çok daha pahalıya gidecek. Finalde bunu yaptığımda cebime para girecek diyebilirim. :D Ama tek olay bu da değil HE400SE'de problem yaşama ihtimali de var siz yaşamadınız ama adam yine Akalin'den aldı bana satacaktı problem yaşadığı için satamadı.

Ben Douk Audio u3 Mini diye küçük şirin bir amp aldım Aliexpress'den. Ne kadar kaliteli bilemem ama bir şikayetim olmadı %50 kendi ayarından %60 Windows sesinden Xonar AE PCIe ses kartıma bağlı hayli hayli yetiyor. @Spontune
AE-5 Plus konusunda zaten uzunca bir arkadaşla konuştuk finalde XS Edition'a dahi yeteceğini gördük fakat potansiyel konusunda ikisinde de iyi kalacak mı 12.000₺ XS verip üstünce Schiit veya Topping almak istemiyorum. O kadar bütçem yok. O sebeple AE-5 Plus'ın grafiklerini attım. Bilen birisi çıkıp XS için o ses kartı az kalır HE400SE al bütçeye göre iyi performans verir XS için o ses kartı özelinde değmez diyebilir o yüzden yazdım.

Son düzenleme:
AE-5 Plus konusunda zaten uzunca bir arkadaşla konuştuk finalde XS Edition'a dahi yeteceğini gördük fakat potansiyel konusunda ikisinde de iyi kalacak mı 12.000₺ XS verip üstünce Schiit veya Topping almak istemiyorum. O kadar bütçem yok. O sebeple AE-5 Plus'ın grafiklerini attım. Bilen birisi çıkıp XS için o ses kartı az kalır HE400SE al bütçeye göre iyi performans verir XS için o ses kartı özelinde değmez diyebilir o yüzden yazdım.

Ben Edition XS ile bile sorun olacağını zannetmiyorum. İçinize sinmezse isterseniz benim gibi ucuz yollu bir amp bakarsınız. Benim PCIe kart HE400se'ye max seste anca yetiyordu. 1000 lira verdim çözdüm şimdi sağır olacağım kadar bile besleyebiliyor.

Ben Edition XS ile bile sorun olacağını zannetmiyorum. İçinize sinmezse isterseniz benim gibi ucuz yollu bir amp bakarsınız. Benim PCIe kart HE400se'ye max seste anca yetiyordu. 1000 lira verdim çözdüm şimdi sağır olacağım kadar bile besleyebiliyor.
Günün sonunda AE-5 Plus ortalama amfilerden daha iyi bir çıkış gücüne sahip zaten. Fakat Planar oluşundan dolayı acaba 2.4Watt veren Schiit magni mi ister diye düşünüyordum.

Xonar AE SB Z SE Xonar DX gibi kartlar günün sonunda yaklaşık 20 ile 40mW arası güç vermekte AE-5 Plus DAC Amp kadar iyi konumda.

Yarın Akalin Müzik ile konuşacağım eğer deneme imkanı varsa gidip test edeceğim yanımda K701'i de götürerek.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı