Hisse senedi satın almak

Bir hissenin değeri düşükken alırsın ve fiyatı yükseldiğinde satarsın kısaca bu ama . Arkadaşlar ben bunu sormadım .Yani google'ın hissesini satın aldığında sonuçta sende ona ortak olmuş oluyorsun ve şirketin belli bir kısmı sana ait. Gelen paradan (şirketin kazandığı ciro) sen niye kazanamıyorsun bize niye gelmiyor bunu sordum.? Yada geliyormu ?

Siz hisse aldığınızda şirketin gelirlerine ortak olmazsınız, sermayesine ortak olursunuz. Gelirler hissedarlara dağıtılmak için değil kar elde etmek, bu karla yeni yatırımlar yapmak, büyümek için kullanılır. Şirket büyürse hissenin değeri artar, elinizdeki kağıtlar değer kazanır, satmak istediğinizde daha pahalıya satarsınız. Hisse senedi denen şey koleksiyon kartı gibi bir şeydir; durduğu yerde para getirmez, zamanla değer kazanır veya kaybeder, parayı alım satım yaparken kazanırsınız.

Bir hissenin değeri düşükken alırsın ve fiyatı yükseldiğinde satarsın kısaca bu ama . Arkadaşlar ben bunu sormadım .Yani google'ın hissesini satın aldığında sonuçta sende ona ortak olmuş oluyorsun ve şirketin belli bir kısmı sana ait. Gelen paradan (şirketin kazandığı ciro) sen niye kazanamıyorsun bize niye gelmiyor bunu sordum.? Yada geliyormu ?

Hisse senetleri şirkete ortak olma hakkı verir ama aslında bu ortak olma tam anlamıyla bir ortak olma değildir. Ayrıca hisse senedinin türlerine göre de sahip olduğunuz haklar farklıdır. A, B, C, D gibi ortaklık tipleri vardır. Mesela bazı şirketlerde A grubu hisse türüne sahipseniz genel kurulda oy kullanma hakkına bile sahip olabilirsiniz. Ama standart olarak halka arz yoluyla borsadan alıp sattığınız hisselerde bu geçerli değil. Bu hisselerde de şirkete ortak olursunuz ancak gelirine ortak olmazsınız. Gelir gider şirketindir. Sadece yıllık faaliyet raporu açıklandıktan sonra şirket genel kurulunda eğer pay sahiplerine kârın dağıtımına karar verildiyse o zaman gelir elde edebilirsiniz ve buna da temettü denir. Yani yıllık kardan pay alırsınız. Onun haricinde gelirden, cirodan kafanıza göre şu kadarcık alayım ya diyemezsiniz.

Ayrıca bu temettü denile kar payını da eğer genel kurulda oy çokluğuyla karar çıkarsa şirket dağıtır. Temettü yatırımcılığı da denir bu sisteme. Yani al-sat yapmaktan ziyade şirketlerin temettü dağıtımından gelir elde etmek amaçlanır. Ama dediğim gibi, her şirket her sene temettü dağıtacak diye bir kaide yok. Genel Kurul, veya şirket yapısına göre Yönetim Kurulu karar verirse borsadaki pay sahiplerine yıllık karından sahip olduğu orana göre pay dağıtabilir.

Şirkete ortak olmak istiyorsan, büyük payda alman gerek. Mesela %30, %40. Yönetim kadrosunda sesinin çıkması için. Yoksa %3-5'lerde anca 3-5 lira kazanırsın.

Hocamızın bir arkadaşı, borsa işinde 1 gecede bayağı para kaybetmiş. Bilmeden girersen soğana çevirirler.

Senin elinde hisse var. Yani o şirketin bir bölümü. O şirket değer kazandığı zaman para kazanırsın. Değer kaybettiği zaman para kaybedersin.

Borsada para kazanmanın en temel mantığı; düşük fiyattan alım yapıp, fiyatlar yükseldiğinde satış yapmak ve alım – satım arası farktan kazanç elde etmektir. Örneğin bir X hisse senedinin gelecekte değer kazanacağını düşünüyorsunuz ve bu hisse senedini fiyatı ''düşükken'' satın alırsınız. Eğer ileride yükselirse satış yaparak aradaki farktan parayı kazanırsınız.

Borsayı takip etmek, şirketleri tanımak ve strateji kurup uzmanları dinlemek önemli.

Ben kazandığım paranın çoğunu borsaya ve dövize oynuyorum, birkaç yıl sonra yüzümü güldürecek. İnanıyoruz çocuklar. :D
Tüyo varsa kazanırsın yoksa söylediğin gibi zaman aşımından kazanacağız :D.

Merhaba,

Bankalar aracılığı ile hisse senedi alabilir, satabilirsiniz. Kısa süreli alım&satım işlemleri için finans kuruluşları ile çalışmalısınız. Lütfen çalışmayı düşündüğünüz finans kuruluşunu araştırın, internet üzerinden şikayet almışmı kontrol edin.

Kısa vadede alım&satım yaparak kazanmak hem çok riskli hemde büyük miktarlarda paralar gerektiriyor. Orta ve uzun vadeli yatırımlar için youtube'dan ekonomistleri takip edebilirsiniz, güvendiğiniz bir finans firmasından destek alabilirsiniz.

Halka arz edilen hisse senetlerini borsa üzerinden satın alıp biriktirebilirsiniz. Bir firma hisse senetlerinin belirli bir kısmını halka arz etmiştir. PETKIM'in %34.5 'lik kısmı halka arz edilmiştir; yani tüm hisselerini (%100) toplasanız bile firmanın %34.5'ine sahip olmuş olursunuz. Şirket yılda 1000TL kazandı ise 34.5TL size ait olan kısmı oda elinizde tüm hisselerini bulundurduğunuz için.

Ekonomi okur yazarlığınız olmadan borsa'ya girmenizi tavsiye etmem. Lütfen Forex işlemlerinden de uzak durunuz. Yürümeden , maratona katılmak gibi olur.
Hocam size ulaşabileceğim bir yer varmı acaba bir kaç sorum olacaktı?

Yerli borsadan 5+6 hisse senedi aldım.
Şükür 2-3 Haftada iyi kazandım 25.000 TL den 37.000 oldu.
Sorum şu ne zaman satmak gerek?
1 haftalık,1Aylik grafiğe göre mi?
Yoksa en düşük,en yüksek değerine ulaşınca mı?
Screenshot_20221023-103234.jpg

Bu koronavirüs henüz tüm dünyayı sarmamışken Japonya'daki bir cruise gemisi (Diamond Princess) karantinadaydı, sonra başka cruise gemileri de karantinaya alındı vs. O sıralar dünyadaki cruise turizminin lider şirketlerinden biri olan ve Diamond Princess'in de sahibi Carnival Corporation'un hisseleri iyice çakıldı. Hala diplerde olabilir bakmadım hiç. Pandemi bittikten sonra bu sektör silinip gitmeyeceğine göre cruise şirketlerinin ciddi bir yükselişe geçeceği konuşuluyordu, yeni tahminler ne yöndedir bilemiyorum.

Şuradan son 1 yıl verilerine alınıp Coronavirüs çakılması görülebilir. Sonradan azıcık toparlamışlar ama.
Bu tarz hisseler nereden alınıyor?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı