Hobi için 3D yazıcı önerisi

Hocam yanlış anlamazsan 3D yazıcılar hakkında ne kadar bilgin var? Ben zaten resin yazıcı almayacağım FDM alacağım. Kürleme makinesine ihtiyacım yok ki? Bütçeme uygun modeller de var ikinci elde eski de olsa. İlk mesajımda da bir iki model söyledim zaten.
Ben sıfır olarak baktım :(

Merhaba. Üniversite öğrencisiyim ve oyun sektöründe 3D karakter artist olarak çalışıyorum. Tamamen hobi amaçlı 3D yazıcı almak istiyorum. Benim için önemli olan baskının kalitesi ve hızı. Ortalama bir tabla boyutu yeterlidir benim için. Kendi yaptığım figürleri, modelleri basacağım. Bütçem çok yok maalesef. 7 bin TL'ye kadar çıkabilirim maksimum. Bu bütçeye sadece 2. elden bulabilirim bir şeyler diye tahmin ediyorum o yüzden 2. ele de açığım.

Sarı sitede ELEGOO neptune 4 Pro gördüm bir tane. İnternetten biraz araştırdım ve sanırım güzel bir makine.

Bir arkadaşımda da Creality Ender 3 V2 var. Pandemi zamanı almış. Bu cihazı da araştırdım ama benim istediğim kaliteyi çok vermiyor gibi geldi. Birkaç manuel upgrade yapmak gerekiyor.

Sizlerin önerisi neler olur? @Siyah Martı forumda dolaşırken sizin bilgili olduğunuzu gördüm. Bir de sanırım ELEGOO Neptune 4 var sizde de. Pro'sunu önerir misiniz?
Ender 3 V2'yi ben geçmişte kullandım, baskı kalitesi daha iyi soğutma sağlayan fanlarla aslında iyi ama günümüz için çok yavaş basıyor. Fanların hepsini değiştirip birkaç ufak değişiklik daha yapmıştım. Aşağıdaki görseller o upgradeli makineden çıktı. Alınır mı? 2000-2500'e ancak.

baski.jpg

Neptune 4 ve Pro ile 3-4 kat daha hızlı basma şansın var, ben N4'ün de tüm fanlarını değiştirdim, stok fanlar çok gürültülü idi, gerisi kalibrasyon vb. iyileştirmeler. Ben memnun kaldım. Aşağıdakiler de ondan, ikincisi parçalı baskı.
burunsuz.jpg

ee2.jpg

Alternatif olarak sıfır Artillery® Sidewinder X4 Pro'yu araştırabilirsin, 7500-8000'e bulabilirsin. Kağıt üzerinde iyi ama benim bilgim yok. Forumda geçtiğimiz aylarda alanlar olmuştu, o konulara ulaşıp kullanıcı deneyimlerini sorabilirsin, Reddit'e de bakabilirsin tabii.
e3.jpg

Son düzenleme:

Ender 3 V2'yi ben geçmişte kullandım, baskı kalitesi daha iyi soğutma sağlayan fanlarla aslında iyi ama günümüz için çok yavaş basıyor. Fanların hepsini değiştirip birkaç ufak değişiklik daha yapmıştım. Aşağıdaki görseller o upgradeli makineden çıktı. Alınır mı? 2000-2500'e ancak.

Eki Görüntüle 2433226

Neptune 4 ve Pro ile 3-4 kat daha hızlı basma şansın var, ben N4'ün de tüm fanlarını değiştirdim, stok fanlar çok gürültülü idi, gerisi kalibrasyon vb. iyileştirmeler. Ben memnun kaldım. Aşağıdakiler de ondan, ikincisi parçalı baskı.Eki Görüntüle 2433242

Eki Görüntüle 2433243

Alternatif olarak sıfır Artillery® Sidewinder X4 Pro'yu araştırabilirsin, 7500-8000'e bulabilirsin. Kağıt üzerinde iyi ama benim bilgim yok. Forumda geçtiğimiz aylarda alanlar olmuştu, o konulara ulaşıp kullanıcı deneyimlerini sorabilirsin, Reddit'e de bakabilirsin tabii.
Öncelikle çok teşekkürler vakit ayırdığınız için. Artillery'i araştırdım şimdi biraz. Baskı kalitesi güzel görünüyor ama sanırım çok fazla sorun çıkarıyor. Creality veya Bambu Lab gibi çok kullanıcısı da olmadığı için çıkan sorunlarda sıkıntı yaşayabileceğimi düşünüyorum. O sebeple şimdilik 2. planımda kalacak bu model.

Onun dışında dediğim gibi sarı sitede Neptune 4 pro buldum. 5 bin TL fiyatı vardı ve daha birkaç aylık makineydi. Garantisi devam ediyordu yani. Araştırdığımda piyasaya göre uygun olduğunu gördüm. Sizce alınır mı?

Neptune dışında sizin önerebileceğiniz başka bir model var mı? Creality'nin Ender serisinden bütçeme uygun birkaç model daha var sanırım. Fakat hangisinin ne kadar iyi olduğunu bilmiyorum.

Dediğim gibi ikinci ele sıcak bakıyorum şu an. Önerileriniz varsa çok güzel olur. 🙏

Rica ederim.

Ender 3 V3 SE de olabilirdi fakat Sahibinden.com'daki fiyatların çoğu N4 ile örtüşüyor, bulunduğun şehirde taban fiyata yakın fiyatlı SE varsa belki. N4'ün gerisinde bir makine, N4'ün Creality karşılığı Ender 3 V3 KE. Bulunduğun şehir dışındaki ürünlere bakmanı tavsiye etmem.

Daha farklı bir önerim yok, Artillery'nin sicili çok iyi değildir ama Neptune 4 serisiyle de sorun yaşayan az değil. Ben ön sipariş zamanı almıştım, Reddit ve YT videolarından kalibrasyon ve config dosyasında değişiklikler yaptım, özetle aldım tıkır tıkır çalıştı makineler değiller. Benim geçmiş tecrübem olduğu için yumuşak geçiş yaptım. Reddit'deki N4 sayfasına bakarsan orada hala saç baş yolan birçok kullanıcı mesajını görebilirsin. Linke bakarsan, N4 Plus ve Max konularını atla, onların sorunu daha fazla ve çeşitli.

Sahibinden'deki 5000lik makinenin kendi fotoğrafı bile yok şayet aynı makineden bahsediyorsak.

Son düzenleme:
Rica ederim.

Ender 3 V3 SE de olabilirdi fakat Sahibinden.com'daki fiyatların çoğu N4 ile örtüşüyor, bulunduğun şehirde taban fiyata yakın fiyatlı SE varsa belki. N4'ün gerisinde bir makine, N4'ün Creality karşılığı Ender 3 V3 KE. Bulunduğun şehir dışındaki ürünlere bakmanı tavsiye etmem.

Daha farklı bir önerim yok, Artillery'nin sicili çok iyi değildir ama Neptune 4 serisiyle de sorun yaşayan az değil. Ben ön sipariş zamanı almıştım, Reddit ve YT videolarından kalibrasyon ve config dosyasında değişiklikler yaptım, özetle aldım tıkır tıkır çalıştı makineler değiller. Benim geçmiş tecrübem olduğu için yumuşak geçiş yaptım. Reddit'deki N4 sayfasına bakarsan orada hala saç baş yolan birçok kullanıcı mesajını görebilirsin. Linke bakarsan, N4 Plus ve Max konularını atla, onların sorunu daha fazla ve çeşitli.

Sahibinden'deki 5000lik makinenin kendi fotoğrafı bile yok şayet aynı makineden bahsediyorsak.
Evet fotoğrafı olmayan ilan. Zaten bulunduğum şehir dışına bakmıyorum. Alacağım zaman da birçok şeyi test ederek alacağım.

Bu arada benim ileride bunlarla devam etme gibi bir amacım yok. Eğer 3D print işini seversem, Bambu Lab markasına geçmeyi planlıyorum ama bir süre bunları kullanacağım.

Ender 3 V3 SE buldum sarı sitede. Nasıldır sizce alınabilir mi? Neptune 4'ün ne kadar gerisinde bir makinedir?

Ortalama baskı hızı ve ivmelenmesi daha düşük, nozzle ile PTFE boru temas ediyor. Tabla altında sensörleri var, ayar tekerleri yok, bu aslında iyi ama tabla ayarında sorun olan alancıklar için ayrı ayrı ayar yapılması gerekiyor, ne derece sorunu çözüyor bilmiyorum. Nozzle ve tabla max sıcaklığı daha düşük. Sanırım wifi-LAN ve filament sensörü yok. Z eksen motoru tek.

N4'de ethernet girişi var, ben ilk günden itibaren USB wifi dongle ile kullanıyorum zaten USB'den dosya atması biraz sıkıntılı, dosyayı görüyor görmüyor durumları olabiliyor. N4, Klipper firmwareli, web tarayıcıdan Fluidd arayüzü ile de kontrollere ulaşılabiliyor. Kamera bağlarsan düşük FPSli takip de söz konusu. Her kamera ve wifi dongle ile çalışmıyor, çalışan için de config dosyasında ayar yapılması gerekli, plug & play değil dongle için, kamera için duruma göre değişebiliyor. Tek USB girişi var, hub kullanılması gerekli 2li kullanımda, bu ikilinin çekeceği güç de bir kriter tabii.

Verdiğin linkteki SE, özellikleri düşünülünce gayet pahalı kalıyor.

Son düzenleme:
Ortalama baskı hızı ve ivmelenmesi daha düşük, nozzle ile PTFE boru temas ediyor. Tabla altında sensörleri var, ayar tekerleri yok, bu aslında iyi ama tabla ayarında sorun olan alancıklar için ayrı ayrı ayar yapılması gerekiyor, ne derece sorunu çözüyor bilmiyorum. Nozzle ve tabla max sıcaklığı daha düşük. Sanırım wifi-LAN ve filament sensörü yok. Z eksen motoru tek.

N4'de ethernet girişi var, ben ilk günden itibaren USB wifi dongle ile kullanıyorum zaten USB'den dosya atması biraz sıkıntılı, dosyayı görüyor görmüyor durumları olabiliyor. N4, Klipper firmwareli, web tarayıcıdan Fluidd arayüzü ile de kontrollere ulaşılabiliyor. Kamera bağlarsan düşük FPSli takip de söz konusu. Her kamera ve wifi dongle ile çalışmıyor, çalışan için de config dosyasında ayar yapılması gerekli, plug & play değil dongle için, kamera için duruma göre değişebiliyor. Tek USB girişi var, hub kullanılması gerekli 2li kullanımda, bu ikilinin çekeceği güç de bir kriter tabii.

Tekrardan teşekkürler her şey için. Ben sanırım bir süre daha bekleyip bütçeyi arttırıp Ender 3 V3 KE alacağım. Tabla kalibrasyonunun otomatik olması, hızlı olması, baskılarının güzel olması ve Creality olması gibi sebepler beni kendisine çekti. Sadece şöyle bir ikilemde kaldım. Piyasayı bildiğiniz için size de sormak istiyorum.

Ender V3 KE'nin sıfırı 13 bin TL civarında şu an. Sarı sitede de 2 tane buldum.
Ender 3 V3 KE 10 Bin TL
Ender 3 V3 KE 7.5 Bin TL

Sıfırının fiyatına değeceğini düşünmüyorum şahsen. Birkaç bin TL fazlasına BambuLab var. İkinci eldekilerin fiyatına değer mi? Eğer değer diyorsanız muhtemelen bu modeli tercih edeceğim.

KE, Kasım-Aralık'da 9-10K'ya kadar düşmüştü. A1 de aynı dönemde 14K'dan satıldı.

Şu an N4 ve KE'nin sıfır fiyatları fazla yüksek, 7.5K olan yazdığı gibi ise ve KE istiyorsan olabilir.

Forumdaki KE konularına bakıp kullanıcılara soru sorabilirsin makineden memnunlar mı diye.

İlk yazıcım V3 ke idi ilk zamanlar güzeldi ama sonra tıkanmalar oldu ve bozuldu. K1 ile aynı nozul olduğu için ondaki sorun bunda da oluyordu. Şimdi A1 var taş değmesin.

Ortalama baskı hızı ve ivmelenmesi daha düşük, nozzle ile PTFE boru temas ediyor. Tabla altında sensörleri var, ayar tekerleri yok, bu aslında iyi ama tabla ayarında sorun olan alancıklar için ayrı ayrı ayar yapılması gerekiyor, ne derece sorunu çözüyor bilmiyorum. Nozzle ve tabla Max sıcaklığı daha düşük. Sanırım Wi-Fi-lan ve filament sensörü yok. Z eksen motoru tek.

N4'te Ethernet girişi var, ben ilk günden itibaren USB Wi-Fi dongle ile kullanıyorum zaten USB'den dosya atması biraz sıkıntılı, dosyayı görüyor görmüyor durumları olabiliyor. N4, klipper Firmware'li, web tarayıcıdan fluidd arayüzü ile de kontrollere ulaşılabiliyor. Kamera bağlarsan düşük FPS'li takip de söz konusu. Her kamera ve Wi-Fi dongle ile çalışmıyor, çalışan için de Config dosyasında ayar yapılması gerekli, plug & play değil dongle için, kamera için duruma göre değişebiliyor. Tek USB girişi var, hub kullanılması gerekli 2'li kullanımda, bu ikilinin çekeceği güç de bir kriter tabii.

Hocamın dediklerine katılıyorum. Ön sipariş ile V3 SE almıştım şu an hala kullanıyorum. Oto kalibrasyonu ilk zamanlar iyi iş yapmıştı ama şu aralar ne yaparsam yapayım bir türlü tabla yapıştırması için katman atmadığım sürece baskı alamıyorum. Bu sadece eksi yanlarından biri hocam diğer sorunları saymış zaten. Eğer Creality alacaksanız V3 ke almanız her açıdan daha mantıklı olacaktır.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı