Hogwarts Legacy'i 800 TL verip oynayamamak

Gereksiz değil aslında, VRAM ne kadar çok data kullanırsa (Memory leak hariç) performansa etkisi olumlu olur. Bu "VRAM yetmedi şimdi droplar geliyor" olarak söylemiyorum, çünkü droplara çok fazla şey sebep olabilir (örneğin: Bu oyunun optimizasyonu ve 2x8 ile dahi RAM darboğazına girebilmesi).

Ama elimizde RTX 3070 8 GB ile hayali bir RTX 3070 16 GB olsun. 16 GB olan şu ortamda daha fazla kare çizecektir.

Evet hocam da dediğiniz şey gibi ama. 16 çekirdek işlemci 8 çekirdekden daha fazla performans verir gibi. Yani bir zahmet ama gerekir mi konusu var işte 3070'i 4K kartı olarak düşünme 2K kartı olarak düşün yeterli oluyor. Oyunun bir de daha önemli sıkıntıları var bunlar dışında FPS'in yüksek bile olsa Micro stuttering yaşayabiliyorsun. Memory leak var bir süre sonra şişip crash verdirtebiliyor. Kapılar arası niyeyse gereksiz bazen loadingler oluyor SSD'ye kurulu olsa bile.

Steam Overlay bu oyunun performansını ciddi oranda etkiliyor.

Bu mesajı gördükten sonra Steam arayüzünü devre dışı bırakıp denedim. Cidden ortalama 10-15 FPS fark ediyor.

Mesajı oyunu bitirdikten sonra görmem üzdü :D

Bu mesajı gördükten sonra Steam arayüzünü devre dışı bırakıp denedim. Cidden ortalama 10-15 FPS fark ediyor.

Oyunu bitirdikten sonra görmem üzdü :D

Bir de üzerine Ascendio kurun o da bayağı rahatlatıyor.

Mesajı oyunu bitirdikten sonra görmem üzdü :D

Oyunda alabileceğim maksimum performansın bu olduğunu sanmıştım. Arayüzü kapatınca 18 FPS fark etti. İnanılmaz.

Bir de üzerine Ascendio kurun o da bayağı rahatlatıyor.

Bu ne işe yarıyor hocam? FPS yükselttiğini anladım fakat grafikte bozulmalar oluyor mu?

Evet hocam da dediğiniz şey gibi ama. 16 çekirdek işlemci 8 çekirdekden daha fazla performans verir gibi. Yani bir zahmet ama gerekir mi konusu var işte 3070'i 4K kartı olarak düşünme 2K kartı olarak düşün yeterli oluyor. Oyunun bir de daha önemli sıkıntıları var bunlar dışında FPS'in yüksek bile olsa Micro stuttering yaşayabiliyorsun. Memory leak var bir süre sonra şişip crash verdirtebiliyor. Kapılar arası niyeyse gereksiz bazen loadingler oluyor SSD'ye kurulu olsa bile.

Şöyle açıklayayım. Çekirdek sayısı yükün nasıl dağılacağında ve oynayacağımız oyunda önemli bir unsurdur. Tekli çekirdek gücü ise asıl önemli olandır. Mesela 7700X 8 çekirdeğe, 3950X ise 16 çekirdeğe sahip ama oyun performansında 7700X daha üstündür. Bunun sebebi de günümüz oyunlarının 8 çekirdekten fazlasına pek ihtiyaç duymaması (yeri geldi mi 4 ve 6 çekirdek de yeterlidir 8 ve 12 adet sanal çekirdeğe sahip olmaları koşuluyla, 4/4 bir işlemci neredeyse tamamen yetersizken 4/8 çoğu yerde iş görür mesela).

VRAM kısmında dediklerin doğru fakat şu da var. VRAM günümüzde çok değerli bir donanım çünkü onun hızı ve yapabilecekleri bambaşka bir boyutta. Buna 2K oyunculuk diye bakmayalım. Yapay zeka, render, oyun yapmak, mining vb. VRAM'e aç teknolojiler ve NVIDIA gibi amiral gemilerinde "GDDR6X'im var 24 GB, 60 GB VRAM var" diye böbürlenen bir şirketin orta seviyeye dilenciye verir gibi düşük miktarları atması üzücü. Bir 3050 ve 1070 ile 3070 ve 4060 Ti aynı VRAM'e sahip olmamalı çok yanlış.

Şöyle açıklayayım. Çekirdek sayısı yükün nasıl dağılacağında ve oynayacağımız oyunda önemli bir unsurdur. Tekli çekirdek gücü ise asıl önemli olandır. Mesela 7700X 8 çekirdeğe, 3950X ise 16 çekirdeğe sahip ama oyun performansında 7700X daha üstündür. Bunun sebebi de günümüz oyunlarının 8 çekirdekten fazlasına pek ihtiyaç duymaması (yeri geldi mi 4 ve 6 çekirdekde yerlidir 8 ve 12 adet sanal çekirdeğe sahip olmaları koşuluyla, 4/4 bir işlemci neredeyse tamamen yetersizken 4/8 çoğu yerde iş görür mesela).

VRAM kısmında dediklerin doğru fakat şu da var. VRAM günümüzde çok değerli bir donanım çünkü onun hızı ve yapabilecekleri bambaşka bir boyutta. Buna 2K oyunculuk diye bakmayalım. Yapay zeka, render, oyun yapmak, mining vb. VRAM'e aç teknolojiler ve NVIDIA gibi amiral gemilerinde "GDDR6X'im var 24 GB, 60 GB VRAM var" diye böbürlenen bir şirketin orta seviyeye dilenciye verir gibi düşük miktarları atması üzücü. Bir 3050 ve 1070 ile 3070 ve 4060 Ti aynı VRAM'e sahip olmamalı çok yanlış.

Biliyorum hocam açıklamanıza gerek yok oyunlarda tek çekirdek önemlidir. Gereksiz girmişsiniz. VRAM kısmına gelirsem NVIDIA üst seviye kartlara yüksek VRAM veriyor çünkü bu dediğin profesyonel alanlarda kullanılıyor. 4090'ın vraminin bu kadar olması o yüzden çok önemli. Zaten bu bahsettiğimiz 4090 oyunculara değil belli bir kesme pazarlandı NVIDIA'nın sunumlarına bakarsak. Orta seviye kartlar öte yandan oyunculara satılıyor NVIDIA oyunculara bu kadar VRAM yeter diye bunu veriyor işte. Eğer profesyonel pazara sunulmasa 4090 o bile bu kadar VRAM ile çıkmazdı biraz pazar seçimi meselesi var orada.

Biraz Nvidia'nın ucuza kaçması açıkçası.

Oyunda alabileceğim maksimum performansın bu olduğunu sanmıştım. Arayüzü kapatınca 18 FPS fark etti. İnanılmaz.

Bu ne işe yarıyor hocam? FPS yükselttiğini anladım fakat grafikte bozulmalar oluyor mu?
Hayır olmuyor sadece ilk yüklediğinde çamur gibi oluyor ama yavaş yavaş yükleyince düzeliyor. Biraz yüklemesini beklemek gerekiyor oyunu açtıktan sonra.

Biliyorum hocam açıklamanıza gerek yok oyunlarda tek çekirdek önemlidir. Gereksiz girmişsiniz. VRAM kısmına gelirsem NVIDIA üst seviye kartlara yüksek VRAM veriyor çünkü bu dediğin profesyonel alanlarda kullanılıyor bu kartlar 4090'ın vraminin bu kadar olması o yüzden çok önemli. Zaten bu bahsettiğimiz 4090 oyunculara değil belli bir kesme pazarlandı NVIDIA'nın sunumlarına bakarsak. Orta seviye kartlar öte yandan oyunculara satılıyor NVIDIA oyunculara bu kadar VRAM yeter diye bunu veriyor işte. Eğer profesyonel pazara sunulmasa 4090 o bile bu kadar VRAM ile çıkmazdı biraz pazar seçimi meselesi var orada.

Yalnızca senin için değil genel olarak okuyacak herkese fikir vermesi için detaya girdim. Alışkanlık olmuş 😄.

Ben şu 6600 XT'yi yapay zekada görsel üretmek için kullanıyorum hem AMD hem de 8 GB yani, ben niye almıştım 1080P'de oyun oynamak için. Sen de yarın aynısını yapmak istersin veya aklında başka bir proje olur bir bakmışsın tüm işlemler CUDA çekirdekleriyle daha hızlı giderken "bende mi 8 GB VRAM limitine takılıyorum bu parayı ödedik alo?" demeye başlamışsın.

Hayır olmuyor sadece ilk yüklediğinde çamur gibi oluyor ama yavaş yavaş yükleyince düzeliyor. Biraz yüklemesini beklemek gerekiyor oyunu açtıktan sonra.

Peki hocam Fast Travel yaptığımızda yine bu çamur görüntü oluyor mu? Yoksa sadece başlangıçta mı oluyor?

Yalnızca senin için değil genel olarak okuyacak herkese fikir vermesi için detaya girdim. Alışkanlık olmuş 😄.

Ben şu 6600 XT'yi yapay zekada görsel üretmek için kullanıyorum hem AMD hem de 8 GB yani, ben niye almıştım 1080P'de oyun oynamak için. Sen de yarın aynısını yapmak istersin veya aklında başka bir proje olur bir bakmışsın tüm işlemler CUDA çekirdekleriyle daha hızlı giderken "bende mi 8 GB VRAM limitine takılıyorum bu parayı ödedik alo?" demeye başlamışsın.

Yapay zeka da görsel renderlamak çok VRAM istiyor duymuştum. Ben de bir ara zevkine gireyim demiştim de baktım çok uğraş bu buna uğraşamam ben diye saldım bir de zevkine kullandığım PC'ye tonla gereksiz program kuracağım gereksiz alan kaplayacaklar ben de vazgeçtim işte. Yoksa gayet zevkli duruyordu.

Peki hocam Fast Travel yaptığımızda yine bu çamur görüntü oluyor mu? Yoksa sadece başlangıçta mı oluyor?
Fast travel yaptıktan sonra ilk başta sonra tekrar renderlıyor.

Yapay zeka da görsel renderlamak çok VRAM istiyor duymuştum. Ben de bir ara zevkine gireyim demiştim de baktım çok uğraş bu buna uğraşamam ben diye saldım bir de zevkine kullandığım PC'ye tonla gereksiz program kuracağım gereksiz alan kaplayacaklar ben de vazgeçtim işte. Yoksa gayet zevkli duruyordu.

Biraz öğrenip kendini kaptırınca güzel oluyor. AMD ile iki kat uğraştırıyor bir de ama değdi sonunda. İyi yanından bakarsak 8 GB güzel işler çıkarmak için yeterli oluyor başlangıçta. NVIDIA bu politikasını da değiştirmek mecburiyetinde kalacak AMD bu taraflarda agresifleştikçe. CUDA sonsuza kadar tekel kalamaz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı