Rehber Horizon Zero Dawn Oynanış

Chloe Price

Decapat
Katılım
28 Haziran 2020
Mesajlar
3.391
Makaleler
1
Çözümler
15
Yer
Arcadia Bay
HZD oynanış rehberi.

Yay kullanımı hakkında:

Yay kullanmayı severim ama bazı düşmanlara karşı etkisiz. Örnek vermek gerekirse, Fireclaw gibi bir yaratığı sadece ok atarak öldürebileceğinizi zannetmiyorum. Watcher gibi güçsüz yaratıklar konusunda ise rahat olabilirsiniz. Oyunda bir sürü ok çeşidi var. Her ok çeşidini her yayda kullanamazsınız. Karşınızdaki rakibe focus atarak ilk önce zayıflıklarını öğrenin. Her robot parçasının farklı zayıflıkları var, bildiğiniz üzere.

Öneri:

Carja Hunter Bow var bende. Onunla uzun süre idare ettim. Banuk Striker Bow'a geçiş yaptım. Tavsiye ederim. 15 Bluegleam'a alabiliyorsunuz.

Klasik ok, ateş oku ve zırh delici ok gibi mermilere sahip.

Bendeki yaydan daha iyileri de var, haberiniz olsun.



Yetenek ağacından 3 tane oku tek bir şekilde birleştirebileceğiniz "Triple shot" özelliğini açabilirseniz çok iyi olur. Ek olarak, fareyi basılı tutarak yayı sonuna kadar çekmeyi unutmayın. Bu özelliği 3 oku tek seferde atma özelliği ile kullanırsanız, tatmin edici bir hasar verebilirsiniz, karşınızdaki düşmana göre. Concentration'un ek özelliklerini açmak size yarar sağlar, belirtmiş olayım.

Yetenek ağacı demişken, "Concentration" ve "Hunter Reflexes" özelliklerini açmayı unutmayın. Bu ikisinin birleşimi: Zamanı yavaşlatıyor. Hem atlarken, hem kayarken, hem normal bir şekilde ateş ederken, hem de bineğinizin üstünde iken zamanı yavaşlatarak ateş edebilirsiniz.

"Balanced aim" açmanızı öneririm. İp üstünde yürürken ateş etmenizi sağlıyor.

"Double shot" açın. Ondan sonra da "Triple shot" açın. Üstte bahsettiğim 3 oku tek atışta birleştirmenize olanak sağlıyor.

Mermi yapımından uzun vadede kar elde etmek için "Ammo crafter" özelliğini açabilirsiniz.

Concentration özelliğini daha uzun kullanabilmek için "Concentration +" özelliğini kullanabilirsiniz.

"Faster Reload" ise siz concentration kullanırken mermilerinizi daha hızlı doldurmaya yarıyor.



Mızrak kullanımı:

İnsanlar nedense sadece tek bir mızrak kullanabiliyoruz diye oyunu eleştirebiliyorlar. Bakalım öyle mi görelim.

Mızrak kullanımına bir sürü mekanik yüklendiğini unutmamak lazım.

Yetenek ağacı özelliklerinden bahsetmek gerekirse:

Silent Strike: Küçük canavarlara rahatlıkla tek atabileceğiniz, büyük canavarlara karşı kullanılabileceğiniz ama dikkatli olmanız gereken bir özellik.

Neden böyle dedim? Örnek vereyim:

Dibinizden geçen bir Bellowback'e karşı silent strike kullanırsanız, muhtemelen canının %40'ı falan gidecek. Bu yüzden dikkat etmeniz lazım. Eğer büyük bir canavara silent strike yapar ve öldüremezseniz, canavar kısa bir anlığına sersemliyor. Silent strike yaptığınız bir canavarın canının azalma oranına bakarak, canavarın gücü hakkında ortalama bir fikir elde edebilirsiniz. Nerede kalmıştım? Hah, silent strike yapınca sersemliyordu falan. Canavarın yarısından az canı gitmesi durumunda, kısa bir süre sersemliyor. Yerinizi kalıcı olarak açık edeceksiniz, belirtmiş olayım. Canavar o kısa süre sersemleme etkisi altına girdiğinde, vurabildiğiniz kadar vurmaya çalışın. Gizlilik falan kalmıyor çünkü canavar o hasarı aldığında.

Strike From Above:

En sevdiğim özelliklerden biri. Yukarıdan saldırıyorsunuz. İlla yüksekte olmak zorunda değilsiniz ama alçak bir mesafeden yapmak için zorlamanız gerekiyor. Hissiyatı çok iyi.

Strike From Below: Haydut kamplarında çok işinize yarayabilir. Kulelerin tepelerinde haydutları merdivene tırmanırken tutup aşağı atabilirsiniz.

Leader Strike: Boss tarzı insan düşmanlara silent strike atmanıza yarıyor.

Strong Strike: Silent strike yeteneğinin hasarını arttırıyor. 1. yetenek %15 arttırırken, başında "+" olan %30 arttırıyor.

Critical Hit: En yararlı şeylerden biridir. Sersemlettiğim ya da şoka soktuğum bir robota kritik atış yapmamı sağlıyor. Yeri geldiğinde çok faydalı. Bu yeteneğin "+" olan özelliğini açınca verdiği hasarı arttırıyor.

Precision: Mızrağınızı savururken robotların bir yerlerine gelmesi durumunda parça koparma şansını arttırıyor. "+" özelliğini açarsanız, mızrağınızı savururken parça koparma şansınızı çok arttırıyor.

Knock Down: Mızrağınızı bazen hızlı şekilde değil de ağır şekilde savuruyorsunuz ve bu da makinelerin yere düşüp sersemlemelerini sağlıyor. Bu yetenek, bunu daha hızlı yapıyor.

Fighting Back: Ağır mızrak saldırıları, Aloy'un canı düşük olduğunda daha fazla hasar vermesini sağlıyor.

Bunların dışında, mızrağınızı kullanarak canavarları override edebilir, 3 farklı robot türüne binebilirsiniz. Binemediğiniz canavarları ise override ederek başka robotlara saldırtabilirsiniz. Başka şeyleri de override edebilirsiniz. Cauldron çekirdekleri ve kontrol kuleleri gibi. Cauldron çekirdeklerini override edince, o Cauldron'un logosunu gövdesinde bulunduran canavarları override edebilirsiniz. Son dediğimi anlamadıysanız, "20 amazing Horizon Zero Dawn details" videosunu izleyebilirsiniz.



Şimdi ise sapan kullanımını anlatacağım:

Bu örneği kendi kullandığım sapan çeşidi üstünden vereceğim. Şöyle bir destansı sapanım olsun isterdim ama bendeki sapan mavi.

Carja Sling:

İki çeşit mermisi var. Şok ve buz. Bunları uzağa atamıyorsunuz. Doğru yerde kullandığınızda, karşıdaki düşmana şoka uğratabilir veya dondurabilirsiniz.

Pek güzel gelmedi size muhtemelen, ama iş görüyor.

Ropecaster:

Glinthawk yakalamak için birebir. Uçan bir Glinthawk'ı sizin yanınıza indirecek silahtır kendileri. Siz benim Glinthawk dediğime bakmayın gerçi. Her robot türünde kullanabilirsiniz. Amacı, ip atarak söz konusu robotu yere indirmek. Glinthawk'lar üstünden gitmek gerekirse, 3 tane ip atarak bir tane kuşu yere sabitleyebiliyoruz. Bu kuşa critical hit yapabiliyoruz. Eğer şanslı iseniz, iki kere critical hit bile vurabilirsiniz.

İşe yarıyor, gerçekten.

Carja Rattler:

Üst düzey varyantları hakkında bir fikrim yok. Bendeki çok güçlü bir şey sayılmaz ama anlatmaya çalışacağım.

İki çeşit mermiye sahip.

Şok ve metal oklara sahip. Düşmanın üstüne tuttuğunuzda bir sürü ok fırlatıyor ama tabii ki yay gibi değil. En iyisi kendiniz görmeniz.

Icerail: Geliştirilebilir bir silah. Oyundaki en iyi silahlardan biridir. İki çeşit modu var:

Buz mermisi ve buz rüzgarı.

Buz mermisi: Doğru yere nişan aldığınızda, sizi şaşırtacak kadar iyi hasar verir. Sürekli kullanamazsınız. Kullanmaya kalkıp tamamen dolmasını beklemezseniz, beklediğiniz kadar iyi hasar elde edemeyebilirsiniz.

Buz rüzgarı: Buz mermisinin işe yaramadığı yerlerde işe yarıyor. Düşmanınıza yakın durmanız gerek. Buz rüzgarını düşmanınızın üstüne boşalttığınızda, belirli bir süre tutmanız durumunda düşmanınız donuyor. Kullandığınızda bana hak vereceksiniz.

Not: Buza karşı dirençli düşmanlarda işe yaramaz. Mecbur kalırsınız, orası ayrı.

Stormslinger: Evet, geldik şimşek olana. Makinelerin zayıf parçalarını uçurmaya birebir. Büyük düşmanlara karşı en çok kullandığım silahtır kendileri. Daha fazla açıklamama gerek yok bu silahı. Kendiniz görün.

Forgefire: Ateşli şeyleri sever misiniz? O zaman bu silah tam da size göre! Düşmanınızı yakabiliyor. İki farklı modu var.

Ateş boşaltma ve patlayan bir mermi yollama.

Söz konusu patlayan mermiyi sonuna kadar doldurmanızı tavsiye ederim. Ateş boşaltma da çok güzel bir şey.

Tuzaklar:

3 tane tuzağa sahibiz.

Şok eden, patlayan ve yakan. Bunları ne şekilde kullanacağımızı alt kısımda anlatacağım.

Focus:

Bunu anlatmaya gerek var mı? Focus gerçekten inanılmaz. Aloy'un kullandığı focus'un hikayesi bir yana, nasıl kullanacağınızı bildiğiniz takdirde tam bir düşman okuma ve taktiksel düşünmenizi sağlayan, tuzakların kullanımını dolaylı yoldan etkileyen bir faktör.

Focus ile düşman incelemeyi anlatmayacağım. Onu, bir sonraki rehberim olan robot rehberimde anlatacağım.

Şimdi, tuzaklar ile focus'un ilişkisinden bahsedeyim.

Focus ile düşmanınızın başına işaret koyabilir ve gideceği yolu, rutin hareketlerini öğrenebilirsiniz.

Rutin hareket öğrenmek iki şeye yarıyor:

1- Düşmanınızın gideceği yolu öğrenmek. Bu sayede, saklandığınız çalıları rahatlıkla değiştirebilirsiniz, dikkat ettiğiniz sürece.

2- İşte geldik tuzaklara! Düşmanınızın gideceği yolu öğrendiğinizde, o arkasını döndüğünde oraya herhangi bir tuzak koyun. Her zamanki rutin rotasını çizmeye başladığında, tuzağı fark etmeyecek ve tuzağa yakalanacak. Buradaki tuzak, yukarıda bahsettiğim 3 farklı tuzak türünden herhangi bir şey olabilir.

"Disarm traps" yeteneği ile koyduğunuz tripwire ve tuzaklarını sökebilir ve yeniden kullanabilirsiniz.

Fazla uzatmadan bineklere geçiyorum.

Binekler:

Zelda BOTW oynarken en sevdiğim şeylerden biri, bindiğim bineğin savaşın içine dahil olabilmesiydi. Bunda da var.

"Call Mount +" yeteneğini açtığınızda, yoktan binek var edebilecek ve onunla birlikte savaşabileceksiniz. Eğer Strider, Charger ve Broadhead override ettiyseniz, o override etmiş olduğunuz binek çağrılıyor.

Bineğiniz ile düşmanınızı tekmeleyebilirsiniz. Eğer olur da bineğinizin üstünden düşerseniz, bineğiniz kendi başına düşmanlarına karşı savaşıyor.

Override için size yardımcı olacak yetenekler:

Combat Override ve bunun "+" olan hali.

Not: Bir yaratığı override ederken, başka bir yaratığın sizi görmesi ve vurması durumunda, override yarıda kalıyor. Uyarmadı demeyin.

Savaş yetenekleri:

Mounted Pickup: Bineğiniz ile yanından geçtiğiniz bir bitkiyi elinizle yakalayabilirsiniz.

Mount Repair: Hasar görmüş bineğinizi metal shards vererek tamir edebilirsiniz. Savaşın ortasında pek mümkün değil, mümkünse savaştan önce veya sonra yapılmalı. Bunun sebebi, yaratıklar sizin tamir etme eyleminizi size vurarak yarıda kesiyor.

Machine Repair: Normalde, binemediğiniz robotları tamir de edemezsiniz. Bu yetenek, bunu yapmanıza izin veriyor.

Mount Repair+: Tamir etme hızınızı ve robotun canını arttırıyor.

Dismount Strike: Bineğinizin üstünden atlamanıza ve robotların üstüne atlayarak mızrağınız ile onlara sürpriz yapmanıza yarıyor. Çok havalı değil mi?

Kalan yetenek ağacı özellikleri:

Silent Drop: Bir yerden düştüğünüzde veya atladığınızda, bu düşüşün ses çıkarmamasına yarıyor. Yakınınızda robotlar varsa çok yararlı.

Low Profile: Eğildiğinizde daha az görünüyorsunuz.

Dodge Prowess: İleri atlamanıza yarıyor. Kısa veya uzun şekilde atlayabilirsiniz.

Quiet Sprint: Sessiz bir şekilde sprint atmanıza yarıyor.

Heavy Lifter: Ağır silah kullanırken daha hızlı hareket etmenizi sağlıyor.

Lure Call: Islık çalmanızı ve yakınlardaki bir robotun bu ıslığı duyarak ıslığın olduğu yere gelmesini sağlıyor. Yani, robotu ayağınıza kadar getiriyor.

Healer: Medicine Pouch'tan aldığınız iyileşmenin hızını arttırıyor.

Herbalist: Pouch'un kapasitesini arttırıyor.

Tinker: Weapon coil'leri ve zırha koyulan güç arttırıcı şeylerin sökülebilmesini sağlıyor.

Gatherer: Daha fazla bitki toplamanızı sağlıyor.

Scavenger: Makineleri loot ederken daha fazla kaynak elde etme şansı veriyor.

Scavenger+: Yukarıda verilen Scavenger yeteneğinin şansını ciddi derecede arttırıyor.

Shard Salvager: Makinelerden kazandığınız şeyleri parçalıyor ve değerinin %50'si kadar metal shards'ı veriyor.

Expert Carver: Deri, kemik, lens ve kalp elde etme şansınızı arttırıyor.

Hoarder: Kaynak envanterini %20 arttırıyor.

Coil'ler:

Silahınıza ve giysinize takabileceğiniz şeyler.

Bazı kıyafetlerin eşsiz özellikleri oluyor, belirtmiş olayım. Aynı zamanda bazı silahların da.

Not: Her gördüğünüz canavara pat diye girmeyin. Focus ile kontrol edin önce.

Not: Bazı robotlar, siz çalıda saklanırken çalılara ışın göndererek sizi görebiliyor. Bu rehberin konusu değil ama gene de belirteyim istedim.

Rehber bu kadardı. Bir sonraki rehberim olan robot rehberinde görüşmek üzere. Oyundaki bütün robotları detaylı bir şekilde inceleyeceğim.

Rehberimde belirtmediğim şeyler de var, belirtmiş olayım. Uzun olduğu için uğraşmak istemedim. En basitinden, mermi çeşitlerine girmedim. Girdiysem bile sadece üstünden geçtim.

@ahmetaltkn @körbiginar @Akari @Rivadex

Eğer isterseniz onları da rehbere ekleyebilirim. Ek olarak, bazı şeylerin üstünde sadece şöyle bir durdum. Yani dahası var 🙂
 
HZD oynanış rehberi.
Yay kullanımı hakkında:
Yay kullanmayı severim ama bazı düşmanlara karşı etkisiz. Örnek vermek gerekirse, Fireclaw gibi bir yaratığı sadece ok atarak öldürebileceğinizi zannetmiyorum. Watcher gibi güçsüz yaratıklar konusunda ise rahat olabilirsiniz. Oyunda bir sürü ok çeşidi var. Her ok çeşidini her yayda kullanamazsınız. Karşınızdaki rakibe focus atarak ilk önce zayıflıklarını öğrenin. Her robot parçasının farklı zayıflıkları var, bildiğiniz üzere.
Öneri:
Carja Hunter Bow var bende. Onunla uzun süre idare ettim. Banuk Striker Bow'a geçiş yaptım. Tavsiye ederim. 15 Bluegleam'a alabiliyorsunuz.
Klasik ok, ateş oku ve zırh delici ok gibi mermilere sahip.
Bendeki yaydan daha iyileri de var, haberiniz olsun.

Yetenek ağacından 3 tane oku tek bir şekilde birleştirebileceğiniz "Triple shot" özelliğini açabilirseniz çok iyi olur. Ek olarak, fareyi basılı tutarak yayı sonuna kadar çekmeyi unutmayın. Bu özelliği 3 oku tek seferde atma özelliği ile kullanırsanız, tatmin edici bir hasar verebilirsiniz, karşınızdaki düşmana göre. Concentration'un ek özelliklerini açmak size yarar sağlar, belirtmiş olayım.
Yetenek ağacı demişken, "Concentration" ve "Hunter Reflexes" özelliklerini açmayı unutmayın. Bu ikisinin birleşimi: Zamanı yavaşlatıyor. Hem atlarken, hem kayarken, hem normal bir şekilde ateş ederken, hem de bineğinizin üstünde iken zamanı yavaşlatarak ateş edebilirsiniz.
"Balanced aim" açmanızı öneririm. İp üstünde yürürken ateş etmenizi sağlıyor.
"Double shot" açın. Ondan sonra da "Triple shot" açın. Üstte bahsettiğim 3 oku tek atışta birleştirmenize olanak sağlıyor.
Mermi yapımından uzun vadede kar elde etmek için "Ammo crafter" özelliğini açabilirsiniz.
Concentration özelliğini daha uzun kullanabilmek için "Concentration +" özelliğini kullanabilirsiniz.
"Faster Reload" ise siz concentration kullanırken mermilerinizi daha hızlı doldurmaya yarıyor.

Mızrak kullanımı:
İnsanlar nedense sadece tek bir mızrak kullanabiliyoruz diye oyunu eleştirebiliyorlar. Bakalım öyle mi görelim.
Mızrak kullanımına bir sürü mekanik yüklendiğini unutmamak lazım.
Yetenek ağacı özelliklerinden bahsetmek gerekirse:
Silent Strike: Küçük canavarlara rahatlıkla tek atabileceğiniz, büyük canavarlara karşı kullanılabileceğiniz ama dikkatli olmanız gereken bir özellik.
Neden böyle dedim? Örnek vereyim:
Dibinizden geçen bir Bellowback'e karşı silent strike kullanırsanız, muhtemelen canının %40'ı falan gidecek. Bu yüzden dikkat etmeniz lazım. Eğer büyük bir canavara silent strike yapar ve öldüremezseniz, canavar kısa bir anlığına sersemliyor. Silent strike yaptığınız bir canavarın canının azalma oranına bakarak, canavarın gücü hakkında ortalama bir fikir elde edebilirsiniz. Nerede kalmıştım? Hah, silent strike yapınca sersemliyordu falan. Canavarın yarısından az canı gitmesi durumunda, kısa bir süre sersemliyor. Yerinizi kalıcı olarak açık edeceksiniz, belirtmiş olayım. Canavar o kısa süre sersemleme etkisi altına girdiğinde, vurabildiğiniz kadar vurmaya çalışın. Gizlilik falan kalmıyor çünkü canavar o hasarı aldığında.
Strike From Above:
En sevdiğim özelliklerden biri. Yukarıdan saldırıyorsunuz. İlla yüksekte olmak zorunda değilsiniz ama alçak bir mesafeden yapmak için zorlamanız gerekiyor. Hissiyatı çok iyi.
Strike From Below: Haydut kamplarında çok işinize yarayabilir. Kulelerin tepelerinde haydutları merdivene tırmanırken tutup aşağı atabilirsiniz.
Leader Strike: Boss tarzı insan düşmanlara silent strike atmanıza yarıyor.
Strong Strike: Silent strike yeteneğinin hasarını arttırıyor. 1. yetenek %15 arttırırken, başında "+" olan %30 arttırıyor.
Critical Hit: En yararlı şeylerden biridir. Sersemlettiğim ya da şoka soktuğum bir robota kritik atış yapmamı sağlıyor. Yeri geldiğinde çok faydalı. Bu yeteneğin "+" olan özelliğini açınca verdiği hasarı arttırıyor.
Precision: Mızrağınızı savururken robotların bir yerlerine gelmesi durumunda parça koparma şansını arttırıyor. "+" özelliğini açarsanız, mızrağınızı savururken parça koparma şansınızı çok arttırıyor.
Knock Down: Mızrağınızı bazen hızlı şekilde değil de ağır şekilde savuruyorsunuz ve bu da makinelerin yere düşüp sersemlemelerini sağlıyor. Bu yetenek, bunu daha hızlı yapıyor.
Fighting Back: Ağır mızrak saldırıları, Aloy'un canı düşük olduğunda daha fazla hasar vermesini sağlıyor.
Bunların dışında, mızrağınızı kullanarak canavarları override edebilir, 3 farklı robot türüne binebilirsiniz. Binemediğiniz canavarları ise override ederek başka robotlara saldırtabilirsiniz. Başka şeyleri de override edebilirsiniz. Cauldron çekirdekleri ve kontrol kuleleri gibi. Cauldron çekirdeklerini override edince, o Cauldron'un logosunu gövdesinde bulunduran canavarları override edebilirsiniz. Son dediğimi anlamadıysanız, "20 amazing Horizon Zero Dawn details" videosunu izleyebilirsiniz.

Şimdi ise sapan kullanımını anlatacağım:
Bu örneği kendi kullandığım sapan çeşidi üstünden vereceğim. Şöyle bir destansı sapanım olsun isterdim ama bendeki sapan mavi.
Carja Sling:
İki çeşit mermisi var. Şok ve buz. Bunları uzağa atamıyorsunuz. Doğru yerde kullandığınızda, karşıdaki düşmana şoka uğratabilir veya dondurabilirsiniz.
Pek güzel gelmedi size muhtemelen, ama iş görüyor.
Ropecaster:
Glinthawk yakalamak için birebir. Uçan bir Glinthawk'ı sizin yanınıza indirecek silahtır kendileri. Siz benim Glinthawk dediğime bakmayın gerçi. Her robot türünde kullanabilirsiniz. Amacı, ip atarak söz konusu robotu yere indirmek. Glinthawk'lar üstünden gitmek gerekirse, 3 tane ip atarak bir tane kuşu yere sabitleyebiliyoruz. Bu kuşa critical hit yapabiliyoruz. Eğer şanslı iseniz, iki kere critical hit bile vurabilirsiniz.
İşe yarıyor, gerçekten.
Carja Rattler:
Üst düzey varyantları hakkında bir fikrim yok. Bendeki çok güçlü bir şey sayılmaz ama anlatmaya çalışacağım.
İki çeşit mermiye sahip.
Şok ve metal oklara sahip. Düşmanın üstüne tuttuğunuzda bir sürü ok fırlatıyor ama tabii ki yay gibi değil. En iyisi kendiniz görmeniz.
Icerail: Geliştirilebilir bir silah. Oyundaki en iyi silahlardan biridir. İki çeşit modu var:
Buz mermisi ve buz rüzgarı.
Buz mermisi: Doğru yere nişan aldığınızda, sizi şaşırtacak kadar iyi hasar verir. Sürekli kullanamazsınız. Kullanmaya kalkıp tamamen dolmasını beklemezseniz, beklediğiniz kadar iyi hasar elde edemeyebilirsiniz.
Buz rüzgarı: Buz mermisinin işe yaramadığı yerlerde işe yarıyor. Düşmanınıza yakın durmanız gerek. Buz rüzgarını düşmanınızın üstüne boşalttığınızda, belirli bir süre tutmanız durumunda düşmanınız donuyor. Kullandığınızda bana hak vereceksiniz.
Not: Buza karşı dirençli düşmanlarda işe yaramaz. Mecbur kalırsınız, orası ayrı.
Stormslinger: Evet, geldik şimşek olana. Makinelerin zayıf parçalarını uçurmaya birebir. Büyük düşmanlara karşı en çok kullandığım silahtır kendileri. Daha fazla açıklamama gerek yok bu silahı. Kendiniz görün.
Forgefire: Ateşli şeyleri sever misiniz? O zaman bu silah tam da size göre! Düşmanınızı yakabiliyor. İki farklı modu var.
Ateş boşaltma ve patlayan bir mermi yollama.
Söz konusu patlayan mermiyi sonuna kadar doldurmanızı tavsiye ederim. Ateş boşaltma da çok güzel bir şey.
Tuzaklar:
3 tane tuzağa sahibiz.
Şok eden, patlayan ve yakan. Bunları ne şekilde kullanacağımızı alt kısımda anlatacağım.
Focus:
Bunu anlatmaya gerek var mı? Focus gerçekten inanılmaz. Aloy'un kullandığı focus'un hikayesi bir yana, nasıl kullanacağınızı bildiğiniz takdirde tam bir düşman okuma ve taktiksel düşünmenizi sağlayan, tuzakların kullanımını dolaylı yoldan etkileyen bir faktör.
Focus ile düşman incelemeyi anlatmayacağım. Onu, bir sonraki rehberim olan robot rehberimde anlatacağım.
Şimdi, tuzaklar ile focus'un ilişkisinden bahsedeyim.
Focus ile düşmanınızın başına işaret koyabilir ve gideceği yolu, rutin hareketlerini öğrenebilirsiniz.
Rutin hareket öğrenmek iki şeye yarıyor:
1- Düşmanınızın gideceği yolu öğrenmek. Bu sayede, saklandığınız çalıları rahatlıkla değiştirebilirsiniz, dikkat ettiğiniz sürece.
2- İşte geldik tuzaklara! Düşmanınızın gideceği yolu öğrendiğinizde, o arkasını döndüğünde oraya herhangi bir tuzak koyun. Her zamanki rutin rotasını çizmeye başladığında, tuzağı fark etmeyecek ve tuzağa yakalanacak. Buradaki tuzak, yukarıda bahsettiğim 3 farklı tuzak türünden herhangi bir şey olabilir.
"Disarm traps" yeteneği ile koyduğunuz tripwire ve tuzaklarını sökebilir ve yeniden kullanabilirsiniz.
Fazla uzatmadan bineklere geçiyorum.
Binekler:
Zelda BOTW oynarken en sevdiğim şeylerden biri, bindiğim bineğin savaşın içine dahil olabilmesiydi. Bunda da var.
"Call Mount +" yeteneğini açtığınızda, yoktan binek var edebilecek ve onunla birlikte savaşabileceksiniz. Eğer Strider, Charger ve Broadhead override ettiyseniz, o override etmiş olduğunuz binek çağrılıyor.
Bineğiniz ile düşmanınızı tekmeleyebilirsiniz. Eğer olur da bineğinizin üstünden düşerseniz, bineğiniz kendi başına düşmanlarına karşı savaşıyor.
Override için size yardımcı olacak yetenekler:
Combat Override ve bunun "+" olan hali.
Not: Bir yaratığı override ederken, başka bir yaratığın sizi görmesi ve vurması durumunda, override yarıda kalıyor. Uyarmadı demeyin.
Savaş yetenekleri:
Mounted Pickup: Bineğiniz ile yanından geçtiğiniz bir bitkiyi elinizle yakalayabilirsiniz.
Mount Repair: Hasar görmüş bineğinizi metal shards vererek tamir edebilirsiniz. Savaşın ortasında pek mümkün değil, mümkünse savaştan önce veya sonra yapılmalı. Bunun sebebi, yaratıklar sizin tamir etme eyleminizi size vurarak yarıda kesiyor.
Machine Repair: Normalde, binemediğiniz robotları tamir de edemezsiniz. Bu yetenek, bunu yapmanıza izin veriyor.
Mount Repair+: Tamir etme hızınızı ve robotun canını arttırıyor.
Dismount Strike: Bineğinizin üstünden atlamanıza ve robotların üstüne atlayarak mızrağınız ile onlara sürpriz yapmanıza yarıyor. Çok havalı değil mi?
Kalan yetenek ağacı özellikleri:
Silent Drop: Bir yerden düştüğünüzde veya atladığınızda, bu düşüşün ses çıkarmamasına yarıyor. Yakınınızda robotlar varsa çok yararlı.
Low Profile: Eğildiğinizde daha az görünüyorsunuz.
Dodge Prowess: İleri atlamanıza yarıyor. Kısa veya uzun şekilde atlayabilirsiniz.
Quiet Sprint: Sessiz bir şekilde sprint atmanıza yarıyor.
Heavy Lifter: Ağır silah kullanırken daha hızlı hareket etmenizi sağlıyor.
Lure Call: Islık çalmanızı ve yakınlardaki bir robotun bu ıslığı duyarak ıslığın olduğu yere gelmesini sağlıyor. Yani, robotu ayağınıza kadar getiriyor.
Healer: Medicine Pouch'tan aldığınız iyileşmenin hızını arttırıyor.
Herbalist: Pouch'un kapasitesini arttırıyor.
Tinker: Weapon coil'leri ve zırha koyulan güç arttırıcı şeylerin sökülebilmesini sağlıyor.
Gatherer: Daha fazla bitki toplamanızı sağlıyor.
Scavenger: Makineleri loot ederken daha fazla kaynak elde etme şansı veriyor.
Scavenger+: Yukarıda verilen Scavenger yeteneğinin şansını ciddi derecede arttırıyor.
Shard Salvager: Makinelerden kazandığınız şeyleri parçalıyor ve değerinin %50'si kadar metal shards'ı veriyor.
Expert Carver: Deri, kemik, lens ve kalp elde etme şansınızı arttırıyor.
Hoarder: Kaynak envanterini %20 arttırıyor.
Coil'ler:
Silahınıza ve giysinize takabileceğiniz şeyler.
Bazı kıyafetlerin eşsiz özellikleri oluyor, belirtmiş olayım. Aynı zamanda bazı silahların da.
Not: Her gördüğünüz canavara pat diye girmeyin. Focus ile kontrol edin önce.
Not: Bazı robotlar, siz çalıda saklanırken çalılara ışın göndererek sizi görebiliyor. Bu rehberin konusu değil ama gene de belirteyim istedim.
Rehber bu kadardı. Bir sonraki rehberim olan robot rehberinde görüşmek üzere. Oyundaki bütün robotları detaylı bir şekilde inceleyeceğim.
Rehberimde belirtmediğim şeyler de var, belirtmiş olayım. Uzun olduğu için uğraşmak istemedim. En basitinden, mermi çeşitlerine girmedim. Girdiysem bile sadece üstünden geçtim.
@ahmetaltkn @körbiginar @Akari @Rivadex
Eğer isterseniz onları da rehbere ekleyebilirim. Ek olarak, bazı şeylerin üstünde sadece şöyle bir durdum. Yani dahası var 🙂
Hocam yine sevdiğiniz bir konuda döktürmüşsünüz. Horizon Forbidden West çıksın da sizden duyalım bir iki bilgi o oyun hakkında da :D.
 
HZD oynanış rehberi.

Yay kullanımı hakkında:

Yay kullanmayı severim ama bazı düşmanlara karşı etkisiz. Örnek vermek gerekirse, Fireclaw gibi bir yaratığı sadece ok atarak öldürebileceğinizi zannetmiyorum. Watcher gibi güçsüz yaratıklar konusunda ise rahat olabilirsiniz. Oyunda bir sürü ok çeşidi var. Her ok çeşidini her yayda kullanamazsınız. Karşınızdaki rakibe focus atarak ilk önce zayıflıklarını öğrenin. Her robot parçasının farklı zayıflıkları var, bildiğiniz üzere.

Öneri:

Carja Hunter Bow var bende. Onunla uzun süre idare ettim. Banuk Striker Bow'a geçiş yaptım. Tavsiye ederim. 15 Bluegleam'a alabiliyorsunuz.

Klasik ok, ateş oku ve zırh delici ok gibi mermilere sahip.

Bendeki yaydan daha iyileri de var, haberiniz olsun.



Yetenek ağacından 3 tane oku tek bir şekilde birleştirebileceğiniz "Triple shot" özelliğini açabilirseniz çok iyi olur. Ek olarak, fareyi basılı tutarak yayı sonuna kadar çekmeyi unutmayın. Bu özelliği 3 oku tek seferde atma özelliği ile kullanırsanız, tatmin edici bir hasar verebilirsiniz, karşınızdaki düşmana göre. Concentration'un ek özelliklerini açmak size yarar sağlar, belirtmiş olayım.

Yetenek ağacı demişken, "Concentration" ve "Hunter Reflexes" özelliklerini açmayı unutmayın. Bu ikisinin birleşimi: Zamanı yavaşlatıyor. Hem atlarken, hem kayarken, hem normal bir şekilde ateş ederken, hem de bineğinizin üstünde iken zamanı yavaşlatarak ateş edebilirsiniz.

"Balanced aim" açmanızı öneririm. İp üstünde yürürken ateş etmenizi sağlıyor.

"Double shot" açın. Ondan sonra da "Triple shot" açın. Üstte bahsettiğim 3 oku tek atışta birleştirmenize olanak sağlıyor.

Mermi yapımından uzun vadede kar elde etmek için "Ammo crafter" özelliğini açabilirsiniz.

Concentration özelliğini daha uzun kullanabilmek için "Concentration +" özelliğini kullanabilirsiniz.

"Faster Reload" ise siz concentration kullanırken mermilerinizi daha hızlı doldurmaya yarıyor.



Mızrak kullanımı:

İnsanlar nedense sadece tek bir mızrak kullanabiliyoruz diye oyunu eleştirebiliyorlar. Bakalım öyle mi görelim.

Mızrak kullanımına bir sürü mekanik yüklendiğini unutmamak lazım.

Yetenek ağacı özelliklerinden bahsetmek gerekirse:

Silent Strike: Küçük canavarlara rahatlıkla tek atabileceğiniz, büyük canavarlara karşı kullanılabileceğiniz ama dikkatli olmanız gereken bir özellik.

Neden böyle dedim? Örnek vereyim:

Dibinizden geçen bir Bellowback'e karşı silent strike kullanırsanız, muhtemelen canının %40'ı falan gidecek. Bu yüzden dikkat etmeniz lazım. Eğer büyük bir canavara silent strike yapar ve öldüremezseniz, canavar kısa bir anlığına sersemliyor. Silent strike yaptığınız bir canavarın canının azalma oranına bakarak, canavarın gücü hakkında ortalama bir fikir elde edebilirsiniz. Nerede kalmıştım? Hah, silent strike yapınca sersemliyordu falan. Canavarın yarısından az canı gitmesi durumunda, kısa bir süre sersemliyor. Yerinizi kalıcı olarak açık edeceksiniz, belirtmiş olayım. Canavar o kısa süre sersemleme etkisi altına girdiğinde, vurabildiğiniz kadar vurmaya çalışın. Gizlilik falan kalmıyor çünkü canavar o hasarı aldığında.

Strike From Above:

En sevdiğim özelliklerden biri. Yukarıdan saldırıyorsunuz. İlla yüksekte olmak zorunda değilsiniz ama alçak bir mesafeden yapmak için zorlamanız gerekiyor. Hissiyatı çok iyi.

Strike From Below: Haydut kamplarında çok işinize yarayabilir. Kulelerin tepelerinde haydutları merdivene tırmanırken tutup aşağı atabilirsiniz.

Leader Strike: Boss tarzı insan düşmanlara silent strike atmanıza yarıyor.

Strong Strike: Silent strike yeteneğinin hasarını arttırıyor. 1. yetenek %15 arttırırken, başında "+" olan %30 arttırıyor.

Critical Hit: En yararlı şeylerden biridir. Sersemlettiğim ya da şoka soktuğum bir robota kritik atış yapmamı sağlıyor. Yeri geldiğinde çok faydalı. Bu yeteneğin "+" olan özelliğini açınca verdiği hasarı arttırıyor.

Precision: Mızrağınızı savururken robotların bir yerlerine gelmesi durumunda parça koparma şansını arttırıyor. "+" özelliğini açarsanız, mızrağınızı savururken parça koparma şansınızı çok arttırıyor.

Knock Down: Mızrağınızı bazen hızlı şekilde değil de ağır şekilde savuruyorsunuz ve bu da makinelerin yere düşüp sersemlemelerini sağlıyor. Bu yetenek, bunu daha hızlı yapıyor.

Fighting Back: Ağır mızrak saldırıları, Aloy'un canı düşük olduğunda daha fazla hasar vermesini sağlıyor.

Bunların dışında, mızrağınızı kullanarak canavarları override edebilir, 3 farklı robot türüne binebilirsiniz. Binemediğiniz canavarları ise override ederek başka robotlara saldırtabilirsiniz. Başka şeyleri de override edebilirsiniz. Cauldron çekirdekleri ve kontrol kuleleri gibi. Cauldron çekirdeklerini override edince, o Cauldron'un logosunu gövdesinde bulunduran canavarları override edebilirsiniz. Son dediğimi anlamadıysanız, "20 amazing Horizon Zero Dawn details" videosunu izleyebilirsiniz.



Şimdi ise sapan kullanımını anlatacağım:

Bu örneği kendi kullandığım sapan çeşidi üstünden vereceğim. Şöyle bir destansı sapanım olsun isterdim ama bendeki sapan mavi.

Carja Sling:

İki çeşit mermisi var. Şok ve buz. Bunları uzağa atamıyorsunuz. Doğru yerde kullandığınızda, karşıdaki düşmana şoka uğratabilir veya dondurabilirsiniz.

Pek güzel gelmedi size muhtemelen, ama iş görüyor.

Ropecaster:

Glinthawk yakalamak için birebir. Uçan bir Glinthawk'ı sizin yanınıza indirecek silahtır kendileri. Siz benim Glinthawk dediğime bakmayın gerçi. Her robot türünde kullanabilirsiniz. Amacı, ip atarak söz konusu robotu yere indirmek. Glinthawk'lar üstünden gitmek gerekirse, 3 tane ip atarak bir tane kuşu yere sabitleyebiliyoruz. Bu kuşa critical hit yapabiliyoruz. Eğer şanslı iseniz, iki kere critical hit bile vurabilirsiniz.

İşe yarıyor, gerçekten.

Carja Rattler:

Üst düzey varyantları hakkında bir fikrim yok. Bendeki çok güçlü bir şey sayılmaz ama anlatmaya çalışacağım.

İki çeşit mermiye sahip.

Şok ve metal oklara sahip. Düşmanın üstüne tuttuğunuzda bir sürü ok fırlatıyor ama tabii ki yay gibi değil. En iyisi kendiniz görmeniz.

Icerail: Geliştirilebilir bir silah. Oyundaki en iyi silahlardan biridir. İki çeşit modu var:

Buz mermisi ve buz rüzgarı.

Buz mermisi: Doğru yere nişan aldığınızda, sizi şaşırtacak kadar iyi hasar verir. Sürekli kullanamazsınız. Kullanmaya kalkıp tamamen dolmasını beklemezseniz, beklediğiniz kadar iyi hasar elde edemeyebilirsiniz.

Buz rüzgarı: Buz mermisinin işe yaramadığı yerlerde işe yarıyor. Düşmanınıza yakın durmanız gerek. Buz rüzgarını düşmanınızın üstüne boşalttığınızda, belirli bir süre tutmanız durumunda düşmanınız donuyor. Kullandığınızda bana hak vereceksiniz.

Not: Buza karşı dirençli düşmanlarda işe yaramaz. Mecbur kalırsınız, orası ayrı.

Stormslinger: Evet, geldik şimşek olana. Makinelerin zayıf parçalarını uçurmaya birebir. Büyük düşmanlara karşı en çok kullandığım silahtır kendileri. Daha fazla açıklamama gerek yok bu silahı. Kendiniz görün.

Forgefire: Ateşli şeyleri sever misiniz? O zaman bu silah tam da size göre! Düşmanınızı yakabiliyor. İki farklı modu var.

Ateş boşaltma ve patlayan bir mermi yollama.

Söz konusu patlayan mermiyi sonuna kadar doldurmanızı tavsiye ederim. Ateş boşaltma da çok güzel bir şey.

Tuzaklar:

3 tane tuzağa sahibiz.

Şok eden, patlayan ve yakan. Bunları ne şekilde kullanacağımızı alt kısımda anlatacağım.

Focus:

Bunu anlatmaya gerek var mı? Focus gerçekten inanılmaz. Aloy'un kullandığı focus'un hikayesi bir yana, nasıl kullanacağınızı bildiğiniz takdirde tam bir düşman okuma ve taktiksel düşünmenizi sağlayan, tuzakların kullanımını dolaylı yoldan etkileyen bir faktör.

Focus ile düşman incelemeyi anlatmayacağım. Onu, bir sonraki rehberim olan robot rehberimde anlatacağım.

Şimdi, tuzaklar ile focus'un ilişkisinden bahsedeyim.

Focus ile düşmanınızın başına işaret koyabilir ve gideceği yolu, rutin hareketlerini öğrenebilirsiniz.

Rutin hareket öğrenmek iki şeye yarıyor:

1- Düşmanınızın gideceği yolu öğrenmek. Bu sayede, saklandığınız çalıları rahatlıkla değiştirebilirsiniz, dikkat ettiğiniz sürece.

2- İşte geldik tuzaklara! Düşmanınızın gideceği yolu öğrendiğinizde, o arkasını döndüğünde oraya herhangi bir tuzak koyun. Her zamanki rutin rotasını çizmeye başladığında, tuzağı fark etmeyecek ve tuzağa yakalanacak. Buradaki tuzak, yukarıda bahsettiğim 3 farklı tuzak türünden herhangi bir şey olabilir.

"Disarm traps" yeteneği ile koyduğunuz tripwire ve tuzaklarını sökebilir ve yeniden kullanabilirsiniz.

Fazla uzatmadan bineklere geçiyorum.

Binekler:

Zelda BOTW oynarken en sevdiğim şeylerden biri, bindiğim bineğin savaşın içine dahil olabilmesiydi. Bunda da var.

"Call Mount +" yeteneğini açtığınızda, yoktan binek var edebilecek ve onunla birlikte savaşabileceksiniz. Eğer Strider, Charger ve Broadhead override ettiyseniz, o override etmiş olduğunuz binek çağrılıyor.

Bineğiniz ile düşmanınızı tekmeleyebilirsiniz. Eğer olur da bineğinizin üstünden düşerseniz, bineğiniz kendi başına düşmanlarına karşı savaşıyor.

Override için size yardımcı olacak yetenekler:

Combat Override ve bunun "+" olan hali.

Not: Bir yaratığı override ederken, başka bir yaratığın sizi görmesi ve vurması durumunda, override yarıda kalıyor. Uyarmadı demeyin.

Savaş yetenekleri:

Mounted Pickup: Bineğiniz ile yanından geçtiğiniz bir bitkiyi elinizle yakalayabilirsiniz.

Mount Repair: Hasar görmüş bineğinizi metal shards vererek tamir edebilirsiniz. Savaşın ortasında pek mümkün değil, mümkünse savaştan önce veya sonra yapılmalı. Bunun sebebi, yaratıklar sizin tamir etme eyleminizi size vurarak yarıda kesiyor.

Machine Repair: Normalde, binemediğiniz robotları tamir de edemezsiniz. Bu yetenek, bunu yapmanıza izin veriyor.

Mount Repair+: Tamir etme hızınızı ve robotun canını arttırıyor.

Dismount Strike: Bineğinizin üstünden atlamanıza ve robotların üstüne atlayarak mızrağınız ile onlara sürpriz yapmanıza yarıyor. Çok havalı değil mi?

Kalan yetenek ağacı özellikleri:

Silent Drop: Bir yerden düştüğünüzde veya atladığınızda, bu düşüşün ses çıkarmamasına yarıyor. Yakınınızda robotlar varsa çok yararlı.

Low Profile: Eğildiğinizde daha az görünüyorsunuz.

Dodge Prowess: İleri atlamanıza yarıyor. Kısa veya uzun şekilde atlayabilirsiniz.

Quiet Sprint: Sessiz bir şekilde sprint atmanıza yarıyor.

Heavy Lifter: Ağır silah kullanırken daha hızlı hareket etmenizi sağlıyor.

Lure Call: Islık çalmanızı ve yakınlardaki bir robotun bu ıslığı duyarak ıslığın olduğu yere gelmesini sağlıyor. Yani, robotu ayağınıza kadar getiriyor.

Healer: Medicine Pouch'tan aldığınız iyileşmenin hızını arttırıyor.

Herbalist: Pouch'un kapasitesini arttırıyor.

Tinker: Weapon coil'leri ve zırha koyulan güç arttırıcı şeylerin sökülebilmesini sağlıyor.

Gatherer: Daha fazla bitki toplamanızı sağlıyor.

Scavenger: Makineleri loot ederken daha fazla kaynak elde etme şansı veriyor.

Scavenger+: Yukarıda verilen Scavenger yeteneğinin şansını ciddi derecede arttırıyor.

Shard Salvager: Makinelerden kazandığınız şeyleri parçalıyor ve değerinin %50'si kadar metal shards'ı veriyor.

Expert Carver: Deri, kemik, lens ve kalp elde etme şansınızı arttırıyor.

Hoarder: Kaynak envanterini %20 arttırıyor.

Coil'ler:

Silahınıza ve giysinize takabileceğiniz şeyler.

Bazı kıyafetlerin eşsiz özellikleri oluyor, belirtmiş olayım. Aynı zamanda bazı silahların da.

Not: Her gördüğünüz canavara pat diye girmeyin. Focus ile kontrol edin önce.

Not: Bazı robotlar, siz çalıda saklanırken çalılara ışın göndererek sizi görebiliyor. Bu rehberin konusu değil ama gene de belirteyim istedim.

Rehber bu kadardı. Bir sonraki rehberim olan robot rehberinde görüşmek üzere. Oyundaki bütün robotları detaylı bir şekilde inceleyeceğim.

Rehberimde belirtmediğim şeyler de var, belirtmiş olayım. Uzun olduğu için uğraşmak istemedim. En basitinden, mermi çeşitlerine girmedim. Girdiysem bile sadece üstünden geçtim.

@ahmetaltkn @körbiginar @Akari @Rivadex

Eğer isterseniz onları da rehbere ekleyebilirim. Ek olarak, bazı şeylerin üstünde sadece şöyle bir durdum. Yani dahası var 🙂
Yaz indiriminde alacağım Steam'den oynanışı kaç saat ve optimizasyonu nasıl oyunun.
 
En önemlisi oyunda Auto Aim yok arkadaşlar. Bu sebeple oyunu bırakmıştım. Zaten yaratıkların belli yerlerine sıkmamız gerekiyor Gamepad'le oynamaya yeni başlamışken, ki çok iyi oynasam da uğraşmazdım bu oyun için, berbat etti oyun keyfimi.
 
Bu oyunu 11 saat civarı oynayıp daha fazla dayanamayıp bırakmıştım. Steam de incelemem de var;
1622552253587.png

Hala bu görüşüm geçerli duruyor ama hikayeyi de bir o kadar merak ediyorum. Bu nedenle tekrar başlamak için heveslenmiştim yaklaşık 1 hafta önce. Yazınızı gördüğüm de iyi oldu, dedikleriniz gibi deneyelim bakalım oyun hakkındaki fikrimi değiştirme konusunda yardımcı olabilecek mi.
 
Aha gelmiş, vallaha gelmiş rehber. Oyunda bu kadar şey mi varmış ya, döktürmüşsün harbiden. Şu an alıştım gibi oyuna ama rehber iyi geldi yine de. Göründüğünden biraz daha rehber isteyen bir oyun.Şu ok çeşitlerini de kısaca özetleseydin keşke ama.
Eline sağlık 😍
Evren ile alakalı yazı da isteriz!!!
 
Aha gelmiş, vallaha gelmiş rehber. Oyunda bu kadar şey mi varmış ya, döktürmüşsün harbiden. Şu an alıştım gibi oyuna ama rehber iyi geldi yine de. Göründüğünden biraz daha rehber isteyen bir oyun.
Eline sağlık 😍
Evren ile alakalı yazı da isteriz!!!
Bundan sonra robot rehberi yapacağım. Robot rehberini, şimdiye kadar yaptığım yazıların aksine resimler ile destekleyeceğim. Robot rehberi yaptıktan sonra, evren yazısına başlayacağım. Evren yazısı, şimdiye kadar yaptıklarımdan uzun olacak.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı