Rehber HP Omen 16 2023-2024 kronik sorunları

Merhaba arkadaşlar. Bugün neden Intel işlemcili 2023 HP Omen 16 almamanız gerektiği, aldıysanız bile neden bir an önce iade etmeye çalışmanız gerektiğini açıklamaya çalışacağım.

Olay nedir?

HP, 2023 Intel işlemcili Omen'lerde laptopun kapağının kapatılıp kapatılmadığını kontrol eden hall effect sensörünü Trackpad'in altı yerine heatsinklerin yanına yerleştirmiş. Uzun saatler boyu süren sıcaklık zamanla sensörün direncinin yanlış değerler okumasına neden olup sanki laptopun kapağı kapatılmış gibi ki laptopun ekranını kapatıp uyku moduna geçirip klavyesini çalışmaz hale getiriyor. Kullanıcıları bu durumu ekranın gidip gelmesi/ekranın kapanması olarak deneyimliyor.

Servise gönderdiğinizde anakart hatası denilip değişim yapılıyor ancak sorun anakart tasarımının kendisinden olduğundan ötürü birkaç ay sonra kullanıma bağlı olarak "Black screen of death" denen problem tekrardan kendini gösteriyor.

Etkilenen modellerin 2023-2024 Intel (sonu X ile biten 13500-13700hx gibi) olduğu sanılıyor. Laptopta eğer arkada iki tane olmak üzere toplam 4 adet hava çıkışı varsa sizde büyük ihtimal kronik sorunlu bir Omen sahibisiniz.
Omen transcend modelinde de bu sensör yyyerleştirilmesi Heatsink'in yanında.
2024 modelleri hakkında forumda birisi laptopun içini açıp hall effect sensörünün yine Heatsink'in yanında olduğu ve kendisinin laptopununda aynı hatayı verdiğini söyledi. (14. nesil Intel işlemcili)
Aynı şekilde 7840HS + RTX4060 modelinin de hatalı tasarıma sahip olduğunu söyledi birisi. Fakat AMD işlemcili modellerde bu model dışında bir şikayet bulunmuyor ve sensör Heatsink'in yanında değil.

Hatalı modellerden örnekler:

image0.png

image1.png

13500HX-RTX4060 Omen.

image6.jpeg

image4.jpeg

image2.jpeg

image1.jpeg

image5.jpeg

image0.jpeg

Bu soruna sahip olmayan anakart ve sensör yerleştirmelerinden örnek:

image5 2.jpeg

image4 2.jpeg

Çin'deki Kara Cuma kampanyasında bu laptop uygun bir fiyata satıldı ve birkaç ay sonra bu şikayetler yayılmaya başladı.

image0 2.jpeg

Neler yapabilirim?

1-laptopun içini dikkatlice açıp hall effect sensörünün yerini tespit ettikten sonra bağlantıyı sağlayan mavi kabloyu dikkatlice sökmek:

image0 3.jpeg

Bu işlem sonrası bilgisayarınızın kapağını kapatmanız sonrası bilgisayarın ayarlı olduğu komutlar geçersiz olacaktır çünkü sensörün bağlantısını bilgisayar ile kesmiş oluyorsunuz.

bir kullanıcı ayrıca bunun yerine laptopun güç seçeneklerinde "laptopun kapağı kapatıldıktan sonra: Hiçbir şey yapma" emrini ayarlayarak aynı etkinin yapılabileceğini söyledi ancak bir kişi daha tartışmaya katılarak bunun bir işe yaramayacağını söyledi. Ben bilemiyorum fakat şimdilik garanti çözüm mavi kabloyu sökmek gibi duruyor.

2-HP'e danışarak ek garanti paketlerini almak:
Eğer bilgisayarınızın garantisi yaklaşmışsa ek paket alarak cihazın garanti süresini uzatabilir ve bu sayede değişim/iade kararı çıkartmak için vakit bulabilirsiniz. Cihazı değiştirmenin sadece birkaç ay içinde işe yarayacağını belirtmeliyim, sonrasında tekrardan sensör sıcaklık yüzünden hatalı değer okuyacaktır.

3- Tüketici haklarınız kapsamında arızanın ilk 6 ay içinde oluştuğunu belirtmek / garanti kapsamı içerisinde birkaç kez arıza verdiğini kanıtlamak:

Eğer ilk 6 ay içinde bilgisayarı almışsanız bu arızanın oluşması durumunda tüketici cayma hakkınızı kullanıp değişim/iade kararı isteyebilirsiniz.

eğer ilk 6 ay geçmişse veya fatura bireysel değil de şirket adına ise ve 1 ay geçmişse bu durumunda aynı arızanın garanti kapsamı içerisinde belirli bir sayıdan fazla kez çıkmış olduğunu kanıtlayıp doa raporu istemeniz gerekir. Bunun sayısının kaç defa olduğunu bilmiyorum. Bilen aydınlatırsa sevinirim. @tempZ

Bunu ise bilgisayarı uzun süreler boyu ağır oyunlar oynarak/ısıya maruz bırakarak yapabilirsiniz.

4- Sesimizin duyulması için HP forum ve diğer platformlarda bu bilgisayara sahip diğer insanlar gibi çağrıda bulunmak.

Özellikle Reddit'te birçok kişi bu sorun hakkında r/hpomen subredditinde Omen almak isteyenleri uyarıyor. Bu uyarının Technopat forumuna da taşınmasını isterim.

Laptopun güç ile F12 tuşu arasına bir mıknatıs gezdirmek, sensörü bu şekilde kandırmaya çalışabilirsiniz fakat bu geçici ve pek güvenilir olmayan bir çözüm. Bu şekilde sensörü kandırıp servise yollamadan önce bilgilerinizi kurtarmaya çalışabilirsiniz" ile "HDMI ile harici bir monitöre bağlamak da bilgisayar tamamen ölüp yanıt vermeden önce yapılabilir, eğer bilgisayar hangi tuş kombinasyonları ile olursa olsun çalışmıyorsa ve ölmüşse bataryayı söküp güç tuşuna 30sn basıp yine sensör bağlantısını keserek bilgisayarı canlandırmaya çalışabilirsiniz.

Okuduğunuz için teşekkür ederim. Bende hatalı bir Omen sahibiyim ne yazikki ve diğerlerini bilgilendirmek için bu yazıyı yazdım. Gaming laptop tavsiyesi isteyenlere 2023-2024 Intel işlemcili Omen önermeyin.

Dosya Ekleri

• image0 4.jpeg
    image0 4.jpeg
    146,2 KB · Görüntüleme: 480
Son düzenleyen: Moderatör:
Hayır, sonu X ile bitmeli ve arkada USB, HDMI gibi portları olmalı. Sonu sadece H ile bitenlerde farklı şase kullanılıyor.
Hocam bende i5-13500HX 4060'lı model var 7 aydır kullanıyorum hiç bir sorun olmadı fakat ben harici bir monitöre bağlayarak kullanıyorum ve laptop standda duruyor ayrıca kapağı kapatınca uykuya alma ayarları falan hepsi devre dışı ve genelde uzun süre yüksek sıcaklıklarda kullandığım oluyor sizce monitöre bağladığım için mi hiç sorun yaşamadım?

Hocam bende i5-13500HX 4060'lı model var 7 aydır kullanıyorum hiç bir sorun olmadı fakat ben harici bir monitöre bağlayarak kullanıyorum ve laptop standda duruyor ayrıca kapağı kapatınca uykuya alma ayarları falan hepsi devre dışı ve genelde uzun süre yüksek sıcaklıklarda kullandığım oluyor sizce monitöre bağladığım için mi hiç sorun yaşamadım?
Bende de aynı model vardı. Uykuya alma ayarı devre dışı ise bir sıkıntı olacağını sanmıyorum. Redditte birisi yazılımsal olarak "kapağını kapatınca --> uyku moduna al" ayarını kapatsak bile bunun işe yaramayacağını, sorunun fiziksel şekilde çözülmesi konusunda ısrar etti ama ben ona katılmıyorum. Kapağın kapatılması sonucu gerçekleşecek herhangi bir komutu kapatmak soruna çözüm olacaktır bence.

Harici monitör konusunda: Bende bu sorunun alameti şeklinde oyun oynarken ekran birdenbire kapandı ve klavye yanıtsızdı ama iç aksamların çalıştığını duyabiliyordum. O zamanlar tabiki kronik bir şey olduğu aklımın ucundan geçmiyor. HDMI ile harici monitöre bağlayınca düzelmişti. En son tamamen öldüğünde ise hiçbir şey düzeltemedi. Kısacası harici monitörle ilgili bir durum var ama ney tam olarak bilmiyorum.

Teşekkürler hocam. Almayı düşünüyorum öneriniz var mıdır?

Bunda 16GB ram ve 512GB SSD var. Teknik detayları pek bilmiyorum. Omen yerine bu daha iyi de demiyorum sadece çeşitlilik olması açısından bu bütçelerde göz atabilirsiniz. 32GB ram ve 1TB SSD şartsa ve daha sonra yükseltme ile uğraşmak istemiyorsanız niye olmasın. Attığınız Omenin kronik soruna sahip olduğunu duymadım, sanmıyorumda. dediğim gibi 2023 yılında Omen 16'lara ait 2 farklı şase var.

Bunda 16GB ram ve 512GB SSD var. Teknik detayları pek bilmiyorum. Omen yerine bu daha iyi de demiyorum sadece çeşitlilik olması açısından bu bütçelerde göz atabilirsiniz. 32GB ram ve 1TB SSD şartsa ve daha sonra yükseltme ile uğraşmak istemiyorsanız niye olmasın. Attığınız Omenin kronik soruna sahip olduğunu duymadım, sanmıyorumda. dediğim gibi 2023 yılında Omen 16'lara ait 2 farklı şase var.
hocam peki bu olayla laptopun ölmesi nasıl oluyor, sadece uyku moduna almıyor mu?

Son düzenleme:
hocam peki bu olayla laptopun ölmesi nasıl oluyor, sadece uyku moduna almıyor mu?
Yani ilk başta bende oyun oynarken bir önceki arkadaş yazdığım gibi bir anda ekran ile klavye çalışmamaya başladı (iç aksamlar ve fanı duyabiliyordum halen) ama harici ekran ile o anki sorunumu çözüp daha sonraki saatler normal kullanımıma devam etmiştim. Bundan sonra bir kere daha ekran ve klavye kapandı ama bu bi 10 dakika falan sürdü. En sonunda ise yine oyun oynarken birdenbire hayatına son vermeye karar verdi. Çeşitli tuş kombinasyonları, işte usb ile format atıp baştan kurmaya çalışmak vesaire işe yaramadı.

Rehberde de yazdığım gibi çinli forumlarda ve çinli bir teknisyenin çektiği YouTube videosunda (o videoyu kaybettim bulamıyorum) ingilizce altyazılı şekilde sorunu detaylıca anlatıyordu ama üzerinde durduğu konu sensörün içindeki direncin sıcaklık yüzünden farklı değer göstermesi ve zamanla işte yapısını bozmasıydı. Hatta bu Omen modelinde kullanılan sensörün modelini ve bu sensörün yerine konulması gereken (sıcaklık değişimine daha dayanıklı) bir diğer sensörün kodunu da söylüyor üstüne de hp'nin sensör seçiminde ucuza kaçtığını da belirtiyordu. Videonun kendisi 15dk-30 dakika bir şeydi hepsini dinlemedim ama özet buydu. @Bruz da ayrı bir konuda HP ile Asus ve Acer markalarının Premium modellerini karşalıştırıp (Omen, Rog Strix, Helios) Omenin diğer rakip Premium modellere karşın ucuz kalmasının nedenini anakarttan kısması olduğunu söylemişti. Teknisyenin dedikleriyle kendisinin dedikleri uyuşuyor.

Şuan kendisini hatırlamadığım birisi de ayrıca bana başta Omen 16 değilde Omen 17 almamın daha sağlıklı olacağını çünkü Omen 16 anakartlarının kalitesiz olduğunu söylemişti (o zamanlar pek sallamadım dediğini). O arkadaşın dediğiyle bu sensörün havalandırma çıkışı yanında bulundurulması birleşince ise ortaya böyle bir arıza çıkıyor. Omen 16 kötü mü peki? bence kesinlikle değil. Sensör yerleştirmesinin kurbanı olmuşuz burda daha çok çünkü bundan önceki modellerde bu sensör touchpadin altında bulunuyor.

Bir başka duyduğum çözüm yolu ise bataryanın çıkarılıp güç tuşuna basılı tutulup sonra bataryanın tekrar takılması. Olabilir ama ben hiç denemedim. Laptop servisten geri geldiğinde ise açılmıştı. Bu da laptop tamamen ölüyor ve kullanılamaz hale geliyor demek değil.

Isınınca oluyorsa eğer soğuduktan sonra sorunun çözülmesi gerekmez ki? Laptop soğuduktan sonra bile uyku modundan çıkmamıştı. herhalde hasar artık en son raddede kalıcı oluyor ve HP servisi bu yüzden sensör bağlantısını direkt kesiyor.

Yani ilk başta bende oyun oynarken bir önceki arkadaş yazdığım gibi bir anda ekran ile klavye çalışmamaya başladı (iç aksamlar ve fanı duyabiliyordum halen) ama harici ekran ile o anki sorunumu çözüp daha sonraki saatler normal kullanımıma devam etmiştim. Bundan sonra bir kere daha ekran ve klavye kapandı ama bu bi 10 dakika falan sürdü. En sonunda ise yine oyun oynarken birdenbire hayatına son vermeye karar verdi. Çeşitli tuş kombinasyonları, işte usb ile format atıp baştan kurmaya çalışmak vesaire işe yaramadı.

Rehberde de yazdığım gibi çinli forumlarda ve çinli bir teknisyenin çektiği YouTube videosunda (o videoyu kaybettim bulamıyorum) ingilizce altyazılı şekilde sorunu detaylıca anlatıyordu ama üzerinde durduğu konu sensörün içindeki direncin sıcaklık yüzünden farklı değer göstermesi ve zamanla işte yapısını bozmasıydı. Hatta bu Omen modelinde kullanılan sensörün modelini ve bu sensörün yerine konulması gereken (sıcaklık değişimine daha dayanıklı) bir diğer sensörün kodunu da söylüyor üstüne de hp'nin sensör seçiminde ucuza kaçtığını da belirtiyordu. Videonun kendisi 15dk-30 dakika bir şeydi hepsini dinlemedim ama özet buydu. @Bruz da ayrı bir konuda HP ile Asus ve Acer markalarının Premium modellerini karşalıştırıp (Omen, Rog Strix, Helios) Omenin diğer rakip Premium modellere karşın ucuz kalmasının nedenini anakarttan kısması olduğunu söylemişti. Teknisyenin dedikleriyle kendisinin dedikleri uyuşuyor.

Şuan kendisini hatırlamadığım birisi de ayrıca bana başta Omen 16 değilde Omen 17 almamın daha sağlıklı olacağını çünkü Omen 16 anakartlarının kalitesiz olduğunu söylemişti (o zamanlar pek sallamadım dediğini). O arkadaşın dediğiyle bu sensörün havalandırma çıkışı yanında bulundurulması birleşince ise ortaya böyle bir arıza çıkıyor. Omen 16 kötü mü peki? bence kesinlikle değil. Sensör yerleştirmesinin kurbanı olmuşuz burda daha çok çünkü bundan önceki modellerde bu sensör touchpadin altında bulunuyor.

Bir başka duyduğum çözüm yolu ise bataryanın çıkarılıp güç tuşuna basılı tutulup sonra bataryanın tekrar takılması. Olabilir ama ben hiç denemedim. Laptop servisten geri geldiğinde ise açılmıştı. Bu da laptop tamamen ölüyor ve kullanılamaz hale geliyor demek değil.

Isınınca oluyorsa eğer soğuduktan sonra sorunun çözülmesi gerekmez ki? Laptop soğuduktan sonra bile uyku modundan çıkmamıştı. herhalde hasar artık en son raddede kalıcı oluyor ve HP servisi bu yüzden sensör bağlantısını direkt kesiyor.
Teşekkürler hocam.

Hocam bende i5-13500hx 4060'lı model var 7 aydır kullanıyorum hiçbir sorun olmadı fakat ben harici bir monitöre bağlayarak kullanıyorum ve laptop standda duruyor ayrıca kapağı kapatınca uykuya alma ayarları falan hepsi devre dışı ve genelde uzun süre yüksek sıcaklıklarda kullandığım oluyor sizce monitöre bağladığım için mi hiç sorun yaşamadım?

Bende tam olarak 6 ayı geçtim fakat çok aktif kullanmadım hocam bende de bir sorun oluşmadı işlemci ağırlıklı oyunlar oynadım belki de ondan kaynaklıdır ısınma sorunuysa sadece bize ait değil çoğu Intel laptopta oluyor maalesef. Fanlari yüksek RPM'e alıp hafif bir undervolting yapınca 83 84'lerde gezebilmeye başladım (CS2de)

Yani ilk başta bende oyun oynarken bir önceki arkadaş yazdığım gibi bir anda ekran ile klavye çalışmamaya başladı (iç aksamlar ve fanı duyabiliyordum halen) ama harici ekran ile o anki sorunumu çözüp daha sonraki saatler normal kullanımıma devam etmiştim. Bundan sonra bir kere daha ekran ve klavye kapandı ama bu bir 10 dakika falan sürdü. En sonunda ise yine oyun oynarken birdenbire hayatına son vermeye karar verdi. Çeşitli tuş kombinasyonları, işte USB ile format atıp baştan kurmaya çalışmak vesaire işe yaramadı.

Rehberde de yazdığım gibi Çinli forumlarda ve Çinli bir teknisyenin çektiği YouTube videosunda (o videoyu kaybettim bulamıyorum) İngilizce alt yazılı şekilde sorunu detaylıca anlatıyordu ama üzerinde durduğu konu sensörün içindeki direncin sıcaklık yüzünden farklı değer göstermesi ve zamanla işte yapısını bozmasıydı. Hatta bu Omen modelinde kullanılan sensörün modelini ve bu sensörün yerine konulması gereken (sıcaklık değişimine daha dayanıklı) bir diğer sensörün kodunu da söylüyor üstüne de HP'nin sensör seçiminde ucuza kaçtığını da belirtiyordu. Videonun kendisi 15DK-30 dakika bir şeydi hepsini dinlemedim ama özet buydu. @Bruz da ayrı bir konuda HP ile ASUS ve Acer markalarının premium modellerini karşalıştırıp (Omen, ROG STRIX, Helios) Omen'in diğer rakip premium modellere karşın ucuz kalmasının nedenini anakarttan kısması olduğunu söylemişti. Teknisyenin dedikleriyle kendisinin dedikleri uyuşuyor.

Şu an kendisini hatırlamadığım birisi de ayrıca bana başta Omen 16 değil de Omen 17 almamın daha sağlıklı olacağını çünkü Omen 16 anakartlarının kalitesiz olduğunu söylemişti (o zamanlar pek sallamadım dediğini). O arkadaşın dediğiyle bu sensörün havalandırma çıkışı yanında bulundurulması birleşince ise ortaya böyle bir arıza çıkıyor. Omen 16 kötü mü peki? Bence kesinlikle değil. Sensör yerleştirmesinin kurbanı olmuşuz burada daha çok çünkü bundan önceki modellerde bu sensör touchpadin altında bulunuyor.

Isınınca oluyorsa eğer soğuduktan sonra sorunun çözülmesi gerekmez ki? Laptop soğuduktan sonra bile uyku modundan çıkmamıştı. Herhalde hasar artık en son raddede kalıcı oluyor ve HP servisi bu yüzden sensör bağlantısını direkt kesiyor.

Termalleri biraz daha iyi olsa ben de Omen'in alınabilir bir laptop olduğunu düşünüyorum hocam havalandırma çıkışları gayet iyi çalışıyor aslında ama alttan da biraz çıkış olmalıymış bence altındaki ağsı yapı biraz çıkışı engellemiş gibi PTM7950 ile sorun çözen arkadaşlar olmuş müsait zamanda deneyeceğim.

Bilgisayara gelen gücü dalgalanmadan sabit ve düşük bir şekilde verebilsek çok daha verimli olacak aslında fakat nasıl yaparız bilmiyorum işlemci kilidi filan var sanırım

Konuyu lemon hocamın benim konuma yazması ile gördüm öncelikle arkadaşlar eğer modele sahip iseniz ve sorunu yaşarsanız hiçbir şekilde tamir ettirmeyin hocamın belirttiği mavi kablo kesme ve yazılım attık denme olayı yüksek ihtimal bana da oldu(içine garantim bozulur diye bakmadım maalesef ama aynı şeyleri yaşadım) ayrıca termal macunu değişimi yaptıklarını söylediler cihaz tekrar bozulmadan önce 1 hafta bende kaldığı için ısı değişimini fark ettim içine etmişler adeta CP 2077 Ultra ayarlarda Max 77 derece gören bilgisayar CS2'de 92 derece görüyordu cihazın iadesini verdim 3 aydır sürünüyorum iade verecekler diye teknik servis 20 gün bekletti 20 gün Teknosa cihazı faturasız gönderdiğinden bekledi ve benim tedarikçim(arena bilgisayar) cihazı tekrar teknik servise rapor için gönderiyor Mart'ın 14'ü gibi ilk tamire verdim o günden beri bilgisayarım yok 50k para verdim paramı alıp enseme tokat attılar resmen hala bekliyorum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı