"Hukuk neden sözel bir bölüm olmalı?" sorusunun cevabı

Türkiye'de alan seçme olayı bildiğin oyunlardaki zorluk seçimi zaten. Kolay mod sözele normal mod eşit ağırlığa zor mod da sayısala denk geliyor. Sırf girmek isteyen daha çok çalışmak zorunda kalsın da rekabet artsın diye sayısala konan milyon tane bölüm var, halbuki sayısaldaki bölümlerin çoğu sayısalın sadece matematik kısmıyla ilgileniyor. Hukuk için de aynısı geçerli, zaten yığılma oluyor işleri biraz zorlaştıralım diye EA'ya konmuş.

Sen yüzdelik hesabı yapıp yaş farkı alırken türev integral logaritma mı kullanıyorsun dostum? Senin dediğin kısım zaten TYT'de her türlü işleniyor. Kaldı ki ona bile gerek yok senin alanın hukuksa ve alanında yetkinsen bu mesleki açıdan yeterlidir, matematiği çıkarıp hesap makinesinden yapsan kimse sana avukatım aklından yüzde pay dağımı hesabı yapamıyor yazıklar olsun demez.

Mevzu hakim savcı veya daha üst görevlere gelince değişiyor kaç tane yanlış yazılmış yanlış hesaplama yapılarak arazi davası dilekçesi gördüm.

Hukuku sözele alırsan erişilmesi çok kolay bir bölüm olur. Neden mi, sözelde rekabet minimum da ondan. Yüksek sıralama yapmanın çok kolay olduğu bir bölüm sözel. Hukuk sözele geçerse bir nebze rekabet artar ancak yine yeterli olmaz.
Bunun en temel sebebi sözelde eleyici bir ders yok. Edebiyat ve sosyal düzgün bir çalışmayla full ya da fule yakın netler çıkarılabilecek alanlar.

Şu an erişilmesi çok zor bir bölüm mü? 3 matematik neti yapan adam parayı basıp gidip özel üniversitede okuyor. Sonra da senin başına hakim, avukat, savcı oluyor işte. Eşit ağırlıkta hukuk çok sağlam temellere dayanan, girmesi çok zor, çok liyakatli bir bölüm değil yani. :D Sözelde rekabetin minimum olduğunu ilk sizden duyuyorum. "Edebiyat ve sosyal düzgün bir çalışmayla fullemeye yakın netler çıkarılabilecek alanlar diye matematik ekleyelim, bari insanlar ilgisini bile gerektirmediği konularla cebelleşsin, eleyici olsun." bu düşünce de çürük.

Arkadaşlar hukuk 1999'da eşit ağırlık bölümü oldu. 1999'dan beri verilen mezunların niteliğinden hukuk sistemimizin ne kadar iyi olduğunu anlıyoruz. Ülkede 20 yıldır neden esaslı bir hukukçu çıkmıyor? Adını duyduğumuz isimler ya sosyal medya şaklabanı ya da gündeme gelip parasına para katmak isteyen isimler oluyor.

Sözelde eskiden önemli olan tek bölüm hukuktu şimdi önemli bölüm kalmadı. Eşit ağırlıkta da zaten çok bölüm yok. Bölümlerin çoğu sayısala yığılmış. Ayrıca hocam siz dedimiz herkes AYT mat görmemeli diye ama Türkiye'nin %90'ı AYT matematiği lisede görüyor ama bence %90'ı AYT matematiğe ihtiyacı yok.

Lisede görmek ayrı bir şeydir, bir mesleğe erişmek için onun belirleyici hâle gelmesi ayrı bir şeydir. Lisede görülmeli zaten ben buna karşı çıkmadım.

Miras davalarına matematiksiz nasıl gireceksiniz tapu davaları da aynı şekilde velayet davlarında yaş hesabı falan da var zor değil diyebilirsiniz ama zor.

Çok saçma bir argüman bence bu. Yaş hesaplanıyor diye tüm AYT matematikten sorumlu tutulsun insanlar, okey. Ayrıca avukatlar açısından konuşuyorsanız her avukatın bir uzmanlık alanı oluyor zamanla. Bazıları boşanma avukatı oluyor, bazıları farklı farklı avukatlık alanlarına kendini yakın buluyor ve onunla ilgileniyor.

Son düzenleme:
Sözelde rekabetin minimum olduğunu ilk sizden duyuyorum.
Çünkü öyle. Sayısal veya eşit ağırlık hatta dilcilerin yanında sözelde rekabet minimum.
Ha bunun çözümü matematik eklemek değil tabii. Çözüm edebiyat ve sosyali nitelikli sormak. Bir sayısalcı olarak edebiyat ve sosyalin yarısını çözebiliyorsam bu ÖSYM'nin ayıbıdır.

Çünkü öyle. Sayısal veya eşit ağırlık hatta dilcilerin yanında sözelde rekabet minimum.
Ha bunun çözümü matematik eklemek değil tabii. Çözüm edebiyat ve sosyali nitelikli sormak. Bir sayısalcı olarak edebiyat ve sosyalin yarısını çözebiliyorsam bu ÖSYM'nin ayıbıdır.
Sözelde kaliteli bölüm olmadığı için durum böyle. Hukuk sözele geçirilse, kalitesiz fakülteler kapatılarak sadece bir iki fakülte bırakılsa ve sadece ilk 1000'den öğrenci alımı yapılsa hem bölüm seçim oranı bir nebze dengelenir hem de hukuk fakülteleri yolgeçen hanı olmaktan çıkar.

Hukuk sözele geçerse, günümüz şartlarına bakarsak bölüm direkt biter diye düşünüyorum. Gerektiğinde teknik ve analitik düşünebilmek, problem çözebilmek için insanın az da olsa matematikten anlaması gerekiyor. Bunun için illa AYT Mat bilmek gerekiyor demiyorum tabii ki ama şu an için maalesef bu durumu değiştiremiyoruz. Sözel bölümlerde bazen çok boş insanlar da oluyor. Sadece ezber yaparak sözelde iyi sıralama yapılabiliyor. Mesela böyle kişilere hukuk okuma imkânı vermemek lazım. Belli bir kalite standardı olmalı. Eşit ağırlık okuyanlar zaten genel olarak sözel bölümdeki soruları yapabiliyor. Onlar için sınavda belirleyici olan şey matematik oluyor. Bana kalsa komple sınav sistemi değişmeli ve YGS-LYS mantığı geri gelmeli, en mantıklı sistem buydu. Ama mevcut şartlarda, hukuk eşit ağırlıkta kalmalı.

Hukuk sözele geçerse, günümüz şartlarına bakarsak bölüm direkt biter diye düşünüyorum. Gerektiğinde teknik ve analitik düşünebilmek, problem çözebilmek için insanın az da olsa matematikten anlaması gerekiyor. Sözel bölümlerde bazen çok boş insanlar da oluyor. Sadece ezber yaparak sözelde iyi sıralama yapılabiliyor. Mesela böyle kişilere hukuk okuma imkânı vermemek lazım. Belli bir kalite standardı olmalı. Eşit ağırlık okuyanlar zaten genel olarak sözel bölümdeki soruları yapabiliyor. Onlar için sınavda belirleyici olan şey matematik oluyor. Bana kalsa komple sınav sistemi değişmeli ve YGS-LYS mantığı geri gelmeli, en mantıklı sistem buydu. Ama mevcut şartlarda, hukuk eşit ağırlıkta kalmalı.

Matematikten anlamak farklı bir şey, ileri düzey soyut matematik kavramlarla işlemler yapmak ayrı bir şey. Bir insanın logaritma, türev, integral, fonksiyon, trigonometri sorularını çözebiliyor olması o insanın dolu bir insan olduğunu da göstermez.

Ayrıca ezber yapan insanların analitik zekası, muhakeme becerisi, soyut düşünme becerisi yok diye bir kâide de yok ki.

Çözüm edebiyat ve sosyali nitelikli sormak. Bir sayısalcı olarak edebiyat ve sosyalin yarısını çözebiliyorsam bu ÖSYM'nin ayıbıdır.

Bu cümleye katıldım.

Matematikten anlamak farklı bir şey, ileri düzey soyut matematik kavramlarla işlemler yapmak ayrı bir şey. Bir insanın logaritma, türev, integral, fonksiyon, trigonometri sorularını çözebiliyor olması o insanın dolu bir insan olduğunu da göstermez.

Ayrıca ezber yapan insanların analitik zekası, muhakeme becerisi, soyut düşünme becerisi yok diye bir kâide de yok ki.

Logaritma, türev, integral, fonksiyon, trigonometri sorularının yapılabilmesi için belli bir seviyede soyut düşünme, problem çözme yeteneği ve matematiksel mantık bilgisine ihtiyaç var. Tüm sözelciler için "hiçbirinde bu özellik yok" demiyorum tabii ki ama günümüz şartlarında ezbercilerin önünü kesmenin tek yolu AYT mat soruları gibi görülüyor. Günün birinde sözel bölümdeki soruları daha nitelikli bir duruma getirirlerse o zaman işler değişebilir.

Logaritma, türev, integral, fonksiyon, trigonometri sorularının yapılabilmesi için belli bir seviyede soyut düşünme, problem çözme yeteneği ve matematiksel mantık bilgisine ihtiyaç var. Tüm sözelciler için "hiçbirinde bu özellik yok" demiyorum tabii ki ama günümüz şartlarında ezbercilerin önünü kesmenin tek yolu AYT mat soruları gibi görülüyor. Günün birinde sözel bölümdeki soruları daha nitelikli bir duruma getirirlerse o zaman işler değişebilir.

"Ezbercilerin önünü kesmenin tek yolu AYT mat soruları." bu sözel olan bir sosyal bilimde yani hukukta, sözel zekası yüksek olan kişilere AYT matematik gibi ileri düzey matematiksel kavramları dayatmaktır. Tutarsız, mantıksız ve adil değil.

Herkes ezberci ezberci ezberci deyip duruyor anlamıyorum bir türlü, bunu diyen insanlar sanki hiç yapay zeka kullanmıyor, hiç ezbere konuşmuyor, hiç bir şeyleri ezberlemiyorlarmış gibi... Bir şeyi ezberlemek kötü bir şey değil ki? Teorik bilgileri ezberliyoruz nihayetinde. Matematikte yok mu ezber? Matematikte de var, hayatın her yerinde matematik varsa her yerinde de yine ezber var.

Kendini "sözelci" tanımlayan insanlara "Bunlar ezberci, bunlardan bir şey olmaz, bunların önüne matematik soruları koyalım da patlasınlar." demekten farkı yok. Hukuk eşit ağırlık yapılarak bu düşünce amaçlanıyor zaten.

"Ezbercilerin önünü kesmenin tek yolu AYT mat soruları." bu sözel olan bir sosyal bilimde yani hukukta, sözel zekası yüksek olan kişilere AYT matematik gibi ileri düzey matematiksel kavramları dayatmaktır. Tutarsız, mantıksız ve adil değil.

Buna zaten ben de katılıyorum da mevcut sistemde durum böyle yapacak bir şey yok. Sistem değişmediği sürece, bizim sisteme ayak uydurmamız gerekiyor.

Herkes ezberci ezberci ezberci deyip duruyor anlamıyorum bir türlü, bunu diyen insanlar sanki hiç yapay zeka kullanmıyor, hiç ezbere konuşmuyor, hiçbir şeyleri ezberlemiyorlarmış gibi... Bir şeyi ezberlemek kötü bir şey değil ki? Teorik bilgileri ezberliyoruz nihayetinde. Matematikte yok mu ezber? Matematikte de var, hayatın her yerinde matematik varsa her yerinde de yine ezber var.

Sözelde direkt konuyu ezberleyip soru çözebilme durumu var. Belli bir tarihi, olayı vs. ezberlerim ve direkt sorunun cevabını bulmuş olabilirim. Çünkü AYT sözel kısmı baştan aşağı bilgi soruları. Yani sadece ezberi iyi olan biri için sorular gayet kolay gelecektir. Ama matematikte bir problemi veya bir konuyu ezberlemek diye bir şey yok. Konuyu anlarım, anladığım bilgilerle soruya bakıp mantık yürüterek çözüme ulaşırım. Mesela trigonometride cos2X in açılım formüllerini ezberlerim, ama soruda hangi açılımı kullanmam gerektiğine karar vermek için belli seviyede o saydığım yeteneklere sahip olmam gerekir. Sadece konu ezberleyerek sözel sınavda başarılı olan birine hukuk okuma imkânı vermek hukuk bölümünü bitirir, kaliteyi düşürür, mühendislik bölümleriyle yarışır düzeyde diplomalı işsizlik patlar çünkü çoğu insan popülaritesinden dolayı hukuk okumak ister. Mevcut sistemde de o bahsettiğimiz yetenekler AYT Mat ile belirlendiği için de, sistem değişmediği sürece hukuk eşit ağırlıkta kalmalı.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı