Benim Ryzen sistemimde böyle bir durum yok hocam. Boşta sabit 60 derece şu an (Macun değişim vakti geliyor galiba).
Bir çipin sık sık ısınıp soğuması zararlı diye biliyorum. Bahsettiğim durum nadiren yükselmesi değil. Durup dururken bir bakıyorsunuz 35 derece, bir bakıyorsunuz 55 derece. Bunlar 10 saniye içinde oluyor.
Evet, sıcaklık yükselince fanlar da hızlanıyor. Öncesinde fan ayarlarından belli bir sıcaklığa kadar sabit hızda dönecek şekilde ayarlamıştım ama tabi ki bu sorunu çözmek yerine üzerini örtmek oluyor.
Dediğim gibi, belirli BIOS ayarlarıyla bu durum engellenebiliyor ancak işlemciye zarar verecek bir şey yok ortada. İşlemciler epey dayanıklı şeyler, ben daha kendim sadece 1 işlemci bozabildim. O da anakarttan dolayı olduğunu düşünüyorum.
Sık sık ısınıp soğuması zararlı denebilir ancak 20 derece fark o kadar da fazla bir fark değil, epey az hatta.
Fanın bir hızlanıp bir yavaşlamasını ben eski MSI anakartımda tepki süresini arttırarak çözmüştüm. Tam olarak ayarı nerde bilmiyorum. Tek hatırladığım, 0.1 saniye ayarını 0.7 yapmıştım. Ani sıcaklık artışlarında tepki vermiyordu fan, bu sayede kafam da ağrımıyordu.