i3 3110M GT 740M laptop için hafif işletim sistemi önerisi

M4xJahzse1250

Hectopat
Katılım
16 Temmuz 2019
Mesajlar
427
Çözümler
1
Merhaba hocalarım, öncelikle selamın aleyküm. 10 Yıllık bir laptopum var, format atmak istiyorum sadece Google'da gezeceğim. Hafif bir işletim sistemi var mı? Ben Chrome OS Flex'i kurmayı tercih ediyorum. Sizin tercehiz nedir?

İşlemci: i3 3110M.

Ekran kartı: GT 740M.

RAM: 8 GB DDR3L RAM.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Çok benzer bir sistemim var Windows 10 Home yüklü 120 GB SSD'ye yüklü Windows televizyona yansıtıyorum YouTube maç falan izleyeceğim de böyle değerlendirebilirsiniz
 
NVIDIA ekran kartınızdan dolayı Chrome OS Flex düzgün çalışmayabilir. Nouveau sürücüleri tam anlamıyla kusursuz değiller ve güç yönetimi henüz çoğu cihazda ya hiç çalışmıyor ya da henüz test aşamasında bazen hata çıkartabilecek şekilde çalışıyor. Sizin kartınıza baktığımızda yani GT 740M bu Kepler ailesine ait kod adı da NVE0 olarak geçiyor.
Buraya bakarsanız çoğu yönden şanslısınız ki kartınızda neredeyse diğerlerine göre tamamlanmayan özellikler çok az denebilir.
Buraya bakarsanız Engine Reclocking ve Memory Reclocking hala üzerinde çalışmalar var fakat tamamlanmamış yani haliyle gene düşük performans alacaktır. Chrome OS Flex'de nouveau sürücüleri de güncel değilse burada ve yukarda yazan tamanlanmış olarak geçen özellikler bile çalışmıyor olabilir.

Tavsiyem bir Linux dağıtımı kurunuz. Chrome OS Flex'e niye NVIDIA sürücüsünü kuramam diyorsanız böyle bir ayar mevcut değil. Aynı android gibi kök erişimine sahip değilsiniz maalesef. Bu sebepten Linux dağıtımı kurup kullanmanızı öneriyorum. Linux Mint Cinnamon yeni kullanıcılar için uygun bir dağıtımdır. Kurduktan sonra sürücü yöneticisi mi öyle bir şey vardı. Oradan NVIDIA kartınız için gerekli sürücüyü arayacaktır ve önünüze gelecektir. Sonrasında onu kuraraktan çoğunlukla hata yaşamadan kullanabilirsiniz. Her neyse zaten bir sorun yaşarsanız internette veya buradaki GNU Linux forumuna sorarsanız anlayan çoğu kişi yardımcı olacaktır. Sonrasında oyun dışında her işinizi görecektir ve eğer Mac OS arayüzü tarzında arayüzler seviyorsanız her ne kadar sevmesemde Elementary OS'e bakabilirsiniz. Arayüzünden dolayı sevmiyorum demek istemedim yanlış anlaşılma olmasında diğer dağıtımlara göre çok hatalı gelmişti bana. 6.x'li sürümlerinde terminal de kodlar çok yavaş bir şekilde işleve geçiyordu ve bazı uygulamalar düzgün çalışmıyordu. 7.x'li sürümlerde en son baktığımda çoğu hata gitmişti ama bu seferde flatpak sorunluydu. freedesktop.GL gibi bir addaki paketi güncelleyemiyordu. Silip kurayım dedim daha daha farklı hatalar verdi. Flathub deposu gibi yerlerden indirmeye çalıştım her zaman hata verdi. Net hatırlamıyorum ama bir şeyi doğrulamakta sorun yaşıyordu. Bir sürü forum,site gezdim ama çözüm bulamadım. Bu sorunlar sizde olacak diye bir kesinlik yok tabiki de bana çok stabil gelmedi. Tavsiye olaraktan Linux Mint Cinnamon kullanmanızı öneriyorum.
 
NVIDIA ekran kartınızdan dolayı Chrome OS Flex düzgün çalışmayabilir. Nouveau sürücüleri tam anlamıyla kusursuz değiller ve güç yönetimi henüz çoğu cihazda ya hiç çalışmıyor ya da henüz test aşamasında bazen hata çıkartabilecek şekilde çalışıyor. Sizin kartınıza baktığımızda yani GT 740M bu Kepler ailesine ait kod adı da NVE0 olarak geçiyor.
Buraya bakarsanız çoğu yönden şanslısınız ki kartınızda neredeyse diğerlerine göre tamamlanmayan özellikler çok az denebilir.
Buraya bakarsanız Engine Reclocking ve Memory Reclocking hala üzerinde çalışmalar var fakat tamamlanmamış yani haliyle gene düşük performans alacaktır. Chrome OS Flex'de nouveau sürücüleri de güncel değilse burada ve yukarıda yazan tamanlanmış olarak geçen özellikler bile çalışmıyor olabilir.

Tavsiyem bir Linux dağıtımı kurunuz. Chrome OS Flex'e niye NVIDIA sürücüsünü kuramam diyorsanız böyle bir ayar mevcut değil. Aynı Android gibi kök erişimine sahip değilsiniz maalesef. Bu sebepten Linux dağıtımı kurup kullanmanızı öneriyorum. Linux Mint Cinnamon yeni kullanıcılar için uygun bir dağıtımdır. Kurduktan sonra sürücü yöneticisi mi öyle bir şey vardı. Oradan NVIDIA kartınız için gerekli sürücüyü arayacaktır ve önünüze gelecektir. Sonrasında onu kuraraktan çoğunlukla hata yaşamadan kullanabilirsiniz. Her neyse zaten bir sorun yaşarsanız internette veya buradaki GNU Linux forumuna sorarsanız anlayan çoğu kişi yardımcı olacaktır. Sonrasında oyun dışında her işinizi görecektir ve eğer macOS arayüzü tarzında arayüzler seviyorsanız her ne kadar sevmesemde Elementary OS'e bakabilirsiniz. Arayüzünden dolayı sevmiyorum demek istemedim yanlış anlaşılma olmasında diğer dağıtımlara göre çok hatalı gelmişti bana. 6.X'li sürümlerinde terminal de kodlar çok yavaş bir şekilde işleve geçiyordu ve bazı uygulamalar düzgün çalışmıyordu. 7.X'li sürümlerde en son baktığımda çoğu hata gitmişti ama bu sefer de flatpak sorunluydu. Freedesktop. GL gibi bir addaki paketi güncelleyemiyordu. Silip kurayım dedim daha daha farklı hatalar verdi. Flathub deposu gibi yerlerden indirmeye çalıştım her zaman hata verdi. Net hatırlamıyorum ama bir şeyi doğrulamakta sorun yaşıyordu. Bir sürü forum, site gezdim ama çözüm bulamadım. Bu sorunlar sizde olacak diye bir kesinlik yok tabii ki de bana çok stabil gelmedi. Tavsiye olarakdan Linux Mint Cinnamon kullanmanızı öneriyorum.

Ubuntu Stabil Çalışır Mı?

8.1 veya Linux distroları.
SSD varsa Windows 10 günlük kullanımda yeterli de olacaktır.
Eski Bir bilgisayar zaten Windows 7 kursam ?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı