i3 3220 sisteme render için yükseltme

Madem işin erbabı abim fikirlerini dile getirdi, benim de kuşkularım hemen hemen bitti. Açıkçası ben montaj işinde başlangıç değil profesyonel konuma geldim geleceğim gibi. Ve PC'de oyun oynamayı sevmiyorum, Bi PES tutkum var başkada yok. Peki Abim senin meslek ne? Ben bu kartı alacağım er yada geç. Bu kartı önerebildiğin başka üreten marka varmı? Daha hesaplı olanından. Bir de şuan ki sistemimi sence nasıl daha verimli hale getirebilirim? Yani kartı almam biraz uzun sürecek sonuçta ortada (eldeki bütçe X 2 + 500 = Sabreden derviş gebermiş :)) gibi bir sonuç var.
Profesyonellik kavramı işin içerisine girerse kavga çıkar.
Çünkü gerçek anlamda profesyonel cihazlar öyle pahalıdır ki, aklımız almaz.
Mesleğimi @Ali Güngör bilir. Emekli olmadan önce, bu gibi işlerin yaygınlıkla kullanıldığı bir kuruluşta çalışıyordum. Esas işim ses ile ilgili olsa da, video cihazları ile de arkadaşlığımız vardı.

1998 li yıllarda ilk PC'im ile DIGITAL RECORDING ve EDITING işlemleri yapayım demiştim.
O yıllarda söz sahibi olan tek bir marka vardı TARGA.
Bir araştırma yaptım. Bir yerleri gezdim ve fiyat aldım.
Full editing ve capture işlemleri için bir takım TARGA kartları 30.000 $ imiş. Haliyle iyi bir ŞOK yaşadıktan sonra bu işleri ertelemiştim.
Daha sonra bir arkadaş MATROX firmasından bahsedince, ortaklaşa MATROX almıştık. O yıllardaki PC'miz P4 2.8GHz idi.
Sonuçta bu MATROX markası profesyonel cihazlar üretiyor olsa da örneğini vermiş olduğum bu kart, ev veya küçük işletmeler için ideal bir seçenektir.
Daha ucuzu var mı? Bilmiyorum.
Google amcaya video editing hardware gibi bir yazı yazarsak sanırım aradığımız yanıtları bulabiliriz.
HAA BİR NOT DAHA:
Ben bu markayı önermiş olsam da, illa bu kartı almak zorunluluğun yoktur. Daha uygun fiyatlı bu işler için üretilmiş donanımlardan varsa elbette ki neden daha fazla harcayasın.
Ancak beğendiğin bir ürünü, bilen kişilere danışmanı ve bilgi almanı da tavsiye ederim.

Abi benim forumlardan anladığım kadarıyla render için genellikle RAM ve CPU yükseltilmesi önerilmiş. Birde tabikide SSD yazma okuma hızıyla yardımcı olur. Zaten mevcut sistemim Sony vegas pro, Edius ve Adobe premier pro üzerinde montajı rahatlıkla karşılıyor.
Render işlemlerini ya CPU gücü ile yaparsın, ya da benim önermiş olduğum kartlar gibi kartlarla yaparsın.
Hangi CPU olursa olsun, render işlemlerinde çuvallayacaktır. Çünkü PC'deki CPU'ların görevi bu değildir.
Render işlemlerinin kısa tanımı.
Her video akışı resim karelerinden oluşmaktadır.
PAL sistemlerde 25 adet resim saniyede geçer. NTSC sistemlerde ise 30FPS dir. (29.97)
Eğer video akışımız (P) yani progressive ise PAL sistemde 50 kare, NTSC'de 60 karedir.
Her resim karesinin belli bir data miktarı olduğu için, işlemciler bu dataları ham olarak işlemek zorundadır.
Yani video akışındaki BİTSTREAM değerlerini de her karede hesap edip ayıklamak ve gerekli değeri oraya yeniden koymaktır.
Resim kalitesine göre kabaca şöyle bir hesap söz konusudur.
1K sistemler (1266X900) yaklaşık 1MB boyutlu karelerden oluşur.
2K yani FHD sistemler ise kabaca 2MB boyutundadır.
Saniyede 60 kare işlem yapıyorsak, 2X60=120MB veriyi işlemci işlemek zorundadır.
EK BİLGİ:
Örnekteki değerler 8 bitlik renk bilgilerini içermez.
Gerçek 8 bit renk bilgileri içeren resim kareleri çok daha fazla data barındırırlar. Örnek olarak ekran alıntınızı 24 bit eşlem formaatında kaydedip, toplam büyüklüğüne bakabilirsiniz
.

Eski görüntüyü alacak resimlerin tek tek çözünürlüğünü yükseltecek, sonra bunları belli bitsream değeri ile sıralayıp bir araya getirecek ve tek bir dosya halinde kaydedilmesini sağlayacak :D
Yoh gardaş sen bunlara inanma.
Elbette ki render işlemlerinde işlemcilerin de önemi tartışılmazdır. Hele hele büyük reklam firmalarının yaptığı gibi 10 metreye 20 metre ebatında bir fotoğraf işleyeceksen, işte o zaman BABA İŞLEMCİ, BABA EKRAN KARTI ve EN BABASINDAN RAM gereklidir.
Bir hususu daha belirteyim.
Ekran kartları render yapmaz. Ekran kartları sadece ekrana gönderilen görüntüleri işleyerek, UPSCALLING veya DOWNSCALLING yaparlar. Eğer yapmış olduğun işlem, 30 metre karelik bir fotoğrafı işlemek ve üzerinde çalışmak ise, heç gusura galma ekran kartının da baba olması gereklidir.
Ama biz ne yapıyoruz?
Bir video akışını, gerekirse ekranda bile göstermeden sadece çözünürlüğünü değiştirerek bir yerlere kaydediyoruz.
Yukarda belirttiğim üzere.
Bu gibi işlerde disklerden veri alış ve kayetme hızı da önem arzetmektedir. Bu sebeple uygun bir SSD benim de tavsiyemdir. Ama sağlam bir çözüm dersen SAS diskler en iyisidir. Çünkü SSD ler fazla yazıp okumaya karşı hassastırlar.

Son düzenleme:
Profesyonellik kavramı işin içerisine girerse kavga çıkar.
Çünkü gerçek anlamda profesyonel cihazlar öyle pahalıdır ki, aklımız almaz.
Mesleğimi @Ali Güngör bilir. Emekli olmadan önce, bu gibi işlerin yaygınlıkla kullanıldığı bir kuruluşta çalışıyordum. Esas işim ses ile ilgili olsa da, video cihazları ile de arkadaşlığımız vardı.

1998 li yıllarda ilk PC'im ile DIGITAL RECORDING ve EDITING işlemleri yapayım demiştim.
O yıllarda söz sahibi olan tek bir marka vardı TARGA.
Bir araştırma yaptım. Bir yerleri gezdim ve fiyat aldım.
Full editing ve capture işlemleri için bir takım TARGA kartları 30.000 $ imiş. Haliyle iyi bir ŞOK yaşadıktan sonra bu işleri ertelemiştim.
Daha sonra bir arkadaş MATROX firmasından bahsedince, ortaklaşa MATROX almıştık. O yıllardaki PC'miz P4 2.8GHz idi.
Sonuçta bu MATROX markası profesyonel cihazlar üretiyor olsa da örneğini vermiş olduğum bu kart, ev veya küçük işletmeler için ideal bir seçenektir.
Daha ucuzu var mı? Bilmiyorum.
Google amcaya video editing hardware gibi bir yazı yazarsak sanırım aradığımız yanıtları bulabiliriz.
HAA BİR NOT DAHA:
Ben bu markayı önermiş olsam da, illa bu kartı almak zorunluluğun yoktur. Daha uygun fiyatlı bu işler için üretilmiş donanımlardan varsa elbette ki neden daha fazla harcayasın.
Ancak beğendiğin bir ürünü, bilen kişilere danışmanı ve bilgi almanı da tavsiye ederim.

Render işlemlerini ya CPU gücü ile yaparsın, ya da benim önermiş olduğum kartlar gibi kartlarla yaparsın.
Hangi CPU olursa olsun, render işlemlerinde çuvallayacaktır. Çünkü PC'deki CPU'ların görevi bu değildir.
Render işlemlerinin kısa tanımı.
Her video akışı resim karelerinden oluşmaktadır.
PAL sistemlerde 25 adet resim saniyede geçer. NTSC sistemlerde ise 30FPS dir. (29.97)
Eğer video akışımız (P) yani progressive ise PAL sistemde 50 kare, NTSC'de 60 karedir.
Her resim karesinin belli bir data miktarı olduğu için, işlemciler bu dataları ham olarak işlemek zorundadır.
Yani video akışındaki BİTSTREAM değerlerini de her karede hesap edip ayıklamak ve gerekli değeri oraya yeniden koymaktır.
Resim kalitesine göre kabaca şöyle bir hesap söz konusudur.
1K sistemler (1266X900) yaklaşık 1MB boyutlu karelerden oluşur.
2K yani FHD sistemler ise kabaca 2MB boyutundadır.
Saniyede 60 kare işlem yapıyorsak, 2X60=120MB veriyi işlemci işlemek zorundadır.
EK BİLGİ:
Örnekteki değerler 8 bitlik renk bilgilerini içermez.
Gerçek 8 bit renk bilgileri içeren resim kareleri çok daha fazla data barındırırlar. Örnek olarak ekran alıntınızı 24 bit eşlem formaatında kaydedip, toplam büyüklüğüne bakabilirsiniz
.

Eski görüntüyü alacak resimlerin tek tek çözünürlüğünü yükseltecek, sonra bunları belli bitsream değeri ile sıralayıp bir araya getirecek ve tek bir dosya halinde kaydedilmesini sağlayacak :D
Yoh gardaş sen bunlara inanma.
Elbette ki render işlemlerinde işlemcilerin de önemi tartışılmazdır. Hele hele büyük reklam firmalarının yaptığı gibi 10 metreye 20 metre ebatında bir fotoğraf işleyeceksen, işte o zaman BABA İŞLEMCİ, BABA EKRAN KARTI ve EN BABASINDAN RAM gereklidir.
Bir hususu daha belirteyim.
Ekran kartları render yapmaz. Ekran kartları sadece ekrana gönderilen görüntüleri işleyerek, UPSCALLING veya DOWNSCALLING yaparlar. Eğer yapmış olduğun işlem, 30 metre karelik bir fotoğrafı işlemek ve üzerinde çalışmak ise, heç gusura galma ekran kartının da baba olması gereklidir.
Ama biz ne yapıyoruz?
Bir video akışını, gerekirse ekranda bile göstermeden sadece çözünürlüğünü değiştirerek bir yerlere kaydediyoruz.
Yukarda belirttiğim üzere.
Bu gibi işlerde disklerden veri alış ve kayetme hızı da önem arzetmektedir. Bu sebeple uygun bir SSD benim de tavsiyemdir. Ama sağlam bir çözüm dersen SAS diskler en iyisidir. Çünkü SSD ler fazla yazıp okumaya karşı hassastırlar.
Açıkçası SAS disk hiç kullanmadım yabancısıyım, Biraz araştırma yapayım. Üşenmeden yazmışsın abi, hakkını helal et. Sağol.

Son düzenleme:
Açıkçası SAS disk hiç kullanmadım yabancısıyım, Biraz araştırma yapayım. Üşenmeden yazmışsın abi, hakkını helal et. Sağol.
Hiç sorun değil de SAS diskleri önerdiğim için biraz tereddütte kaldım.
Hiç tanımıyorsan ve tecrüben yoksa, SAS disklere girme. Şimdilik araştır ve bilgi sahibi ol.
Esasen kendi kullandığım WD VOLECIRAPTOR bile bu gibi işler için ideal denilebilir.
SAS disklere giresen arabirim bilmemne sıkıntıların olabilir.
Zaten oldukça pahalılar.
Bir SSD erişim olarak hızlı olmasa, WD velocıraptor diskler kral olurdu. Benim için hala öyleler de.
240GB bir SSD takribi 400TL civarındadır.
Render işlemleri gibi yaz, sil uygulamaları bu diskleri ne denli kullanılabilir yapar bilemiyorum, ama 10.000 devirlik voleciraptor ile takribi 200MB/sn lik hızlara ulaşabilirsin. Fiyat ve kapasite kıyaslamasını da sana bırakıyorum.

Kapasite olarak tatmin ediyorsa düşünülebilir.
Amazon.com: WD VelociRaptor 500 GB Workstation Hard Drive: 3.5 Inch, 10000 RPM, SATA III, 64 MB Cache - WD5000HHTZ: Computers & Accessories

Size kolay gelsin o zaman. Bir tane işlemci alır render alırsınız... Ne diyeyim? Kolay gelsin.
Bu arada @Mr_YAMYAM ne iş yaptığınız beni pek ilgilendirmez ben bildiğim doğruyu söylerim, yanlışı düzeltirim hatam varsa özrümü de dilerim. Alın I/O kart mis gibi ohh ne güzel 3 GB'da RAM hayda Red Dragon 6K kamera ile çeker 4K render alır, film bile renderlarsınız..

Size kolay gelsin o zaman. Bir tane işlemci alır render alırsınız... Ne diyeyim? Kolay gelsin.
Bu arada @Mr_YAMYAM ne iş yaptığınız beni pek ilgilendirmez ben bildiğim doğruyu söylerim, yanlışı düzeltirim hatam varsa özrümü de dilerim. Alın I/O kart mis gibi ohh ne güzel 3 GB'da RAM hayda Red Dragon 6K kamera ile çeker 4K render alır, film bile renderlarsınız..
İşlemci mi abi? Bu Matrox i/o kart için Başka donanıma gerek yok diyor sitesinde. İşlemci derken kartın kendisini mi kasdetiyorsun? Birde Red dragon 6k kamera demişsin, fiyatı bi gördüm aman Allah'ım, sana geliyorum dedim.
PicsArt_08-09-04.27.32.jpg

Yahu kardeşim I/O kart hepsini yapıyor da sen o kartı alabilecek misin? (Yanlış anlama maddi olarak)
Aslında önceden senin 300+300+600 önerini düşündüm hatta artık konuyu kapatmaya çalışırken, @Mr_YAMYAM benim aklimdaki cevapsız Kalan soruların cevaplarını verdi.üstelik mesleği imiş. Bana aynı sistemin sadece bir kart ile mükemmel sonuç vereceğini, Hemde her sene değişen RAM, CPU vs. gibi eskitip köşeye atmayacağım uzun vadeli bir seçenek sundu. Evet bütçemin 2 katı belki 5-6 ay daha birikim yapacağım ama aldıktan 1 sene sonra yine forumlarda render diye dolaşmayacağım.

O senin bileceğin iş. Ama buraya "i3 3220 sisteme render için yükseltme" diye başlık atıp "1000 - 1500 TL" bütçe var dersen o zaman alacağın cevaplar RAM, CPU gibi parçalardır unutma...

Deneyimlerime göre konuşacak olursam, programa göre değişmekle birlikte, pek çok plug-in grafik hızlandırıcı desteğini sunmuyor veya tam kapasite kullanmıyor. Güncel bir render sisteminde bile önce işlemci gücü, sonra grafik kart gücü öneriyorum.
Cevabın için sağol. @Xample-47 seninle aynı düşünüyordu. Peki dedim sistemimi nasıl yükselteyim? RAM gitti, işlemci gitti, anakart gitti ve trajikomik ama sonunda bir de ekran kartı tavsiye etti.Benim PC komple değişime gitti kara kara düşünmeye başladım Çünkü yükselteyim derken sistem komple değişime gitti. @Mr_YAMYAM konuyu gördü ve bana sistemin aynı kalsın fakat bütçenin 2 katına çık, bu kartı al ama uzun vadede kullan dedi. karar senin sence hangi yol?

O senin bileceğin iş. Ama buraya "i3 3220 sisteme render için yükseltme" diye başlık atıp "1000 - 1500 TL" bütçe var dersen o zaman alacağın cevaplar RAM, CPU gibi parçalardır unutma...
Abi zaten yanlış cevap verdin demiyorum. haliyle geneli senin verdiğin cevapları veriyor zaten vede haklısınız. Fakat konunun orijinal başlığı "i3 sistemi minimum değişiklikle uzun vadeli render sistemi haline getirme" idi moderatörler değiştirip yayınlıyorlar.

Konu kapanabilir. Yardımcı olan herkese çok teşekkürler ederim. Tercihim Matrox Profesyonel i/o kart oldu. Google amcada marka konusunda yardımcı oldu, zaten Matrox diyor başkada birşey demiyor.
:):) :like::like::like:
PicsArt_08-09-02.10.16.jpg

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı