i3 sistem için Linux önerisi

Tamam seni dinleyip Mint Xfce kuracağım. Ama ben bu işlerden anlamadığım için abime kurdurtacağım. O da şu an evde değil gelsin söz veriyorum durumu senle paylaşacağım kurduktan sonra ki.
 
Tamam seni dinleyip Mint Xfce kuracağım. Ama ben bu işlerden anlamadığım için abime kurdurtacağım. O da şu an evde değil gelsin söz veriyorum durumu senle paylaşacağım kurduktan sonra ki.
Kolay gelsin, pişman olacağınızı sanmıyorum. Kurulumdaki herhangi bir olumsuz durumda konu açabilirsiniz. Desteği bile kalmayan Windows 7 ve forumlarında cevap alabileceğiniz GNU/Linux dağıtımları. :D
 
Windows 11'de NT 3.1 kalıntısı olan NT çekirdeği şişkin değil de Linux mu şişkin? Güldürme.
Olay o değil ki. Olay UNIX'in basitlik felsefesi. Linux aslına bakarsan NT'den daha eski. NT'nin daha ağır olma sebebi kompleksitesinden dolayı. UNIX sistemlerde ayrı ayrı birleştirilen parçaları Microsoft direkt olarak veriyor, örneğin GDI fonksiyonları, pencere yöneticisi falan NT çekirdeğinin içinde geliyor. Hatta bazı hizmetleri kapatırsan sistemi hafifletebilirsin. Suç hem NT çekirdeğinde, hem hizmetlerde diyorum ben bu ağırlık için. Onun dışında RISC işlemcilere Win32 desteğinin 2017'den beri yeni yeni gelmeye başlaması, NT çekirdeğinin nasıl kompleks bir çekirdek olduğunu gösteriyor.

Windows çekirdeğini gördünmü de konuşuyorsun? Şişkin oluğunu nereden biliyorsun? Linux çekirdeğini görebiliyoruz ve biliyoruz. Windows kapalı kaynak sonuçta. Nereden biliyorsun? Kodlarını inceledin mi? XP dışında leak yok zaten.

NT 3.1 diye bir şey yok ayrıca. NT 3.51 var. Ayrıca geriye uyumluluk için bunlar gerekli. Linux geriye uyumlu da değil.
Windows çekirdeğinin kompleksitesini görmek için Microsoft çalışanı olmak zorunda değilsin. Sadece biraz Win32 API'si ile haşır neşir olursan ne dediğimi anlarsın. Olmasan bile, RISC işlemcilerde neden Win32 uygulamalarının çalışmadığını araştırabilirsin. Ayrıca Linux'ta geriye uyumluluk tabii ki var. Hatta diğer UNIX sistemler ile bile çoğunlukla uyumlu, POSIX standartlarına uyan her yazılımı sorunsuzca çalıştırabilirsin.


Konu sahibine gelecek olursak, Core 2 Duo sistemde bile Debian'ı GNOME ile çok rahat çalıştırmıştım. GNOME değil de, XFCE ya da MATE kullanman daha iyi olacaktır açıkçası Debian kullanacaksan. Ayrıca Debian stabilite odaklı olduğu için uzun süre kullanabilirsin.
 
Arch Linux'ta, Gnome-software gibi uygulamalari kaldirirsan bosta RAM kullanimi 500MB'a kadar dusebiliyor.
Debian'da bu kadar dusecegini sanmiyorum ama. Biraz deneyimledikten sonra Arch kurmasini oneririm.
Yani, Arch güzel bence de. Alt-orta seviye bir kullanıcı rahatça kurabilir ama arkadaş ilk defa kullanacağı için az sorun yaşaması adına Debian'ın iyi olduğunu düşünüyorum.
 
1-MX Linux
2-Mint XFCE
3-Ubuntu 20.04 lts
4-Elementary OS
Sırasıyla önerilerim bunlar. 4'ünü de sisteminiz rahat rahat çalıştıracaktır.

Not:Bu arada Ubuntu'nun fazla kaynak kullandığı falan yok aşağı yukarı Mint Cinnamon, Pop OS, Manjaro Gnome ile aynı kullanıyor. Fedora'dan falan az kullanıyor. Bende boşta 1 GB rami geçmiyor.
Ekran görüntüsü 2021-07-26 18-53-11.png

Buda kanıtı.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı