i5 10400 ve RTX 2060 sistem toplama

DarthPac

Hectopat
Öncelikle bu işlerden anlamıyorum bundan dolayı aklımda konu ile alakalı soru oluşması ve sorulara göre cevap aramak istediğim için konuyu açıyorum.

Birkaç forumda ve başlıkta ne neye uyar gibi şeyleri kavramaya çalışıp aşağı yukarı şöyle bir sistem düşündüm (sadece anlamak için almayı ya da toplamayı düşündüğüm sistem yok daha çünkü bilgim yok)
Anladıklarım:
1-Işlemcinin markası ile soket tipinin anakartın desteklemesi gerekiyor.
2-Anakart RAM'in bellek hızı ve soket tipi ile uyumlu olmalıdır.
3-Depolama modüllerinin soket tipi anakartla uyumlu olmalıdır.
4-Ekran kartı ile işlemci uyumlu ve kalitesi denk olmalıdır biri yatarken öbürü kavrulmamalıdır.
5-PSU sisteme yeteri kadar güç vermelidir ama nasıl hesaplanacağı konusunda bir fikrim yok 1-2 hesaplama sitesi sayesinde tahmin ettim.
6-Anakart tipini kasa desteklemelidir.
7-Soğutma konusunda da pek fikrim yok default fanlar dışında ne yapabilirim bilmiyorum.

Aklınıza gelen ek maddeleri ve yanlışlarımı belirtirseniz çok makbule geçer.

Düşündüğüm sistem:

İşlemci: Intel Core i5-10400 @ 2.90GHz.

Anakart: ASUS Prime Z490M-PLUS.

RAM: 2X apacer panther 8 GB (1x8GB) DDR4 3000MHz.

Ekran kartı: Gigabyte GeForce RTX 2060 OC 6 GB GDDR6 192 Bit ekran kartı.

Depolama olarak: SanDisk Ultra 3D 500GB SSD + WD Black 500GB 7200RPM SATA 3.0 64MB harddisk.

Kasa: Zalman Z3 Plus + 600LE 600W siyah ATX mid Tower kasa.

Monitör: Acer Nitro VG240YBMIIx 23.8" 75Hz 1ms.

Öncelikle bu işlerden anlamıyorum bundan dolayı aklımda konu ile alakalı soru oluşması ve sorulara göre cevap aramak istediğim için konuyu açıyorum.

Birkaç forumda ve başlıkta ne neye uyar gibi şeyleri kavramaya çalışıp aşağı yukarı şöyle bir sistem düşündüm (sadece anlamak için almayı ya da toplamayı düşündüğüm sistem yok daha çünkü bilgim yok)
Anladıklarım:
1-Işlemcinin markası ile soket tipinin anakartın desteklemesi gerekiyor.
2-Anakart RAM'in bellek hızı ve soket tipi ile uyumlu olmalıdır.
3-Depolama modüllerinin soket tipi anakartla uyumlu olmalıdır.
4-Ekran kartı ile işlemci uyumlu ve kalitesi denk olmalıdır biri yatarken öbürü kavrulmamalıdır.
5-PSU sisteme yeteri kadar güç vermelidir ama nasıl hesaplanacağı konusunda bir fikrim yok 1-2 hesaplama sitesi sayesinde tahmin ettim.
6-Anakart tipini kasa desteklemelidir.
7-Soğutma konusunda da pek fikrim yok default fanlar dışında ne yapabilirim bilmiyorum.

Aklınıza gelen ek maddeleri ve yanlışlarımı belirtirseniz çok makbule geçer.

Düşündüğüm sistem:

İşlemci: Intel Core i5-10400 @ 2.90GHz.

Anakart: ASUS Prime Z490M-PLUS.

RAM: 2X apacer panther 8 GB (1x8GB) DDR4 3000MHz.

Ekran kartı: Gigabyte GeForce RTX 2060 OC 6 GB GDDR6 192 Bit ekran kartı.

Depolama olarak: SanDisk Ultra 3D 500GB SSD + WD Black 500GB 7200RPM SATA 3.0 64MB harddisk.

Kasa: Zalman Z3 Plus + 600LE 600W siyah ATX mid Tower kasa.

Monitör: Acer Nitro VG240YBMIIx 23.8" 75Hz 1ms.

Eğer 10400 almakta kararlıysan. B460 anakart al ya da 10400 yerine 10600K al yoksa paran boşa gider Z490'A gerek yok.

Eğer 10400 almakta kararlıysan. B460 anakart al ya da 10400 yerine 10600K al yoksa paran boşa gider Z490'A gerek yok.
Cevabınız için saolun hocam B460 alırsam ramleri değiştirmem gerekmez mi?
Bir de misal 2 adet 3000mhz ram aldım bunlar için 6000mhz destekleyen anakart mı almalıýım yoksa 3000mhz mi
Son olarak dediğim bu sistemi toplasam uyumsuzluk sorunu ile karşılaşır mıyım?

Cevabınız için saolun hocam B460 alırsam ramleri değiştirmem gerekmez mi?
Bir de misal 2 adet 3000mhz ram aldım bunlar için 6000mhz destekleyen anakart mı almalıýım yoksa 3000mhz mi
Son olarak dediğim bu sistemi toplasam uyumsuzluk sorunu ile karşılaşır mıyım?
RAM'ler DDR4 ise DDR4 yazan tüm anakartlarla uyumludur. Ram frekansları toplanmaz verilen frekanslar tek kanal başına verilen rakamlardır.

RAM'ler DDR4 ise DDR4 yazan tüm anakartlarla uyumludur. Ram frekansları toplanmaz verilen frekanslar tek kanal başına verilen rakamlardır.
Anladım hocam bilgi verdiğiniz için teşekkürler peki PSU seçimi nasıl olmalıdır kulanılan enerjinin toplamının 50-100 W daha fazlasını verebilen psu mu seçilmelidir.

Anakarti 600TL'lik bir tane koyup CPU'nu yukseltebilirsin. Üstünde atom bile parçalanacak anakart koymuşsun gereksiz olmuş.

Son düzenleyen: Moderatör:
Anakart gereksiz falan değil, Z490 almasa RAM'leri 2666MHz'de çalışacak sürekli. Z490 anakart alması durumunda 4400MHz civarlarına kadar çıkabilir. Bu da bariz performans artışı demek.
Onun haricinde sistemi beğendim.
SanDisk Ultra yerine Kingston HyperX Fury olabilir.
O kasadan daha ucuza Aerocool Aero White 650W 80+ PSU bulunduran Mesh panel bir kasa var.
Bir de ekran kartı iki fanlı Windforce ise ısınma sorunlu, ASUS Dual veya Zotac Gaming ZT bakabilirsin.
Bu özelleştirmeleri yaparsan eli yüzü düzgün bir sistem olacak diye düşünüyorum.

Anakart gereksiz falan değil, Z490 almasa RAM'leri 2666MHz'de çalışacak sürekli. Z490 anakart alması durumunda 4400MHz civarlarına kadar çıkabilir. Bu da bariz performans artışı demek.
O kasadan daha ucuza Aerocool Aero White 650W 80+ PSU bulunduran Mesh panel bir kasa var.
Bir de ekran kartı iki fanlı Windforce ise ısınma sorunlu, ASUS Dual veya Zotac Gaming ZT bakabilirsin.
Bu özelleştirmeleri yaparsan eli yüzü düzgün bir sistem olacak diye düşünüyorum.

Cevabınız ve yardımınız için çok teşekkür ederim.

Z490 Alacaksa overclock için alınır RAM MHz'i için anakart yükseltilmez zaten Intel'in en büyük problemi orta fiyatlı anakartlarda 3000MHz desteği vermemesi Z490 alacaksa k ibareli bir işlemci alması gerekir onun dışında Z490 gereksiz bir anakart RAM'lerini de 2666MHz alırsa daha düşük bir bütçesi olur.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı