Çözüldü i5 11400F işlemci oyunlarda düşük FPS veriyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
1
Yer
Bursa
Daha fazla  
İşlemcim i5 11400F. Örnek verirsek Fortnite oyununa girdim. Bir yakınım ile aynı ayarları yaptım. Onda da 5600X var. Benzer işlemciler bildiğiniz üzere. Fakat ben 80-150FPS arası alırken o 200-250FPS alıyor. Nedeni nedir? İşlemcim stok soğutucu da çalışmakta. RAM frekansı 2900MHz. Not: Grafik düşük ayarda.
@Recep Baltaş

Çözüm
@Sir Benjamin Test bitti. Sorun çözüldü. Sadece şu grafikleri destansı yapıp diğer her şeyi kapatınca ekran kartı tam frekans verdi. Minimum 1600MHz değerine düştü. Ortalama 2400-2600. En düşük ayarlar sadece görüş uzaklığı destansı şekilde, birde her şey destansı şeklinde teste soktum. Aşağıya fotoğraf bırakıyorum. Elle grafik düşük olsa bile ekran kartının frekansının +2000MHz değerinde çalışmasını nasıl sağlayabilirim? En düşük grafikli oyun görselini benden kaynaklı yükleyemedim ama ekran kartı 1000MHz civarında geziyor, bu bilgiyi versem yeterli sanırım.
En başa döndük resmen.
Hiç sorma, bu konuyu hiç unutmayacağım. 30 sayfa resmen ilerledik zannedip başa dönmemizle geçti.
İşlemci frekans ve güç tüketiminde sorun yok. Oyunlarda hep %30-%40 kullanılıyor. Artma yok. Sıcaklıklarda %30-%40 kullanımda 70 küsür derecelerde.

Bana mı öyle geliyor bilmiyorum ama, sanki her şeyin altından anakart çıkacak gibi hissediyorum. PSU'yu test ettik elli kere, SSD'yi de test etmiştik sanırım, RAM'leri de aynı şekilde test ettik, geriye ne kaldı ki zaten?

CS ve Fortnite'ın ikisi de işlemcinin baskın olduğu oyunlar, işlemcinin içindeki bir birim mi buna ket vuruyor diye düşünüyorum şu an. Önbellekte bile bir problem olsa sıkıntı çıkarır.

@Sir Benjamin SSD'ye Error Scan testi yaptık, sağlam. RAM'lere Memtest86 yaptık, sağlam. Ekran kartını Furmark'a soktuk, sağlam. İşlemci de tam frekansta. Önüne geçen ne bu sistemin anlamıyorum. Bu arada güç tüketimi normal dedim de 65W'ın üzerine çıktığını hatırlamıyorum oyunlarda.
Anakartta problem olduğunu bende düşünmüyor değilim. Nasıl anlayacağım konusunda hiçbir fikrim yok.

Biz Power limiti kapattık değil mi? İşlemciyi Cinebench R23 veya Prime95 Small FFTs sokup ne kadar güç çektiğine bi' bakar mısın? HWMonitor uygun bunu takip etmek için.

Her iki Power limit ile de deneme yap.

Biz Power limiti kapattık değil mi?
Evet, kapattık diye hatırlıyorum. Bir daha bakarım. Teste sokup atarım sonuçlarını buraya. Bugün atamazsam yarın mutlaka yüklerim.
HWMonitor uygun bunu takip etmek için.

Her iki Power limit ile de deneme yap.
Tamamdır.
@Sir Benjamin Prime95 testi yaptım. 10-11dk. İşlemci ilk başlarda 4.0GHz bandında başladı 81 derecelere kadar çıktı. 1dk dan az bir süre sonra frekansını düşürmeye başladı. Minimum 2.8GHz gördüm. Sonrasında 66 derecelere düşürdü kendini. Stok fan hızı 2500RPM. Yine dediğim gibi benim yorumum işlemci kendini soğutamıyor ve frekansını düşürüp FPS kaybı yaşatıyor. İş yine soğutucu ve heatsink çaresine çıktı. Anakart VRM 83 derecelere kadar çıktı maksimum. Anlamadığım husus oyunlarda işlemci sabit 4.3GHz MSI Afterburner değerlerine göre. İş stres testine gelince 2.8GHz frekansa kadar düşüyor. Ayrıca işlemci volajı 0.8-0.9. Az değil mi? Bana öyle geldi. Senin yorumun nedir? Testin sonunda ekran görüntüsü alıp aşağıya bıraktım.
Bence stok soğutucu ve soğutması yamuk olan bir anakart bu işlemciye hakarettir.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2022-04-04 172750.png
    Ekran görüntüsü 2022-04-04 172750.png
    125,9 KB · Görüntüleme: 32
Son düzenleme:
Hadi hayırlı olsun, döndük en başa. :D
Beklediğim senaryo oldu aslında, stok soğutucu malumun. İlk önce bi' soğutucu alalım işlemci için, anakart herhalde ortalama 75W çeken bir işlemciyi besleyebilir diye düşünüyorum o kadar da yamuk olamaz. Heatsink gelene kadar kasanın airflowu ile idare ederiz.
VID yazan voltajı diyorsun büyük ihtimal, o zaten o seviyelerde olur bende de 1v falan.

@Sir Benjamin Aynen dediğin gibi. Sence oyunlarda düşük performansın hele ki işlemci ağırlıklı oyunlarda performansın bu yüzden mi düşük olduğunu çıkartmalıyım? Fortnite ayrı bir mevzu. Onda ekran kartlı bir sıkıntı var. Frekansı dipleri görebiliyor. Bir de işlemci için sıcaklık konusunda bir kısıtlama olabilir mi? Çünkü 80 derecenin üzerine hiç çıkmadı.
Hadi hayırlı olsun, döndük en başa. :D
Bu konunun özeti sürekli ilerledik umuduyla başa dönmemiz oldu maalesef.

@TLP Aynen dediğin gibi. Sence oyunlarda düşük performansın hele ki işlemci ağırlıklı oyunlarda performansın bu yüzden mi düşük olduğunu çıkartmalıyım? Fortnite ayrı bir mevzu. Onda ekran kartlı bir sıkıntı var. Frekansı dipleri görebiliyor. Bir de işlemci için sıcaklık konusunda bir kısıtlama olabilir mi? Çünkü 80 derecenin üzerine hiç çıkmadı.

Mümkün, onun ayarı ancak BIOS'ta ya da Extreme Tuning Utility'de olur. Power limitleri tek tek denemiş miydin?

Power limitleri tek tek denemiş miydin?
Seninle beraber denemiştik. Tekrardan BIOS'a girip bakıyorum. Power Limit bölümünü bıraktım.
Ayrıca sıcaklık konusunda bu ayarı buldum. Onu da bırakıyorum.

Dosya Ekleri

• IMG_20220404_174431_112.jpg
    IMG_20220404_174431_112.jpg
    225,6 KB · Görüntüleme: 42
  • IMG_20220404_174708_728.jpg
    IMG_20220404_174708_728.jpg
    186,1 KB · Görüntüleme: 45
  • IMG_20220404_174928_073.jpg
    IMG_20220404_174928_073.jpg
    227,5 KB · Görüntüleme: 37
İki Power limit ayarı da enabled, birinin disabled olması lazım ki diğeri baskın çalışsın. Adaptive Boost kapalıymış ama onu soğutucu alınca açmak daha iyi olur.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı