i5-11400F işlemci Turbo Boost'tayken aşırı ısınıyor

alucardoo

Centipat
Yer
İstanbul
Selamlar arkadaşlar. Forumu aradım taradım ama tam bir cevaba ulaşamadığım için bu konuyu açmak durumunda kaldım. Yardımlarınız için şimdiden hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim.

2-3 gün önce bir sistem topladım ve kullanmaya başladım. En başından beridir boşta 44-45 derecelerde takılan işlemcim Valorant veya Lost Ark gibi oyunlara girdiğim anda bir anda fırlıyor ve 100 dereceyi görüyor. Anakartta bile kırmızı ışık yanıyor uyarı olarak. Fan olarak stok fan kullanıyorum ve 2-3 aya anca sıvı soğutucu alabilirim fakat aklıma takılan durum şu; stok fanı geçtim, üfleyerek bile soğutmaya çalışsam tek bir oyunda 100 dereceye çıkmamalı bir işlemci bence :)

ThrottleStop ile Turbo Boost'u kapattığım zaman bütün sıcaklıklar normale dönüyor. Boşta 35-40, oyunda 50-55 arası gidip geliyor ama Turbo Boost kapatmak istemiyorum.

Daha önce böyle bir sorun yaşayıp çözüm bulan var mıdır? Hatalı bir işlemci satın almış olabilir miyim? Garantiye mi yollamalıyım? Yoksa sıvı soğutucu alsam direk düşer mi sıcaklıklar?

Çünkü şimdi sıvı soğutucuya o kadar para bayılıp aldıktan sonra Turbo Boost ile yine 90+ derece olursa boşu boşuna para vermiş olurum.

İşlemci: i5-11400F
Ekran kartı: 3060 ASUS Dual.
PSU: MSI 650W Bronze 80+
Anakart: ASUS TUF B660M-E
SSD: Crucial 500 GB.
RAM: Corsair CL16 3200 MHz 2x8 GB.
Kasa: Corsair 4000D airflow.

Son düzenleyen: Moderatör:
Selamlar arkadaşlar. Forumu aradım taradım ama tam bir cevaba ulaşamadığım için bu konuyu açmak durumunda kaldım. Yardımlarınız için şimdiden hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim.

2-3 gün önce bir sistem topladım ve kullanmaya başladım. En başından beridir boşta 44-45 derecelerde takılan işlemcim Valorant veya Lost Ark gibi oyunlara girdiğim anda bir anda fırlıyor ve 100 dereceyi görüyor. Anakartta bile kırmızı ışık yanıyor uyarı olarak. Fan olarak stok fan kullanıyorum ve 2-3 aya anca sıvı soğutucu alabilirim fakat aklıma takılan durum şu; stok fanı geçtim, üfleyerek bile soğutmaya çalışsam tek bir oyunda 100 dereceye çıkmamalı bir işlemci bence :)

ThrottleStop ile Turbo Boost'u kapattığım zaman bütün sıcaklıklar normale dönüyor. Boşta 35-40, oyunda 50-55 arası gidip geliyor ama Turbo Boost kapatmak istemiyorum.

Daha önce böyle bir sorun yaşayıp çözüm bulan var mıdır? Hatalı bir işlemci satın almış olabilir miyim? Garantiye mi yollamalıyım? Yoksa sıvı soğutucu alsam direk düşer mi sıcaklıklar?

Çünkü şimdi sıvı soğutucuya o kadar para bayılıp aldıktan sonra Turbo Boost ile yine 90+ derece olursa boşu boşuna para vermiş olurum.

Aynı sorunu yaşadım, stok soğutucuyu tırnaklı yaptıkları için 8 9 ay boyunca soğutucuyu oturtmadan kullandım, yaklaşık 1 ay önce fark ettim bu soğutucu oturmama olayını.

Intel Extreme Tuning Utility kurup stres testi yapabilir misin? Eğer 100 dereceye saniyeler geçmeden çıkıyorsa soğutucu oturmamış olabilir.

Stok soğutucuyla bu değerler normal. Ya işlemcinizin yanma riskiyle birkaç ay geçireceksiniz. Ya 1-2 FPS feda edeceksiniz. Ya birkaç ay oynamayacaksınız. Ya da iyi bir soğutucu alacaksınız. İyi soğutucu ve iyi macunla 50 dereceyi bile geçmez.

Stok soğutucuyla bu değerler normal. Ya işlemcinizin yanma riskiyle birkaç ay geçireceksiniz. Ya 1-2 FPS feda edeceksiniz. Ya birkaç ay oynamayacaksınız. Ya da iyi bir soğutucu alacaksınız. İyi soğutucu ve iyi macunla 50 dereceyi bile geçmez.
Yanma olasılığı yüksek değil fakat görülebilir. Ayrıca soğutucu eğer tam olarak oturmadıysa onu oturttuğunuzdan emin olmanız için kesinlikle kasanın arka tarafını açmanız gerekli, saçma sapan tırnaklı soğutucu yapmışlar soğutucuyu oturtamıyoruz😀.

@berat3636 @YiğitSRN Çok sağ olun cevaplarınız için.

Bastırarak monte ediyorum çıt çıt diye ses geliyor ve arkadan baktığım zaman 4 köşenin de takıldığını görüyorum. Ekstra bir güç mü uygulamam gerekli? Elimde kalacak fanla anakart en son :D

85 dereceleri anlarım da 100 olmamalı sanki. Laptopta minicik fanla bile 100 derece olmuyor

Power limit ayarları ile hiç oynadın mı? Stok soğutucu dengeli ise ya macun kurumuştur ya da Power limit ile oynamışsındır.

Power limit ayarları ile hiç oynadın mı? Stok soğutucu dengeli ise ya macun kurumuştur ya da Power limit ile oynamışsındır.

Power limit gibi bir kısım hiç görmedim. Zaten sistemi kuralı 2-3 gün oldu. Sadece Windows kurdum ve driverları yükleyip, oyunları indirdim. Macun da kurumamış, sistem yeni zaten.

Asıl şunu merak ediyorum acaba işlemcilerde fabrika çıkışlı hata olabiliyor mu Turbo Boost ile ilgili? Yani böyle bir durum varsa geç olmadan değişim veya iade talep etmem gerekir.

Power limit gibi bir kısım hiç görmedim. Zaten sistemi kuralı 2-3 gün oldu. Sadece Windows kurdum ve driverları yükleyip, oyunları indirdim. Macun da kurumamış, sistem yeni zaten.

Asıl şunu merak ediyorum acaba işlemcilerde fabrika çıkışlı hata olabiliyor mu Turbo Boost ile ilgili? Yani böyle bir durum varsa geç olmadan değişim veya iade talep etmem gerekir.

Anladım, sistem yeni ise bana tek ihtimal ortam koşullarına bağlı olarak işlemcinin ısınması geliyor.

Bu 2-3 gün içerisinde hiç BIOS'tan veya Windows'tan bir performans ayarını ellemediğini varsayarsak, burada sıkıntı termal çözüm kaynaklı. Kaliteli soğutucu alınca bu sıcaklıklar diner.

Hatta bütçeye uyuyor mu bilmiyorum ama bi' öneri yapayım.

Son attığım ikilinin macunu kötü.

Intel işlemcilerin stok fanla satılması bile ayıplı mal kategorisine girmeli ya da kullanım standartlarını karşılayamadığı için ceza almalı firma ama bu yoksunlukla bile kar dalar demek ki iyi lobileri var. i5 10400F ile stok 92 dereceyi görünce hayret etmiş ve Deep cool Master 300 ile 60 dereceye inmiştim o kadar da fark olmamalı tamamen tüketici düşmanı bir pazarlama usulü.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı